» »

Laptop - kratek stik

Laptop - kratek stik

Iztok105 ::

Pozdravljeni,

Odpiram novo temo, ker imam težavo z računalnikom. Imam sorazmerno novi (3 lete stari) Asusov laptop srednjega ranga. Skratka včeraj sredi dneva mi je začelo v laptopu “brenčati” -zvok približno takšen kot na radiju kadar ne najde frekvence. Brenčalo je skupaj približno 2-3 sekunde, potem je vrglo ven varovalko. S tem mi je original Asusov polnilec skurilo. Smatral sem, da je bilo nekaj z polnilcem narobe. Začuda sem v omari našel še en polnilec z popolnoma enako izhodno napetostjo, tokom in seveda električno močjo. K sreči je imel še enak priključek. Varovalko sem nazaj vklopil, prejšnji polnilec dal stran, priklopil drugega ter nadaljeval z delom na računalniku. V roku 2-3 ur dela, je pa še v drugem polnilcu “tlesknalo” in ponovno je bilo celotno nadstropje v temi.
Je imel kdo že podobno težavo oz ima kak prelog kaj bi lahko bilo narobe? Najprej sem mislil, da bi lahko bila baterija v kratkem stiku, ampak takrat ko je skurila drugi polnilec, je baterija delala še dodatno uro, da sem lahko določeno delo dokončal. Je mogoče, da baterija “prebije” potem pa spet normalno dela? Ali bi lahko bil problem v čem drugem? Električni razdelilec pred laptopom je priklopljen iz doze, na kateri so sobne luči, torej je na varovalki 10A, B karakteristika. Sem pa po izobrazbi električar in ko sem kabel napeljal sem večkrat preveril, da je ozemljen ter pravilno priklopljen. Do sedaj nisem imel dve leti problema, kar naenkrat mi je pa skurilo dva polnilca. Prosim za kakšen predlog.

Lep pozdrav,
Iztok
  • spremenil: Iztok105 ()

A. Smith ::

Tole so bolj ugibanja - lahko je kaj v zvezi s polnilno elektroniko, če je šel adapter po gobe. Bi se pa moral tok, ki skuri polnilec, poznati tudi na matični plošči. Če imaš namen zadevo pogledati od znotraj, bi se lahko to poznalo na elektroniki. Če se ne pozna, bi jaz odrezal priključek polnilca, ga priklopil na laboratorijski usmernik in ugotavljal, kaj na elektroniki se greje. To lahko vidiš s termokamero, če si jo lahko kje sposodiš.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Iztok105 ::

Računalnik ima integrirano baterijo. Sem ga že odprl, ter vzel baterijo ven. Sem tudi naročil in verjetno že danes dobim še tretji polnilec, tako da bom lahko testiral.
Na matični ni nikjer nič črnega in nič kaj ne smrdi. Izgleda popolnoma normalno. Bom poizkusil delovanje brez baterije, če bodo kakšne spremembe, ter spremljal, če se bo karkoli na matični preveč grelo - kolikor bom lahko.
Je mogoče, da bi lahko bile prevelike elektro motnje in odstopanja na elektro mreži? Je vredno kupiti visokonapetostno zaščito? Mogoče bi lahko tudi zaradi skurilo polnilec? Ali se to na "normalen" dan, ko ni kakšnega neurja ali podobno ne more zgoditi?

ST-777 ::

Iztok105 je izjavil:

... Je vredno kupiti visokonapetostno zaščito? ...
Uporabljam prenapetostno zaščito Belkin, ker jo je dobro imeti. Na enaa.com so zapisali:
"zaščita bo ščitila vaše domače ali službene elektronske naprave pred elektro nihanji ... Ščiti pred nepričakovanimi kratkimi stiki in udari strele"

https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...

A. Smith ::

Iztok105 je izjavil:

Je mogoče, da bi lahko bile prevelike elektro motnje in odstopanja na elektro mreži? Je vredno kupiti visokonapetostno zaščito? Mogoče bi lahko tudi zaradi skurilo polnilec? Ali se to na "normalen" dan, ko ni kakšnega neurja ali podobno ne more zgoditi?


