Forum » Zvok in slika » kalibriranje in profiliranje monitorja in printerja
kalibriranje in profiliranje monitorja in printerja
![](https://static.slo-tech.com/stili/avatar_gray.gif)
polozweii ::
Prebiram o kalibriranju pa bom tu napisal krajši povzetek da bo še kdo vedel kako je s tem. Nekatere stvari mi niso povsem jasne pa naj me kdo dopolni/popravi.
Ker vsak monitor prikazuje barve drugače, ga je za delo z grafiko potrebno nastaviti, da prikazuje bolj ¨realno˝ sliko.
Ta postopek je narejen iz dveh korakov (razlike med koraki nisem dobro razumel. Mislim da colorimeter opravi oba koraka naenkrat. Kakšna je sploh razlika med kalibriranjem in profiliranjem? ) Kot sem razumel se v prvem koraku skalibrira monitor da vidiš pravo sliko, v drugem koraku pa se ustvari barvni profil ICC/ICM, katerega razumejo tudi ostale naprave vključene v grafični proces.
Najcenejši način je ta da to narediš s programom (mislim da se en nahaja tudi v Windowsu) , vendar je s tem prikaz slike uravnan le na tvoje oči. Ker imajo vsake oči svojega malarja, je za prave rezultate potrebno uporabiti Colorimeter, ki monitor skalibrira in tudi ustvari barvni profil?
Če printaš doma, je potrebno opraviti tudi profiliranje printerja. Boljši printerji imajo že priložene ICC profil za nekatere papirje. Ker noben kondenzator v tiskalniku ni čisto enak, tudi enak model printerja ne bo naredil čisto enakega izpisa. Res da so razlike majhne, vendar foto-studiji kljub temu na svojem printerju naredijo lastne profile. To naredijo s spektrofotometrom, kar pa ni poceni. Ker vsak papir drugače vpliva na barve, zahteva vsak papir lastni profil. Za foto papirje so za boljše printerje na spletu objavljeni ICC profili, ki jih preneseš v ustrezno mapo v operacijskem sistemu.
ICC/ICM profil (MAC/WINDOWS) - opis barvnega prostora
Ker vsak monitor prikazuje barve drugače, ga je za delo z grafiko potrebno nastaviti, da prikazuje bolj ¨realno˝ sliko.
Ta postopek je narejen iz dveh korakov (razlike med koraki nisem dobro razumel. Mislim da colorimeter opravi oba koraka naenkrat. Kakšna je sploh razlika med kalibriranjem in profiliranjem? ) Kot sem razumel se v prvem koraku skalibrira monitor da vidiš pravo sliko, v drugem koraku pa se ustvari barvni profil ICC/ICM, katerega razumejo tudi ostale naprave vključene v grafični proces.
Najcenejši način je ta da to narediš s programom (mislim da se en nahaja tudi v Windowsu) , vendar je s tem prikaz slike uravnan le na tvoje oči. Ker imajo vsake oči svojega malarja, je za prave rezultate potrebno uporabiti Colorimeter, ki monitor skalibrira in tudi ustvari barvni profil?
Če printaš doma, je potrebno opraviti tudi profiliranje printerja. Boljši printerji imajo že priložene ICC profil za nekatere papirje. Ker noben kondenzator v tiskalniku ni čisto enak, tudi enak model printerja ne bo naredil čisto enakega izpisa. Res da so razlike majhne, vendar foto-studiji kljub temu na svojem printerju naredijo lastne profile. To naredijo s spektrofotometrom, kar pa ni poceni. Ker vsak papir drugače vpliva na barve, zahteva vsak papir lastni profil. Za foto papirje so za boljše printerje na spletu objavljeni ICC profili, ki jih preneseš v ustrezno mapo v operacijskem sistemu.
