Forum » Loža » Evropska Unija koliko časa še ?
Evropska Unija koliko časa še ?
Temo vidijo: vsi
ADIJOOO ::
Kaj mislite bo EU na dolgi rok preživela ?
Zgodil se je Brexit. Se lahko zgodi Itaexit ?
Danes anketa za Italijo
Remain 51% (-20)
Leave 49% (+20)
Italy, Termometro Politico poll:
EU membership referendum
Leave the EU and the Eurozone: 39.3%
Leave the EU, remain in the Eurozone: 7.5%
Remain in the EU, leave the Eurozone: 7.7%
Remain in the EU and the Eurozone: 40.9%
Don't know: 4.6%
Fieldwork: 8-9 April '20
Sample: 2,200
Danes anketa za Italijo
Remain 51% (-20)
Leave 49% (+20)
Italy, Termometro Politico poll:
EU membership referendum
Leave the EU and the Eurozone: 39.3%
Leave the EU, remain in the Eurozone: 7.5%
Remain in the EU and the Eurozone: 40.9%
Don't know: 4.6%
Fieldwork: 8-9 April '20
Sample: 2,200
styrian ::
Evro je nevzdržen za Italijo. Uvedli bodo svoje paralelne minibote, ki bo čez par let postala uradna valuta.
AndrejO ::
Kaj mislite bo EU na dolgi rok preživela ?
Ne bo.
Ne more se. Če Italija obupa, potem se bo zgodil razpad, tako kot je SFRJ razpadla, ne pa Slovenija izstopila. So stvari, ki jih EU preprosto ne more preživeti, če se v temelju ne spremeni.
Ker Združenih države Evrope ni in ne kaže, da bi imeli na jedilniku, se bomo očitno še nekaj časa brezplodno en drugega j*** v glavo, medtem, ko bodo preostali tri pretendenti na prestol hegemona ugotavljali kako si razdeliti bivše članice.
Edina slaba tolažba je to, da bodo v primeru takšnega razpleta tudi Nizozemci in Nemci razmišljali, če jim morda le ne bi bilo ceneje finančno podpirati "lenega juga", kot se to počne v ostalih monetarnih unijah.
28.3 čl. Pravil: Argumentirano pritožbo mora uporabnik poslati v oddelek
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.
vilicarist je izjavil:
slabo kaže če ne pride do združenih držav evrope
Nekateri, ki so danes v EU, so pripravljeni storiti čisto vse, kar jim je v moči, da se EU ne bi še bolj integrirala. Preprosto zato ne, ker bi s tem "nacionalna politika" izgubila na teži.
Povedano po domače, danes nas verjetno večina na kontinentu ve kdo so Orban, Merkel, Macron. Če greš v ZDA, verjetno redko kdo ve kdo je trenutno guverner Kaliforije, Teksasa ali pa Virginije ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
vostok_1 ::
@vilicarist
Slabo kaže da bo.
Kot kaže, EU je zaradi svoje nesposobne/koruptivne narave zatajila v tej krizi, in sile kot je Kitajska to fanj izkoriščajo.
JJ nas skuša včlanit v višjegrajsko grupo. Kar se bi mi zdelo zabavno, če le ne bi bili sami fašisti na čelu.
Sicer pa ne vidim propada globalizma. USA globalizem bo sicer res pojenjal, ampak povezovalo se bo bolj kot prej. Mislim, da se bo šlo za neko obliko frienemies. Prijatel a istočasno konkurent.
Svet naslednjih 20-30 bo kar drugačen, i'm sure of it.
Sicer pa nekako nisem pristaš povečanja pristojnosti birokratsko/tehnokratske pošasti v Bruslju.
Slabo kaže da bo.
Kot kaže, EU je zaradi svoje nesposobne/koruptivne narave zatajila v tej krizi, in sile kot je Kitajska to fanj izkoriščajo.
JJ nas skuša včlanit v višjegrajsko grupo. Kar se bi mi zdelo zabavno, če le ne bi bili sami fašisti na čelu.
Sicer pa ne vidim propada globalizma. USA globalizem bo sicer res pojenjal, ampak povezovalo se bo bolj kot prej. Mislim, da se bo šlo za neko obliko frienemies. Prijatel a istočasno konkurent.
Svet naslednjih 20-30 bo kar drugačen, i'm sure of it.
Sicer pa nekako nisem pristaš povečanja pristojnosti birokratsko/tehnokratske pošasti v Bruslju.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Zheegec ::
To bi bila sicer super opcija, samo si ne predstavljam, kako bi Italija to dosegla. Najbrž bi že samo grožnja s tem povzročila hude sankcije s strani EU in EU grožnjo o zaprtju vseh italjanskih bank če se referendum ne prekliče.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
vilicarist je izjavil:
Nekateri, ki so danes v EU, so pripravljeni storiti čisto vse, kar jim je v moči, da se EU ne bi še bolj integrirala. Preprosto zato ne, ker bi s tem "nacionalna politika" izgubila na teži.
Povedano po domače, danes nas verjetno večina na kontinentu ve kdo so Orban, Merkel, Macron. Če greš v ZDA, verjetno redko kdo ve kdo je trenutno guverner Kaliforije, Teksasa ali pa Virginije ...
Jaz sem strogo proti temu, da bi nacionalna politika izgubila na teži. Tukaj, ko glasujemo v Sloveniji imamo vsaj glas za razliko od tistih 8, ki nam jih pripada v Eu od 700.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ADIJOOO ()
T.i. višegrajske države imajo en majhen eksistencialen problemček ...
Če bi moral reči, kaj jih druži, je to strah pred močno Nemčijo in močno Rusijo. Dokler je Nemčija močno vpeta v EU, ne bo imela interesa iskati nekih "inovativnih" rešitev za svoje gospdoarstvo, ki bi vključevalo alternativna ukinjanja mejnih kontrol. Ravno tako, dokler EU je ekonomski fakor (če pač ne more biti političen), Rusiji ni v ekonomskem interesu, da se bi preveč zapletala z njo. "Frenemies", če hočeš.
Če/ko EU razpade, kaj bo zaviralo Nemčijo ali Rusijo?
In zakaj potem vlade teh držav počno čisto vse, kar je možno, da bi EU uničili od znotraj in zakaj državljani teh držav te napore pozdravljajo? Ali jim resnično še ni uspelo povezati, da bo EU preživela kot ekonomska sila samo, če se bo politično bolj povezala in ne manj povezala?
Če bi moral reči, kaj jih druži, je to strah pred močno Nemčijo in močno Rusijo. Dokler je Nemčija močno vpeta v EU, ne bo imela interesa iskati nekih "inovativnih" rešitev za svoje gospdoarstvo, ki bi vključevalo alternativna ukinjanja mejnih kontrol. Ravno tako, dokler EU je ekonomski fakor (če pač ne more biti političen), Rusiji ni v ekonomskem interesu, da se bi preveč zapletala z njo. "Frenemies", če hočeš.
In zakaj potem vlade teh držav počno čisto vse, kar je možno, da bi EU uničili od znotraj in zakaj državljani teh držav te napore pozdravljajo? Ali jim resnično še ni uspelo povezati, da bo EU preživela kot ekonomska sila samo, če se bo politično bolj povezala in ne manj povezala?
vilicarist je izjavil:
Jaz sem strogo proti temu, da bi nacionalna politika izgubila na teži. Tukaj, ko glasujemo v Sloveniji imamo vsaj glas za razliko od tistih 8, ki nam jih pripada v Eu od 700.
Še več glasu imaš pri volitvi svojega župana in občinskih svetnikov.
Ampak to še ne pomeni, da lahko ti storijo kaj omembe vrednega na ravni države. Še AC ne morejo zgraditi.
Podobno je s članicami na globalni ravni. Lahko ena Nemčija ali Italija opletajo s svojimi k.... po kontinentu. Na globalni ravni pa ne morejo doseči kaj omembe vrednega. Še za eno potniško letalo naštancati, se je moralo povezati več držav.
