» »

Hobi ali poklic?

Hobi ali poklic?

GummyBear ::

Zadnje čase razmišljam, ali se je pametno z hobijem ukvarjati tudi poklicno. Po neki raziskavi naj bi bilo okoli 50% ljudi nezadovoljnih s svojo zaposlitvijo. Nezadovoljnost na delovnem mestu pa lahko povzroči, da zasovražiš tudi hobi. Ste kdaj razmišljali o tem? Je dobro to dvoje združevati ali naj hobi ostane le hobi, zaposlitev pa neka druga dejavnost, ki te kolikor toliko zanima?

pegasus ::

Že celo življenje se ukvarjam samo s hobiji ... in za nekatere izmed njih me celo še plačujejo.

Razčistiti si moraš kaj te motivira in kaj v življenju želiš doseči, to kar si omenil je samo podvprašanje te širše slike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

kuall ::

To je tudi mene skrbelo, da se mi bo hobi zagravžal, če ga spremenim v nekaj uradnega (šolanje ali služba). No to se bi lahko zgodilo samo v šoli, v službi se na srečo ne more, tako da tu si lahko brez skrbi. Ralika med službo in šolo je v svobodi, v šoli nisi svoboden.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

Cange ::

Verjetno je vseeno za unikatne produkte. Najbolj varno je služba in popodanc, ko enkrat ne gre več pa vidiš kaj je odveč.

infiniteLoop ::

 What you love

What you love

None of us is as dumb as all of us.

Boomerang ::

No, jaz imam pa malo drugačno izkušnjo:

Zanimajo me praktično vsa področja računalništva in vemo, da teh ni malo. Pred leti sem bil nekaj časa zaposlen kot programer, po šihtu pa sem bil še mojster za servisiranje računalnikov (od šraufanja po hardverju do reševanje težav s softverjem). Na koncu pa se vedno vse vrti okoli strank in te znajo biti zelo zahtevne. Prišlo do točke, da mi niti dober zaslužek ni nadomestil porabljenih živcev, zato sem zadevo zaključil. Računalništvo me še zmeraj zanima, vendar samo kot hobi za lastne namene. Tu in tam me še kdo najde za popravljanje računalnika, a najdem kak domiseln izgovor in se temu izognem. Imam pa tudi nekaj lastnih programerskih projektov - pride prav kakšen program, s katerim si avtomatiziraš neko opravilo.

kuall ::

infiniteLoop je izjavil:

 What you love

What you love



To je drug pojav: naveličanost. En trik za srečno življenje je to,da ne sme biti monotono ampak moraš probat čimveč različnih stvari. Jaz npr sem bil včeraj cel dan v fizičnem pogonu , danes pa bom naredil kontrast in bom cel dan ležel. Ravno zato, da ne bo dan enak dnevu, da ne bo monotono. Naveličanost zna človeka zelo zamoriti.

Alien123 ::

Odkar je denar v igri, ni več hobi.

Spiky28 ::

Moje mišljenje:
Pri hobiju si načeloma čisto svoboden, delaš to kar hočeš, kadar hočeš, če ti ni več prenehaš.
Seveda je smiselno, da za plačilo delaš nekaj kar te vsaj do neke mere veseli, ampak neizogibno je, da pri tem delu nastanejo obveznosti, potrebna so druga stranska dela (ki ti niso tako všeč), ne moreš iz danes na jutri zamenjat kar počneš, itd.

Torej moj nasvet je da en hobi spremeniš v poklic, ostale ohraniš kot hobije. Za poklic je smiselno izbrat tisti hobi/področje, ki ima tudi največ perspektive iz finančnega vidika. Če bi želel side-hustle, lahko še zmeraj kater drug hobi spremeniš v dejavnost (in seveda ko imaš enkrat dovolj, spremeniš nazaj v hobi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spiky28 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Slikovna Tema] Kje se slotehovci sproščamo? (dopusti, vikendi, daljše počitnice, odd

Oddelek: Loža
91604 (669) pegasus
»

Kako ob službi imeti čas za otroke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6313615 (10380) darthvader
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129843 (24553) Unknown_001
»

Kako se navaditi delati na tekočem traku?

Oddelek: Loža
406161 (4047) CMpunk
»

Prepaid VISA / MasterCard

Oddelek: Loža
92551 (2313) btzajla

Več podobnih tem