Če bi ti skurilo napajalnik, potem bi ti skurilo še kaj drugega v hiši. Pa sosedom tudi - če bi bile motnje v omrežju. In ja, to se lahko zgodi na normalen dan. Recimo elektro delavci po nesreči odklopijo ničlo na transformatorju, se je že zgodilo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Iztok105 ::

Začuda, ko mi je prvi - originalen polnilec skurilo, je prav tako skurilo "polnilec", oz. pretvornik AC->DC, na katerem je priklopljen ruter. Ruter, ki je na čisto različni varovalki in na drugi strani stanovanja.
Je pa res, da mi je takrat tudi v glavni omarici skurilo nulo - kar je dejansko čudno? Žica, ko sem se jo kasneje dotaknil se je kar odlomila, vijak se je pa zavaril. Ta žica je bila priklopljena med FID-om in skupni letvi, na kateri so vse nule v glavni omarici z varovalkami. Debeline je pa 2,5mm^2. Tako da sem jo moral priklopiti ponovno skoraj na konec letve, saj tistega vijaka, na katerem je bila prej ni bilo moč odvijačiti.
Vglavnem, prej sem originalen računalniški polnilec odprl in ugotovil, da se je v njem "razlila" kislina. Malo sem poguglal in našel, da imajo kislino le elektrolitski kondenzatorji - takšen je takoj za grecovem mostiču (na guglu sem prebral, da če priklopiš ta kondenzator na AC, se razlije) tako da smatram, da je verjetno šel grecov mostič (na vezju or polnilca ni nič črnega, nič nenavadnega). Ima kdo že izkušnje s tem? Kaj bi lahko grecov mostič skurilo? Je smiselno razmišljati v tej smeri, da če bi baterija v laptopu "prebila", bi lahko skurila grecov mostič? Ali je nekoliko bolj verjetno, da so bile kakšne težave z omrežjem, oz. nulo v elektro omarici?

A. Smith ::

Elektrolit največkrat poči zaradi previsoke napetosti. Ne vem, kako točno je napajalni adapter za laptop izdelan, vendar bi znal imeti tudi pretokovno zaščito, kar morda pomeni, da baterija ni bila v stiku? A se laptopk kaj grel med tem dogodkom? Baterija bi morala biti vroča... Gretzov mostič lahko skuri previsoka napetost ali prevelik tok.

Ali je možno, da je bil ta zavarjeni vijak preslabo privijačen? Če je izgubljal stik, se je lahko tudi grelo vse skupaj. Lahko, da je el. povezava prekinjala, pa ti je zato elektronika crknila?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Iztok105 ::

Laptop se v zaćetku ni grel. Prvič sem ga ravno prižgal (prižgan je bil cca 10min ko je skurilo original polnilec). Drugi polnilec je bila pa ves vroč, ko ga je skurilo po 2-3 urah dela na računalniku. Baterije tedaj nisem gledal. Ampak po dodatni uri dela, po tem ko je skurilo drugi polnilec, ko sem računalnik ugasnil je bil sorazmerno hladen.
Definitivno ni bil preslabo privijačen, saj je kos žice še vedno notri. Je pa možno, da je kaj drugega kdaj prej rahlo skurilo žico, to z polnilcem in laptopom je bila pa samo še pika na i. Vse lepo in prav, ampak zakaj mi je potem še drugi polnilec skurilo?
Trenutno sem kupil novega, baterijo sem odstranil, sedaj imam že laptop prižgan cca 2 uri in trenutno je vredu. Vsake toliko časa potipam, če se vezje zadaj kaj greje, ter preverim napetost v vtičnici. Če bo ta vikend vse vredu delovalo priklopim drugi teden nazaj baterijo. S tem bom poizkušal izločiti čim več dejavnikov in upam da na koncu najdem v čem je bil problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Iztok105 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sem pravkar unicil laptop?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
556022 (3707) care20
»

Adapter HP 19.5V 45W 2.31A

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141870 (948) XrobertoX
»

Polnilec za prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
292937 (1831) solatko
»

Menjava baterij v baterijskem vrtalniku

Oddelek: Loža
349279 (8572) einstein :P
»

Električni skuter- problem

Oddelek: Na cesti
82150 (1043) titles

Več podobnih tem