» »

Zvit gleženj

Zvit gleženj

«
1
2

Csharp ::

Včeraj popoldne sem si pri nekem delu zvil gleženj (moja prva poškodba). Nerodno sem skočil in ob pristanku se mi je stopalo zvilo navznoter. Nekaj minut po poškodbi se je pojavila oteklina, vendar sem kljub temu lahko normalno hodil, z delom pa sem takoj zaključil.

Takoj sem gleženj začel hladiti z obkladki in ga mazati s kremo, ki naj bi ublažila oteklino. Zvečer je bilo skoraj nemogoče stopiti na poškodovano nogo. Danes je gleženj še vedno otečen, ni pa nobene rdečice ali modrice. Hodim (za zdaj) lažje kot včeraj - boli še vedno, ampak lahko stopim na poškodovano nogo. Tudi stopalo lahko obračam v vse smeri, vendar je prisotna blaga bolečina. V prihodnjih dneh za vsak slučaj nameravam obiskati zdravnika.

Malo me skrbijo morebitne posledica poškodbe. Tisti, ki ste imeli podoben zvin, vam je poškodba pustila kakšne posledice? Je gleženj normalno gibljiv? Vas boli ob naporu, dolgotrajni hoji ali ob spremembi vremena? Skrbi me, ker berem, da se zvini radi ponavljajo... Je to mišljeno, da se lahko ponovi v krajšem časovnem obdobju (1 leto) ali je tako poškodovan gleženj nasploh (tudi po 5-ih letih) bolj dovzeten za možnost ponovitve zvina?
  • spremenilo: Csharp ()

shadeX ::

V prihodnjih dneh za vsak slučaj nameravam obiskati zdravnika.


Čimprej.

Malo me skrbijo morebitne posledica poškodbe. Tisti, ki ste imeli podoben zvin, vam je poškodba pustila kakšne posledice? Je gleženj normalno gibljiv? Vas boli ob naporu, dolgotrajni hoji ali ob spremembi vremena? Skrbi me, ker berem, da se zvini radi ponavljajo... Je to mišljeno, da se lahko ponovi v krajšem časovnem obdobju (1 leto) ali je tako poškodovan gleženj nasploh (tudi po 5-ih letih) bolj dovzeten za možnost ponovitve zvina?


Ne se sekirat. Na dolgi rok verjetno ne boš čutil nobenih posledic. Imel sem zvito+zlomljeno zapestje (res grda zadeva), nekaj let sem občasno še začutil kot nekakšno "elektriko", kadar sem zapestje zvil, sedaj pa že dolgo let ne več. Upoštevat je potreba, da moja poškodba ni bila nedolžna.

Je pa ključno, da greš čimprej k zdravniku. Dlje ko čakaš, slabše je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

harvey ::

1. RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation) ukrep tam 3-5 dni pri taki stopnji zvina


ZDRAVLJENJE V AKUTNI FAZI (velja za 1. In 2. stopnjo zvina):
Splošno priznani protokol zdravljenja se imenuje RICE in sestoji iz 4 faz: rest, ice, compression and elevation. V slovenskem jeziku se te faze imenujejo: počitek, hlajenje, kompresijsko povijanje in dvig poškodovanega uda. Mnogi izmed vas poznate RICE protokol zdravljenja, vendar je pri tem ključna informacija kdaj in kako dolgo izvajati ta protokol in kaj je pomembno pri posameznih fazah.
Kaj je potrebno upoštevati pri načelu RICE:
Glavna naloga je zmanjšati oteklino in bolečino. Protokol RICE se izvaja 3-5 dni, odvisno od stopnje zvina in posameznika. Potrebno je začeti takoj saj se najboljši rezultati dosežejo znotraj 72 ur po poškodbi.
POČITEK: mirovanje preprečuje povečanje krvnega obtoka in stres na poškodovano tkivo.
LED (hlajenje): zmanjšuje temperaturo tkiva in posledično povzroči vazodilatacijo (krčenje žil) in zmanjšanje pretoka oz. vdora krvi v poškodovano tkivo. Lajša bolečino. Hladiti večkrat na dan od 10-20 minut. Lahko masiramo z ledom ali uporabimo hladilne vrečke.
KOMPRESIJA:. Tekočina iz poškodovanih kapilar teče v tkivo. S kompresijo vplivamo na tlak telesnih tekočin in povzročimo zmanjšanje krvavitve in otekline. Poškodovan gleženj kompresijsko povijemo, tako da začnemo pod kolenskim sklepom in končamo pred prsti na nogah. Dokazano je, da je oteklina veliko manjša, če povijemo tudi golen in ne samo poškodovan del gležnja. Uporabljati je potrebno toge bandažne trakove in ne elastičnih.

ELEVACIJA (dvig poškodovanega uda): dvig poškodovanega uda zmanjša pritisk v ožilju ter zmanjša krvavenje. Vpliva na limfni pretok in omogoči hitrejše odtekanje limfne tekočine iz poškodovanega uda ter zmanjša edem.
Znanstveno dokazano, je da je potrebno čim prej začeti s funkcionalnim treningom, ki omogoča čim hitrejše okrevanje in vračanje k vsakodnevnim opravilom in aktivnostim. 3-5 dni po poškodbi je potrebno začeti s postopnim izvajanjem vaj.

