» »

Vsesplošno šalabajzarstvo - kje je vzrok?

Vsesplošno šalabajzarstvo - kje je vzrok?

1 2
3
4 5

MrStein ::

Ni huda, ampak ... smo leta 2019:



Pa še 32 bitni sofver namešča, na 64 bitni Windows.

Pa da bo bolj on topic, glede računov, sem namestil app od FURS za preverjanje računov. To je šele šalabajzija. Pri vsakem zagonu teži da vpišem davčno številko. Pardon, vsake 2 minuti, tudi če ne zaprem aplikacije.
Pa neki dokument prikaže, zgleda kot neki PDF, torej oblikovano za A4 papir, ne pa ekran mobilne naprave. Možnosti zoom-a ni. Torej je neberljivo. Pa izhoda tudi ni. Edino če pobiješ app. Toliko iz prvih dveh minut uporabe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jukoz ::

MrStein je izjavil:


Pa da bo bolj on topic, glede računov, sem namestil app od FURS za preverjanje računov. To je šele šalabajzija. Pri vsakem zagonu teži da vpišem davčno številko. Pardon, vsake 2 minuti, tudi če ne zaprem aplikacije.
Pa neki dokument prikaže, zgleda kot neki PDF, torej oblikovano za A4 papir, ne pa ekran mobilne naprave. Možnosti zoom-a ni. Torej je neberljivo. Pa izhoda tudi ni. Edino če pobiješ app. Toliko iz prvih dveh minut uporabe.


Namen FURS app-a je nagradna igra z iskanjem nepotrjenih računov oz goljufij - vsi uporabniki so davčni inšpektorji in lahko prejmejo nagrado (10k, 5k, ...), žrebanje je 4x letno.
Seveda se moraš vpisat z veljavno davčno številko =)

solatko ::

darkolord - Čisto enostavno, če postaviš dovolj visoko plačilo, boš lahko izbiral kvalitetne ljudi, če tega ne storiš, se kvalitetni pri tebi sploh ne oglasijo in raje delajo na črno, saj jim ni problem čez mesec zasužit tvoje dvojne ponujene plače.
Če kadra ni, si ga moraš izobrazit in z dobrim plačilom, obdržat do penzije.

Seveda, če furaš vsako leto drugo firmo in ti ni do primerne rasti, potem so te nasveti odveč in menjaj šalabajzerje na nekaj mesecev, samo ne se potem čudit, ko zgubljaš stranke in ti odvetniki pošiljajo opomine zaradi slabo opravljenega dela.
Delo krepa človeka

starfotr ::

solatjek je izjavil:

ziga1990 je izjavil:

Mislim, da smo tudi mi in naša obsedenost z nizkimi cenami delno krivi za vse


Ja, drži, obsedenost z nizkimi cenami je eden izmed faktorjev, ampak ne gre samo za obsedenost s cenami, ampak tudi za to, da te dandanes želi nekdo olupiti za enak izdelek, pri katerem te nekdo drug ne. Konkretno sem kupoval skrinjo Gorenje, enaka je bila v Big Bang 100€ dražja kot v Merkurju. Big Bang sicer ima opcijo izenačimo ceno, ampak če ne rečeš, plačaš polno ceno, kar enostavno ni fer. In če ti trgovec tega ne pove, te je čisto preprosto nategnil! Normalno da si potem pozioren na to, za koliko ti nekdo hoče kaj prodati, saj denarja ne pobiramo po cestah.

Drugi nateg so tekstilne prodajalne. To se najbolj vidi pri razprodajah, ko ti nek izdelek iz 100€ zniža na 30€, a pri tem še vedno zasluži. Nečloveške marže pri rednih cenah, navadno lupanje in nategovanje ljudi.

Nikoli mi tudi niso jasni upokojenski popusti, kje je tu logika. Marsikateri upokojenec iz prejšnjega sistema ima večjo pokojnino, kot je današnji minimalec. Kdo si zdaj bolj zasluži popust, en deda z 1k€ penzije ali mati z dvema otrokoma na minimalcu? Jao v kaki državi živimo. Če želijo biti humanitarni, naj dajo popust po lestvici povprečne plače na družinskega člana po odločbi CSD-ja, ne pa glede na upokojensko kartico, ki lahko pomeni res 300€ penzije, lahko pa tudi 1500 in več €. Počasi bodo ceno izdelka določili individualno samo zame, stopil bom na skener in bo preskeniral barvo kože, las, oči, versko pripadnost in se bo nato določilo koliko to stane konkretno zame, jaooo.