Končno vprašanje, ki se ga moraš vprašati, ni, če tvoj glas pomeni kaj v Sloveniji. Tudi, če se EU politično tesneje poveže, to ne pomeni, da ne boš vedel kdo vodi tvojo lokalno "občino" in se ukvarja z njenimi lokalnii težavami. Tvoje vprašanje je, če tvoj glas sploh karkoli pomeni izven Slovenije in brez EU je odgovor zagotovo zelo glasen "ne".
WizzardOfOZ ::
@vilicarist
Slabo kaže da bo.
Na žalost v višjegrajsko grupo ne moreš brez fašistov na čelu.
vilicarist je izjavil:
Še več glasu imaš pri volitvi svojega župana in občinskih svetnikov.
Ampak to še ne pomeni, da lahko ti storijo kaj omembe vrednega na ravni države. Še AC ne morejo zgraditi.
Podobno je s članicami na globalni ravni. Lahko ena Nemčija ali Italija opletajo s svojimi k.... po kontinentu. Na globalni ravni pa ne morejo doseči kaj omembe vrednega. Še za eno potniško letalo naštancati, se je moralo povezati več držav.
Končno vprašanje, ki se ga moraš vprašati, ni, če tvoj glas pomeni kaj v Sloveniji. Tudi, če se EU politično tesneje poveže, to ne pomeni, da ne boš vedel kdo vodi tvojo lokalno "občino" in se ukvarja z njenimi lokalnii težavami. Tvoje vprašanje je, če tvoj glas sploh karkoli pomeni izven Slovenije in brez EU je odgovor zagotovo zelo glasen "ne".
Ja največ glasu imaš pri občini največ besede ima pa država in upam, da tako ostane, ker ne bi rad videl, da bi imeli tisti v EU več besede kot naš parlament. EU mi sicer ni napačna ampak ne bi rad videl, da bi o Sloveniji odločali neki Nemci, Francozi... to mora biti naš parlament.
Če pa bi razpadla EU se po pravici povedano ne bi preveč sekiral sem še vedno mnenja, da je bilo nam najboljš ko smo imeli tolarčke.
T.i. višegrajske države imajo en majhen eksistencialen problemček ...
Če bi moral reči, kaj jih druži, je to strah pred močno Nemčijo in močno Rusijo.
Vsaj za Orbana to ne velja, ker sta z Putinom buddies. As in, he is putin's little bitch.
Dokler je Nemčija močno vpeta v EU, ne bo imela interesa iskati nekih "inovativnih" rešitev za svoje gospdoarstvo, ki bi vključevalo alternativna ukinjanja mejnih kontrol. Ravno tako, dokler EU je ekonomski fakor (če pač ne more biti političen), Rusiji ni v ekonomskem interesu, da se bi preveč zapletala z njo. "Frenemies", če hočeš.
For the immediate future imaš sicer prav. Stare pro-EU sile znotraj nemčije še vedno skušajo rešit kar se rešit da.
Ampak te generacije je iz leta v leto vedno manj. Po mojih opažanjih.
Jaz ne bi računal na dolgoletno trdnost nemškega stroja.
Uspešno se ga subvertira že vsaj 10 let.
Ko bo dovolj na dnu, pa bo kitajska v navezavi z rusijo ustvarila iz nje, svojo neformalno provinco.
Kot rečeno, ti veliko staviš na stare paradigme zahodnoevropskih držav iz 80' in 90', najbrž zato ker nisi več ravno mlad in nekako že imaš formirane politične temelje.
Jaz nisem v to tolik prepričan.
Mislim, da večina državljanov nima pojma kaj je EU. Njihove vodilne pa podkupujejo vsi po malem.
EU je trenutno v kaosu.
Zdi se mi, da kar nonšalantno ignoriraš faktorje "of what makes a certain country/union great and powerful".
Hint...it's not just what is written on some paper.
Zbirokratizirat svojo pot do večne slave is not really the right way.
Jaz osebno si želim razpad EUja, ne želim si it spet na star sistem, ampak na EUSSR pa žal ne morem pristati. never
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
Ja največ glasu imaš pri občini največ besede ima pa država in upam, da tako ostane, ker ne bi rad videl, da bi imeli tisti v EU več besede kot naš parlament. EU mi sicer ni napačna ampak ne bi rad videl, da bi o Sloveniji odločali neki Nemci, Francozi... to mora biti naš parlament.
Če pa bi razpadla EU se po pravici povedano ne bi preveč sekiral sem še vedno mnenja, da je bilo nam najboljš ko smo imeli tolarčke.
Hmnja. Odločanje.
To je ista dilema, kot čaka UK čez nekaj mesecev.
Če želiš izvažati v Nemčijo, boš delal po čigavih standardih? Če želiš politično sodelovati z Nemčijo, bo v tem "partnerstvu" kdo diktiral komu? Če želiš "poglobiti gospodarsko sodelovanje" z Nemčijo, boš moral v mednarodnih organih, kjer sedijo tvoji predstavniki glasovati kako? Itn ...
To odločanje na mednarodni je ena zanimiva zver. Pa da te še malo pod... je generalni sekretar WHO že odstopil? Kako da ne, če ga je predsednik vlade RS javno pozval k odstopu? OK, trolam. Tega čivka itak nihče na svetu ni vzel resno. Samo kakorkoli gledam in obračam, ima ena država v velter kategoriji na izbiro samo dve možnosti: povezovanje, kjer nima besede o ničemer ali pa povezovanje, kjer ima nekaj besede. Ja, res je. 8 glasov ni veliko. Je pa to še vedno neskončno več kot pa 0 glasov, ki jih imamo v nemškem zveznem parlamentu.
"Če je hiša sama proti sebi razdeljena, takšna hiša ne more obstati."
Kot rečeno, tvoja predpostavka temelji na močni nemčiji.
Rad bi slišal argumente za močno nemčijo v naslednjih...let's say 20 let.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Ganon ::
Danes anketa za Italijo
Ti je že referendum v VB dal vedeti, da so ljudje v povprečju izredno neumni in dovzetni za pranje možganov.
Izredno slab spomin imaš.
Italjane ne gre jemati preveč resno. To so sami politični driblerji.
Francija je itak že predaleč od obale, da bi jo kdo rešil.
UK poskuša obuditi imperij, z precej klavrnimi rezultati i dare say.
Vse stoji na Nemčiji. Andrej ima čisto prav...to je težiščna točka everyone should focus on.
Jz osebno mislim, da Germany is in for quite a ride v naslednjem desetletju ali dveh.
Lahko, da se motim, possibly.
Francija je itak že predaleč od obale, da bi jo kdo rešil.
UK poskuša obuditi imperij, z precej klavrnimi rezultati i dare say.
Vse stoji na Nemčiji. Andrej ima čisto prav...to je težiščna točka everyone should focus on.
Jz osebno mislim, da Germany is in for quite a ride v naslednjem desetletju ali dveh.
Lahko, da se motim, possibly.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
Jih ni in to bi bilo nenaravno stanje v kapitalizmu. Morda se marsikdo več ne spomne, ampak malo manj kot 20 let nazaj je bila Nemčija "veliki bolnik" na kontinentu.
In "moja predpostavka" ne temelji na močni Nemčiji, temveč samo in zgolj na tem, da je ADIJOO pač rekel, da ne želi, da bi o njegovih stvareh odločali v Nemčiji, Franciji, ... Sem pač vzel prvo izmed naštetih in spregledal, da EU omogoča tudi to, da lahko en iz Slovenije (nezaslišano!) s svojimi odločitvami na ravni EU vpliva na življenje v Nemčiji.
Če želiš moje predpostavke, je prva ta, da je Slovenija premajhna, da bi bila avtarkistična in druga ta, da ni realno pričakovati, da bi po površini, prebivalstvu in BDP v naslednjih X stoletjih postala primerljiva s svojimi sosedami.
Torej je vprašanje samo to s kom in pod kakšnimi pogoji se bo povezovala in na koga bo njeno gospodarstvo v večini vezano. IMO je EU zlata priložnost za majhne države na kontinentu, da dobijo več besede, kot bi jo sicer imele in to praktično za nič višjo ali nižjo ceno, kot bi jo morale plačati v odsotnosti EU.