S proprioceptivnimi vajami izboljšamo ravnotežje in nadzor sklepa v prostoru, istočasno izboljšamo odziv posameznika na nepravilen položaj sklepa in posledično hitro reakcijo še preden pride do poškodbe. S krepilnimi in razteznimi vajami dobimo moč in gibljivost, ter tako zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.


Zelo izboljšaš potem stanje gležnja, da hodiš bos po razgibanem terenu (ne pretiravaš, da se spet ne poškoduješ), uporabljaš kot pripomoček nagibno desko (glej zgoraj proprioceptivne vaje)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

rdecaluc ::

Če je res bil samo zvin, potem bo oteklina splahnela in boš po tedni dni hodu naprej.

Je pa odvisno mal od tvojega telesa in pa kok si RICE izvajal. Jst sm si med odbojko kontretno zvil gleženj pa je bilo po tedni dni okej, in tudi potem mi ni zatekal.

Fotr pa je narobe stopil gor na eno zidano ograjo pa mu je še mesece po tem zatekal ob obremenitvi. Zdej je sicer okej.

Če se bolečina oz. oteklina ne zmanjšuje bi šel k zdravniku.
Est modus in rebus. ,typos

IL_DIAVOLO ::

Sem imel kar hud zlom gleznja in tudi pogacica mi je skocila iz naravnega polozaja(fuzbal). Kasneje tudi lažji zvin gležnja. Nobenih posledic.

Je pa res, da kar redno treniram. Ce bos zadevo pustil mirovati, pa bojo posledice.

Zdaj pa delat vaje za moč in fleksibilnost.

Csharp ::

Hvala vam za odgovore.

K zdravniku planiram v vsakem primeru. Sam imam kar visok prag bolečine in se bojim, da sem poškodoval še kakšno notranjo kost. Glede na to, da sem takoj po poškodbi še lahko normalno hodil, predvidevam, da ni nič resnega. Drugega kot otekline sicer ni videti. V mirovanju me noga sploh ne boli, če krožim z gležnjem je bolečina blaga, če pa se opiram na tisto nogo je zmerna (včeraj zvečer kar huda). Sicer kaj več bo pa povedal zdravnik.

Skrbele so me samo dolgotrajne posledice. Skoraj vsaka spletna stran namreč omenja možnost ponovitve (pa ne vem v kakšnem smislu).

@: IL_DIAVOLO: Ce bos zadevo pustil mirovati, pa bojo posledice.

Kaj si mislil z mirovanjem in kakšne posledice si imel v mislih? Gleženj hladim z obkladki, mažem, namakam v vodi, vsake toliko časa zaokrožim z njim (za vajo) in čim manj hodim.

Groot ::

RICE metoda že nekaj časa ni več prepoznana kot pravilen pristop z zvitemu gležnju. Namesto slednje se priporoča t.i. POLICE metoda, ki namesto počivanja vključuje primerno obremenitev poškodovane noge. Dalj časa trajajoče mirovanje (sem seveda ne šteje prvih par ur, ko je bolečina sveža) namreč za poškodovano nogo ni priporočljivo, saj prinese več škode kot koristi.

Zgornjemu so se v večji meri prilagodili tudi že osebni zdravniki, ki sedaj v primeru zvina ne natikajo več avtomatsko raznih longet ali pa celo mavca, temveč svetujejo kompresijsko povijanje (pazi, da noge ne poviješ preveč na tesno), hlajenje in nadzorovano razgibavanje. Če boš obiskal osebnega zdravnika, ga poizkusi pregovoriti da ti predpiše fizioterapije (če ne drugega, ti bodo tam pokazali vaje za krepitev poškodovanega gležnja).

Iz svojih osebnih izkušenj (več zvinov v času profesionalnega ukvarjanja z enim od ekipnih športov) ti svetujem, da začneš nogo po začetnem mirovanju počasi obremenjevati, pri čemer jo imejo povito s kompresijsko obvezno. Vsake toliko časa (npr. vsakih par ur) snami kompresijo, nogo dvigni in hladi z ledom. Pri tem pazi, da hladiš izrazito posredno (preko krpe ali česa podobnega), saj premočno direktno hlajenje dejansko bolj škoduje, kot pa koristi. Gleženj si lahko namažeš dodatno s kakšno kremo, npr. Voltarenom. Ko bosta oteklina in bolečina izzvenela, pa ti definetivno svetujem da pričneš z vajami za krepitev poškodovanega gležnja. Koristne so predvem vaje na ravnotežni blazini (pride cca. 20 EUR), ki jih lahko delaš medtem ko npr. gledaš TV. Če gležnja ne boš okrepil, se ti zvini lahko ponavljajo, kar lahko vodi tudi v kronično oslabljene vezi (ni to ravno iz danes na jutri, ampak vseeno povsem realen scenarij pri ljudeh, ki se jim zvini ponavljajo).