Cene se oblikuje, kakor trgovec želi.

Če bi vsi imeli enake pripročene prodajne cene od proizvajalcev, bi pa pizdili, da ni konkurence.

Upokojenci so zelo dobre (naivne) stranke. Z veliko volje do nakupa in seveda z veliko denarja ter stalnim tokom denarja. Če penzič ne dobi pokojnine, gre država že pred tem v 3 pm.

Seveda obstajajo tudi revni upokojenci ali taki, ki jim nič ne ostane, ko plačajo dom.

SeMiNeSanja ::

Šalabajzerstvo je danes sistemska bolezen.

Sem se ravno prejšnji teden skregal z predstavnikom ene 'mega korporacije', ki se je prehitro širila in pobrala kader po pripojenih družbah, ki bi ga bilo treba samo zbrcat - namesto tega pa delajo zdraho v prodajnem omrežju in malo po malo uničujejo ugled blagovne znamke.

Še bolj te pogreje, če si 'stare šole' in ti hoče lokalni predstavnik megakorporacije podučiti, da danes veljajo druga pravila. Da ni več pomembno, da nudiš kakršnokoli podporo stranki. Da pozabi presales support - če stranka kupi napačni proizvod...kao njen problem. Kvazi samo še promet šteje. Da je čisto v redu, če se prostituiraš za nek drobiž... Tudi če potem stranke preklinjajo čez šalabajzerstvo.

No... mogoče je tudi tzv. channel tukaj kriv, ker ne zna reči NE takemu 'naprednemu trgovanju'.

Na drugi strani pa se tudi marže krčijo. Če potem nek brihtnež na proizvodih, ki potrebujejo določeno znanje za prodajo zbije maržo v poden, je logično, da boš dobil vajenca za prodajalca, ne pa 'mojstra'.
Pri minimalni marži ti ne bo poskušal prodati optimalni proizvod, temveč čim dražjega. Proizvajalca pa to ne moti, ker je tudi njemu naredil več prometa. Pri nas pa na koncu (pri 'luksuznih'/višjecenovnih izdelkih) le redko kdo prizna, da se je pri nakupu nategnil. Nasprotno...bo še soseda poslal, da naj se še on nategne.

Žalostno je gledati, kako se zaradi pohlepa uničuje kakovost proizvodov in storitev. Sploh ko se gre za proizvode iz premium razredov, kjer kot kupec pričakuješ višji nivo storitve.

Če karikiram.... si nekoč šel kupiti premium avto, pa so ti še čevlje zglancali, predenj si sedel vanj za testno vožnjo.
Danes pa ga kupiš, ti crkne po 100m, pa te ne bodo j* če nisi dokupil še posebni paket "trgovčeve vljudnosti"....

Potem pa ti rečejo, da danes v trgovini ni več "romantike". Skrb za zadovoljstvo kupca je že tako degradirana, da se ji reče 'romantika', tistemu, ki ste temu upira, pa 'romantični sanjač'....

Eto, tak je danes svet.

Pa me ne bo nihče prepričal, da ljudje niso pripravljeni tudi doplačati za kakšno vljudnostno frazo s strani trgovca, za kompetentno svetovanje, za nekaj ustrežljivosti,.... sem pač 'romantični sanjač'.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

darkolord ::

Da ni več pomembno, da nudiš kakršnokoli podporo stranki. Da pozabi presales support - če stranka kupi napačni proizvod...kao njen problem.
Ja, to je ameriški stil. Stranko olupiš, če ji kaj ni všeč, se je sama zajebala, ker se ni prej pozanimala.

Hecno je, da v resnici potrošnikov v večini to sploh nič ne moti.

Nekaj dni nazaj sem poskušal izvedeti, koliko dejansko stane njihov internet za $44.99/mesec. Spodaj piše da so še "taxes, fees, surcharges extra", pa da se po enem letu cena spremeni na "standard rates".

Sem šel naprej, sem zadevo dodal "v košarico", sem se registriral s točnim ameriškim naslovom, in tudi na zadnjem koraku še vedno ni pisalo, koliko so "fees and taxes". Niti koliko je "standard rate". Pa to je Fortune 100 company.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Utk ::

Včasih so ljudje hoteli delati pohištvo, cunje, čevlje, avte, posledično so zaslužili, več ali manj, ko so to prodajali. Danes se samo gleda kako maksimizirat profit, ne glede na to ali delaš ali prodajaš čevlje ali avte, lahko tudi danes to jutri drugo. To je just wrong. Izhajat je treba iz tega kar delaš, ne pa kaj lahko čim dražje prodaš. To je naloga drugih, prodajalcev.

starfotr ::

V bistvu klasična trgovina danes ne obstaja več.

