Forum » Operacijski sistemi » Gentoo Linux - bootanje
Gentoo Linux - bootanje
Fletcher ::
Instaliral sem Gentoo Linux. Pri prvem bootanju se mi je pojavil naslednji problem po začetni inicializaciji.
read_super_block: can't find a reiserfs filesystem on (dev 01:00, block 64, size 1024)
read_super_block: can't find a reiserfs filesystem on (dev 01:00, block 8, size 1024)
VFS: Kernel panic: Unable to mount reiserfs on......
In tu se vse skupaj ustavi.
Najprej sem uporabljal GRUB, sedaj imam LILO. Tudi GRUB ni delal.
Boot particija je ext3 /dev/hda2, particija s podatki pa reiserfs /dev/hda3.
LILO-ta še nikoli nisem nastavljal peš. Katera opcija v lilo.conf je najverjetneje razlog za napako?
image=, root=, initrd=, ali append=??
Ali je kaj čisto drugega?
Pri tem me čudi tudi, da sem v fstab spremenil za /dev/hda3 iz reiserfs v ext3, pa v napaki še vedno piše Unable to mount reiserfs... Očitno tu nekaj ne razumem vredu...
To je bilo napisano na hitro in upam da vsaj za silo razumljivo
read_super_block: can't find a reiserfs filesystem on (dev 01:00, block 64, size 1024)
read_super_block: can't find a reiserfs filesystem on (dev 01:00, block 8, size 1024)
VFS: Kernel panic: Unable to mount reiserfs on......
In tu se vse skupaj ustavi.
Najprej sem uporabljal GRUB, sedaj imam LILO. Tudi GRUB ni delal.
Boot particija je ext3 /dev/hda2, particija s podatki pa reiserfs /dev/hda3.
LILO-ta še nikoli nisem nastavljal peš. Katera opcija v lilo.conf je najverjetneje razlog za napako?
image=, root=, initrd=, ali append=??
Ali je kaj čisto drugega?
Pri tem me čudi tudi, da sem v fstab spremenil za /dev/hda3 iz reiserfs v ext3, pa v napaki še vedno piše Unable to mount reiserfs... Očitno tu nekaj ne razumem vredu...
To je bilo napisano na hitro in upam da vsaj za silo razumljivo
- premaknil iz Pomoč in nasveti: ToniT ()
Fdisk vrne naslednje (Start, End in Blocks postavke sem izpustil):
Device Boot Id System
/dev/hda1 * c Win95 FAT32 (LBA)
/dev/hda2 * 83 Linux
/dev/hda3 83 Linux
/dev/hda4 f Win95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 82 Linux swap
/etc/lilo.conf izgleda takole:
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=50
lba32
default=winxp
vga=792
image=/boot/kernel-2.4.20-gentoo-r7
label=gk_linux
root=/dev/hda3
initrd=/boot/initrd-2.4.20-gentoo-r7
append="root=/dev/hda3 init=/linuxrc"
other=/dev/hda1
label=winxp
/etc/fstab vsebina:
/dev/hda2 /boot ext3 noauto,noatime 1 2
/dev/hda3 / reiserfs noatime 0 1
/dev/hda5 none swap sw 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
Device Boot Id System
/dev/hda1 * c Win95 FAT32 (LBA)
/dev/hda2 * 83 Linux
/dev/hda3 83 Linux
/dev/hda4 f Win95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 82 Linux swap
/etc/lilo.conf izgleda takole:
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=50
lba32
default=winxp
vga=792
image=/boot/kernel-2.4.20-gentoo-r7
label=gk_linux
root=/dev/hda3
initrd=/boot/initrd-2.4.20-gentoo-r7
append="root=/dev/hda3 init=/linuxrc"
other=/dev/hda1
label=winxp
/etc/fstab vsebina:
/dev/hda2 /boot ext3 noauto,noatime 1 2
/dev/hda3 / reiserfs noatime 0 1
/dev/hda5 none swap sw 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
Ima kdo kako idejo, kaj bi lahko bilo narobe v zgoraj navedeni konfiguraciji?
Pri prvem postu nisem prav napisal zadnje vrstice pri opisu katere napake vrne kernel. Glasi se tako:
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 03:03
Čudi me to, da tudi če spremenim root= v npr. /dev/hda4 ali /dev/hdc3, je napaka, ki jo izpiše vedno enaka (03:03). Kako je to mogoče?
V lilo.conf imam v vrstici append= tudi init=/linuxrc (povzeto po tutorialu). Ali je ta vrstica prav napisana? Kaj to sploh pomeni?