Jih ni in to bi bilo nenaravno stanje v kapitalizmu. Morda se marsikdo več ne spomne, ampak malo manj kot 20 let nazaj je bila Nemčija "veliki bolnik" na kontinentu.
In "moja predpostavka" ne temelji na močni Nemčiji, temveč samo in zgolj na tem, da je ADIJOO pač rekel, da ne želi, da bi o njegovih stvareh odločali v Nemčiji, Franciji, ... Sem pač vzel prvo izmed naštetih in spregledal, da EU omogoča tudi to, da lahko en iz Slovenije (nezaslišano!) s svojimi odločitvami na ravni EU vpliva na življenje v Nemčiji.
Če želiš moje predpostavke, je prva ta, da je Slovenija premajhna, da bi bila avtarkistična in druga ta, da ni realno pričakovati, da bi po površini, prebivalstvu in BDP v naslednjih X stoletjih postala primerljiva s svojimi sosedami.
Torej je vprašanje samo to s kom in pod kakšnimi pogoji se bo povezovala in na koga bo njeno gospodarstvo v večini vezano. IMO je EU zlata priložnost za majhne države na kontinentu, da dobijo več besede, kot bi jo sicer imele in to praktično za nič višjo ali nižjo ceno, kot bi jo morale plačati v odsotnosti EU.
Dobro, govora je o EU ne o sloveniji.
Solaža slovenije je nonsequitor. Nikoli ni in nikoli ne bo bila samostojna sila. Njeni vplivi na življenje v nemčiji so tko...cute, at best.
Nemčija veliki bolnik morda v relativnih merah. Če je nemčija bolnik potem je francija že na respiratorju. Tako takrat kot sedaj in v prihodnje.
Vi še vedno povsem ignorirate Kitajsko s svojo cohort.
Joj, politično bo naslendjih par desetletji tako zelo zabavnih.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Dobro, govora je o EU ne o sloveniji.
Solaža slovenije je nonsequitor. Nikoli ni in nikoli ne bo bila samostojna sila. Njeni vplivi na življenje v nemčiji so tko...cute, at best.
Hmnja. Cute ali pa non-cute, v okvirju EU Slovenija ima možnost vplivanja in v nekaterih odločitvah tudi pravico veta, kar lahko še kako zelo pomembno vpliva na druge članice. Včasih za premik v takšnih forumih za odločanje zadošča že to, da ta možnost obstaja.
Nemčija veliki bolnik morda v relativnih merah. Če je nemčija bolnik potem je francija že na respiratorju. Tako takrat kot sedaj in v prihodnje.
Hehe. Zgodovina pravi, da temu ni tako. Gl. 2003 za zadnji primer, ko je bila Nemčija pa "na respiratorju", Francija pa je vozila svojo OK zgodbo: https://www.ft.com/content/bd4c856e-6de...
Pa tudi za pobiranje iz krize se menda lahko veliko zahvali prvem velikem valu širitve EU.
Jagodni izbor citatov:
"By 2004 unemployment rates were higher than for most of its peers, including Italy and France. And with a fiscal deficit of 3.7 per cent of gross domestic product, Germany was breaching the Maastricht treaty limit of 3 per cent — again faring much worse than its main peers."
"The competitiveness of German companies was further helped by having more of their production chains abroad, particularly in eastern Europe. More than 1,800 German companies invested in over 3,500 projects in eastern Europe, creating more than 650,000 jobs since 2003."
Vi še vedno povsem ignorirate Kitajsko s svojo cohort.
Kitajska je in bo ostala enigma. Lahko sicer gledaš v kristalno kroglo in nekaj ugibaš, ampak civilizacija se ne obdrži 4000 let, če se ne nauči skrivati svoje načrte in skrivnosti obdržati skrite. Če veš kaj Kitajska dela ali poskuša storiti, mi prosim zaupaj še dobitno kombinacijo za naslednji krog Loto. Nekaj denarja bi mi trenutno prišlo še kako zelo prav.
Joj, politično bo naslendjih par desetletji tako zelo zabavnih.
Politika je bila vedno zabavna, če je nisi jemal preveč resno. Kdor jo je slučajno začel jemati resno, se mu je zajamčeno skisalo. Kar poglej cvetober današnjih politikov (v Sloveniji in širše). Pokaži tiste, ki se jim (še?) ni skisalo in pokažem ti tiste, ki se znajo nasmejati tudi samim sebi.
Kolikor vem, slovenija še ni izvedla veto na kakršenkoli večji subject v EU.
Morda se motim.
Kot rečeno. Slovenija je obsojena na takšno ali drugačno združenje.
Glede slabotne nemčije. Morda je res imela moment of weakens, ampak ne izvlečeš se iz tega nazaj na prvo mesto, če nimaš hidden potenciala.
Dominanca nemčije je undisputable. At least for now.
Kaj želi Kitajska je povsem jasno. In če misliš, da je anything less than grandiose, se tako hudo motiš.
Morda se motim.
Kot rečeno. Slovenija je obsojena na takšno ali drugačno združenje.
Glede slabotne nemčije. Morda je res imela moment of weakens, ampak ne izvlečeš se iz tega nazaj na prvo mesto, če nimaš hidden potenciala.
Dominanca nemčije je undisputable. At least for now.
Kaj želi Kitajska je povsem jasno. In če misliš, da je anything less than grandiose, se tako hudo motiš.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
Naši politiki so se že pritoževali, da smo med nanmanj upoštevanimi v EU saj je logično glede na to kako smo veliki zato pa tudi ne sme imeti EU vsaj po mojem večje moči kot naš parlament.
Jaz sem za nacionalne države v EU sem pa proti, da bi postali npr to kar je USA no ja to tudi najbrž ni mogoče glede na to koliko različnih jehikov kn kultur imamo zato je treba ohraniti nacionalnost.
Kaj pa glede EU vojske. Sanje nekaterih EU politikov tudi Macrona. Z EU vojsko ne bi potem bili več tako odvisni od Amerike. Vaše mnenje ?
Jaz sem za nacionalne države v EU sem pa proti, da bi postali npr to kar je USA no ja to tudi najbrž ni mogoče glede na to koliko različnih jehikov kn kultur imamo zato je treba ohraniti nacionalnost.
Kaj pa glede EU vojske. Sanje nekaterih EU politikov tudi Macrona. Z EU vojsko ne bi potem bili več tako odvisni od Amerike. Vaše mnenje ?
Prosim razumite, da z zgolj birokratskimi ukrepi ne narediš uspešne velesile.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
SuperKripto ::
Najmocnejsa sila v EU je Nemcija, ki je okupirana leta 1945 s strani ZDA, ki ima se vedno tam svojo vojsko. Nemcija je ne sme imet v pravem pomenu te besede. Torej kdo ima glavno besedo v EU?
Situacija je približno kot pri pimpu in njegovih delavkah. Ve se kdo ima zadnjo besedo, a hoes se še vedno med sabo cufajo za mesto.
Ampak pimp je že krepko v letih in bolj slabega zdravja.
Ampak pimp je že krepko v letih in bolj slabega zdravja.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
SuperKripto ::
Dobro je tudi spremljati geopolitiko in geostrateske cilje. Visegrajska skupina je skupina drzav, ki je mejila na drzave, ki so bile pro-rusko usmerjene. Verjetno se jim je dopustilo, da imajo bolj nacionalisticno politiko za varovanje meja pred vdorom tujcev, vseh, tudi iz vzhoda ukrajine, rusije. Slovenija ne meji na proruske drzave tako da v tem smislu nikoli ni bilo potrebe imeti slovenijo v visegrajski skupini.
Zdaj v eu imamo preostale drzave, kjer se bo verjetno naselilo vsaj 40 milijonov ljudi iz bliznjega vzhoda, afrike in azije. Morda je cilj svetovna unija ampak pred tem ameriska unija (zda, mehika, kanada) in eu, afrika, bliznji vzhod. Zdej tezko je zdruzit eu, ce evropejci ne zelijo zdruzevanja z afriko ali bliznjim vzhodom. Trenutno je prevec kulturne in gospodarske razlike. Poudarek na trenutno. To se lahko spremeni z naseljevanjem iz teh drzav. S tem bodo pocenili delovno silo, etnicno in kulturo dovolj mesani in bolj podobni tem drzavam in bo lazje zdruzevanje.
