» »

Usmernik zraka na zunanji enoti klime

Usmernik zraka na zunanji enoti klime

ufek ::

Pred kratkim so mi montirali klimo. Zunanjo enoto v loži so mi montirali tako, da pretok zraka poteka vzporedno z ograjo. Nasproti zunanje enote so vrata lože. Problem je ko klima deluje. Takrat piha vroč zrak direktno v vrata in ogreva celotno ložo. Ko stopiš na balkon je kot v peklu. Monter me sploh ni opozoril na ta problem, ker če bi vedel, bi mu rekel naj zmontira zadevo tako, da bo pihal vroč zrak ven iz lože, torej na steno pravokotno na ograjo.

Ok, zdaj je kar je. Moje vprašanje pa je naslednje. A obstaja prav za takšen namen nek usmernik zraka z loputicami, ki bi ga privil pred ventilator, tako da bi pod 45° zrak preusmeril iz lože v zunanjost? Kje to nabaviti. Iščem po googlu pa nič ne najdem. Ne morem verjeti, da to ne bi obstajalo, saj verjetno nisem prvi, ki ima tak problem in ga to moti?

Za lažjo predstavo sem v slikarju narisal obstoječe stanje (slika 1) in kar želim narediti (slika 2).
 Slika 1

Slika 1

 Slika 2

Slika 2


Slika ventilatorja na kompresorju:
 Ventilator

Ventilator


Vsak nasvet je dobrodošel!
  • spremenilo: ufek ()

Letalec ::

Začasno bi jaz dal odrezano kartonsko škatlo in silvertape, dokler ne najdeš trajne rešitve.

tony1 ::

To je zdaj cela je6a (beri: monter ni bil ravno biser). Lahko poskusiš tudi s provizoričnim usmernikom, ampak edina ziher rešitev je prestavitev zun. enote klime: lahko na balkonsko ograjo ali pa čisto nekam stran od balkona (če je mogoče, ker zunanja enota ni samo vroča, je tudi glasna (razen če je zelo dober/drag model))...

fikus_ ::

Nisi napisal če imaš v steni stanovanja okno. Če ni, naredi pred klimo nekakšno škatlo iz pločevine in rešetke, ki preusmerijo zračni tok spredaj:
https://www.google.com/search?q=fasadne...

Nikonja ::

Dobij en kos prozornega plexija in ga namontiraj pod kotem na zunanjo enoto, to res ni zahtevno, ni drago in je funkcionalno. Tudi grdo ne bo!
Druga opcija je zarotirat klimo na to steno z leve strani, če so cevi dovolj dolge nosilce lahko tudi sam prestaviš.

Ales ::

Pa take rešitve s preusmerjanjem zračnega toka ne vplivajo negativno na delovanje klime? Nazadnje, ko sem bral navodila za našo klimo, se spomnim, da izrecno piše da pred zunanjo enoto (kaka dva metra?) ne sme biti nobene ovire.

Nikonja ::

sej ni ovira, ovira bi bila če bi dal pregrado naravnost pred klimo, ti boš samo izpuh pod kotom preusmeril in po meni to nebi smelo imeti čist nobenega vpliva na klimo.

Ales ::

Moral bi še enkrat prebrati navodila, ampak mislim, da so navodila govorila rano o preusmerjanju zraka. Ne bom pa trdil, nisem bral tega že nekaj let.

ufek ::

Hvala za komentarje in ideje.

@tony1 blok je nov in imamo prepoved montaž zunaj na fasado, vsa stanovanja so tudi že imela predpripravljeno instalacijo, tako da je opcija itak samo znotraj lože v tistem kotu. Na srečo imamo zelo dobro izolacijo, tako toplotno kot zvočno. Zunanje enote se znotraj sploh ne sliši, čeprav buta zračni curek direktno v steklena vrata.

@fikus steklo je od tal do stropa lože in sicer vrata ter del stene ob vrati do polovice lože. Klima je tako v predelu polne stene. Drugače pa ja, neko tako rešetko bi moral najti, da bi pasala gor.

@Nikonja: nekaj takega s pleksijem bi šlo, samo če je takole enodelno (in ne kot rešetka), bi moral bit ta kos kar velik in potem pod 45° bi kar grdo ven štrlel, tako da to bi bila zadnja opcija.. Rotacija bi tudi bila samo izhod v sili, ker me bodo potem spet za montažo obrali. Sam se tega nebi lotil, še posebaj ker je treba cevi dol vzet in not je plin, tako da bi verjetno spet bilo potrebno na novo nafilat sistem.

@Ales tako kot je rekel Nikonja, če preusmeriš tok še ne pomeni da narediš oviro.

Sem pa našel nekaj na guglu. V tujini očitno znajo rešit tak problem. Točno to bi rabil.


Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ufek ()

SeMiNeSanja ::

Preveri pri zastopniku / servisu svoje klime, če se dobi tak preusmerjevalec zanjo.

Drugače pa mi izgledajo, kot da nebi bilo problem uporabiti takega, kot je na Fujitsu na zgornji sliki na katerikoli drugi klimi.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

starfotr ::

Vprašaj pri klimaših za tole. Drugače ti pa vsak šlosar to naredi, najbolje iz aluminija ali inoxa.

ufek ::

@SeMiNeSanja ja, bom še poklical okoli pri klima ponudnikih.

@starfotr tudi to s šlosarjem ni slaba ideja. Je kak majster za tole v MB-ju, če ima kdo kak kontakt se priporočam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera klima (strani: 1 2 3 4120 121 122 123 )

Oddelek: Kaj kupiti
61061196063 (3145) Ashrack
»

Lastna montaža klime v hiši

Oddelek: Loža
3846372 (16802) Magic1
»

na kolko mate nastavljeno klimo?

Oddelek: Loža
418828 (7119) m0LN4r

Več podobnih tem