Forum » Strojna oprema » Intel Core 10th-gen
Intel Core 10th-gen
Temo vidijo: vsi
Jarno ::
Dokler bo funkcioniral kot '6 jedrnik' bo vse v redu, tudi igrice.
Ko pa bo utiliziranih 20 niti, pa zračno hlajenje morebiti ne bo dovolj.
Torej, drag in eksotičen primerek.
Ko pa bo utiliziranih 20 niti, pa zračno hlajenje morebiti ne bo dovolj.
Torej, drag in eksotičen primerek.
#65W!
Horas ::
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
mailer ::
NDA je potekel in na yt so že predstavitve od gamers nexus, hardware unboxed, optimum tech, tudi prve z490 plate so že na mizah. Glede na cene je še vedno dražji od amdja, dokaj konkurenčen razen pri procesorjih, kjer ima amd več jeder. Ne zgleda ravno polom, kot so nekateri tukaj predvidevali.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
FireSnake ::
Kako navdušeni, nad novimi procesorji, so uporabniki priča tudi to, koliko komentarjev se je nabralo pod člankom na Anandtech.
Celi štirje so že.
Celi štirje so že.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Bwaze6 ::
Bojda imajo na Anandtech težave s spam filtrom, ki briše komentarje.
NDA je potekel le nad reklamnimi prosojnicami Intela, ki so leakale že dan pred tem. In o njih težko razpravljaš kaj drugega kot se smejiš bizarnim poudarkom povečanja zmogljivosti glede na prejšnjo generacijo...
Up to 6X more soldiers?
Eliminates culling artifacts?
In nasploh so vse številke dviga zmogljivosti prenapihnjene, kot ob vsaki novi Skylake generaciji:
Up to 33% more FPS vs. previous gen? Zaradi 6% dviga frekvence? Kaj, Mount & Blade II prepozna procesor in starejše namerno zavira?
Leaki kažejo precej bolj "meh" sliko, zmogljivost v Cinebenchu R15:
NDA je potekel le nad reklamnimi prosojnicami Intela, ki so leakale že dan pred tem. In o njih težko razpravljaš kaj drugega kot se smejiš bizarnim poudarkom povečanja zmogljivosti glede na prejšnjo generacijo...
Up to 6X more soldiers?
Eliminates culling artifacts?
In nasploh so vse številke dviga zmogljivosti prenapihnjene, kot ob vsaki novi Skylake generaciji:
Up to 33% more FPS vs. previous gen? Zaradi 6% dviga frekvence? Kaj, Mount & Blade II prepozna procesor in starejše namerno zavira?
Leaki kažejo precej bolj "meh" sliko, zmogljivost v Cinebenchu R15:
klinker ::
Tukaj se pa res smešijo.
Kaj bo imel Treer kaj za povedat?
Upam, da čim prej presedlajo na 10nm.
Kaj bo imel Treer kaj za povedat?
Upam, da čim prej presedlajo na 10nm.
Mr.B ::
Verjetno je ta serja zunaj zgolj da zaustavi r5 3600.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
mtosev ::
10900x in 10920x se mi zdita zanimiva cpuja. Resno razmisljam, da bi nekaj takega vzel za naslednji build.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
pegasus ::
Edini zanimivi so i3-10100T in tam okrog ... samo ne vem zakaj so ful dražji od 9th gen i3 ... kaka ideja?
hojnikb ::
10900x in 10920x se mi zdita zanimiva cpuja. Resno razmisljam, da bi nekaj takega vzel za naslednji build.
zakaj bi vzel skylake, ce obstaja ryzen?
Edini zanimivi so i3-10100T in tam okrog ... samo ne vem zakaj so ful dražji od 9th gen i3 ... kaka ideja?
T modeli so ponavad OEM only in temu primerna je tut cena. Ceprav vprasanje kolk bolj varcni so od regular modelov. TDP pri intelu danes ne pomen nic. Pravijo 35W, nebi bil pa presenecen, ce bo ta pil 100W v kratkih intervalih.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
pokazi mi tr4 cpu kateri stane 650eur. Moje je osebno mnenje, da je takole: X299 10gen > strx4. Samo tr 3000 serija je 1400+.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
In zakaj tocni TI rabis tr4 ? Vzames 3600 and job done. Za slotech in anime vec kot dovolj.