Zdaj v eu imamo preostale drzave, kjer se bo verjetno naselilo vsaj 40 milijonov ljudi iz bliznjega vzhoda, afrike in azije. Morda je cilj svetovna unija ampak pred tem ameriska unija (zda, mehika, kanada) in eu, afrika, bliznji vzhod. Zdej tezko je zdruzit eu, ce evropejci ne zelijo zdruzevanja z afriko ali bliznjim vzhodom. Trenutno je prevec kulturne in gospodarske razlike. Poudarek na trenutno. To se lahko spremeni z naseljevanjem iz teh drzav. S tem bodo pocenili delovno silo, etnicno in kulturo dovolj mesani in bolj podobni tem drzavam in bo lazje zdruzevanje.
zk_eu ::
Nobenega združevanja z Afriko ali Bližnjim vzhodom ne bo. To so spet neke teorije zarote o svetovnem redu, ki so zaenkrat še samo to. Teorije. EU je zaenkrat še kulturno preveč raznolika, da bi bilo takšno povezovanje mogoče. Še znotraj se težko usklajujemo včasih, kaj šele, da bi se širili tja.
EU bo tudi po tej krizi obstala, čeprav verjetno spet s spremembami, saj notranji trg ni deloval ravno takrat, ko bi ga najbolj potrebovali. Torej, ko so si članice med seboj prilaščale že kupljeno ali pa naročeno opremo, ker jo je primanjkovalo. Tukaj sam vidim edino rešitev, da se pristojnost v tovrstnih primerih prenese na raven EU, kjer bi se se ob pomanjkanju zaščitne opreme le ta zagotovo bolje razporejala med članicami, tako da bi jo vsaka članica pridobila pravočasno. Verjetno bi šlo marsikaj na tesno, ampak si nekako upam trditi, da bi se izšlo.
Veliko vas sploh ne ve kako EU deluje oziroma kako se sprejama zakonodaja in čemu je namenjena.
Najprej, sprejemanje zakonodaje v EU je drugačno kot na nacionalni ravni (replika, da imamo samo 8 poslancev in se nimamo vpliva). Poenostavljeno je tako, da Evropska komisija predlaga predlog o katerem se morata uskladiti Evropski parlament in Svet EU. V Evropskem parlamentu smo zastopani državljani proporcionalno (oziroma skoraj proporcionalno, ker imajo manjše članice kakšnega poslanca več, večje pa nekaj manj), v Svetu EU pa ima vsaka članica en glas (zastopa običajno minister dotičnega področja). Odločitve se v obeh primerih običajno sprejemajo z večino in šele, če gre predlog v obeh telesih čez, je uredba/direktiva, sprejeta. Vpliv torej vsekakor lahko imamo, kako ga pa izkoriščamo, je pa druga zgodba.
Namen EU je PROST PRETOK BLAGA, STORITEV, OSEB IN KAPITALA. To pa v osnovi ai na hitro vključuje zbliževanje zakonodaj članic, da lahko brez večjih težav delamo in živimo čez mejo, vlagamo čez mejo, hodimo po kredite (podjetja in potrošniki) čez mejo in predvsem, plasiramo naše izdelke po drugih državah članicah. Kar je zelo zelo težka naloga. Zato včasih toliko birokracije, ampak vseeno bolje, kot pa nato gledati zahteve po vsaki državi članici oziroma tudi če so, so te bistveno bolj poenostavljene kot bi sicer bile, če EU ne bi bilo. To je sedaj vse skupaj zelo poenostavljeno, ker sicer lahko pišemo še dolgo.
Včasih se med to zakonodajo najdejo tudi neumni predlogi, kot so ukrivljenost kumaric, katere prvotni namen niti ni bil tako slab (da potrošnik dejansko dobi kozarec kumaric z isto količino na celotnem trgu).
EU zato ne bo propadla, ker so gospodarstva članic vseeno preveč prepletena. Dejansko si nihče ne predstavlja kaj pomeni propad EU in nato ponovno pogajanja z vsako državo posebej in sklepanje bilateralnih in multiliterarnih sporazumov (zaradi načina sprejemanja - soglasje. Poleg tega je v EU bistvena skupna zunanja politika za katero morajo najbolj navijati ravno male članice. Nekaj je, če se Nemčija pogaja na primer z Brazilijo za sklenitev določenega sporazuma (recimo glede izvoza/uvoza blaga), čisto druga pa, če mala Slovenija. Če se pogaja EU, pa je težava še veliko manjša (predvsem za nas), ker se pogaja v imenu vseh in na koncu profitirajo podjetja v manjših članicah, ki tja dejansko izvažajo (to je zgolj hipotetičen primer, ampak mislim, da se ve na kaj ciljam).
Tudi evro bo preživel. Čeprav se je ponovno pokazalo, da monetarna unija brez fiskalne ne more dolgoročno delovati. Fiskalno unijo pa za zavira, vsaj predvidevam, zadolženost posameznih članic. Vseeno upam, da do te čim prej pride.
Cilj bi moral biti še večje povezovanje znotraj članic, ne pa propad in razdvajanje. Primer Velike Britanije je specifičen. Dvomim, da bodo ostale članice sledile.
EU bo tudi po tej krizi obstala, čeprav verjetno spet s spremembami, saj notranji trg ni deloval ravno takrat, ko bi ga najbolj potrebovali. Torej, ko so si članice med seboj prilaščale že kupljeno ali pa naročeno opremo, ker jo je primanjkovalo. Tukaj sam vidim edino rešitev, da se pristojnost v tovrstnih primerih prenese na raven EU, kjer bi se se ob pomanjkanju zaščitne opreme le ta zagotovo bolje razporejala med članicami, tako da bi jo vsaka članica pridobila pravočasno. Verjetno bi šlo marsikaj na tesno, ampak si nekako upam trditi, da bi se izšlo.
Veliko vas sploh ne ve kako EU deluje oziroma kako se sprejama zakonodaja in čemu je namenjena.
Najprej, sprejemanje zakonodaje v EU je drugačno kot na nacionalni ravni (replika, da imamo samo 8 poslancev in se nimamo vpliva). Poenostavljeno je tako, da Evropska komisija predlaga predlog o katerem se morata uskladiti Evropski parlament in Svet EU. V Evropskem parlamentu smo zastopani državljani proporcionalno (oziroma skoraj proporcionalno, ker imajo manjše članice kakšnega poslanca več, večje pa nekaj manj), v Svetu EU pa ima vsaka članica en glas (zastopa običajno minister dotičnega področja). Odločitve se v obeh primerih običajno sprejemajo z večino in šele, če gre predlog v obeh telesih čez, je uredba/direktiva, sprejeta. Vpliv torej vsekakor lahko imamo, kako ga pa izkoriščamo, je pa druga zgodba.
Namen EU je PROST PRETOK BLAGA, STORITEV, OSEB IN KAPITALA. To pa v osnovi ai na hitro vključuje zbliževanje zakonodaj članic, da lahko brez večjih težav delamo in živimo čez mejo, vlagamo čez mejo, hodimo po kredite (podjetja in potrošniki) čez mejo in predvsem, plasiramo naše izdelke po drugih državah članicah. Kar je zelo zelo težka naloga. Zato včasih toliko birokracije, ampak vseeno bolje, kot pa nato gledati zahteve po vsaki državi članici oziroma tudi če so, so te bistveno bolj poenostavljene kot bi sicer bile, če EU ne bi bilo. To je sedaj vse skupaj zelo poenostavljeno, ker sicer lahko pišemo še dolgo.
Včasih se med to zakonodajo najdejo tudi neumni predlogi, kot so ukrivljenost kumaric, katere prvotni namen niti ni bil tako slab (da potrošnik dejansko dobi kozarec kumaric z isto količino na celotnem trgu).
