» »

Skokovito povečanje spletnih prevar, povezanih s Covid-19

Skokovito povečanje spletnih prevar, povezanih s Covid-19

vir: Google

Slo-Tech - Google na svojem blogu poroča o pravi eksploziji malwara in phishinga na temo pandemije novega koronavirusa v zadnjem času. Dnevno tako blokirajo okoli 100 milijonov elektronskih sporočil, pri čemer je tistih, povezanih s pandemijo približno 18 milijonov. Virus Covid-19 je tako gladko postal najpopularnejša tema phishinga v zgodovini. Ob vsem tem pa dnevno blokirajo tudi približno 240 milijonov primerkov nekoliko manj nevarnega spama na isto temo.

Googlov sistem tedensko pregleda 300 milijard priponk, njegovi predstavniki pa ob tem zatrjujejo, da veliko večino oz. 99,9 odstotka napadov prestrežejo že njihova orodja za strojno učenje. Slednje vseeno pomeni, da 258.000 primerkov neželene pošte in poskusov ribarjenja vendarle uspešno pride do uporabnikov.

Nepridipravi se največkrat predstavljajo za katerega uradnih organov, najpogosteje je to Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s čimer želijo uporabnike prepričati v prenos in zagon datoteke ali pa v lažno donacijo. Google se je zato povezal z organizacijo in tam pravkar implementira sistem DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) za avtentikacijo elektronskih spočil, s čimer naj bi scammerjem vsaj nekoliko otežili delo.

V podjetju še pravijo, da grožnje namreč večinoma niso nove - takih je tedensko približno 47 %, pač pa gre večinoma za stare prevarantske kampanje, na hitro predelane zaradi povečanega zanimanja za pandemijo.

Podobno so pred dnevi poročali tudi iz Microsofta, kjer so preprečili veliko phishing kampanjo, v kateri so neznanci prek ponarejene vstopne strani za Office 365 poskušali od uporabnikov dobiti podatke za vpis. Del te kampanje je bilo tudi 2300 ponarejenih poštnih sporočil, s personaliziranimi HTML priponkami, s v katerih so nepridipravi uporabnikom obljubljali povračilo dela že plačanih storitev zaradi izbruha novega koronavirusa.

3 komentarji

keworkian ::

Opice so prisle ven, sedaj trgajo banane, google/microsoft se pa "strojno uci" in se vedno prleti nekaj cez. Zakaj se nebi zaceli malo uciti od Covid-19? Zna penetrirat, zna ubijat, zna povzrocat trpljenje, zaustavi celotno clovesko populacija, ohromi prakticno vse, globalnega segrevanja je manj. Denar ni sveta vladar, virus je.

Clovestvo je tako dolgo na svetu, ogromno nas je, potem nas pa organizem, ki ga ne vidimo ohromi.
Obscenities in B-Flat

Zgodovina sprememb…

jacal ::

Če bi le bili pod smiselnimi članki tudi tovrstni komentarji, ampak ne, "nebi". Kaj šele, da bi se "zaceli ucit". Glihkar se bo "zaustavi celotno clovesko populacija", niti za trenutek prepozno.

Miki N ::

Še vedno bolje to, kot da bi bil Covid-19 prevara, povezana s spletom. :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook in Twitter odstranjujeta neresnične izjave politikov o koronavirusu

Oddelek: Novice / Zasebnost
4610934 (8392) carota
»

Od kod se je vzel novi koronavirus? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10831475 (13110) Mr.B
»

Internetni giganti za zajezitev neresnic o koronavirusu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5810077 (7995) vostok_1

Več podobnih tem