Pri prvem postu nisem prav napisal zadnje vrstice pri opisu katere napake vrne kernel. Glasi se tako:
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 03:03
Čudi me to, da tudi če spremenim root= v npr. /dev/hda4 ali /dev/hdc3, je napaka, ki jo izpiše vedno enaka (03:03). Kako je to mogoče?
V lilo.conf imam v vrstici append= tudi init=/linuxrc (povzeto po tutorialu). Ali je ta vrstica prav napisana? Kaj to sploh pomeni?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Fletcher ()
Brane2 ::
Potegni z www.kernel.org tazadnjo 2.4ko in jo prevedi. Lahko da ima tekoča verzija težave z IDE kontrolerjem na tvoji plati.
In BTW: jaz na tvojem mestu ne bi uporabljal LILO ampak GRUB. Vsaj ko sem presaltal nanj je bil veliko boljsi...
Drugace pa se mi je tisti crap ob montaži vfs-a pojavljal ob strejsih 2.4kah, ce sem odklikal opcijo "mount devfs at boot".
Zadnje 24-ke delajo b.p...
Ce ti stvar prijavi, da reiserfs-a ne najde, potem lahko poskusis rocno.
Najprej zbootas stvar z Gentoo CDja, nato v mapi /mnt naredis podmapo old, v njej pa recimo hda3
nato reces nekaj v stilu:
mount -t reiserfs /dev/hda3 /mnt/old/hda3
Nato pa pogledas vsebino mape /mnt/old/hda3
Ce je vse O.K., potem je s to particijo vse v redu in ga serje kernel ali LILO...
In BTW: jaz na tvojem mestu ne bi uporabljal LILO ampak GRUB. Vsaj ko sem presaltal nanj je bil veliko boljsi...
Drugace pa se mi je tisti crap ob montaži vfs-a pojavljal ob strejsih 2.4kah, ce sem odklikal opcijo "mount devfs at boot".
Zadnje 24-ke delajo b.p...
Ce ti stvar prijavi, da reiserfs-a ne najde, potem lahko poskusis rocno.
Najprej zbootas stvar z Gentoo CDja, nato v mapi /mnt naredis podmapo old, v njej pa recimo hda3
nato reces nekaj v stilu:
mount -t reiserfs /dev/hda3 /mnt/old/hda3
Nato pa pogledas vsebino mape /mnt/old/hda3
Ce je vse O.K., potem je s to particijo vse v redu in ga serje kernel ali LILO...
jaBo ::
Zdravo!
map=/boot/System.map
install=/boot/boot-menu.b
append je pomoje samo za onboard hardware (zvočna na plati, modem integriran v plati....), če nimaš nč onboard ...dej append preč
Ka ti je pa rekll potem ko si mel napisan lilo.conf in si ga poganal tako kot v install navodilih pise z /sbin/lilo (ozirom tud samo lilo prome)
a je vse štimal ?
Aja pa vsi k uporabljate Gentoo: na www.gentoo.org se je dal POLL .. pa 20 se nas more nabrat, da bomo imel gor slovenski Gentoo forum.
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?...
LP
map=/boot/System.map
install=/boot/boot-menu.b
append je pomoje samo za onboard hardware (zvočna na plati, modem integriran v plati....), če nimaš nč onboard ...dej append preč
Ka ti je pa rekll potem ko si mel napisan lilo.conf in si ga poganal tako kot v install navodilih pise z /sbin/lilo (ozirom tud samo lilo prome)
a je vse štimal ?
Aja pa vsi k uporabljate Gentoo: na www.gentoo.org se je dal POLL .. pa 20 se nas more nabrat, da bomo imel gor slovenski Gentoo forum.
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?...
LP
Sem rešil problem. Najprej sem uporabil gentoo-source za kernel. S prehodom na vanilla-source več ni težav. Hvala za pomoč!
Brane2 ::
Ne bi rad tezil, a ne vidim ravno smisla v tem. Ce te muci kako vprasanje, verjetno hoces da bo tvoj mail prebralo tam cimvec ljudi. Tega pa ne bo, ce bos tja postal v slovenscini.
Za tiste ki ne znajo anglesko bo pa verjetno tudi ST dober..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gentoo Nforce mreža ne dela razen z LiveCD-jemOddelek: Operacijski sistemi | 1469 (1361) | nicjasno |
» | Cannot open root device; GentooOddelek: Operacijski sistemi | 1645 (1501) | CCfly |
» | zagon starega kernela iz liloOddelek: Operacijski sistemi | 846 (810) | CCfly |
» | Kriv MBR?Oddelek: Operacijski sistemi | 1470 (1270) | CaqKa |
» | Gentoo - Install from Stage1 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 3466 (2978) | noraguta |