EU zato ne bo propadla, ker so gospodarstva članic vseeno preveč prepletena. Dejansko si nihče ne predstavlja kaj pomeni propad EU in nato ponovno pogajanja z vsako državo posebej in sklepanje bilateralnih in multiliterarnih sporazumov (zaradi načina sprejemanja - soglasje. Poleg tega je v EU bistvena skupna zunanja politika za katero morajo najbolj navijati ravno male članice. Nekaj je, če se Nemčija pogaja na primer z Brazilijo za sklenitev določenega sporazuma (recimo glede izvoza/uvoza blaga), čisto druga pa, če mala Slovenija. Če se pogaja EU, pa je težava še veliko manjša (predvsem za nas), ker se pogaja v imenu vseh in na koncu profitirajo podjetja v manjših članicah, ki tja dejansko izvažajo (to je zgolj hipotetičen primer, ampak mislim, da se ve na kaj ciljam).
Tudi evro bo preživel. Čeprav se je ponovno pokazalo, da monetarna unija brez fiskalne ne more dolgoročno delovati. Fiskalno unijo pa za zavira, vsaj predvidevam, zadolženost posameznih članic. Vseeno upam, da do te čim prej pride.
Cilj bi moral biti še večje povezovanje znotraj članic, ne pa propad in razdvajanje. Primer Velike Britanije je specifičen. Dvomim, da bodo ostale članice sledile.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zk_eu ()
Zheegec ::
Prosim razumite, da z zgolj birokratskimi ukrepi ne narediš uspešne velesile.
Kako pa misliš da sta nastala US military in pa US energy department (jedrsko orožje)? Bog?
Fiskalno unijo pa za zavira, vsaj predvidevam, zadolženost posameznih članic.
Other way around. Neobstoj fiskalne unije je stvar, ki povečuje zadolženost posameznih članic. Pravila Eurogroup pa zbijajo BDP državam članicam EU.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zheegec ()
zk_eu ::
Fiskalno unijo pa za zavira, vsaj predvidevam, zadolženost posameznih članic.
Other way around. Neobstoj fiskalne unije je stvar, ki povečuje zadolženost posameznih članic. Pravila Eurogroup pa zbijajo BDP državam članicam EU.
No, ja. Saj štima v bistvu (glede fiskalne unije). Začaran krog je to.
Kako pa EU pravila zbijajo BDP d. članicam prosim? Ta izjava je pa malce za lase privlečena.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zk_eu ()
nergac ::
Sam opažam nekaj drugega:
v času pandemije dobim v najbližji štacuni odlične limone večjih dimenzij z dosti soka za enako ceno kot prej.
Pred pandemijo pa že leta majhne limone, rahlo nagnite z dosti koščicami, tako da sem moral hoditi po limone v bolj oddaljeno trgovino.
Da pojasnim: za ceno limon 1. kvalitete smo dobili 3. kvaliteto limon, 1, kvaliteto so pobrale eu države 1. reda.
In kvalitetne limone zelo vplivajo na kvaliteto mojega življenja.
Limone lahko vsak poljubno zamenja s katerikolim fizičnim produktom v eu.
Prosim da me popravite, ali so za slabo kvaliteto limon pred pandemijo "krivi" naši trgovci, dobavitelji, Nemčija kot vodilna v eu, ali pa mi sami ker jih kupujemo in ne zahtevamo boljše kvalitete.
Ker alternative za limone ni. Ni to zamenjava v stilu apple vs android, c-vitamin v obliki tablet pa tudi ni limona.
Pa prosim ne mi argumentirati, da v srednjem veku pač v naših krajih niso uživali limon.
v času pandemije dobim v najbližji štacuni odlične limone večjih dimenzij z dosti soka za enako ceno kot prej.
Pred pandemijo pa že leta majhne limone, rahlo nagnite z dosti koščicami, tako da sem moral hoditi po limone v bolj oddaljeno trgovino.
Da pojasnim: za ceno limon 1. kvalitete smo dobili 3. kvaliteto limon, 1, kvaliteto so pobrale eu države 1. reda.
In kvalitetne limone zelo vplivajo na kvaliteto mojega življenja.
Limone lahko vsak poljubno zamenja s katerikolim fizičnim produktom v eu.
Prosim da me popravite, ali so za slabo kvaliteto limon pred pandemijo "krivi" naši trgovci, dobavitelji, Nemčija kot vodilna v eu, ali pa mi sami ker jih kupujemo in ne zahtevamo boljše kvalitete.
Ker alternative za limone ni. Ni to zamenjava v stilu apple vs android, c-vitamin v obliki tablet pa tudi ni limona.
Pa prosim ne mi argumentirati, da v srednjem veku pač v naših krajih niso uživali limon.
Conini ::
SuperKripto je izjavil:
Najmocnejsa sila v EU je Nemcija, ki je okupirana leta 1945 s strani ZDA, ki ima se vedno tam svojo vojsko. Nemcija je ne sme imet v pravem pomenu te besede. Torej kdo ima glavno besedo v EU?
lol@ okupirana
Še dobro, da so ameriške baze po Evropi. Vsaj kakšnega porasta extremizma ni za pričakovat (in ne, današnji desničarji na oblasti niso niti približno naciji in ne vem kaj, o katerih eni tukaj vedno fantazirate).
Običajnemu folku pač dopizdijo take:
"refugees" refuse to stay in slovenia because it's a "poor" country (slo 1 on 2015-09-18)
Noben politik ne rabi kaj posebno prat folka, ko imaš take.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Conini ()
Reycis ::
Jaz podpiram EU vendar pa bodo potrebne nekatere spremembe. Treba bo rešit trgovinsko neravnovesje med severom in jugom, treba bo rešit problem s preseljevanjem (edit: znotraj unije) in pa treba bo rešit problem korupcije v Bruslju.
Tovrstno razmišljanje je naravnost smešno. Ta rezultat je že zdaj 100% nemogoč. Vsi smo videli v jugi kako to gre. Če nebi bilo zunanjih vplivov bi se zadeve zaključile z etničnimi čistkami, genocidom in z visokimi mejami. In ko bo konec kornukopije v zahodnih državah (morda ravno zaradi korona-karantene) se Kitajci v ta proces ne bodo vmešavali pač pa bodo še sami počistili svojo hišo.
vostok: Kitajci so vedno bili in še vedno so merkantilisti. Trenutno vlaganje v vojsko je zgolj v okviru zajezitve grožnje (contagion) podivjane ZDA. Iz istega razloga vojsko razvija tudi Rusija. Sicer pa Kitajci hočejo služit in temu je prilagojena njihova celotna strategija.
SuperKripto je izjavil:
Trenutno je prevec kulturne in gospodarske razlike. Poudarek na trenutno. To se lahko spremeni z naseljevanjem iz teh drzav. S tem bodo pocenili delovno silo, etnicno in kulturo dovolj mesani in bolj podobni tem drzavam in bo lazje zdruzevanje.
Tovrstno razmišljanje je naravnost smešno. Ta rezultat je že zdaj 100% nemogoč. Vsi smo videli v jugi kako to gre. Če nebi bilo zunanjih vplivov bi se zadeve zaključile z etničnimi čistkami, genocidom in z visokimi mejami. In ko bo konec kornukopije v zahodnih državah (morda ravno zaradi korona-karantene) se Kitajci v ta proces ne bodo vmešavali pač pa bodo še sami počistili svojo hišo.
vostok: Kitajci so vedno bili in še vedno so merkantilisti. Trenutno vlaganje v vojsko je zgolj v okviru zajezitve grožnje (contagion) podivjane ZDA. Iz istega razloga vojsko razvija tudi Rusija. Sicer pa Kitajci hočejo služit in temu je prilagojena njihova celotna strategija.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Reycis ()
janezvalva ::
EU je neživljenska tvorba, nič ne funkcionira:
meje zaprte,
vsak gleda sam zase,
še več, polena si mečejo drug drugemu,
pomemno je vse ostalo razen evrope (podnebje, ilegalci, potovanje na mars, turčija, kitajska),
še zadnja stvar, katera stoji, je evro, pa še ta bo kmalu adijo.
pred covid-19, bi rekel še 5-10 let, zdaj pa ne več, še kakšno leto dve, pa se bo razpadlo.
meje zaprte,
vsak gleda sam zase,
pomemno je vse ostalo razen evrope (podnebje, ilegalci, potovanje na mars, turčija, kitajska),
še zadnja stvar, katera stoji, je evro, pa še ta bo kmalu adijo.
pred covid-19, bi rekel še 5-10 let, zdaj pa ne več, še kakšno leto dve, pa se bo razpadlo.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
Jarno ::
EU je neživljenska tvorba, nič ne funkcionira:
Zaprtje meja funkcionira dovolj dobro in je nameren ukrep posameznih držav.
vsak gleda sam zase,
To EU dovoljuje; mislil sem, da mnoge moti ravno to, da ne morejo preveč gledati sami nase.