Torej, da ti je nek usposobljen trgovec predlagal nek izdelek in ti razložil zakaj ter ti strokovno svetoval.

Danes folk hodi do takih redkih izjem in nato po netu odklika ter kupi, ker je 6 centov ceneje, kot pri tem trgovcu.

Zato bi danes poklic trgovca moral biti izkoreninjen, ker nimajo za burek proti mega trgovcem, kot je amazon ali farnel, obstajatii bi moralo pa plačljivo svetovanje. Tega ni. Pa bi bilo dobro, da bi to prišlo v zavest ljudi.

Druga stvar, ki je lokalni trgovec nudi je ta, da je blago hitro dobavljivo oz. je na zalogi, reklamacije se rešuje hitro oziroma hitreje, kot s tujino, rezervne dele dobiš...

Ma vse to nudijo tudi veliki, pošljejo ti kar nov izdelek.

Skratka, zaradi hiper produkcije in povsem zbezlane trgovine, so izdelki po kakovosti slabi.

Cifix63 ::

Z vsem omenjenim v postu se strinjam v celoti!
Vse to in še več poznam od blizu in skoraj ni dneva, da se ne bi srečal s čim takšnim.

Kvaliteta zadnja leta strmo pada. Enako je z državo, en sam škandal je je, njena učinkovitost blizu nule (razen lopovščin) in samo se potaplja.
Več, kot je novih tehnologij slabša je roba, čim poteče garancijski rok je adijo.
Nikomur ni več nič pomembno, vrednote so šle po gobe, kaj naj potem pričakujemo drugega, vse je pa med seboj povezano.

bbbbbb2015 ::

WhiteAngel je izjavil:


Prvi in tretji primer sta relativno enostavno rešljiva. Piši njunima nadrejenima (direktorjema) in ju opozori na kršenje zakona. Če to ne zaleže, pošlješ mail ministru, h kateremu spada dotičen zavod. Brez skrbi, znotraj JS je kar konkurenca in taki dogodki so zelo priročni za nabiranje točk. Seveda, če ne nakladaš..

Za drugi primer pa pokliči inšpektorat in povej štorijo. Glede na občutljivost primera ne bo prevzel lokalni FURS, ampak iz druge enote. Ampak spet, če ne pišeš samo nebuloz.


V Sloveniji sem 20 dni na leto in to ni moja vojna. Nekdo drug jim naj špila šefa. Še več, verjetno imajo šefa, ki je plačan za to. Jaz pa zastonj okrog po inšpektoratih ne nameravam hoditi.

MrStein ::

starfotr je izjavil:


Druga stvar, ki je lokalni trgovec nudi je ta, da je blago hitro dobavljivo oz. je na zalogi, reklamacije se rešuje hitro oziroma hitreje, kot s tujino,

Huh? V kateri dimenziji? Ker v tej tule to ne drži.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Meiniken ::

MrStein je izjavil:

Ni huda, ampak ... smo leta 2019:



Pa še 32 bitni sofver namešča, na 64 bitni Windows.

Kje je problem? Ga bo še enkrat inštaliral pa bo 64 bitni :D
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

JH84 ::

Se strinjam, šalabajzarjev je danes ogromno in samo čudim se, da imajo ti ljudje vseeno toliko dela. Ker obnvaljam staro bajto, še kako dobro vem. Koliko živcev mi je šlo, ko sem moral sam popravljati za temi kreteni, ki sem jih, mimogrede, še mastno plačal. So tudi majstri v pravem pomenu besede, vendar jih je težko najdit in še težje dobit za delo, ker so tako iskani. Nekaj lekcij, ki sem se jih naučil:
- nikoli, ampak zares nikoli ne plačaj vnaprej;
- nikoli ne išči najcenejšega izvajalca;
- nikoli ne vzemi izvajalca brez referenc, prav tako ne verjemi na besedo, ampak pojdi pogledat dejansko njegovo delo;
- vedno je potrebno imeti dobro predstavo, kako bo potekalo delo, sam proces in materiali. Brez tega se sploh ne spuščaj v zadeve. Kar je seveda bedno, saj zato plačamo nekoga da nam bo naredil, ker sami ne znamo/nimamo časa/ itd., vendar kadar sem se na slepo spustil in pričakoval da mi bo človek zrihtal kot je treba, sem čist vedno naletel na šalabajzarja, kot zakleto.