Filip8 ::

vsak gleženj zvit vsaj 10x, od tega vsakega 3x bolj resno, levega mi je celo izpahnilo, tko da sm si ga mogu nazaj porinit notr, samo pri zadnjem primeru sem šel na urgenco na slikanje, ker res nisem mogel stopiti gor, ni bilo zlomljeno in sem šel domov. 1 mesec bergl, sedaj tečem, skačem vse, razen to, da se mi je gibljivost zelo poslabšala in čutim bolečine v gležnju, ko da gam v določen kot, za to krivim to, da ga nisem dovolj dobro rehbalitiral, ko se je celil in so se vezi verjetno malo slabše zarastle. Pričakuj da se zvini ponavljajo, kljub temu, da boš gleženj okrepil. To je tako, ko se enkrat začne, se tudi ponavlja.
Če greš k zdravniku, pričakuj največ slikanje in to je to. nič ne boš veliko dosegel.

IL_DIAVOLO ::

Delaj to:

-Poškodovano nogo daj na stol in počasi s telesom potiskaj naprej do bolečine.

Ce prevec boli, delaj na tleh.

- Poškodovano nogo cca 10cm od stene, drugo nogo nazaj, tako da boš imel Z polozaj. Zdaj se premikaj naprej do stika kolena s steno in nazaj. Glej, da imas ves cas celo stopalo na tleh.

Manjka ti fleksibilnosti in boš imel se več takih poskodb vsakic ko bos nerodno stopil, posebej v natikacih ali hišnih copatih, kjer ni opore.

Tudi kaksen izpadni korak ali bolgarski pocep pride v postev, kjer pride do tega giba gležnja, ki ga ti potrebujes.

Vso sreco pri rehabilitaciji.

suhi ::

Sem si ga zvil kar konkretno pred nekje 6 leti, ko sem pijan nerodno stopil s stopnice. Za povrh se zaradi alkohola ni zdelo tako hudo in sem še celo noč skakal naokoli s takim gležnjem. Z njim sem imel rahle težave še kako leto, s tem da nisem šel k zdravniku, ga nisem razgibaval in se nasploh s tem nisem nič ukvarjal. Kljub temu je po tistem letu zadeva nekako izzvenela in danes nisem več niti ziher, v katerem gležnju je to bilo :D ne se sekirat, po napisanem sodeč boš kmalu imel 'full recovery'.

GummyBear ::

Zvina še nisem imel, sem pa prestal kar nekaj težjih poškodb.

Ne razumem, zakaj bi človek moral posebej trenirati vzdržljivost in delati neke vaje. IMO če lahko normalno prehodiš 10 km in pretečeš 3 km po razgibanem terenu in pri tem nimaš nobenih bolečin, bi moralo biti vse ok. Pri takšnem podvigu je gleženj prav tako pod obremenitvijo. Seveda pa ne kar takoj na nek pohod, ampak lepo počasi... Najprej po stanovanju, potem okoli hiše, pa malo dlje itd. Ne razumem pomena vaj. Važno da noga ni res par tednov v istem položaju, ampak postopoma opravlja funkcijo.

Kite in mišice, ki se pri zvinu prekomerno raztegnejo, se verjetno vrnejo v prvoten, naraven položaj? Najbrš pa to traja in je v tem obdobju možnost recidive zvina. Pove kdo kaj več o tem?

GupeM ::

Obremenjuj nogo do bolečine. Meni se je bolečina po zvinu poznala še približno pol leta, ampak samo če sem ne ogret "igral basket". Torej z otrokom na igrišču, pa hitra menjava smeri bolj za foro kot za res. Takrat sem začutil. Ko sem bil enkrat ogret, nisem nikoli čutil bolečine, niti nisem več ponovno zvil gležnja. Je pa res, da sem malo fenomena, ker sem v približno 20 letih košarkarske kariere gleženj zvil samo enkrat (po nekaj pivih). Če izpustimo "zvine," kjer te gleženj boli samo še naslednjo minuto ali dve, nato pa neha.

Če pogosto ne izvajaš takšnih in podobnih manevrov, kot si ga izvedel tokrat, potem te nima kaj preveč skrbeti. Če pa to počneš večkrat, pa le naredi kakšno vajo za ojačanje mišic, da bo gleženj bolj stabilen. Tudi sicer to ne škodi.

IL_DIAVOLO ::

S hojo ne bos nikoli razgibal gležnja, kot bi to z izolacijsko vajo za mobilnost.

Vaje za mobilnost bi moral vsak delat, ce ze ne za moc.

Groot ::

GummyBear je izjavil:

Zvina še nisem imel, sem pa prestal kar nekaj težjih poškodb.

Ne razumem, zakaj bi človek moral posebej trenirati vzdržljivost in delati neke vaje. IMO če lahko normalno prehodiš 10 km in pretečeš 3 km po razgibanem terenu in pri tem nimaš nobenih bolečin, bi moralo biti vse ok. Pri takšnem podvigu je gleženj prav tako pod obremenitvijo. Seveda pa ne kar takoj na nek pohod, ampak lepo počasi... Najprej po stanovanju, potem okoli hiše, pa malo dlje itd. Ne razumem pomena vaj. Važno da noga ni res par tednov v istem položaju, ampak postopoma opravlja funkcijo.