Res je, v centraliziranem planskem gospodarstvu in pod centralno diktaturo bi to bilo regulirano.
Če bo EU delala na "sebi" in bodo opustili škodljive ideologije, tako leve kot desne, potem dolgoročno prednosti takšnih povezav odtehtajo pomanjkljivosti.
Farage in UK pa sta dober primer, kako lahko v demokraciji z vztrajnim gobcanjem vplivaš na javno mnenje.
#65W!
Reycis ::
zobnik ::
Ne vem vse se je podražil, slabše živi večina ljudi k nam uvažjo slabo robo, izvažajo kvaliteto....sam to recimo velja samo za določene procente...saj če vsak pogleda etiketo na proizvodu bi rekel, da je 70% robe uvožene+-
Vrjamem da Slovenci so mojstri, ampak tujina je naše mojstre izpodrinla iz trga...pocen roba, kot mojster ne moreš s takim cenami preživet.
Vrjamem da Slovenci so mojstri, ampak tujina je naše mojstre izpodrinla iz trga...pocen roba, kot mojster ne moreš s takim cenami preživet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
xmetallic ::
EU bo sedaj občutila posledice wilkommen politike, ki jo vodi od leta 2015. Predvsem v Nemčiji bo zanimivo dogajanje. Denarni tokovi v državno blagajno so se ustavili, 1.5 milijona migrantov pa ostaja priklopljenih na državni aparat. 10 milijard evrov na leto. Lahko bomo spremljali "veselje" Nemcev v prihodnjih mesecih, če ne letih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xmetallic ()
Mato989 ::
Prvo se je potrebno sploh vprašat kaj so za "malega človeka" prednosti ZDE (Združenih Držav Evrope)
Kot jaz vidim je prednost tega:
- da bi predvsem tu povezali enotno davčno politiko, torej konec poračunov in obdavčevanj različnih v različnih državah
- da bi imeli enotno osnovno pokojnino sčasoma
- da bi biilo zdravstvo Evropsko
Slabosti kot ničkolikokrat pa so:
- Še ena linija pametnjakovičev v Bruslju ki so čisto odklopljeni od realnega Sveta! (Če je Pahor in Janša še nekako Slovenec in razumeta Slovenijo vsaj povprečno, pa majmuni v Bruslju ne razumejo posebnosti vsakega naroda... to je v USA lažje, ker tam so 90% države federacije večinoma mentalno podobne, morda mala odstopanja kakšnega Texasa in podobnih zadevic
ZDE bi bile dobre:
-če bi to pomenilo da bi postal uradni jezik Angleščina obvezen od 1. razreda OS v vseh državah! (če bi se zahtevalo da v 5-10 letih VSI javni uslužbenci znajo ANG na nivoju vsaj B1 za sporazumevanje
-če bi to pomenilo da bi prekinli z finančno različnimi davčnimi politikami znotraj ZDE
-če bi to pomenilo da bi uredili Minimalno plačo na ravni ZDE
Ker za nič od tega praktično ni možno dobiti soglasja, like EVER, so ZDE utopija!
Kot jaz vidim je prednost tega:
- da bi predvsem tu povezali enotno davčno politiko, torej konec poračunov in obdavčevanj različnih v različnih državah
- da bi imeli enotno osnovno pokojnino sčasoma
- da bi biilo zdravstvo Evropsko
Slabosti kot ničkolikokrat pa so:
- Še ena linija pametnjakovičev v Bruslju ki so čisto odklopljeni od realnega Sveta! (Če je Pahor in Janša še nekako Slovenec in razumeta Slovenijo vsaj povprečno, pa majmuni v Bruslju ne razumejo posebnosti vsakega naroda... to je v USA lažje, ker tam so 90% države federacije večinoma mentalno podobne, morda mala odstopanja kakšnega Texasa in podobnih zadevic
ZDE bi bile dobre:
-če bi to pomenilo da bi postal uradni jezik Angleščina obvezen od 1. razreda OS v vseh državah! (če bi se zahtevalo da v 5-10 letih VSI javni uslužbenci znajo ANG na nivoju vsaj B1 za sporazumevanje
-če bi to pomenilo da bi prekinli z finančno različnimi davčnimi politikami znotraj ZDE
-če bi to pomenilo da bi uredili Minimalno plačo na ravni ZDE
Ker za nič od tega praktično ni možno dobiti soglasja, like EVER, so ZDE utopija!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Glugy ::
EU bo čist lepo preživela; Nemčija bo tud rajš popustila k da bi pustila da EU propade. Samo pač je stroga dokler je še lahko. Mal blefira dokler še lahko, dokler druge države nasedajo temu. Korona obveznice so lep primer tega. Zakaj misliš da je pritisk po koronaobveznicah popustil? Nemčija je pod mizo tečnim državam dala par bonbončkov; pristal so na par stvari da niso potem več tok glasni; oziroma ko so glasni o koronaobveznicah so glasni zarad tega da dobijo na svojo stran volivce in parlamentarce znotraj svoje države. Od groženj ipd pa ni ostalo nič. Veliko lajanja za prazen nič. Nemčija ima lepe vzvode tako bonbončkov kot palice. Sej pravim če pa bi že vztrajal pri grožnjah kljub vsem bonbončkom pa palicam bi pa tud rajš resno popustila kot da bi EU propadel ker ima še vedno več koristi od njega tud če da in popusti bistveno več kot sedaj daje ostalim državam. Tole ni še nič.
Britanijo so pustil da gre ven ker je tako ali tako bila bolj na ZDA strani kot pa na EU strani, poleg tega pa ima zdej Nemčija toliko večjo moč in enotnost EU napram časom ko je Britanija imela še glasovalne pravice. Seveda imaš tle pol višjegrajce ipd ampak sej pravm Nemčija zna te lepo zadovoljit z blagimi orodji bonbončkov in palice. To bolj jamrajo vsakič ko rabijo nov "obrok". Nemčija ima ogromno rezerve za ukrepanje in dajanje bistveno več kot sedaj.
EU zlepa ne bo propadel. Ne izključujem pa da bi kakšna gospodarsko neuspešna država ; prezadolžena država zapustila EU-ja, kar bi v bistvu koristilo EU-ju. Recimo Italija zapusti pa višjegrajci zapustijo ; EU obstane ker tud razlike znotraj EU niso več tako hude da se ne bi mogl še lažje poenotit.
EU se lahko tud pred tem reformira da tega ne dopusti.
Vse kar se lahko pogovarjamo je o tem ali EU v taki obliki kot je sedaj obstane z toliko državami kot zdaj. To pa je vprašanje. Mislim da še vedno da lahko ker je rezerve več kot se skuša prikazat; seveda je to odvisno od volje (taktike) Nemcev; mogoče bi raje vidli da kdo gre stran pa da jim ni treba tok več dat politično al pa ekonomsko za druge.
Britanijo so pustil da gre ven ker je tako ali tako bila bolj na ZDA strani kot pa na EU strani, poleg tega pa ima zdej Nemčija toliko večjo moč in enotnost EU napram časom ko je Britanija imela še glasovalne pravice. Seveda imaš tle pol višjegrajce ipd ampak sej pravm Nemčija zna te lepo zadovoljit z blagimi orodji bonbončkov in palice. To bolj jamrajo vsakič ko rabijo nov "obrok". Nemčija ima ogromno rezerve za ukrepanje in dajanje bistveno več kot sedaj.
EU zlepa ne bo propadel. Ne izključujem pa da bi kakšna gospodarsko neuspešna država ; prezadolžena država zapustila EU-ja, kar bi v bistvu koristilo EU-ju. Recimo Italija zapusti pa višjegrajci zapustijo ; EU obstane ker tud razlike znotraj EU niso več tako hude da se ne bi mogl še lažje poenotit.