FrRoSt ::

Šalebajzerji/stvo so uvoženi iz hrvaščine in so se tudi pri nas očitno odlično prijeli!! 8-) Menda tudi na tem šalebajzerskem forumu obstaja kakšen razgledan in zaveden slovenec, ki mu je mar za njegove šalebajzarske državljane in naj on pove primeren slovenski izraz ... :)) Seveda če sploh obstaja! ;) In ne mislim izraza! :))

Da se ne bomo kregali okoli urne postavke, primerne za šalebajzerje, je potrebno zadevo pogledati iz druge strani....

Verjetno je čas menjave gum, kar pomeni veliko dela in gužvo. V takih primerih pa se zaposli t.i. začasna delovna sila, ki ni ravno; bom uporabil izrez: najbolje usposobljena in se zato dogajajo razne čudne in neprimerne stvari.... Skratka, pojavijo se šalebajzerji in šalebajzerstvo :)) V to rubriko menda spada tudi McDonalds in še marsikaj ostalega ....

... in če in kdoir tega ne razume, doume in ne zna ukrepati pravilno, potem se seveda lahko vprašamo: Kdo je tukaj šalebajzer!?

Kar se tiče same (sodobne) tehnike je praktično že večino, če že ne vse povedal @aerie.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

hammock ::

Verjetno je čas menjave gum, kar pomeni veliko dela in gužvo. V takih primerih pa se zaposli t.i. začasna delovna sila, ki ni ravno; bom uporabil izrez: najbolje usposobljena in se zato dogajajo razne čudne in neprimerne stvari.... Skratka, pojavijo se šalebajzerji in šalebajzerstvo :))

Zato sem si jaz omislil dvigalko, kompresor, momentni kljuc... in si to naredim sam. Ker vem, da bom vse vijake zategnil na 130Nm in vse gume napolnil na 2,5bar.

Salabajzer v delavnici namrec ni v stanju tega narediti kot je treba. Casa porabim nekje enako ali manj kot ce bi avto peljal k vulkanizerju, stane pa me ne nic. Pa casovno sem fleksibilen.

V bistvu delam vedno vec stvari sam. Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.

mat xxl ::

U bistvu, zaradi samih šalabajzerjev, se moraš sam naučiti delati, vsaj osnovne stvari, sicer si GOTOF, če si vedno od vseh odvisen.

WizzardOfOZ ::

hammock je izjavil:

Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.


S tem je veliko lažje (preverjeno iz prve roke):

FrRoSt ::

hammock je izjavil:


V bistvu delam vedno vec stvari sam. Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.

Samo izravnati moraš površino, vse ostalo pa je na nivoju legokock. 8-)

Oglej si filmčke na youtubeju! :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

bbbbbb2015 ::

hammock je izjavil:

Verjetno je čas menjave gum, kar pomeni veliko dela in gužvo. V takih primerih pa se zaposli t.i. začasna delovna sila, ki ni ravno; bom uporabil izrez: najbolje usposobljena in se zato dogajajo razne čudne in neprimerne stvari.... Skratka, pojavijo se šalebajzerji in šalebajzerstvo :))

Zato sem si jaz omislil dvigalko, kompresor, momentni kljuc... in si to naredim sam. Ker vem, da bom vse vijake zategnil na 130Nm in vse gume napolnil na 2,5bar.

Salabajzer v delavnici namrec ni v stanju tega narediti kot je treba. Casa porabim nekje enako ali manj kot ce bi avto peljal k vulkanizerju, stane pa me ne nic. Pa casovno sem fleksibilen.

V bistvu delam vedno vec stvari sam. Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.


Na dolgi rok boš crknil kot pes.

Saj veš, človek se lahko na marsikaj spozna, pa sam naredi. Bistvo pa je, da se fokusiraš na tisto, kar najbolj znaš, kjer lahko največ zaslužiš.
Ostalo prepustiš specialistom, ki znajo gume zamenjati hitreje in bolje kot ti.

Seveda je važno, da ne voziš gum k prvemu loleku. Jaz imam vulkanizerja, osebno ga poznam, on meni menja gume v nulo. Sin ga je kontroliral, če prav napumpa, pa je ugotovil, da je bilo za 0,1 bara na eni preveč, sicer pa v nulo. Mi mu sicer povemo, na koliko naj napumpa gume. Ker sicer je res na stebričku ali kje nalepka, samo da ne bo šel brat, kdorkoli pripelje tja, mu pove. Ker ima kompresor pištola manometer njemu to ni težko napumpati.