Kite in mišice, ki se pri zvinu prekomerno raztegnejo, se verjetno vrnejo v prvoten, naraven položaj? Najbrš pa to traja in je v tem obdobju možnost recidive zvina. Pove kdo kaj več o tem?


Pomen specialnih in izolacijskih vaj v postopku rehabilitacije je predvsem v celoviti rehabilitaciji. Ja tudi s tvojim pristopom, bo zadeva sčasoma "sanirana" oziroma vsaj sam boš tako mislil. Vendar pa bo pri tvojem pristopu zelo verjetno prišlo do kompenzacije, beri posamezne nepoškodovane mišice in tetive bodo prevzele glavnino bremena, na račun poškodovanih. Slednje privede do neravnovesja, kar ob naslednjem "neprimernem" premiku rezultira v ponovni zvin (v primeru OP-ja) oziroma kakšno drugo poškodbo (npr. težave z gležnjem, kolenom, kolkom ti lahko celovito podrejo držo, kar lahko v prihodnje vodi v težave s hrbtenico).

Pa da ne bo izpadlo kot da je sedaj potrebno izumljati neko raketno znanost. Vaje za stabilizacijo in mobilnost so nekaj kar lahko povsem preprosto vneseš v svoj vsakdan brez da bi sploh potreboval poseben čas za to, npr. izvajaš vaje na stabilizacijski blazini ob gledanju TV-ja. Ne rabiš 1 ure na dan, ampak bo povsem zadosti tudi 15 min. Je pa potem pomembna disciplina da pač vaje izvajaš kolikor toliko redno.

nirm ::

meni se je zgodilo skoraj isto pred parimi leti pri košarki (skočil za žogo, pristal na poševnem stopalu, ga zvil in padel).
domov sem uspel priti peš, malo je bolelo ampak se je dalo hoditi. potem je gleženj odtekel v parih urah in gor nisem mogel več stopiti. niti ni tako hudo bolelo (razen, če sem obremenil), kakor je bil občutek da imam čisto razrahljano stopalo in se bom prekucnil, če bom poskušal hoditi.
predvsem me je zaskrbelo po parih dneh ležanja, ko je zgornji del stopala in tisti stranski del pod žogico ratal precej modro-črn in takrat sem se odločil, da obiščem zdravnico, ki me je napotila na urgenco in potem sem tam čakal kake tri ure za slikanje. nič ni bilo zlomljeno - dali so mi šnelkurs o povijanju in bergle in rekli, da pridem spet čez 2 tedna če ne bo boljše.

če si ga zlomiš baje boli nenormalno, pa kar precej sile je potrebno za to. večinoma gre za zvine v 80%+ primerih. je pa res, da okrevanje kar traja. pri meni je trajalo dva tedna, da sem spet približno lahko normalno hodil. za polno obremenitev pri športih pa mesec in pol (tista modro-črna barva je šla najprej v zeleno in nato v rumeno).
prva dva tedna je bilo potrebno povijati s povoji, da ni preveč odteklo. pa mazati, občasno hladiti, ker sem bil še v šoli sem nogo imel med poukom dvignjeno na stranskem stolu.
bergel pa nisem preveč uporabljal, so bile preveč smotane in sem raje za ramo prijel kakega kolega če je bila res kriza :))

tikitoki ::

Csharp je izjavil:

Včeraj popoldne sem si pri nekem delu zvil gleženj (moja prva poškodba). Nerodno sem skočil in ob pristanku se mi je stopalo zvilo navznoter. Nekaj minut po poškodbi se je pojavila oteklina, vendar sem kljub temu lahko normalno hodil, z delom pa sem takoj zaključil.

Takoj sem gleženj začel hladiti z obkladki in ga mazati s kremo, ki naj bi ublažila oteklino. Zvečer je bilo skoraj nemogoče stopiti na poškodovano nogo. Danes je gleženj še vedno otečen, ni pa nobene rdečice ali modrice. Hodim (za zdaj) lažje kot včeraj - boli še vedno, ampak lahko stopim na poškodovano nogo. Tudi stopalo lahko obračam v vse smeri, vendar je prisotna blaga bolečina. V prihodnjih dneh za vsak slučaj nameravam obiskati zdravnika.

Malo me skrbijo morebitne posledica poškodbe. Tisti, ki ste imeli podoben zvin, vam je poškodba pustila kakšne posledice? Je gleženj normalno gibljiv? Vas boli ob naporu, dolgotrajni hoji ali ob spremembi vremena? Skrbi me, ker berem, da se zvini radi ponavljajo... Je to mišljeno, da se lahko ponovi v krajšem časovnem obdobju (1 leto) ali je tako poškodovan gleženj nasploh (tudi po 5-ih letih) bolj dovzeten za možnost ponovitve zvina?


Glede na napisano gre za lažji zvin in ne boš imel nekih trajnih posledic. Seveda, če boš počival in ne obremenjeval noge po nepotrebnem in povzročil dodatnih poškodb.

Na netu najdeš osnovne podatke. Tudi sam sem s tem prišel do osnovnih priporočil po zvinu.

Domnevam, da vsak zvin pusti poškodbe in si bolj nagnjen k nadaljnjim z vinom.