Vse kar se lahko pogovarjamo je o tem ali EU v taki obliki kot je sedaj obstane z toliko državami kot zdaj. To pa je vprašanje. Mislim da še vedno da lahko ker je rezerve več kot se skuša prikazat; seveda je to odvisno od volje (taktike) Nemcev; mogoče bi raje vidli da kdo gre stran pa da jim ni treba tok več dat politično al pa ekonomsko za druge.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
EU bo čist lepo preživela; Nemčija bo tud rajš popustila k da bi pustila da EU propade. Samo pač je stroga dokler je še lahko. Mal blefira dokler še lahko, dokler druge države nasedajo temu. Korona obveznice so lep primer tega. Zakaj misliš da je pritisk po koronaobveznicah popustil? Nemčija je pod mizo tečnim državam dala par bonbončkov; pristal so na par stvari da niso potem več tok glasni; oziroma ko so glasni o koronaobveznicah so glasni zarad tega da dobijo na svojo stran volivce in parlamentarce znotraj svoje države. Od groženj ipd pa ni ostalo nič. Veliko lajanja za prazen nič. Nemčija ima lepe vzvode tako bonbončkov kot palice. Sej pravim če pa bi že vztrajal pri grožnjah kljub vsem bonbončkom pa palicam bi pa tud rajš resno popustila kot da bi EU propadel ker ima še vedno več koristi od njega tud če da in popusti bistveno več kot sedaj daje ostalim državam. Tole ni še nič.
Za vsako federacijo in imperij so govorili da zlepa ne bo propadel, pa še vsak je... od Rima naprej...
bbbbbb2015 ::
Za vsako federacijo in imperij so govorili da zlepa ne bo propadel, pa še vsak je... od Rima naprej...
Ekonomika Rimskega imperija (ne rečem ekonomija, ker niso imeli ekonomije kot take) je temeljila na osvajanju in širjenju do skrajnih mej (sedanja Anglija, Nemčija, severna Afrika). Vsi vladarji Rima so osvajali (ali imeli generale za to) tuja bogatstva in si jih prisvajali.
Rimski imperij je bil zelo dober in kulturen in oh in sploh - za Rimljane. Ostalim ni bil preveč všeč.
Zelo podobna je bila Napoleonova Francija. Zelo egalitarna in zelo super. Za Francoze.
Današnja EU je predvsem ekonomska tvorba, katere inicialna ideja je bila, da če se bo trgovalo, bodo vse države (nekako) prosperirale, ter se ne bodo dajali med sabo (Francija, Nemčija).
Vse države, ki so v EU prosperirale (Nizozemska, Nemčija, Irska, Belgija, Luksemburg) so si že na začetku ustvarile predatorske pogoje, ki njim pašejo. Ta post bi bil predolg, da bi za vsako državo našteval, kako je to naredila.
Bistven pa je zaključek mojega posta:
Slovenija se mora vsak dan, ampak res vsak dan, spraševati, čemu je EU koristna za Slovenijo. Zaenkrat vam lahko povem, da sem mnenja, da Slovenija NE BI SMELA IMETI EVRA. Slovenska ekonomija je premalo učinkovita (oz. ustvarja premalo dodatne vrednosti). Zakaj je temu tako, je druga zgodba.
Sem pa mnenja, da je zelo dobro, da je Slovenija v EU in Šengnu. Odlično pravzaprav. Vi se ne zavedate, kako bi bilo, če bi Slovenija bila obsojena na balkanski trg. Sirotišnica. Pa saj nobena država bivše Jugoslavije ne prosperira.
Vendar pa sem tudi mnenja, da bi bilo potrebno vezi z Balkanom oživiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
mtosev ::
EU bo prezivela, ker vecina drzav in prebivalcev ima koristi od clanstva. Skupno trzisce za izdelke/stroritve, euro valuta, drzavljani euja imajo enake pravice tudi v drugih drzavah...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
janezvalva ::
...EU bo čist lepo preživela; Nemčija... ...pa da jim ni treba tok več dat politično al pa ekonomsko za druge...
se ne strinjam
se strinjam, EU nima prihodnosti. vsaj ne v tej obliki.
vsak, ki verjame da bo EU, taka kot je, preživela, je po moje, naiven.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: janezvalva ()
galu ::
Po eni strani se čred pritožuje nad EU direktivami in splošnim pomanjkanjem avtonomnosti držav -> brexit.
Potem pa pride korona in se čreda pritožuje nad pomanjkanjem EU direktiv in preveliko prepuščenost državam samim sebi.
Sej razumem obe stališči, ampak ne oscilirat med njima kot vam paše, porkamadona.
Potem pa pride korona in se čreda pritožuje nad pomanjkanjem EU direktiv in preveliko prepuščenost državam samim sebi.
Sej razumem obe stališči, ampak ne oscilirat med njima kot vam paše, porkamadona.
Tako to gre.
Ekonomika Rimskega imperija (ne rečem ekonomija, ker niso imeli ekonomije kot take) je temeljila na osvajanju in širjenju do skrajnih mej (sedanja Anglija, Nemčija, severna Afrika). Vsi vladarji Rima so osvajali (ali imeli generale za to) tuja bogatstva in si jih prisvajali.
Rimski imperij je bil zelo dober in kulturen in oh in sploh - za Rimljane. Ostalim ni bil preveč všeč.
Zelo podobna je bila Napoleonova Francija. Zelo egalitarna in zelo super. Za Francoze.
Današnja EU je predvsem ekonomska tvorba, katere inicialna ideja je bila, da če se bo trgovalo, bodo vse države (nekako) prosperirale, ter se ne bodo dajali med sabo (Francija, Nemčija).
Saj tudi EU oziroma takratna skupnost premoga bla bla bla... ŠIRI MEJE =) razlika je samo ta, da namesto z orožjem in konjenico kot nekoč Rimljani, Napoleon in Velika Britanija, pač z ekonomijo, pogodbami in posojili...
Bistven pa je zaključek mojega posta:
Slovenija se mora vsak dan, ampak res vsak dan, spraševati, čemu je EU koristna za Slovenijo. Zaenkrat vam lahko povem, da sem mnenja, da Slovenija NE BI SMELA IMETI EVRA. Slovenska ekonomija je premalo učinkovita (oz. ustvarja premalo dodatne vrednosti). Zakaj je temu tako, je druga zgodba.
Sem pa mnenja, da je zelo dobro, da je Slovenija v EU in Šengnu. Odlično pravzaprav. Vi se ne zavedate, kako bi bilo, če bi Slovenija bila obsojena na balkanski trg. Sirotišnica. Pa saj nobena država bivše Jugoslavije ne prosperira.
Vendar pa sem tudi mnenja, da bi bilo potrebno vezi z Balkanom oživiti.
V osnovi je EU neumna, ker če nimamo fiskalne unije, nimamo veliko... za prost pretok blaga in storitev bi se lahko zmenili brez Bruslja...
Uspeh Bruslja in EU bi bil če bi:
- Imeli enotno minimalno plačo
- Imeli enoten DDV
- Imeli enotno minimalno pokojnino
- Imeli enotne pogodbe o zaposlitvah(in s tem enotne prispevke)
- Imeli enotne določene cene bencina
S tem bi tudi lahko bolj enotno tekmovali na trgu dela in pri ponujanju storitev... ne pa zdaj ko Nemci in še kdo kradejo sposobne ljudi revnejših držav ki jim nudijo "brezplačno" šolanje od katerega potem ne dobijo vrnjenih davkov v proračun... In zato ravno pravim da je EU žebelj v krsto solidarnosti kot si jo eni iz Juge zamišljate kot je "brezplačno" zdravstvo in šolstvo...
Mi (Slovenija) šolamo ljudi do magistrov ki potem gredo delat v drugo državo in njej prinašajo benefite... to je v osnovi zgrešena realnost EUja... ampak to rešit je možno samo na 2 načina... uvedba šolnin za celo EU ali pa uvedba zakonov da moraš vrednost šolanja(dvojno) vračat če greš prej kot v XY letih delat v tujino (kar pa uniči idejo EUja ane)
3p ::
Očitno je, da so pred EU resni preizkusi.
