» »

Utrinki s CESa

Utrinki s CESa

Slo-Tech - Največji letošnji sejem domače elektronike je za nami in kot vselej je bil do vrha poln bizarnih naprav, kot so v tuš vgrajen digitalni pomočnik, pametna stranišča in koši za smeti, napredne dihalne maske za pohajkovanje po indijskih in kitajskih mestih, eksoskeleti, omreženi žari in številni seksualni pripomočki - ena glavnih novic letošnjega sejma je bila namreč pompozna vrnitev erotičnih igračk, po tem ko so prireditelji lani z njihovo prepovedjo zakuhali afero. Mnogi spletni mediji so že sestavili lastne lestvice dejansko uporabnejših naprav z letošnje prireditve, tu pa je še nekaj računalniških malenkosti, ki se jih nismo lotili v preteklem tednu.

Igričarski monitorji se po videnem sodeč v več karakteristikah gibljejo proti absurdnemu. Nvidia in Asus sta predstavljala zaslon s 360-herčnim osveževanjem, namenjen tistim, ki jim niti 240 Hz "ešportni" monitorji niso dovolj. V stilu old school CS naprav gre za 24,5-palčni panel ločljivosti 1080p, za katerega bodo najboljši proji bržkone res našli uporabnost, ostali pa se bodo spraševali, v čem je štos. Cena in dobavljivost še nista znani. Druga karakteristika za navijanje bo v prihodnje očitno svetlost, saj je bilo predstavljenih več naprav s prek 1400 niti, seveda z nalogo zadostitvi standardu DisplayHDR 1400, kar je med monitorji še redkost. Trend je dobrodošel, kajti trenutno je na trgu vse preveč naprav, ki se kitijo z značko "HDR ready", v resnici pa zadoščajo kvečjemu standardu DisplayHDR 400, ki, po domače povedano, ni za nikamor. Tretji omembe vreden trend pa je še večja ukrivljenost, kajti Samsung je na sejmu pokazal Oddyseyja G9 (na sliki), 49-palčno pošast ločljivosti 5120×1440 in z ukrivljenostjo 1000R, se pravi z idealnim polmerom zretja pri enem metru.

Hollywood telefone običajno razume kot bogoskrunske naprave, ki motijo kino predstave, toda pretočni servis Quibi morebiti naznanja nove čase. Naziv je okrajšava od "quick bites" in namiguje na naravo storitve: kratke, do desetminutne videe, namenjene zgolj in samo telefonom ter tablicam. Se pravi - na televizijah ali PCjih reč sploh ne bo obratovala! Z zamislijo skuša njen oče, šef studia Dreamworks Jeffrey Katzenberg, zajeti mlajšo, TikTok populacijo. Ideja pa gre precej dlje od samega formata in dodobra izrabi funkcije ciljnih naprav na načine, kot jih doslej še nismo videli. Video vir bo tako posnet v dveh različicah, pokončni in poležani, Quibi pa nam bo sliko serviral glede na to, v kateri poziciji bomo držali telefon, kar bo ponudilo več načinov gledanja istga dogajanja, saj bo poležana verzija morda kazala več detajlov okolice, pokončna pa bo bolj osredotočena na osebe. Steven Spielberg obenem snuje srhljivo nanizanko, ki jo bomo lahko gledali zgolj v nočnem času. Quibi v ZDA prispe 6. aprila in bo za naročnino osmih dolarjev mesečno nove kratke videe dostavljal vsakodnevno, že sedaj pa gre spisek serij prek številke 175. Takrat bomo videli, ali gre za revolucionarno zadevo, ali pa boomerji mularije še vedno ne razumejo.

Linksys bo pošteno nadgradil svojo storitev Aware za sistem brezžičnih routerjev Velop, ki skozi motnje v radijskem signalu, ki jih povzročajo ljudje med hojo po prostorih, zaznava gibanje. Trenutno se meritve sprememb v jakosti signala vršijo s frekvenco 30 na sekundo, do konca letošnjega leta pa bo podjetje sistemu pripojilo dodatne namenske satelite, "wellness pods", ki bodo spremembe merili 1500-krat na sekundo. Na ta način se bo močno povečala zmogljivost zaznavanja. Trenutno zmore Aware kvečjemu opozoriti na gibanje v približni smeri, po posodobitvi pa bo natančnost tako visoka, da naj bi znal beležiti padce (denimo starejših oseb) in celo večje spremembe v spalnem ritmu, kot so motnje dihanja! Cena tako nadgrajenega sistema še ni znana.



