» »

Za zaključek uspešno tudi na astronomski olimpijadi

Za zaključek uspešno tudi na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Dolžni smo vam še rezultate zadnje letošnje mednarodne naravoslovne olimpijade v znanju, ki se je končala konec tedna. Na Madžarskem so se pomerili mladi astronomi. V Keszthelyju se je srečalo 263 tekmovalcev iz več kot 50 držav, med katerimi je bilo tudi pet Slovencev: Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Jon Judež (Gimnazija Novo mesto), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Matej Mali (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik) in Ema Mlinar (Gimnazija Vič). Slovenska ekipa je z dvema srebrnima medaljama, ki sta ju osvojila Marko Čmrlec (41. mesto, 66 %) in Ema Mlinar (45. mesto, 65 %), izenačila drugi najboljši rezultat v zgodovini (izstopa leto 2017, ko je Aleksej Jurca osvojil 1. mesto in zlato medaljo). Jon Judež je s pohvalo dopolnil slovenski uspeh.

Prvo mesto je osvojil tekmovalec iz Vietnama, zlata odličja pa so šla še v ZDA, Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo, Kanado, Češko, Romunijo, Indijo in Bolgarijo. Na tekmovanju so kar štirje tekmovalni dnevi. Prvi dan poteka nočno opazovanje s teleskopi, ki se ponovi tudi dan pozneje. Tretji dan je na vrsti teoretični izpit, četrti dan pa še delo v planetariju in popolne ekipno tekmovanje. S tem sodi astronomska olimpijada med zahtevnejše, saj sta na vseh ostalih le dva tekmovalna dneva.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Bogoti. Slovensko ekipo bodo izbrali na izbirnem tekmovanju iz astronomije, kamor se uvrstijo najboljši z državnega tekmovanja.

Letošnjo sezono olimpijad (biologija, kemija, fizika, matematika, lingvistika/logika, astronomija, računalništvo/informatika) Slovenija sklepa z dvema zlatima medaljama, štirimi srebrnimi medaljami, enajstimi bronastimi medaljami in devetimi pohvalami. S tem je Slovenija postavila nov rekord in presegla rezultat iz leta 2017 (dve zlati, štiri srebrne, osem bronastih, devet pohval), ki se je zdel neponovljiv.

2 komentarja

Otzi ::

Izstopa ime Marko Čmrlec, ki je letos osvojil srebrno na astronomski in matematični, lani in predlani pa na fiziki bronasto.
Od muh ni tudi Ema Mlinar, ki je lani na astronomski osvojila bronasto; letos bila prva ženska na stopničkah slovenskega astronomskega Messierjevega maratona; bronasta pa je bila letos aprila na evropski dekliški matematični olimpijadi.
Najbrž sem še koga spregledal... dopolnite.

Pika na i ::

Na mladih svet stoji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh tudi na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84837 (3061) Rokec
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103673 (2790) koyotee
»

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55885 (5258) imagodei
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54027 (3315) elfin
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167960 (7157) mojca

Več podobnih tem