#brezpodpisa
saj ne rabim. Strx4 je predrag. Starejse whiteheaven cpuje in podobno pa ne mislim kupovati. Gfx bo 2080 super.
pokazi mi tr4 cpu kateri stane 650eur. Moje je osebno mnenje, da je takole: X299 10gen > strx4. Samo tr 3000 serija je 1400+.
Glede na to, da računalnika še nisi nadgradil, lahko počakaš na 16 jedrne zen3 procesorje, ki bodo definitivno bolšjši od zen2, po porabi pa od intelovih.
Cena bo znosna, morda ne boš potreboval več od R7 4700X.
Če pa ti diši Intel, bodo novi 8 jedrniki tudi cenovno ugodni.
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
Če se po tem oziraš, vzameš 3950X. Če rabiš.
Kaj na X299 deseta generacija je tako privlačnega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
ce bom se malo cakal se lahko samo zjokam. Hd 5970 je smet, i7 930 pa tudi.
ce bom se malo cakal se lahko samo zjokam. Hd 5970 je smet, i7 930 pa tudi.
Nekak ne morem skapirati, kaj dejansko potrebuješ/želiš ti.
mtosev hoce "futureproof" masino za trolat po slotechu in gledat anime. Torej workstation platforma z vsaj 16 jeder.
:)
:)
#brezpodpisa
DarwiN ::
mtosev kupuje 1x na 10 let cel komplet, ampak takrat kupi ornk mašino. :P
Ampak jaz bi vseeno počakal na 3000 serijo od Nvidije.. 2080S je overpriced garbage... No sej 3080 bo tudi overpriced, ampak ne bo pa garbage, in dejansko bo nudila neko ray tracing zmogljivost.
Ampak jaz bi vseeno počakal na 3000 serijo od Nvidije.. 2080S je overpriced garbage... No sej 3080 bo tudi overpriced, ampak ne bo pa garbage, in dejansko bo nudila neko ray tracing zmogljivost.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
js bi priporocal 4400G, k pride ven. Z denarjem, ki ga prsparas, lahko menjas vsake 2 leti. Bo pa se vedno preko glave.
#brezpodpisa
right. Rajse sn na 6500U kot na 930. Saj nobenih igric nisem kupil, ker mi ne bi delovale. Kaj zelim eno hedt platformo za nasednjih 6-7let. Lol je ko gospa, ki ima 70let ima 2200g, 8gb rama, b450 plato, ki sem ji jaz pred enim letom upgradal iz pii x830 in vga only hd 3000 igpuja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
bolje da razmisljas o 3-4 leta in consumer platformi. Prihranjen denar pa pustis mami v denarnici, da bo cez 4 leta spet tam za upgrade, ce bo potreba.
work station platforma, razn ce res nimas neke hude potrebe po njej (in se bo tut placala) je neumnost za samo future proofanje.
work station platforma, razn ce res nimas neke hude potrebe po njej (in se bo tut placala) je neumnost za samo future proofanje.
#brezpodpisa
novi i7 je stari i9 9900K za 100$ manj od i99900K.
Intel 10th "Gen" CPU Specs, Core i9-10900K Delid, OC Support, & Delid
First, Intel claimed that, quote, "around 60% of games are optimized for single core." We asked Intel in the press call to clarify this phrasing. Namely, we wanted to know from what year this approximation was calculated. Intel answered this by suggesting that we take the question "offline" and follow-up, then failed to follow-up for about 24 hours. If Intel is referring to all games made ever in all time, including Space War, which was made for the PDP-1 in 1962, then 60% is probably undershooting it a little bit.
Speaking to today, though, we can tell you from first-hand experience that we've seen more frametime consistency issues than ever on older 4-core platforms, and we're starting to see clear benefit to 6 or 8 real cores on a given CPU. Even if those games still load one core heavily, it can be a bit misleading to suggest that those games would run better on a CPU of uncertain core count so long as the primary thread is sufficiently fast.
Intel later did follow-up and noted this:
"Slide 3 in the file shared yesterday had a version error. The correct information is reflected in Slide 3 of the PDF deck saved to this folder. The bullet that was removed, pertaining to the 60% of games are optimized for single core, was meant to be an internal guide only. We regret the error, and appreciate your understanding."