Jaz ne občutim več nobene razlike, je pa trajalo mesece, da lahko to rečem.

Sam nisem imel možnosti fizioterapije, vprašaj zdravnika o tej možnosti.

krneki ::

Tudi zlom gležnja ni nujno da boli. Jaz sploh nisem vedel da je zlomlen, pa sem še lepo naredil 100km z avtom domov in potem naslednji dan na urgenco (kao za vsak primer hehe). Takoj fasal 1 teden počitnic na travmatološki...

IL_DIAVOLO ::

Seveda boli, sčasoma se navadiš hodit prilagojeno, tako da stopas na notranjo stran stopala.

Jaz sem tako hodil 1 teden. Dohtar je bil kat malo sokiran, da sem z zlomljenim gležnjem hodil okrog.

Kosek1 ::

Csharp je izjavil:

Včeraj popoldne sem si pri nekem delu zvil gleženj (moja prva poškodba).

Kjučno je, da se poškodovanemu delu za nekaj časa onemogoči gibanje in obremenitev. Priporočam, da greš na urgenco - takoj oz. v 12 urah. Za tem npr. čez 3 tedne fizioterapija.

Vse ostalo zelo podaljša rehabilitacijo. Ena moja kolegica je še po petih letih šepala, ker ni ravnala po teh navodilih.

GupeM ::

Kakšno onemogočanje gibanja neki??? To je najslabše, ker privede do atrofije mišic, posledično se poveča možnost za ponovitev poškodbe oz. se poveča možnost druge poškodbe, ker kompenziraš.

Gibaj do bolečine, obremenjuj pa tudi do bolečine. Ne pa izzivati sreče preko bolečine. Bolečina je tam zato, da ti pove, da si dovolj daleč.

Vazelin ::

Bolečina je tam zato, da ti pove, da si dovolj daleč.

Ja, razen na fizioterapiji, ko ti potem tiste sklepe tako pretegujejo, da skoraj umiraš zraven.:)
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Csharp ::

Je ta fizioterapija nujna? Če gre samo za kakšne vaje, jih lahko izvajam tudi sam, ali pač? Z gležnjem že zdaj vsake toliko časa migam in krožim, da ga malo razgibam.

Dneva še ni konec, ampak včeraj zvečer sem po eni nogi komaj priskakljal do postelje, danes delam kratke korake. Poškodovana noga boli (kar je normalno in pričakovano), a kljub temu se trudim delati čim bolj naravne korake.

Glede trajnih posledic: Če poškodba 100% okreva, naj bi to pomenilo, da so strukture (vezi, kite, mišice) enake kot v nepoškodovani nogi in bi verjetnost ponovitve zvina statistično gledano morala biti enaka kot pri zdravi nogi. Če je poškodovana noga bolj izpostavljena zvinom, bi sklepal, da okrevanje ni bilo 100% (tanke vezi oz. kite, kost ni v pravem položaju ipd.). Sicer pa če nerodno stopiš, se zvije lahko tudi zdrav gleženj - tu ni smiselno govoriti o ponovitvi zvina zaradi predhodnega zvina. Verjamem pa, da po zvinu oz. vsaki težji poškodbi čutiš kakšno bolečino ob spremembi vremena, podobno kot pri kakšni operaciji.

GupeM ::

Ja, če ligament niso preveč nategnjeni, potem je rehabilitacija skoraj popolna in tveganje za zvin ni nič večje, vendar ob predpostavki, da nazaj pridobiš mišično maso, ki jo izgubiš, med tem ko noge ne uporabljaš 100 odstotno. Zato so fajn vaje, da nazaj pridobiš mišično maso oz če prej nisi nič delal na tem, dobiš celo več mišic, kot si jih imel pred poškodbo. S tem lahko možnost ponovnega zvina celo zmanjšaš v primerjavi s stanjem pred poškodbo.

V NBA je nekoč igral tip, ki je bil brez prednjih križnih vezi v kolenih. Vse je nadoknadil z mišicami. Je pa to seveda ekstremen primer.

Fizioterapija pa ni nujna. Če boš čez nekaj dni imel normalno gibljiv gleženj, ne rabiš nobene fizioterapije. Niti ti je ne bo noben dohtar dal. Lahko pa greš samoplačniško. Ampak bo stran vržen denar. Ugl... Ne sekiraj se preveč zaradi tega.

Sem pri basketu videl poškodbe gležnjev, ko je oteklina povečala volumen gležnja za dvakratnik, pa so po 14 dneh normalno igrali. Na igralskih treningih in tekmah z opornico/bandažo, ker je nevarnost prevelika, drugače pa čim več brez, ker opornica je samo potuha in ti mišice še bolj oslabijo.

spelardota ::

Do sedaj bi te dežurni zdravnik že pregledal in poslikal gleženj ter podal vse informacije.
Do 3 tedne bolniške, povijanje gležnja, protibolečinske tablete in postopoma obremenjevanje.

To je to.

