» »

Social Credit System – Neizogibna prihodnost?

Social Credit System – Neizogibna prihodnost?

Temo vidijo: vsi

Cruz ::

Kot veste so ga na Kitajskem že uvedli. Social Credit System @ Wikipedia

Vsebina lanske novice:
Kitajska začenja uvajati kontroverzen sistem družbene bonitetne ocene (social credit) posameznika, ki sledi zamisli, da je "ohranjanje zaupanja veličastno in njegova izdaja sramotna". Sistem, ki so si ga zamislili že leta 2014, naj bi v celoti zaživel leta 2020, ko bo obvezen za vse, že sedaj pa ga preizkušajo na več milijonih prebivalcev.

Ocena posameznika naj bi vključevala enostavno merilo njegovega obnašanja, ki bi imela resne posledice v resničnem življenju. Natančen algoritem je skrivnost, da ga ljudje ne bi izigravali. Med karakteristikami so tudi prometni prekrški, kajenje na nedovoljenih mestih, širjenje neresničnih informacij po internetu, vožnja z javnimi prevoznimi sredstvi na črno in prekomerno nakupovanje računalniških iger. Ljudje s slabo oceno pa na primer ne bi mogli kupiti vozovnic za notranje lete, na vlakih ne bi mogli dobiti vozovnic za prvi razred, ne bi se mogli nastaniti v najboljših hotelih, dobili bi slabše službe, njihovi otroci se ne bi mogli vpisati na elitne šole ipd. To niso le ideje, saj so prepoved nakupa vozovnic in omejitve pri vpisu otrok v šole že izvajali.

Ker pa zgolj palica ni dobra taktika, Kitajska uvaja tudi korenček. Zgledni državljani bi imeli prednosti, na primer na spletnih portalih za zmenkarije, popuste pri mesečnih položnicah za stanovanjske stroške, nižje aktivne obrestne mere itd. Zhang Yong iz Državne komisije za razvoj in reforme je pojasnil, da preizkusi potekajo že dve leti in sledijo motu, da ko si enkrat nevreden zaupanja, si vedno omejen. Šli bodo tako daleč, da bodo najslabše državljane javno izpostavili na spletni strani za en teden.


Točke bi naj združili tudi z online dating stranmi, kar spominja na epizodo Black Mirrorja.

Problematika vsega tega je jasna. Ampak ta tema ne bo izključno o Kitajski, ampak (tudi) o nas.

Tudi "pri nas" se dogajajo zelo problematične stvari. V Avstraliji so sprejeli anti-encryption zakon, hočejo s pomočjo face-checkinga preverjati prenose pornografije, skupaj z ZDA in VB pa hočejo Facebook spraviti do ukinitve End-to-End encryptiona. Vse to lahko interpretiramo kot prve stopinje pomikanja proti social credit systemu.

Vprašanja so:
Se bo Social Credit System uveljavil tudi pri nas(Evropa, Slovenija, ...)? Zakaj da ali zakaj ne? Kdaj? Bo za uveljavitev potreben kak povod, ali se bo pridružilo samo od sebe ali se bodo zakoni z omejevanjem svobode stopnjevali do te mere, da bomo prišli do tega sistema nevede?
Je nujen za dobro delovanje družbe? Dobro recimo pomeni produktivno, varno okolje.
In če se dotaknemo varnega okolja: Je social credit system najboljši način za izboljšanje varnosti? Res je, da obstajajo tudi dobre stvari in da se s pomočjo tega sistema lažje kontrolira kriminalce. Ampak! Cena za to je svoboda človeka. Ali res moramo izbirati med varnostjo in svobodo ali ju lahko združimo in delujemo v legitimni meri obeh?

Seveda pa se ni potrebno omejiti le na omenjena vprašanja.

P.S. Pa še to: A imamo na Slo-Techu neke vrste, oblike social credit system? >:D

Smrekar1 ::

Cruz je izjavil:


Se bo Social Credit System uveljavil tudi pri nas(Evropa, Slovenija, ...)? Zakaj da ali zakaj ne? Kdaj? Bo za uveljavitev potreben kak povod, ali se bo pridružilo samo od sebe ali se bodo zakoni z omejevanjem svobode stopnjevali do te mere, da bomo prišli do tega sistema nevede?


Nikoli, vsaj ne brez hudih sprememb pri nas, ki bi naš kontinent naredile neprepoznaven. Sistem je namenjen ohranjanju avtoritarne vlade na kitajskem s pomočjo mehkega nadzora. pravila lepega obnašanja vključujejo lepo obnašanje in lojalnost vladi. Gre za pristop, ki smo ga bili vajeni samo iz distopične znanstvene fantastike (1984, Krasni novi svet).

Je nujen za dobro delovanje družbe? Dobro recimo pomeni produktivno, varno okolje.


Ne.

In če se dotaknemo varnega okolja: Je social credit system najboljši način za izboljšanje varnosti?


Ne. Niti dober ni, za ceno tega nadzora imaš lahko tudi človeka vreden šolski in socialni sistem, ki bosta naredila isto stvar in obenem proletarce opremila za človeka vredno življenje.

redtech ::

Sem se spomnil na film Time, kjer so za družbene razrede imeli ZONE


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

Oddelek: Novice / Zasebnost
242287 (737) jype
»

Londonska policija mirno postavlja kamere za samodejno prepoznavo obrazov

Oddelek: Novice / NWO
412595 (1094) vostok_1
»

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
82348 (1428) vostok_1

Več podobnih tem