» »

Skoraj neslišno piskanje pri idlanju na relativno novem laptopu

Skoraj neslišno piskanje pri idlanju na relativno novem laptopu

AlphaOne ::

Pozdravljeni,

Na 4 mesece starem laptopu sem danes opazil, da se pri popolnem idlu sliši majhno piskanje/cvrčanje (težko opisat zvok). Zanimivo, da zvok prekine oz. potihne, če v browserju premaknem miškin kolešček, torej, ko se spletna stran premakne gor/dol. Med premikanjem strani tega zvoka ni.

Laptop je HP Pavilion 17 ab-002nm, kupljen na mimovrste.

https://www.mimovrste.com/prenosniki/hp...

Zaenkrat deluje BP, le zanima me zakaj in iz kje se pojavlja ta zvok in ali že kaže na morebitno okvaro?

Pa prosim za pametnejše komentarje od tipa "zato ker je HP" :)

Blinder ::

To me tudi mene zanima; sem ze slisal tudi jaz take zvoke na nekaterih racunalnikih.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

leeon ::

coil whine?

zadnje cajte ima kar nekaj laptopov, tudi high end, kot primer v videu, težave s tem.

MIHAc27 ::

Pri prenosnikih še nisem opazil, sem pa pri stacionarnih (HP 400). Ko je PC ugasnjen ima napajalnik zelo slišen coil whine. Ko ga vklopiš pa nič več (lahko da ga ventilator preglasi).

O tem, da je napajalnik 180W in nov stane 100€ raje ne bi komentiral. Pa še priklope na bord ima prilagojene, tko da navaden klasičen napajalc ne bo delal.

fujtajksel ::

Coil whine se pojavlja pri raznih firmah, ne le HP. Ni nujno znak okvare, včasih cvili leta in leta. Poskusi ugotovit če je mogoče napajalnik.

AlphaOne ::

Ja, to bo to, zelo podoben zvok.

Kaj je potem ta coil whine, zgolj nujno zlo na nekaterih modelih? Omenjeni prenosnik ki sem ga kupil za 900EUR, je bomba v vseh pogledih oz vsaj meni, a ker berem po forumih da komponente niso vec kar so bile vcasih, ne bi rad scenarija, ta danes star 9 let HP 6830s še vedno deluje BP brez cvrcanja in ostalih neprilik, ta novi za katerega sem pa precej pogledal v žep, pa da crkne takoj po garanciji, ki ji sicer zgolj eno letna.

fujtajksel ::

To pomeni manjši problem, ker je z menjavo napajalnika manj cirkusa. Zateži na servisu...

Ni nujno da bo crknil, mogoče te bo samo tiritiral ;)

Btw v starih časih je bil za napajalnike tipičen brum 100Hz, zdaj ko so prešli na switcherje se je zadeva preselila v kiloherčno območje ;)

Zgodovina sprememb…

d4vid ::

Dela na minimumu, zato tko piska. Pri mojem medionu piska ce odklopim napajalnik iz laptopa.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

pegasus ::

Meni zotac ci327 občasno cvili na nekaj kHz ... prav nuc, napajalnik je ok. Še nisem našel korelacije z obremenitvijo ali čim drugim. Zvok enostavno pride, cvili nekaj dni in gre ...

ST-777 ::

AlphaOne je izjavil:

Omenjeni prenosnik ki sem ga kupil za 900EUR ... pa da crkne takoj po garanciji, ki ji sicer zgolj eno letna.
Bolje je kupiti prenosnik, ki ima 3 letno garancijo in ima mnogo nižjo ceno od 900EUR. Za zahtevnejša opravila pa uporabiš namizni računalnik, kjer ni problem menjati komponente.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prenosnika- stvarna napaka 2x

Oddelek: Kaj kupiti
152475 (2077) Nejkoy
»

Nenavadne težave z grafično kartico !

Oddelek: Strojna oprema
82345 (2082) MaliJanez
»