Seveda ni samo menjava gum. Gume je treba premazati z mastjo, preden da gor jeklene felne, pa še z bakrenim premazom še stik z avtom, da se kolo ne zapeče gor. Fajn je tudi, da pogleda za tujke (žeblje), ker meni je za eno zimsko gumo ugotovil, da sem se ves čas z žebljem vozil okrog. Pa gume mora znati rotirati, na vseh avtih so asimetrične, razen na enem so zimske simetrične. Avta, ki je imel senzorje na gumah nimamo več, tam je rotiral, potem pa mi je mehanik preprogramiral senzorje.

Je imel pa nekaj let nazaj manometer, ki je lagal, ni bil umerjen. Misim, da za precej, 0,5 ali nekaj takega. Opozorili smo ga, pa si je poštimal tisto pištolo.

Mi vse naše avte vozimo k njemu. Ima pa družinsko firmo. Za novo leto smo njemu enkrat prinesli buteljko, da se mu zahvalimo. Cena pa je 30EUR za menjavo 4 gum.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 ::

mat xxl je izjavil:

U bistvu, zaradi samih šalabajzerjev, se moraš sam naučiti delati, vsaj osnovne stvari, sicer si GOTOF, če si vedno od vseh odvisen.


To smo že počeli, pa sem skoraj vse stvari bolje naredil od mojstra. Saj glej, gume menjati ni kunšt, če imaš dvigalko, mojstra, uteži. Samo veš, v življenju niso vse vojne tvoje.

Ene so, ene niso. Menjava gum ni moja vojna.

bbbbbb2015 ::

JH84 je izjavil:

Se strinjam, šalabajzarjev je danes ogromno in samo čudim se, da imajo ti ljudje vseeno toliko dela. Ker obnvaljam staro bajto, še kako dobro vem. Koliko živcev mi je šlo, ko sem moral sam popravljati za temi kreteni, ki sem jih, mimogrede, še mastno plačal. So tudi majstri v pravem pomenu besede, vendar jih je težko najdit in še težje dobit za delo, ker so tako iskani. Nekaj lekcij, ki sem se jih naučil:
- nikoli, ampak zares nikoli ne plačaj vnaprej;
- nikoli ne išči najcenejšega izvajalca;
- nikoli ne vzemi izvajalca brez referenc, prav tako ne verjemi na besedo, ampak pojdi pogledat dejansko njegovo delo;
- vedno je potrebno imeti dobro predstavo, kako bo potekalo delo, sam proces in materiali. Brez tega se sploh ne spuščaj v zadeve. Kar je seveda bedno, saj zato plačamo nekoga da nam bo naredil, ker sami ne znamo/nimamo časa/ itd., vendar kadar sem se na slepo spustil in pričakoval da mi bo človek zrihtal kot je treba, sem čist vedno naletel na šalabajzarja, kot zakleto.


Nimaš prav, lekcije so napačne:
- vedno plačaj 10,20% v naprej - to ti zagotovi, da mojster pošlje dobrega delovodjo in delavce. Vendo lahko rečeš, sem plačal, zdaj pa naredite.
- reference lahko kaj pomenijo, lahko pa nič. Bistven je delovodja (foman), ki ljudi komandira. Ti pa komandiraš njega.
- vedno kontroliraš narejeno sproti. Kar ti ni všeč, poveš takoj. Če ne veš ali se ne razumeš, najameš nadzornega. Nadzorni ti podpiše dnevnik del in ga tudi upraviči. Za to tudi odgovarja. Plačaš samo, kar je podpisano s strani nadzornika. Kar je sporno, ne plačaš.
- če vidiš, da je kaj narobe, ampak res narobe (delavci pijani, napak ravnajo z betonskim mešalcem, ukradejo material, vzamejo tvoje orodje ali material brez dovoljenja, neobrazložena poraba materiala, manjkajoča dokumentacija npr. tehtalni list za gramoz) - dela ustaviš takoj vsa. Vsi delavci, ki so npr. pijani ali vidiš, da je razlika v materialu, spodaj podpisan delavec, ta mora gradbišče zapustiti takoj.

solatjek ::

Vedno sam menjam, previjačim kolesa, tokrat je bilo potrebno centriranje, zato sem šel k vulkanizerju. Bil sem pa pri Vulcotu v CE, ki ni neka vaška delavnica, delavci tam so že vsaj nekaj let in ni nova delovna sila. Odkar imam avto, vedno preverim za vulkanizerji oz. vedno itak preverim vse, pa kot je že nekdo napisal že v naprej predvidevam in preprečim kar lahko.