Manjšina, vključno z mano, si želi večjo integracijo. Trenutna dvojnost se ni obnesla v prejšnji krizi, kjer je monetarna unija tepla revnejše države. In jih bo tokrat spet. Reč se ni obnesla tudi ob odzivu na covid, ki je bil in je spet urejen po nekih arbitrarnih nacionalnih mejah, ne pa po smiselnih celotah (centri okužb). Tudi solidarnost med članicami je izpadla, ker je vsak lokalni harambaša moral najprej skrbeti za svojo državo, če hoče po naslednjih volitvah obdržati šiht. Unija se bo bolj integrirala ali pa ji slabo kaže.
Novi nacionalizem (govorim o pomenu nacionalnih držav) še kar pridobiva na moči. Po mojem predvsem na račun kratkoglede lokalne politike ne pa nekega razumnega premisleka. Po mojem v tako integriranem svetu enostavno ni smiselne poti nazaj. Ob vsem skupaj pa lokalni harambašoti, baje evroskeptiki, "Mi first" prvaki, pogosto mislijo predvsem na to, kako čim bolj sprivatizirati koristi baje zlobne grde EU.
OP recimo noče, da bi Nemci odločali o njegovi prihodnosti. Tega si tudi sam ne želim, pripravljen pa sem, da v smiselnem demokratičnem sistemu, tudi Nemci o tem (so)odločajo. Jaz pa o njihovi.
V resnici precej rajši vidim, da določeni Nemci odločajo o moji prihodnosti, kot da OP s svojimi stališči odloča o njej. Na račun tega mislim, da je edina smiselna prihodnost razpad EU, takoj zatem pa razpad nacionalnih držav na pokracije, in zatem vrnitev v plemenske skupnosti. Šele tam bo OP videl, da o njegovi prihodnosti odločajo le njegovi dobrohotni znanci.
Zadnji odstavek je bil seveda napisan nekoliko sarkastično, a po mojem je ključno vprašanje, ki si ga morajo postaviti tisti, ki si tako želijo dezintegracije, kako daleč je smiselno iti. Zakaj bi o prihodnosti slovenskega Prekmurca odločal Dolenjec? Če vključita svojo lokalno govorico se sploh ne bosta razumela. Zakaj bi o prihodnosti Žužemberčana odločal Ljubljančan?
Manjšina, vključno z mano, si želi večjo integracijo. Trenutna dvojnost se ni obnesla v prejšnji krizi, kjer je monetarna unija tepla revnejše države. In jih bo tokrat spet. Reč se ni obnesla tudi ob odzivu na covid, ki je bil in je spet urejen po nekih arbitrarnih nacionalnih mejah, ne pa po smiselnih celotah (centri okužb). Tudi solidarnost med članicami je izpadla, ker je vsak lokalni harambaša moral najprej skrbeti za svojo državo, če hoče po naslednjih volitvah obdržati šiht. Unija se bo bolj integrirala ali pa ji slabo kaže.
Novi nacionalizem (govorim o pomenu nacionalnih držav) še kar pridobiva na moči. Po mojem predvsem na račun kratkoglede lokalne politike ne pa nekega razumnega premisleka. Po mojem v tako integriranem svetu enostavno ni smiselne poti nazaj. Ob vsem skupaj pa lokalni harambašoti, baje evroskeptiki, "Mi first" prvaki, pogosto mislijo predvsem na to, kako čim bolj sprivatizirati koristi baje zlobne grde EU.
OP recimo noče, da bi Nemci odločali o njegovi prihodnosti. Tega si tudi sam ne želim, pripravljen pa sem, da v smiselnem demokratičnem sistemu, tudi Nemci o tem (so)odločajo. Jaz pa o njihovi.
V resnici precej rajši vidim, da določeni Nemci odločajo o moji prihodnosti, kot da OP s svojimi stališči odloča o njej. Na račun tega mislim, da je edina smiselna prihodnost razpad EU, takoj zatem pa razpad nacionalnih držav na pokracije, in zatem vrnitev v plemenske skupnosti. Šele tam bo OP videl, da o njegovi prihodnosti odločajo le njegovi dobrohotni znanci.
Zadnji odstavek je bil seveda napisan nekoliko sarkastično, a po mojem je ključno vprašanje, ki si ga morajo postaviti tisti, ki si tako želijo dezintegracije, kako daleč je smiselno iti. Zakaj bi o prihodnosti slovenskega Prekmurca odločal Dolenjec? Če vključita svojo lokalno govorico se sploh ne bosta razumela. Zakaj bi o prihodnosti Žužemberčana odločal Ljubljančan?
bbbbbb2015 ::
S tem bi tudi lahko bolj enotno tekmovali na trgu dela in pri ponujanju storitev... ne pa zdaj ko Nemci in še kdo kradejo sposobne ljudi revnejših držav ki jim nudijo "brezplačno" šolanje od katerega potem ne dobijo vrnjenih davkov v proračun... In zato ravno pravim da je EU žebelj v krsto solidarnosti kot si jo eni iz Juge zamišljate kot je "brezplačno" zdravstvo in šolstvo...
Mi (Slovenija) šolamo ljudi do magistrov ki potem gredo delat v drugo državo in njej prinašajo benefite... to je v osnovi zgrešena realnost EUja... ampak to rešit je možno samo na 2 načina... uvedba šolnin za celo EU ali pa uvedba zakonov da moraš vrednost šolanja(dvojno) vračat če greš prej kot v XY letih delat v tujino (kar pa uniči idejo EUja ane)
Kar pozabi enotni DDV in bog ne daj enotno minimalno plačo. Minimalne plače v državi, ki ima fabriko avtov, dolgo 5km ne morejo biti enake kot v državi, kjer uradniki sproducirajo kup papirjev in zakonov, dolg 5km.
Slovenija preprosto ni preveč učinkovita. Medtem ko Nemci in Nizozemci pa so učinkoviti.
Zato je treba devalvirati valuto (s printanjem več tolarjev, ker evre ne moremo). Ker v nasprotnem primeru bo cikel enak, kot pri Italijanih, čedalje večje zadolževanje države, čedalje višji davki, samo da se dolg plačuje. To je grški, španski, italijanski scenarij.
Neko sanjarjenje o "vlaku", na katerega bi se Slovenci "pripeli" je nesmiselna. To ni realno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
bbbbbb2015 je izjavil:
Kar pozabi enotni DDV in bog ne daj enotno minimalno plačo. Minimalne plače v državi, ki ima fabriko avtov, dolgo 5km ne morejo biti enake kot v državi, kjer uradniki sproducirajo kup papirjev in zakonov, dolg 5km.
Slovenija preprosto ni preveč učinkovita. Medtem ko Nemci in Nizozemci pa so učinkoviti.
Zato je treba devalvirati valuto (s printanjem več tolarjev, ker evre ne moremo). Ker v nasprotnem primeru bo cikel enak, kot pri Italijanih, čedalje večje zadolževanje države, čedalje višji davki, samo da se dolg plačuje. To je grški, španski, italijanski scenarij.
Neko sanjarjenje o "vlaku", na katerega bi se Slovenci "pripeli" je nesmiselna. To ni realno.
Seveda ne more, zato pa je brezveze imeti odprti trg... kjer Slovenija šola zdravnike na stroške davkoplačevalcev, ti zdravniki (ali vstavi poljuben kader) pa gredo delat nekam drugam znotraj EU za 3x naših plač in tako mi ostanemo brez šolanega zdravnika in hkrati brez denarja ki so ga davkoplačevalci vložili v šolanje...
In to je osnovni problem medgeneracijske solidarnosti in HKRATI prostega pretoka delovne sile ipd...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Evropskemu davku na multinacionalke slabo kaže (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Rezultati | 28667 (25845) | perci |
» | Nobelova nagrada za mir "za zedinjenje celine" Evropski unijiOddelek: Loža | 5907 (43) | Utk |
» | EU pred razpadom (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 19297 (16327) | Ramon dekers |