So it's complete bullshit, basically, and Intel thought they could get it through. Someone at Intel needs to pretend to be "the press" before the actual press calls happen, because then maybe they could catch these "mistakes" before they go to media to get caught publicly.
Vuli ::
Z490 bo imel pci-e 4.0 podporo, ampak ta pride šele z RoketLake čipi.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
FlyingBee ::
Bo pa z490 združljiva tudi z 11 serijo, vau.
Gamers rejoice!
Gamers rejoice!
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
Intel 10th "Gen" CPU Specs, Core i9-10900K Delid, OC Support, & Delid
First, Intel claimed that, quote, "around 60% of games are optimized for single core." We asked Intel in the press call to clarify this phrasing. Namely, we wanted to know from what year this approximation was calculated. Intel answered this by suggesting that we take the question "offline" and follow-up, then failed to follow-up for about 24 hours. If Intel is referring to all games made ever in all time, including Space War, which was made for the PDP-1 in 1962, then 60% is probably undershooting it a little bit.
Speaking to today, though, we can tell you from first-hand experience that we've seen more frametime consistency issues than ever on older 4-core platforms, and we're starting to see clear benefit to 6 or 8 real cores on a given CPU. Even if those games still load one core heavily, it can be a bit misleading to suggest that those games would run better on a CPU of uncertain core count so long as the primary thread is sufficiently fast.
Intel later did follow-up and noted this:
"Slide 3 in the file shared yesterday had a version error. The correct information is reflected in Slide 3 of the PDF deck saved to this folder. The bullet that was removed, pertaining to the 60% of games are optimized for single core, was meant to be an internal guide only. We regret the error, and appreciate your understanding."
So it's complete bullshit, basically, and Intel thought they could get it through. Someone at Intel needs to pretend to be "the press" before the actual press calls happen, because then maybe they could catch these "mistakes" before they go to media to get caught publicly.
Neverjetna blamaža.
Še bolj neverjetno je, da jo s takimi poceni odnesejo.
Vuli ::
Zanimivo je,da ima 10. serija samo 16 pcie lane-ov(cpu), tako,da bodo šli vsi m.2 preko pchja. cpu in pch ima pa dmi 3.0 (pci-e 3.0 x4).
RocketLake naj bi jih imel 20, tako da jih bo ostalo 4 za m.2.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
rdecaluc ::
Ja tole mi je res mal glupo. Čim maš 2 grafično gre avtomatsko v PCIE 8x način in ena fura prek DMI 3.0. Oziroma čim maš karkoli več kot eno grafično gre vse prek chipseta.
Est modus in rebus. ,typos
Daljnovidnost Intelovih inžinirjev je zavajajoča. Nekaj morebitnih izboljšav si bodo pa ja pustili za z590 chipset.
Sicer ne dvomim, da bo marsikdo vesel nad novim 6/8 jedrnikom s HT-jem, predvsem zaradi cene.
Če bo Ok za eno grafično, tudi dobro. Nove nVidijce pa to.
Sicer ne dvomim, da bo marsikdo vesel nad novim 6/8 jedrnikom s HT-jem, predvsem zaradi cene.
Če bo Ok za eno grafično, tudi dobro. Nove nVidijce pa to.
#65W!
PandaFlow2 ::
Ja tole mi je res mal glupo. Čim maš 2 grafično gre avtomatsko v PCIE 8x način in ena fura prek DMI 3.0. Oziroma čim maš karkoli več kot eno grafično gre vse prek chipseta.
Consumer CPUji niso radodarni s PCIe lanes. Ryzen ima tudi 16+4 (4 za NVMe, 16 za ostalo), tako da si pri 2x GPU obsojen na x8.
SLI je bil aktualen par let nazaj, večina zdaj kupi hiend grafiko in se ne rabi ukvarjat ne z kompatibilnostjo, ne z igrami, ki sli podpirajo ali ne. ITX sistemi se vedno bolj uvljavljajo, ker ljudje vidijo, da več doma niti ne potrebujejo.
Zanimivo je,da ima 10. serija samo 16 pcie lane-ov(cpu), tako,da bodo šli vsi m.2 preko pchja. cpu in pch ima pa dmi 3.0 (pci-e 3.0 x4).Dokler je prepustnost dovolj velika in ne predstavlja ozkega grla sploh ni pomembno preko katerega standarda/vodila se podatki pretakajo.