Letos smo delali mansardo, do zadnje faze sem bil zraven, ni me pa bilo, ko so montirali radiatorje in pipe, wc, tuš, umivalnik...

Pridem domov in grem preverit:
- v kuhinji lužica pod ventilom radiatorja na tleh - zategnem matico in neha kapljat
- v otroski sobi enako, zategnem in še vedno teče. Zaprem ventile, vzamem radiator dol in vidim poškodovan konus, postrani postružen, menjam konus od drugega rezervnega ventila in drži
- hodnik - kaplja iz radiatorja (Aklimat) na spoju kjer so členi vijačeni skupaj, sem ga moral reklamirat in dobil drugega
- kopalnica, odprem pipo na stenskem umivalniku, nakar se mali začne dreti, voda teče iz omarice. Frajer je sifon navtikal skupaj in ni zategnil nobenega spoja
- tuš - po prvem tuširanju sem ga ponovno zasilikoniral sam

In pika na i, klima ni hladila - nova, pride ponovno nafilat, hladi 2 dni in konec. Po treh dneh testiranja lajtng ugotovi, da spušča zunanja enota Mutsubishi. Cez dva dni prinesejo nazaj zmontirajo in še danes hladi, zakompliciralo pa se je pri dvakratnem filanju, ker sem rekel da ne bom plačal. V osnovni ceni sem plačal klimo filanje in delo in to moram dobiti, če spušča ni moj problem.

Potem pa človek ne bi bil jezen. Bi se še kdo našel in rekel da sem si vse skupaj izmislil.

hammock ::

bbbbbb2015 je izjavil:


Na dolgi rok boš crknil kot pes.

Saj veš, človek se lahko na marsikaj spozna, pa sam naredi. Bistvo pa je, da se fokusiraš na tisto, kar najbolj znaš, kjer lahko največ zaslužiš.
Ostalo prepustiš specialistom, ki znajo gume zamenjati hitreje in bolje kot ti.

:))
Ti pa bos na dolgi rok zivel vecno in prosperilal, Kim Jong bb...15? :))

Raketna znanost, res. Kot strojni inzenir in clovek ki izjemno veliko sraufa vse kar se premika... lahko jaz naucim vulkanizerja kaj novega, brez skrbi.

Ploscice prepustim specialistom, to pa ja.

gruntfürmich ::

eh, jst pa sem si rekel da se več ne bom ukvarjal s takšnimi malenkostmi kot je menjava gum doma, čeprav je ceneje. grem do lokalnega vulkanizerja ki mu zaupam, v sosednjem lokalu spijem kavo s kolegom, ki ga pokličem par dni prej da se dobiva, in to je to... čeprav se večini zdi neumno, pač teram luxuz vsaj pri tem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

gruntfürmich je izjavil:

teram luxuz
Hahahaha.

Bellzmet ::

Ja dokler človek ne gleda drugih sploh ne ve v kakšnem luxuzu živi:)

hammock ::

gruntfürmich je izjavil:

eh, jst pa sem si rekel da se več ne bom ukvarjal s takšnimi malenkostmi kot je menjava gum doma, čeprav je ceneje. grem do lokalnega vulkanizerja ki mu zaupam, v sosednjem lokalu spijem kavo s kolegom, ki ga pokličem par dni prej da se dobiva, in to je to... čeprav se večini zdi neumno, pač teram luxuz vsaj pri tem...

Saj, stvar izbire. Mene so trije razocarali, pa sem se odlocil da bom raje sam. Pa sraufanje mi je tako v veselje. Prijetno s koristnim.

Vetrolov ::

Rabiš preverjenega mehanika in skoz k njemu vozit. Meni je enkrat nek šalabajzer po menjavi gum pozabil zategnit šravfe spredi desno. Na srečo je samo čudno ropotal med vožnjo, če bi kolo stran odletel na avtocesti kot se je kasneje zgodil še nekomu drugemo k je bil pr istem mehaniku, ampak mu je menjal neki dol na podvozju pa mogoče tud pozabil zašravbat in se je komaj rešil ko je avto šel po svoje.

MrStein ::

Saj noben ni rekel, da ne smeš šraufati.

Problem je, če gremo nazaj pred praskupnost, kjer je vsak zase. Kot sem že rekel (zgolj komentiral, ideja je od drugih): Nisi pravi moš.. človek, če nimaš lastne naftne vrtine na dvorišču. In zraven jamo za kopanje premoga. In gozd. In izvir. In tako dalje...

