» »

Chicago Tribune: Applovi in Samsungovi telefoni sevajo preveč

Chicago Tribune: Applovi in Samsungovi telefoni sevajo preveč

Slo-Tech - Časnik Chicago Tribune je naročil neodvisno raziskavo, koliko sevajo nekateri najpopularnejši telefoni. Laboratorij za radijska valovanja v Kaliforniji je preverjal iPhone 7, 8, 8 Plus, X in Samsung Galaxy S8, S9, J3 in še telefona znamk Motorola in Vivo. Rezultati so pokazali, da iPhone 7 pri meritvah po standardu presega zakonsko dovoljene vrednosti, medtem ko za večino ostalih telefonov preseganje izmerimo, če upoštevamo realno uporabo in ne papirnatih standardov (ki predvidevajo, da telefon med uporabo držimo 25 milimetrov proč od telesa).

Povsem razumljivo je, da mobilni telefoni oddajo elektromagnetno valovanje v radijskem delu spektra (npr. 1800 MHz), saj tako komunicirajo z omrežjem. To sodi v neionizirajoči del sevanja, ki ne more povzročati kemičnih sprememb v molekulah, saj fotoni nimajo dovolj energije za ionizacijo atomov. Vseeno pa so predpisane zgornje meje tega sevanja, saj povzroča toplotne učinke - na enak princip namreč deluje mikrovalovna pečica. Za uporabo telefonov je tako predpisano, da izpostavljenih delov telesa ne smejo obremeniti v EU z več kot 2 W/kg, preračunano na 10 g najbližjega tkiva, ali v ZDA 1,6 W/kg za izpostavljeno tkivo v povprečju. To je tako imenovana specifična absorpcija (SAR), ki je eno izmed meril za vpliv radijskega valovanja na snov.

Raziskava Chicago Tribune je odkrila, da iPhone 7 to vrednost prekorači za približno dvakrat. Pri ostalih telefonih so vrednosti pod mejnimi, a le če jih merimo po standardu - 25 mm od telesa. Če jih približamo na primer na 2 milimetra, kar se pri telefoniranju običajno zgodi, tudi samsungi in ostali iphoni presegajo mejne vrednosti.

Iz podjetij Apple in Samsung so sporočili, da rezultati niso veljavni, ker niso upoštevali potrebnih pogojev, da bi bile meritve telefonov zanesljive. Medtem pa so iz FCC, ki sicer daje certifikat telefonom za prodajo v ZDA, sporočili, da bodo preverili najnovejše navedbe. Postopek certificiranja je sicer precej mil, saj mora vrednosti navesti kar proizvajalec sam, potem pa FCC preveri parametre na enem samem telefonu. Zaradi novih odkritij so v ZDA potrošniki tudi že vložili skupinsko tožbo zoper Apple.

Mejne vrednosti so postavljene zelo konzervativno in trenutno vlada širok znanstveni konsenz, da izpostavljenost v skladu s temi mejami ne povzroča nobenih škodljivih učinkov na živa bitja. Tudi nekoliko višje obremenitve najbrž nimajo škodljivih vrednosti, medtem ko bi seveda nekajkratno presegajo že pomenilo, da takšni telefoni znatno segrevajo tkiva. Človeško telo je sicer osupljivo sposobno hlajenja, a vseeno je trenutno uveljavljen princip ALARA (as low as reasonably achievable), ki omejuje nepotrebno izpostavljanje, četudi ni dokazov o škodljivosti.

10 komentarjev

Aggressor ::

Dvakrat? Not great, not terrible. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

99ghetto99 ::

Poglejte rajši xiaomi telefone vam bo kmalu jasno kaj pomeni sevanje :p

Ales ::

...iPhone 7 to vrednost prekorači za približno dvakrat. Pri ostalih telefonih so vrednosti pod mejnimi, a le če jih merimo po standardu - 25 mm od telesa. Če jih približamo na primer na 2 milimetra, kar se pri telefoniranju običajno zgodi, tudi samsungi in ostali iphoni presegajo mejne vrednosti. ...

Ne jih ne. Mejna vrednost meritve je toliko in toliko v točno določenih pogojih, tudi na točno določeni razdalji, in ne v kakih drugih poljubnih pogojih.

Ne moreš kar reči, da je x mm bližje mejna vrednost še vedno ista in zato presežena. Kaj pa potem če merimo y mm dlje, je tam tudi ista??

Kot prvo, standardi meritev obstajajo z razlogom, med ostalim zato, da so meritve med sabo primerljive in da jih lahko v enakih pogojih ponovimo. Če bi želeli, bi lahko merili na 2 mm, ampak če bi merili na 2 mm, bi bile mejne vrednosti drugače določene.

Drugo, od kod ta ideja, da je vir sevanja pri telefoniranju na 2 mm od tkiva? Prav z veseljem bi pogledal rezultate raziskave, ki kaj takega obravnava. Kar tako na pamet govoriti, kako blizu ali daleč je vir sevanja pri telefoniranju, je ornk mimo.

Bottom point, samo iPhone 7 je pogrnil, vse ostalo je zgrešena iterpretacija rezulatatov.

Glugy ::

čudovito da merijo 25 mm stran od telesa čeprav večina drži telefon direkt zravn ušesa...

gus5 ::

Jap, sevanje telefonov je problem. Znano je, da se poveča masa tistega, ki telefonira. ;)

lanko ::

gus5 je izjavil:

Jap, sevanje telefonov je problem. Znano je, da se poveča masa tistega, ki telefonira. ;)


Hehe... E = mc2 v praksi :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lanko ()

Furbo ::

Chichago Tribune jutri: Tudi mikrovalovke škodljive! Če daš mačko v pečico, namesto ob pečico, kot merijo vsi ostali, se ji zdravje hitro slabša.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Markoff ::

Aggressor je izjavil:

Dvakrat? Not great, not terrible. :D

Eh, comrade...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

LightBit ::

99ghetto99 je izjavil:

Poglejte rajši xiaomi telefone vam bo kmalu jasno kaj pomeni sevanje :p

Ne presegajo dovoljene vrednosti.

bosmla ::

V raziskavi odkrili, da je kokain malo bolj skodljiv, kot navaja lokalni diler. Odvisniki raziskavo v celoti zavracajo kot nestokovno in nadaljujejo kot ponavadi... >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Chicago Tribune: Applovi in Samsungovi telefoni sevajo preveč

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104347 (2270) bosmla
»

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
327566 (4848) link_up
»

Nakup novega mobitela, kaj kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
449373 (7374) SLO_Matej
»

N97 pod drobnogledom FCC

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
245283 (2814) erzy
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336534 (5510) Dax

Več podobnih tem