Hangman ::

Jaz sem imel kar hud zvin pred 5 leti. Pred tem nobenih drugih zvinov. Nisem imel longete ali mavca in nobene fizioterapije. Gleženj sem že med okrevanjem razgibaval, najprej z vajami in hojo znotraj, kasneje tudi na sobnem kolesu. Ne športam in na splošno nisem neki fizično aktiven, razen poleti grem na kak sprehod ali pohod, včasih tudi na kolo. Danes ne čutim nobene bolečine na tistem delu.

Kaj pretekli zvin pomeni zame? Če med sprehodom stopim na večji kamen ali kakšno vejo, imam zaradi zvina pred 5 leti večjo možnost ponovnega zvina kot bi ga imel sicer? Se mi bo gleženj zaradi pretekle poškodbe bolj upognil?

GupeM ::

Ni rečeno, lahko pa. Načeloma te vezi in ligamenti niso namenjeni temu, da koleno/gleženj držijo na svojem mestu. Namenjeni so kot pomoč mišicam. Torej, kadar je gleženj/koleno sproščeno (mišice niso napete), pa bi za preprečitev izpaha moralo biti nesproščeno (mišice napete). Takrat šele na vrsto stopijo vezi. Ali kadar sama moč mišic ni dovolj, da bi sklep zadržala skupaj. Tudi takrat zagrabi vez. Če je sila prevelika, se vez nategne ali celo pretrga.

Vez je v bistvu nekaj podobnega kot varovalna zajla pri prikolicah. Načeloma prikolico drži bunka na avtu, ampak če ta zaradi nekega vzroka popusti ali se odpne, takrat prikolico zadrži zajla (če jo). Nihče pa se ne bo zanašal samo na tisto zajlo (vez). Se pa ogromno ljudi zanaša samo na bunko (mišico).

Sicer je pa tole zanimivo pogledati.

dvojka ::

Gležji precej delikatna zadeva. Za nekoga, ki se ne ukvarja redno s športom in se mu zvin gležnja zgodi naključno kot avtorju te teme, v primeru manjšega zvina ni potrebno posvečati preveč pozornosti. V parih dneh bo oteklina splahnela v roku 14 dni ne bo več bolečine. Kdor se aktivno ukvarja s športom potem je potrebno poškodbo sanirati pred popolno obremenitvijo, da se poškodba ne ponovi. Pri večje kot so obremenitve (košarka, odbojka, nogomet...) večja je možnost ponovitve poškodbe, ki bo po vsej verjetnosti hujša kot prva. Dokler lahko po poškodbi še vedno hodiš potem ni večje bojazni, da je kaj hujšega. Na žalost sem izkusil že vse oblike zvinov. Od najmanjšega, ki drugi dan ni več bolel, do pretrganih tetiv in počenega hrustanca zaradi zvina. Pri meni je sedaj 4 leta od hudega zvina ter 2 leti po rekonstrukciji hrustanca ter tetiv in še zdaleč nisem pripravljen na šport. Gibljivost pa je tudi samo cca 85 stopinj. Tisti, ki se aktivno ukvarjate s športom aka košarka, nogomet... delajte aktivno tudi na telesni kondiciji, moči, fleksibilnosti... Konkretno sanirajte poškodbe pred polno obremenitvijo. Glava da ampak telo ne da :)

TineTone ::

Csharp je izjavil:

Včeraj popoldne sem si pri nekem delu zvil gleženj (moja prva poškodba). Nerodno sem skočil in ob pristanku se mi je stopalo zvilo navznoter. Nekaj minut po poškodbi se je pojavila oteklina, vendar sem kljub temu lahko normalno hodil, z delom pa sem takoj zaključil.


Še en za statistiko prizadetih od covid19.

Moj sošolec si je tako zvil gleženj, da sem ga moral nesti k zdravniku čez pol mesta (kar znese cca 5 minut). Oteklo da še nogavice ni mogel gor imet. V ponedeljek smo že pozabili, vključno z njim.

Csharp ::

Evo me. Danes sem se zbudil z izrazito modrico, ki je prisotna še zdaj, kljub temu pa nič bolj ne boli. Telefoniram zdravnici, kdaj lahko pridem na pregled... opišem simptome, mi reče, da ni nič resnega in me naroči naslednji teden. Do kontrole bi že moralo biti boljše.

spelardota ::

Za take stvari imaš dežurnega. Do 48 ur ne rabiš nobenega naročanja ali napotnic, slikajo te kar na mestu.

gruntfürmich ::

če te skrbi lahko greš k zdravniku; jst misim da še nikoli nisem šel zaradi zvina gležnja.
je pa okrevanje lahko tudi kakšno leto dolgo, da ne čutiš nobene bolečine več...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

UganiKdo ::

spelardota je izjavil:

Za take stvari imaš dežurnega. Do 48 ur ne rabiš nobenega naročanja ali napotnic, slikajo te kar na mestu.


Za take stvari imaš led, povoje, počitek in zmerno razgibavanje. Hodit na urgenco, dva dni po blagem zvinu, pri čemer lahko na poškodovano nogo tudi stopiš, je delanje norca iz osebja na urgenci in tistih, ki pomoč dejansko potrebujejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

IL_DIAVOLO ::

Ce se lahko stare babe, ki jim manjka druzbe, na urgenco druzit in delat guzvo, potem lahko tudi on gre, ki ima dejansko problem.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Dimnik ()

UganiKdo ::

Zato pa bi bil zadnji čas, da se začne neurgentne zadeve zaračunavat. Dva dni po zvinu pač nimaš kaj delat na urgenci in te bodo tudi odslovili.