Rešitev je seveda v zmanjševanju šalabajzerstva, ampak to je v Sloveniji utopija, ker se bo našlo takoj ducat apologetov, ki bodo "saj nič ni narobe! Ti samo jamraš!". (en se je že javil v temi, sicer se zaenkrat nazaj drži)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein je izjavil:

Rešitev je seveda v zmanjševanju šalabajzerstva, ampak to je v Sloveniji utopija, ker se bo našlo takoj ducat apologetov, ki bodo "saj nič ni narobe! Ti samo jamraš!". (en se je že javil v temi, sicer se zaenkrat nazaj drži)
To, da ti jamraš, na noben način ne pripomore k manj šlampastim navadam.

Vsak lahko začne pri sebi. Razen jaz, ker sem že najboljši.

Oziroma vsaj nisem Štajerc.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

jst vzrok šelebajzerstva vidim v socialni podpori in podobnih levih zadevah kot so preveliki davki ipd.
če folk nima namena delati obrtniške poklice ampak samo hoditi na brezvezne faxe in potem viset na zavodu, potem je jasno da ta del posla trpi ker ni niti ljudi niti konkurence. in potem se vsak šelebajzer tega loti in seveda dela (zanič), ker ni konkurence.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Gr8t ::

gruntfürmich je izjavil:

eh, jst pa sem si rekel da se več ne bom ukvarjal s takšnimi malenkostmi kot je menjava gum doma, čeprav je ceneje. grem do lokalnega vulkanizerja ki mu zaupam, v sosednjem lokalu spijem kavo s kolegom, ki ga pokličem par dni prej da se dobiva, in to je to... čeprav se večini zdi neumno, pač teram luxuz vsaj pri tem...

Saj moraš pa iz nekje prinest gume do avta, da jih jaz spravim iz kleti, sploh letne 17-ke, sem opravil že pol dela, ostalo je že skoraj užitek napram temu.
Itak je pa vsaj 2x na leto dobro malo fizično delat, na šihtu sem tako samo za tipkovnico.
zmaugy 23.8.2019:
Ne verjamem, da je razlog za vožnjo nad omejitvami iskanje prihrankov na času.
Glavni razlog je dolgčas in nesvoboda vožnje za počasnelami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gr8t ()

TheBlueOne ::

Vzrok salabajzerstva pac ni prevec izobrazenih, to je jasno, ko ugotovis, da se pojavlja v vseh krogih.

Splosno salabajzerstvo je posledica trenutnega potrosniskega razmisljanja. Salabajzer je poceni, mojster je drag. Mojstri so propadli, salabajzerji pa so postali standard.

SeMiNeSanja ::

TheBlueOne je izjavil:

Splosno salabajzerstvo je posledica trenutnega potrosniskega razmisljanja. Salabajzer je poceni, mojster je drag. Mojstri so propadli, salabajzerji pa so postali standard.

Pa vsi jamrajo, kako je kakovost izdelkov in storitev šla v maloro.... medtem ko klikne na 'buy' na aliexpress strani..

So včeraj spet kazali na TV, kako ustrežljivi so trgovci. Ker hočejo kupci na vsak način minimalne cene, so se proizvajalci z 'znamkami' spravili odpirati 'Outlet' štacune. Naivni kupci potem čisto v transu nad 'ugodnimi cenami', misleč da res kupujejo 'ostanke' - v resnici pa jim ponujajo cheap tretjerazredno blago, ki je neredko bilo producirano izključno za prodajo v Outlet trgovinah.

So prerezali Ugg škorenj, kupljen v Outlet štacuni, pa se je izkazalo, da je povsem drugače narejen od tistega (enak model!) v redni prodaji. Enako bi lahko kupil kitajski ponaredek. Nebi bil nič slabši....
Enako Levis kavbojke - material z drugo sestavo, slabšo zadrgo, našitek zadaj iz kartona namesto usnja,....

Butci pa tako srečni, ker nosijo 'ZNAMKO'....

Kako so že rekli včasih... "Ne moreš me tako slabo plačati, da nebi mogel še slabše delati"?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Bellzmet ::

Ja težava je v tem, ker tudi v ne-outlet trgovini lahko dobiš tako slabo robo. Seveda za premium ceno. Zakaj bi potem reskiral?

Berserker ::

Planning obsolescence je recimo en primer šalabajzerstva, zgleda da se je potem ta filozofija prenesla tudi na storitve.

Raptor F16 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

hammock je izjavil:

Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.