Intel je predstavil novo, deveto generacijo svojih mini računalnikov NUC - platformo Ghost Canyon. Ta pomeni bistven preskok v filozofiji NUCov, saj so naprave zgrajene modularno, s čimer želijo olajšati nadgradljivost. Osnovni kos predstavlja NUC Compute Element, velikosti in oblike manjše grafične kartice, ki združuje matično ploščo, procesor in pomnilnik. Glede na izbrano ohišje mu lahko potem pripojimo grafične kartice, shrambe in druge komponente različnih velikosti - medtem ko je Intelov privzeti dizajn NUC 9 Extreme podoben prejšnjim, pa so drugi proizvajalci, med njimi Razer in Cooler Master, pokazali tudi večje škatlice s prostorom za močnejše grafične kartice. Nova generacija prispe meseca marca; glede na ceno, ki se bo pričela pri dobrem tisočaku dolarjev (brez davka) za najšibkejše elemente, pa se je upravičeno vprašati, ali ne bomo opisane modularnosti in kompaktnosti mastno preplačali. Sestava referenčnega NUC 9 Extrema je sicer v divjino ušla že lanskega oktobra.

8 komentarjev

vostok_1 ::

Katzenberg & Spielberg bosta sodelovala eh? :D
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Spura ::

Intel spet lupi ljudi s svojimi bolanimi cenami.

Ganon ::

Zdaj smo že pri najmanj tisočaku za NUC??? Se jim je zmešalo?

Bwaze6 ::

Ja, že pred enim letom sem se samo praskal po glavi, ko sem jih gledal - kdo to kupuje? Stanovalci japonskih mikrosobic, ki za večji PC nimajo prostora? Saj so luštni, ampak en mini PC z osnovnim desktop procesorjem, ki je neprimerno hitrejši, je polovico, v kaki akciji pa tretjino njihove cene, in zmogljivejši...

OK.d ::

"šišaj ovcu dok ima vune" bi rekli naši južni sosedi;)
LPOK.d

Looooooka ::

Takrat bomo videli, ali gre za revolucionarno zadevo, ali pa boomerji mularije še vedno ne razumejo.

Razumejo, da imajo imajo čedalji slabši razpon pozornosti in delajo na tem, da bo ta še slabši. Očitno ne mislijo odnehati dokler ne bo na nivoju povprečnega psa...tam 2-4 minute.
Boomerji bodo na ta račun šli v grob s polnimi bančnimi računi, njihovi potomci pa bodo(če se jim bo seveda dalo slediti modrosti starih prdcev) lahko s tem receptom nadaljevali.
Cilj je imeti človeka, ki pozabi, da si ga mahnil po gobcu. Tisto bo potem vrh kapitalističnega uspeha.

vostok_1 ::

Exactly. Konstantna baraža z attention spamom je idelno za uničenje politične zavesti človeka. Govorimo o normijih.

Ampak nič za to. 80% prebivalstva itak postaja nepotrebnega.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

BestAnti7 ::

Trend Micro Internet Security provides comprehensive protection against all kind of viruses, Malwares and other online threats like ransomware. It comes with advanced AI learning. So that it observes and improves its performance on the basis of the usage of the device. Trend Micro help you to get rid of some common and basic issues to give you the best performance from your computer.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVIDIA Shield (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Konzole
828144140 (8469) ruski76
»

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4812217 (8168) MrStein
»

hdmi 3/display port 3

Oddelek: Zvok in slika
262016 (1455) Lonsarg
»

NUC audio (HDMI in DP)

Oddelek: Zvok in slika
91154 (1034) PeterZ
»

Kateri mini pc?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6913865 (10408) Kebo

Več podobnih tem