» »

Kemiki štirikrat bronasti

Kemiki štirikrat bronasti

Slo-Tech - V Parizu se je danes zaključila 51. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri je sodelovala tudi štiričlanska slovenska ekipa. Ta se je ponovno dobro izkazala, saj so vsi tekmovalci domov prinesli bronasta odličja. Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon, Dren Gruden (oba Gimnazija Bežigrad) in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) so v konkurenci več kot 300 tekmovalcev iz 80 držav pokazali zelo dobro znanje vseh disciplin kemije: organske, anorganske, analizne, fizikalne in biokemije.

Prvo mesto v absolutni konkurenci je osvojil Kitajec Liu He, drugi je bil prav tako Kitajec Zijie Deng, tretji pa Korejec Hyeokgyu Choi. Ti so se najbolje izkazali v seštevku teoretičnega in eksperimentalnega dne. Prvi tekmovalni dan tekmovalci v laboratoriju rešujejo kemijske probleme, dva dni pozneje pa morajo dobro znanje pokazati še na teoretičnem testu. Potrebno znanje znatno presega srednješolsko snov, zato so potrebne dodatne priprave, ki jih organizirata Zveza za tehnično kulturo (ZOTKS) in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Priprave vsebujejo ciklus predavanj, ki večinoma potekajo ob sobotah, enotedenske intenzivne priprave ter dodatno eksperimentalno urjenje. Tekom leta tekmovalci pišejo tudi več testov, da na koncu ostanejo štirje najboljši. Naloge, ki so jih letos reševali na olimpijadi, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja.

Mednarodna kemijska olimpijada je največje tekmovanje iz kemije na preduniverzitetni ravni na svetu. Poteka vsako leto od leta 1968 in bo prihodnje leto v turškem Carigradu. Udeležili se ga bodo najuspešnejši tekmovalci s celoletnih priprav in izbirnih testov, ki se bodo začeli že jeseni. Nanje bodo povabljeni najboljši z letošnjega državnega tekmovanja v kemiji.

Na veliki četverici naravoslovnih olimpijad (fizika, kemija, matematika, biologija) so Slovenci letos osvojili dve zlati medalji, dve srebrni medalji, osem bronastih medalj in štiri pohvale. Tako uspešnega leta Slovenija še ni beležila. Avgusta bodo znani še rezultati lingvistične in astronomske olimpijade, kjer se lahko bera še poveča.

3 komentarji

starfotr ::

Čestitam.

tech level ::

Slovenci smo pač najboljši.

Pika na i ::

Ohhh......čestitke fantom!
Super leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letos

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63281 (2942) Pika na i
»

Srebro in dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63010 (1939) Matija82
»

Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115411 (4648) Icematxyz
»

Štirikrat bron za Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
76585 (5765) minmax
»

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
147982 (6811) AnWar

Več podobnih tem