» »

LED filter zaščitna očala

LED filter zaščitna očala

mulc007 ::

Malokdo ve da LED monitorji, ki nimajo vklopljenega filtra za modro LED svetlobo škodujejo očem in vplivajo na hormone. Starejši LED monitorji omenjenega filtra sploh nimajo in ga zato ne moreš vklopiti.
Rešitev je lahko blue light glasses.

Ko iščem omenjena očala sem naletel na možnosti izbire:
Eye Prescription: +100 +150 +200 +250 +300 +350 +400

Ali kdo ve kaj pomenijo te oznake?
  • spremenil: mulc007 ()

mihagr ::

Dioptrija 1,00 1,50 2,00 .......

techuser ::

Verjel ali ne, jaz imam resolucijo 1280x720 na 24 monitorju (manjša ostrina, veliko lažje delo, sploh pisarniško, igre so drugo, tam imam vse na 1920x1080). Poskusi kdaj z manjšo resolucijo, zmazana slika, ampak se navadiš potem se ti zdi že ostra, me spominja na stare čase.

Poleg tega imam Samsung S24F350, sej so baje že skoraj vsi flicker-free, svetilnost nastavljeno na 0% pa je še vedno dovolj svetlo. Delaj pa v okolju kjer imaš primerno osvetljeno sobo, tako da naravna svetloba posredno pride do ekrana, ne v kakšni temni zaprti luknji, tisto je strup za oči. Očala pa sem si pred leti kupil od Terraspecs, nekje 150 EUR, imajo vijoličaste leče, prav posebej za modro belo svetlobo.

Če pa želiš zdrave oči, potem vrži v smeti vse pametne telefone in tablice, bolje danes kot jutri. Tam se oči najbolj matrajo. Namesto njih pa si kupi ornk mašino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

The Player ::

kako relevantni pa so ti filtri, ki blokirajo modro svetlobo? Kako izgleda slika na monitorju s temi filtri?

Sam se spomnim nekaj let nazaj, ko so po FBju oglaševali ta očala, ki filtrirajo modro svetlobo. Kasneje sem našel še Gunnar očala, ki blokirajo modro svetlobo, ki so bila sicer rumene barve, tiste pa prozorne.

Imam nek dvom v ta "čudežna" očala, ki blokirajo modro svetlobo, ker če želiš ti blokirati nek spekter barve ne boš več videval vseh barv in se bo slika čisto spremenila. Se pravi, če hočeš blokirati modro svetlobo boš potreboval očala z rumenimi oz. oranžnimi stekli. Rdeča in zelena svetloba bosta prepuščali, medtem, ko se bo modra absorbirala. Rezultat tega je oranžna slika in črni odtenki, ki bi drugače bili modri. Se pravi, če delaš na računalniku delo, kjer so barve pomembne je filter neuporaben.

Se pravi tista prozorna očala so nateg oz. vsaj po zakonih fizike bi morale biti, saj jih še nisem sprobal, da bi znal povedati. Lahko si zrihtaš poceni delovna očala, ki so oranžne barve (namesto prozornih), ki jih dobiš v trgovinah tipa bauhaus, lahko pa si namestiš Flux, ki ti blokira modro svetlo.

Ampak po svojih izkušnjah sem imel utrujene oči tudi po blokirani modri svetlobi. Enostavno oči niso narejene za to, da gledaš v žarnico (na tak način dela LCD, svetloba iz sv. vira gre skozi tekoče kristale in barvne filtre, ki naredijo sliko), tako, da je priporočeno, da se omeji delo za zaslonom, če je le mogoče na minimum z rednimi premori za počitek.

techuser ::

Meni pomaga "Invert Page Colors" ko delam. Imam črno podlago, sive črke. Zelo olajša delo brez očal.

Drugače pa je podobno kot pri Youtubu "Dark Theme: On". Jaz imam razliko s temi nastavitvami kot noč in dan glede utrujenosti oči (vse kar sem naštel že prej).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

mulc007 ::

Na spodnjem linku imajo rumena očala. Piše da filtrira UV400.
Na grafu za moj monitor je na internetu objavljen graf z relativno intenziteto spektruma osvetljevalne luči ozadja. Amplituda za modro svetlobo je pri 450, za zeleno pri 550 in za rdečo pri 650 nm. Iz tega bi sklepal da bi očala morala filtrirati 450 in ne 400.

https://www.aliexpress.com/item/3297508...

Optik lahko izmeri učinkovitost filtracije očal s svojo aparaturo.

The Player ::

zanimivo.

V primeru, če boš izdelek naročil se priporočam za tvoje izkušnje in ugotovitve in če obstaja možnost tudi test.

Predvsem me zanima kako se obnesejo tiste ta prozorne, ker večina vidim, da je naročevala očala z rumenimi stekli. Za rumena očala mi je jasno, da bodo blokirale modro svetlobo, mi pa ni jasno kako bi prozorna očala blokirala modro svetlobo brez kakršnekoli spremembe v barvah.

mulc007 ::

Pri nas nekdo prodaja prozorna UV zaščitna očala:
https://www.decathlon.si/p/8118518_proz...

Okulist bi nam znal razložit zaščitne filtri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Očala z dioptrijo iz aliexpressa (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
39381072 (9030) Buggy
»

najmanj škodljiv monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
545812 (2740) Gagatronix
»

Delo za računalnikom - oči

Oddelek: Loža
445651 (3665) spam321
»

osvetlitev monitorja in oči

Oddelek: Zvok in slika
182498 (1680) 2dark
»

Računalniška očala

Oddelek: Loža
285775 (4631) Volta

Več podobnih tem