PandaFlow2 je izjavil:
Consumer CPUji niso radodarni s PCIe lanes. Ryzen ima tudi 16+4 (4 za NVMe, 16 za ostalo), tako da si pri 2x GPU obsojen na x8.
Ryzen 5 3600 : 24 S tem da so te Gen 4 Intel pa Gen 3.
Ja, Ryzen 3000 (Matisse) ponuja 24 PCIe Gen 4 stez - 4 gredo do X570 chipseta, 16 jih je za grafične kartice (ena PCIe x16 ali zdaj vse redkeje dve PCIe x8), 4 direktno povezane s CPUjem ostanejo za NVMe SSD.
Jp,
Če daš notri Gen3 kartice si na koncu omejen....
Po drugi strani pa intel s svojim top shit Chipsetom omejuje povezavo do cpu-ja s 4GB/s.
Ne samo to Intel top shit Chsipset podpira samo PCIe Gen 3 grafiko.
Ali če zaključimo pri tem je Z490 z vsemi specifikacijami == Z390 z Wifi 6
Noben ne pravi da novi proci ne bodo hitrejši... No bodo samo zaradi turbota. In edini razlog da je zunaj nova generacija intel procev je refres i5 (pustimo ram ki je pri i5 podprt nižje hitrosti kot i7/i9)
Poraba je itak drugega pomena top shit MB-ji imajo 16 faz po 90A.
Ampak ja kupujemo Z490 zaradi prihodnjih funkcjonalnosti kao baje.... Ko bo ven Gen4 Pcie 4 intel proc bo AMD najavil Gen 5 + DDR5 Chipset in CPU.
Če daš notri Gen3 kartice si na koncu omejen....
Po drugi strani pa intel s svojim top shit Chipsetom omejuje povezavo do cpu-ja s 4GB/s.
Ne samo to Intel top shit Chsipset podpira samo PCIe Gen 3 grafiko.
Ali če zaključimo pri tem je Z490 z vsemi specifikacijami == Z390 z Wifi 6
Noben ne pravi da novi proci ne bodo hitrejši... No bodo samo zaradi turbota. In edini razlog da je zunaj nova generacija intel procev je refres i5 (pustimo ram ki je pri i5 podprt nižje hitrosti kot i7/i9)
Poraba je itak drugega pomena top shit MB-ji imajo 16 faz po 90A.
Ampak ja kupujemo Z490 zaradi prihodnjih funkcjonalnosti kao baje.... Ko bo ven Gen4 Pcie 4 intel proc bo AMD najavil Gen 5 + DDR5 Chipset in CPU.
FlyingBee ::
Verjetno se Intel na ddr5 platformo pripravlja in se bosta verjetno takrat ujela s funkcijami. Znano je, da Willow Cove v Rocket Lake še ne bo kaj prida, ker bo na 14nm, čeprav je nova arch.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
V glavenm ta serija predvsem zgornji modeli i7 in i9 so bolj "up to" DOE. Toliko da pokažejo da so hitrejši. vemo kaj je i9 9900K pomenilo 95W sedaj je je i7 jedernik (po številu jeder enako i9 9900K) porabi 125W.
In nov design, ne verjamem da so kaj z dosti prišparali na porabi z dodatnim + samo več površine za odvajanje toplote so pripravili.
Počakajmo dejasko kako se greje zadeva in koliko se grejejo VRM-ji.
In nov design, ne verjamem da so kaj z dosti prišparali na porabi z dodatnim + samo več površine za odvajanje toplote so pripravili.
Počakajmo dejasko kako se greje zadeva in koliko se grejejo VRM-ji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
najvecji lol so 2 jederniki z 58w tdpja. Kaj je pol v realnosti, 100w+ ? k pentium d :D
#brezpodpisa
Dobro, da je AMD ponudil ht na praktično vseh modelih drugače bi intel vlekel njihovo filozofijo še par let. Zdaj bo nakup i5 in i7 zagotovo bolj smiseln, kot je bil od serije 6 naprej, ko so višali samo max boost frekvenco. Je pa lga1200 mišljen samo za dve generaciji in je samo naslednja stopnica za lga2000. Ampak intel je v najboljših časih razvoja procesorjev zaslužil tudi največ denarja tako, da vprašanje koliko jeder je sploh smiselno imet za domače uporabnike. Zaenkrat sploh ne vem če je smiselno imet več kot 8 ali 16 jeder, mogoče bo čez 10 let to minimum.