ICC/ICM profil (MAC/WINDOWS) - opis barvnega prostora
Nikonja ::
Ker se dosti ukvarjam z fotografijo sem si 5-6 let nazaj kupil Spydera (alternativa je Munki) ker sem imel veliko problemov pri izdelavi fotografij, to kaj sem jaz videl na monitorju ni odgovarjalo izdelanimi slikami. Po kalibraciji iskreno teh problemov nisem več imel, tko da je meni vreden vsakeg ojra in priporočam vsem ki se ukvarjajo z multimedijo.
nejcek74 ::
- kalibrator preskenira stanja monitorja in printerja
- kalibrator izdela barvni profil za oboje
Monitor:
- OS ali pa (redko) direktno monitor uporabi barvni profil za pravilnejši prikaz barv: uspešnost je odvisna od zmožnosti monitorja, pogost gre to na račun spektra, kar je razumljivo, ker gre za manjšanje dolocenih svetlobnih frekvenc (barv po domace)
Printanje:
- profil se izdela za prav vsak papir
- program (npr Photoshop) ti na monitorju s tem profilom "simulira" prikaz printanega, temu primerno lahko ti prilagodiš fotografijo, tu velja opozoriti zakaj je delo z jpegi neustrezno, ker se spremembe "zapecejo" v fotografijo
pogoste napake:
- izguba profila ob nadgradnjah
- večkratna uporaba profila ali različnih profilov (npr OS in program, ali pa OS in printer)
fotografija, monitor, printer, vsak ima omejen obseg zapisa/prikaza, zato so mozne napake v dolocenem razponu. Marsikateri program preprosto ignorira barvne profile.
- kalibrator izdela barvni profil za oboje
Monitor:
- OS ali pa (redko) direktno monitor uporabi barvni profil za pravilnejši prikaz barv: uspešnost je odvisna od zmožnosti monitorja, pogost gre to na račun spektra, kar je razumljivo, ker gre za manjšanje dolocenih svetlobnih frekvenc (barv po domace)
Printanje:
- profil se izdela za prav vsak papir
- program (npr Photoshop) ti na monitorju s tem profilom "simulira" prikaz printanega, temu primerno lahko ti prilagodiš fotografijo, tu velja opozoriti zakaj je delo z jpegi neustrezno, ker se spremembe "zapecejo" v fotografijo
pogoste napake:
- izguba profila ob nadgradnjah
- večkratna uporaba profila ali različnih profilov (npr OS in program, ali pa OS in printer)
fotografija, monitor, printer, vsak ima omejen obseg zapisa/prikaza, zato so mozne napake v dolocenem razponu. Marsikateri program preprosto ignorira barvne profile.
polozweii ::
Monitor:
pogoste napake:
Po čem veš kateri monitor ima to zmožnost da direktno uporabi ICC profil?
Hočeš reči da se zna zgoditi da profil uporabi Windows kakor tudi (grafični) program? - na kakšen način se temu izogneš?
nejcek74 ::
Po čem veš kateri monitor ima to zmožnost da direktno uporabi ICC profil?
Hočeš reči da se zna zgoditi da profil uporabi Windows kakor tudi (grafični) program? - na kakšen način se temu izogneš?
1. monitorji namenjeni graficnemu delu, Dell in NEC (posamezna linija), Eizo, malo poguglaj:
https://www.dpreview.com/forums/post/56...
https://www.eizoglobal.com/library/basi...
naceloma se ti to verjetno ne splaca, pazi samo da se izognes srotu na trgu, raznim "gajmerskim monitorjem" ki za visoke kontraste in ferkvenco osvezevanja uporabljajo grde trike.
2. mislim da se v windowsih podvajanje monitorjevega profila ne dogaja vec od Viste naprej, bil pa je kasneje se problem s programi, npr pri Adobe je jasno:
- izberes profil v nastavitvah printerja
- V npr Photoshopu izberes: Colour managment - colour handling - Printer Manage Colours
ne morem ti dat vseh scenarijev, ker je odvisno od programa, printerja, OS ter seveda verzij le tega. Pa se zadnjih 7 let to delajo zame drugi in sem vedno manj na tekocem. Saj ni bav bav, samo malo si moras razjasnit pa se izobrazit.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programiOddelek: Pomoč in nasveti | 1653 (1368) | fujtajksel |
» | Photosthop - kako začetiOddelek: Sedem umetnosti | 1380 (1181) | zuz3k |
» | Kalibracija barv monitorja in tiskalnikaOddelek: Programska oprema | 3020 (2508) | Okapi |
» | Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!Oddelek: Novice / Nova vsebina | 4721 (3055) | Jst |
» | lcd kalibracijaOddelek: Zvok in slika | 1484 (1387) | ajagodnik |