IL_DIAVOLO ::

Kaj niso sprejeli zakona, da se zaracunava?

UganiKdo ::

ne vem, je bilo precej govora o temu pred nekaj časa. Mislim, da zakonska podlaga celo je, nisem pa prepričan koliko se dejansko izvaja.

GupeM ::

Se izvaja v določenih bolnišnicah. UKC tega (še) nima. Sicer pa zaradi zvina gležnja res ni treba hodit na urgenco.

Se mi pa zdi, da ti urgenca pripada do 24 ur po poškodbi, ne 48, kot je nekdo zgoraj navedel.

UganiKdo ::

Ne gre toliko za to če ti pripada ali ne ampak za to, da če je od poškodbe minilo že 24 ur in nisi nič naredil potem že ni tako huda, da bi zahtevalo urgentno obravnavo in greš lahko k svojemu zdravniku. Urgenca je namenjena nujnim zadevam, kjer lahko razliko naredijo minute, ne pa da najprej dan dva počakaš.

spelardota ::

GupeM je izjavil:

Se izvaja v določenih bolnišnicah. UKC tega (še) nima. Sicer pa zaradi zvina gležnja res ni treba hodit na urgenco.

Se mi pa zdi, da ti urgenca pripada do 24 ur po poškodbi, ne 48, kot je nekdo zgoraj navedel.

Moja napaka.
V glavnem nekdo naključen nima kompetenc razlagati, ali gre samo za udarec, zvin, zlom, vtrgane kite ali karkoli drugega.
Namesto, da pišeš po forumu se odpraviš k dežurnemu. Tam te pregledajo, poslikajo, napišejo diagnozo, postavijo zdravljenje in predpišejo medikamentozo.
Na forumu pa lahko samo v čarobno kuglo zijamo.
Ampak če boli premalo za zdravnika in ravno dovolj za na forum objavljanje, potem zdravnika ne rabi.

Csharp ::

Urgenca ni bila potrebna, za vsak slučaj bo osebni zdravnik stanje preveril naslednji teden. Zanimata me samo še 2 stvari pa lahko zaključimo temo.

Katero stopnjo zvina naj bi imel? Simptomi: oteklina se pojavi skoraj takoj, vendar z mesta poškodbe odidem brez bolečine. Najhujša bolečina je isti večer, ko niti stopiti nisem mogel na tisto nogo. Že naslednje jutro s tisto nogo hodim, vendar je rahlo nestabilna in boli. Naslenji dan se pojavi velika modrica pod sklepom in tik nad njim, dotik na gleženj boli, vendar lahko hodim. Danes lahko celo stojim samo na eni - poškodovani nogi, hoja pa je še otežena zaradi bolečine. Stopnja?

Kakšne vaje priporočate za čimprejšnje okrevanje, ojačanje vezi in mišic ter zmanjšanje verjetnosti ponovne poškodbe v prihodnje?

Ta 2 vprašanja še lahko rešimo, za vse ostalo pa osebni zdravnik. Hvala vam in čim manj oz. brez poškodb!

spelardota ::

Ravno za ta dva vprašanja je ta pravi ravno zdravnik, lel.
On bo povedal kaj je narobe. In on ti bo dal tisti letak z vajami. Načeloma boš pa postopoma samo obremenjeval stopalo.
Res si trmast.

PS Vaje za stopala

Tle maš vaje za potem, ko boš vsaj malo okreval.
https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGrad...

Zgodovina sprememb…

Kvinta ::

Kak tu komplicirate bože isuse :))
Ko sem si jaz zvil gležnj mi je žena 3-5x na dan zavila v tople zeljne liste pa hodo sem z berglami 1 tedn pol drugi tedn je že šlo brez bergl pol je blo pa ok.

ps:čim manj boš na najslabše študiral bolše bo:)
A.C.A.B

Vazelin ::

v tople zeljne liste

strong broscience
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

harvey ::

Vazelin je izjavil:

v tople zeljne liste

strong broscience

Zmrznjene liste bi še kupil, tople pa ne vem, kako se to vklaplja tam, kjer imaš oteklino, poškodbo mehkih tkiv in žil.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

GupeM ::

Stopnje ti ne znam povedat, drugače pa večkrat na dan hladit po 15, max 20 minut. Pa ne direkt led na nogo, ampak mora obvezno biti v neki tkanin. Jaz ponavadi kar krpo za brisanje posode uporabim.

Vaje imaš pa povsod po netu. Na YouTube napiši "ankle sprain rehab"

Nestabilen gleženj ti pa lahko ostane še kar nekaj časa.

Pa še to: mislim, da vezi ne moreš okrepiti, lahko le mišice. Vez je, kakršna je. Mogoče s kakšno prehrano, ampak dvomim. Delaj pa na mišicah, ker so te prva in najmočnejša stopnja obrambe pred zvinom.