Tist ki kupuje budget tolk ne gleda porabo. v glavnem dane simas R5 3600 potem pa R7/R9 oziroma intel ekvivalent.
Prodaja se pa R5 3600. Tu v tem cenovnem razredu bos tezko nekoga nasel, da ti bo priporocal nakup i5 pred R5 3600.
Prodaja se pa R5 3600. Tu v tem cenovnem razredu bos tezko nekoga nasel, da ti bo priporocal nakup i5 pred R5 3600.
Dobro, da je AMD ponudil ht na praktično vseh modelih drugače bi intel vlekel njihovo filozofijo še par let. Zdaj bo nakup i5 in i7 zagotovo bolj smiseln, kot je bil od serije 6 naprej, ko so višali samo max boost frekvenco. Je pa lga1200 mišljen samo za dve generaciji in je samo naslednja stopnica za lga2000. Ampak intel je v najboljših časih razvoja procesorjev zaslužil tudi največ denarja tako, da vprašanje koliko jeder je sploh smiselno imet za domače uporabnike. Zaenkrat sploh ne vem če je smiselno imet več kot 8 ali 16 jeder, mogoče bo čez 10 let to minimum.
Intel vlece isto tehnologijo 7let. Cene so istae samo velikost cipa se manjsa. Toraj na eno plato naredijo bistveno vec cpu rezin. Cene so pa vsako leto visje. Da od tu je bajni zasluzek intla.
Programiranje za dvo jedernika je isti k, kot za 1 jedrnika, ker bo drugo jedro obremenjeno z drugimi opravili. Enako je to za 2 jedrnika s HT. Ker HT jedro ni isto kot pravo jedro.. To je biaintlova filozofija, dokler ni prsel ven Zen1.
Potem ko programiras za 4 prava jedra je problem da ti dvojederniki s HT postanejo problematicni. Ko zacnes programirati za vec kot 4 prava jedra postane verjento eno hitro jedro zelo vprasljivo.
Da traja nekaj cas da programerji zacno programirati za vec kot dva intlova jedra.
D3m ::
Pizda no. 4 jedrniki so iz 2007.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Pizda no. 4 jedrniki so iz 2007.
Kupis i3 10gen, ker je i9 tops shit za gejming, potem pa öez 4 leta, ko vsi testi in vsi testerji pravijo da je i3 10g prepocasen isces i7 10gen.
Nadgradnja i5 6700K na i7 7700K je 350€ (novi). Za 350€ dobis danes R5 3600 z B450 plato, pa üe to lahko se vedno nadgradis na nekaj kar bo R5 4x00 oziroma R5 4x00 AF eno leto kasneje.
Intel ?
Intel vlece isto tehnologijo 7let. Cene so istae samo velikost cipa se manjsa. Toraj na eno plato naredijo bistveno vec cpu rezin. Cene so pa vsako leto visje. Da od tu je bajni zasluzek intla.
Programiranje za dvo jedernika je isti k, kot za 1 jedrnika, ker bo drugo jedro obremenjeno z drugimi opravili. Enako je to za 2 jedrnika s HT. Ker HT jedro ni isto kot pravo jedro.. To je biaintlova filozofija, dokler ni prsel ven Zen1.
Potem ko programiras za 4 prava jedra je problem da ti dvojederniki s HT postanejo problematicni. Ko zacnes programirati za vec kot 4 prava jedra postane verjento eno hitro jedro zelo vprasljivo.
Da traja nekaj cas da programerji zacno programirati za vec kot dva intlova jedra.
Ne programira se na način, kot ti razlagaš.
Funkcije, ki jih lahko paraleliziraš narediš asinhrone.
Kako jih bo pa OS pohendlal pa ne skrbi programer, ampak OS to stori sam.
Ti nikoli ne rečeš: programiram za X jeder.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 204273 (51845) | FireSnake |
» | 11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Strojna oprema | 99825 (57004) | mtosev |
» | naslednik i9 9900k , kdaj ?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1711 (1316) | ziga1990 |