S tem je veliko lažje (preverjeno iz prve roke):


Vijak za niveliranje je boljši. Če te zanima, ti jih lahko ugodno zrihtam.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Finest ::

14 evrov sem dal, na spletni strani ima ceno dobrih 7 evrov. Nima trgovine, ampak samo skladišče, tak da lahko tud mi lokalni kupci kupmo...ne zdi se mi pošten odnos.

ŠČIT - JAPELJ SIMON S.P.
Velika Ligojna 16

https://www.scit-zascitna-oprema.si/del...

hammock ::

Raptor F16 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

hammock je izjavil:

Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.


S tem je veliko lažje (preverjeno iz prve roke):


Vijak za niveliranje je boljši. Če te zanima, ti jih lahko ugodno zrihtam.

A ne dobis s tem zraka pod ploscicami? Ce jih dvigujes? Ker to je potem no-go...

Raptor F16 ::

hammock je izjavil:

Raptor F16 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

hammock je izjavil:

Sveti gral mi je, da se naucim polagati ploscice tako da bo necemu podobno.


S tem je veliko lažje (preverjeno iz prve roke):


Vijak za niveliranje je boljši. Če te zanima, ti jih lahko ugodno zrihtam.

A ne dobis s tem zraka pod ploscicami? Ce jih dvigujes? Ker to je potem no-go...


Ne... to ploščic ne dviguje ampak jih samo izravnava v isto ravnino

Sam ta sistem s kajlami je slab. Vijak je boljši, ker imaš boljši občutek pri nastavljanju
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

c3p0 ::

Kar seveda pomeni, da eno dvigne ali drugo spusti. Ampak tisti mm ne bo problematičen.

Invictus ::

Zrak pod ploščico je vedno problematičen...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Raptor F16 ::

c3p0 je izjavil:

Kar seveda pomeni, da eno dvigne ali drugo spusti. Ampak tisti mm ne bo problematičen.


Ne, samo na robovih jih skupaj stegne tako, da je prehod med ploščicama raven.

V bistvu ti ne moreš s tem ploščice od lepila dvignit. Analogno razloženo: to bi bilo približno tako, kot da bi se prijel za noge in dvignil v luft, pa vsi vemo, da to ne gre.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

"A ne dobis s tem zraka pod ploscicami? Ce jih dvigujes?"

V vsakem primeru imaš zrak pod ploščicami, v režah med lepilom. Če ploščico dvigneš na nekaj mm, se dvigne tudi lepilo, ker se oprime ploščice, tako da ni panike.
Sicer se pa te zagozde stiskajo z namenskimi kleščami.

hammock ::

fikus_ je izjavil:

"A ne dobis s tem zraka pod ploscicami? Ce jih dvigujes?"

V vsakem primeru imaš zrak pod ploščicami, v režah med lepilom. Če ploščico dvigneš na nekaj mm, se dvigne tudi lepilo, ker se oprime ploščice, tako da ni panike.
Sicer se pa te zagozde stiskajo z namenskimi kleščami.

Ok hvala, bom preizkusil ob prvi priliki:)

MrStein ::

Evo, še več šalabajzerstva:


Gospodarsko ministrstvo je tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU-ja in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper Turistično gostinsko zbornico Slovenije, njeno direktorico Klavdijo Perger in povezane osebe.

...

Klavdija Perger - ki je bila, takrat še s priimkom Markež, poslanka SMC-ja in tudi ministrica za izobraževanje, a je morala položaj ministrice po nekaj dneh zapustiti, ko se je izkazalo, da je njena magistrska naloga plagiat - je bila po informacijah spletnega portala Požareport pretekli petek odstavljena kot koordinatorka SRIPT-a.


Vir: https://www.rtvslo.si/crna-kronika/gosp... (sicer skoraj teden dni po drugih "medijih slabše kvalitete")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

zobnik ::

danes v Hoferju vzel kruh (večinoma ga pečem sam) znižan -30% na blagajni naj bi odštel, na računu pa ne piše nič, plačal polno ceno, takole nas farbajo.

rabelj5 ::

na blagajni pa nisi opozoril ker?

Gagatronix ::

Ker je jamranje in pizdenje slovenski nacionalni sport.

errhec ::

V Hoferju ročno vnesejo popust, če je spregledala nalepko, potem ni popusta.
Saj tudi sam včasih ne pregledam računa..
dd
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hofer nateg, placna razlika LJ vs ostali del Slovenije (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25937124 (29993)          
»

servis avtomobila - upravičenje porabe časa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
1089884 (7340) Mato989
»

Smiselnost rezervne gume (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6111626 (10077) Baja
»

Kako se ne programira spletnih zmenkarij (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12025087 (18108) haiku

Več podobnih tem