Csharp ::

Danes sem opravil pregled pri osebni zdravnici. Kljub temu, da je še vidnih nekaj posledic (rahla oteklina, modrica), noga opravlja svojo funkcijo, zato ni bilo nobenega slikanja. Sunkoviti in skrajni premiki stopala mi še povzročijo nekaj bolečino in tudi dotik na določeno mesto je še malenkost boleč, ampak to je menda normalno - trajalo naj bi še nekaj tednov. Sicer pa že delam razne vaje: kroženje s stopali, pritiskanje ob steno, izvajanje počepov itd.

V začetku teme me je skrbelo, ker vsepovsod piše, da se zvini radi ponavljajo in da je potem večja verjetnost novega zvina itd. O tem sem vprašal zdravnico, ki mi je pojasnila tako: V trenutku zvina se vezi, ligamenti, kite (kakorkoli temu rečemo) in mišice maksimalno (tudi prekomerno) napnejo in po zvinu so še nekaj časa ohlapne. V tem času je verjetnost ponovnega zvina večja, saj gleženj ni 100% stabilen in ni tiste prave "varovalke". Po mesecih okrevanja pa se strukture vrnejo v naravno stanje. Čez 5 let zaradi tega zvina naj ne bi imel nič večjo možnost ponovnega zvina. Seveda, če stopim na kakšen kamen in mi obrne stopalo, je zvin verjeten - ne glede na to, ali sem prej imel poškodbo ali ne.

Kot zdravnica se verjetno spozna na anatomijo človeka, tako da verjamem na besedo.

Robocop1 ::

No, tudi meni je uspelo med vikendom zviti gleženj. Prvi dan je nenormalno bolelo, zato sem šel na slikanje. Sedaj še vedno boli, vendar je vzdržno.

Zdravnik mi je rekel, da bom čez nekaj dni lahko postopno obremenjeval tisto nogo, bolečina bo prisotna še več tednov, osnovno celjenje lahko traja do 3 mesece, gleženj pa bo enak nepoškodovanemu šele čez kakšno leto ali tudi več. Obrnil sem se tudi na nekaj fizioterapevtov in vsak mi je do zdaj dal drugačen odgovor. Eden mi je rekel, da se poškodovane strukture sčasoma popolnoma zacelijo. Spet en drug pa mi je pojasnil, da se poškodovane strukture nikoli popolnoma ne zacelijo, ampak le zabrazgotinijo in je na tistem mestu zmanjšana elastičnost, kar lahko privede do ponovitve ali kroničnih težav. Komu verjeti, glede na to, da si še stroka ni enotna? Pomoje temu, kar bo pokazal čas. V treh letih se marsikaj zgodi in če v tem času ni nobenih težav, jih tudi kasneje ne bi smelo biti.

Mi je pa zdaj v času mirovanja zanimivo brati razne zgodbice o tem, kako so ljudje imeli po 5 zvinov gležnja in vsakokrat že naslednji dan normalno hodili naokoli brez kakšnega obiska pri zdravniku. Taki imajo pomoje zvin v glavi... v gležnju pa sigurno ne.

LeQuack ::

Csharp je izjavil:


Kot zdravnica se verjetno spozna na anatomijo človeka, tako da verjamem na besedo.


Ponavadi se te hočejo samo čim prej znebit splošni zdravniki. Če bi te dali slikati bi imeli več dela s tabo, tako pa raje rečejo mlad si nič ti ne more bit, pojej jabolko, in to je to. Sploh pa če nimaš koronavirusa si za njih precej nepomemben trenutno.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

spenstar ::

Pocivaj, glezenj imej povit cez dan. Uporabi konjsko mazilo za ogrevanje, rdeca embalaza. Dobis v vsaki drogeriji, npr Tus.
SPENSTAR--builder

Robocop1 ::

Slikanje je draga stvar (poglej, koliko stane samoplačniško!) in če ni suma za zlom ponavadi ne pošiljajo na slikanje. Če lahko hodiš, najbrš ni zloma, s slikanjem poškodovanih struktur pa si tudi ne moreš dost pomagat. Pri meni je bilo tako, da par dni nisem mogel stopiti na nogo in so me zaradi možnosti zloma poslali na slikanje.

Po 5 dneh mirovanja počasi stopam na tisto nogo. Dotik na sklep ali njegovo okolico je boleč. Stabilnost gležnja je zmanjšana in tudi moči nimam... čeprav lahko stojim na poškodovanem stopalu, se ne morem dvigniti na prste. Pri hoji ali počepu pa v gležnju čutim napetost. Zaradi te napetosti ne morem normalno hoditi, ampak bolj šepam. Lahko kdo pove, koliko časa se lahko čuti ta napetost oz. kdaj naj bi normalno hodil (brez kakšne bolečine ali napetosti)?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Urgenca ali prostori za izgubljanje časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7524626 (22789) Invictus
»

zdravljenje zvina gležnja

Oddelek: Loža
4623986 (16169) Xserces
»

poškodovan gleženj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13118936 (9053) zenith1
»

Reptura Ahilove tetive

Oddelek: Loža
185444 (4334) imagodei
»

Poškodbe... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518165 (6947) ;-)

Več podobnih tem