» »

Nenavaden zvok iz laptopa

Nenavaden zvok iz laptopa

goodlife ::

Pozdravljeni!
Imam sila nenavaden problem. Moj laptop HP Probook G5 spušča zvoke ki jih je težko opisati. Zvok je kot prsketanje elektrike, rahlo šumeč zvok kateri že zveni nevaren za elektro komponente. Zvok se pojavlja tudi ko laptop ni priključen na napajanje. Ko se zvok pojavlja sem pa podrobneje poslušal in se ne pojavlja na ventilatorju, kar bi bilo najbolj logično. Naj dodam da se podoben zvok pojavlja že od nakupa, ko se laptop napaja. Slednji je bolj cvileč zvok. Napako sem javil DVAKRAT osebno na HP uraden servis in seveda pravijo da ni nič, napaka pa je take narave da dejansko jim ne morem pokazati problema, garancija pa je sedaj itak potekla...Žal je to najboljši opis, ki ga lahko dam.
Bral sem različne forume na internetu in nisem našel rešitve oz vzroka. Večina posameznikov s podobnimi problemi opisujejo zvok iz HDD ali ventilatorja. Problem je, da imam moj HP samo SSD in zvok prav tako ne prihaja iz ventilatorja ampak matične plošče.
Zadeva zveni minimalna, ampak je zelooo moteča, ko v tišini slišiš to prsketanje in pomisliš da je bil laptop 900€ s problemom od samega začetka. Slednji pa je tak, da tudi pritožbe niso bile možne... In ja, verjemite mi, poznam hate do HP in tudi sam ga nikoli več ne kupim.
Torej zanima me, kje je težava in če je rešljiva?
Hvala za odgovore.

Mohimm ::

Verjetno slišiš "coil whine" (cvileča tuljava :) ). Zvoki so precej različni od presketanja pa do cviljenja.
To je žal posledica varčevanja na materialu in želji po čim manjši elektroniki pri vseh proizvajalcih. Zaradi tega tudi težko karkoli reklamiraš.

Ko obremeniš CPU/GPU se frekvenca zvoka spremeni? Če imaš odstranljivo baterijo in jo daš ven (pri ugasnjenem PC-ju seveda), neha cviliti? (tudi battery management vezje ima kup elektronike...)

goodlife ::

Popolnoma različno. Sedaj spušča te zvoke in imam samo odprt Google Chrome. Dejansko je bilo obdobje tišine, sedaj pa spet iste težave... Če pa vključim napajanje, pa se zvok spremeni v višjo jakost in cviljenje. Mi gre kar na smeh in jok hkrati ko tole pišem... Uglavnem najbrž imaš prav, zvok se pojavlja na matični plošči, vzrok nekvalitetna izdelava...
Baterija je integrirana močno v drobovje, ni odstranljiva. Je pa res da ko laptop ugasnem, se zvoki prekinejo.Mi je pa zanimivo, da cvili tudi ko se napaja iz bližine porta za napajanje. Po eni zelo dobri izkušnji s Probookom izpred let, je tole res polom. HP me ne vidi več, ker laptop za 1000€ pač ne bi smel imeti takšnih banalnih problemov.
Ali je morda kakšna rešitev za ublažitev teh zvokov, specializiran servis morda?

Mohimm ::

Teoretično se zamenja tuljave, in bi bil mir, ampak tvegaš da serviser kaj zaj... In pa ni zagotovila da nove tuljave ne bodo cvilile...

Če pa vključim napajanje, pa se zvok spremeni v višjo jakost in cviljenje.

Glede na tole torej predvidevam da ti tuli ali CPU napajalni del. Če si v windowsih lahko poskusiš če ti v kakšnem načinu "varčevanja energije, balanced, full performance" tuli manj/več...

edit: poglej tudi v biosih če imaš kakšno možnost preklaljanja med mode-i glede CPU performance

Lahko malo pogledaš videe oz googlaš če najdeš kakšno pametno rešitev...
https://www.youtube.com/results?search_...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mohimm ()

goodlife ::

Sem spreminjal načine, pri varčevanju je zvok tišji in enakomeren. Pri full performance pa je zvok glasnejši in malo drugačen. Tako da najbrž je tvoja diagnoza prava... Hvala za vse odgovore. Je pa žalostno kakšna kvaliteta naprav je na trgu, ne glede na ceno... Kolega z Dell za 1800€ ima isti problem.

mlinaric ::

Poskusi posodobiti BIOS na najnovejšo verzijo, če še ni. Pri Probook 470 g5 je to kar utišalo coil whine. Lahko pa je tudi SSD, tako je pri meni, ko kopiram datoteke se coil whine zelo slši.

OK.d ::

In katere firme prenosnikov imajo najmanj težav z "coil whine"-om?
LPOK.d

Han ::

Trenutno sem na DELL Inspiron 3793 z Ice Lake i5 procesorjem. Za pisarniška opravila je popolnoma neslišen. Ko je procesor malo bolj obremenjen, ga razmeroma hitro ohladi zmerno glasen ventilator.

Sem pa pravkar zaznal, da občasno oddaja nenavaden zvok pri vključenem napajalniku. Sliši se kot da bi nekdo v daljavi imel vključen sesalec. Na bateriji tega zvoka ni. Hmmm...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Han ::

Očitno se ta zvok dejansko sliši od nekod drugod, mogoče s podstrešja, iz prenosnika ali napajalnika definitivno ne - za test sem šel v drugo sobo... :| Kakorkoli, zgoraj omenjeni DELL coil whina zagotovo nima.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prenosnika- stvarna napaka 2x

Oddelek: Kaj kupiti
152278 (1880) Nejkoy
»

Ultrabook

Oddelek: Kaj kupiti
212500 (1927) fortycc
»

Skoraj neslišno piskanje pri idlanju na relativno novem laptopu

Oddelek: Pomoč in nasveti
91377 (1059) ST-777
»

Piskajoč zvok iz prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
131170 (926) hojnikb
»

Brnenje napajalnika - LC Power

Oddelek: Strojna oprema
353014 (2539) Seba22

Več podobnih tem