» »

Ustavno sodišče: policijska uporaba dronov ni neustavna

Ustavno sodišče: policijska uporaba dronov ni neustavna

vir: Flickr

Slo-Tech - Ustavno sodišče nadaljuje s presojo zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), v okviru katere je pred časom razveljavilo določbe o tehnični prepoznavi registrskih tablic, tokrat pa so obravnavali pravno podlago za uporabo brezpilotnih zrakoplovov pri opravljanju policijskih nalog v okviru člena 144a.

Tudi to presojo je zahteval Urad varuha človekovih pravic, kjer menijo, da je uporaba dronov sporna, saj je v zakonu opredeljena na izrazito splošen način, da s tem ni več zadoščeno ustavni zahtevi, po kateri morajo koristi uporabe brezpilotnih zrakoplovov odtehtati težo takega posega. V uradu še posebej izpostavljajo določbo, ki omogoča uporabo dronov tudi za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov ter identificiranje storilcev, kar naj bi bilo v nasprotju s 35. in 38. členom ustave. Po navedbah varuha se z brezpilotniki uvaja tehnologija, ki bo omogočala stalni in vsesplošni nadzor in bo postajala vse bolj sofisticirana, napredna in zmogljiva. Predlagatelji še menijo, da je uporaba zrakoplovov v nasprotju z ustavno pravico do svobode gibanja.

Ustavno sodišče je v presoji skladnosti zapisalo, da je temeljna podstat pravice do varstva osebnih podatkov spoznanje, da ima posameznik pravico zadržati informacije o sebi zase in da je on tisti, ki odloča, koliko informacij o sebi bo razkril in komu. Vendar pa ta pravica ni absolutna. Ko to zahteva splošni interes in so izpolnjeni pogoji iz 2. in 15. člena ustave, mora posameznik dopustiti posege v zasebnost.

Sodišče je zato ocenilo, da so v uradu varuha preskopo utemeljili neskladje določbe ZNPPol z 38. členom ustave, pri čemer so si zakon razlagali drugače, kot je ustaljena praksa ter pri tem zgolj na splošno zatrjevali, da uporaba zrakoplovov pomeni nevarnost za varstvo osebnih podatkov. Kar se tiče domnevnega omejevanja svobode gibanja, pa je sodišče menilo, da gre za za pavšalne navedbe in stališče, ki nima opore v zakonu, zato je navedba premalo utemeljena za presojo. Ustavno sodišče je zato razsodilo, da izpodbijana določba člena 144a. ZNPPol ni v neskladju z ustavo.

Sodišče je sicer v odločbi precej časa posvetilo razlagi spornih ter z njimi povezanih členov zakonov in pri tem ugotovilo, da zakonodaja že sama po sebi omejuje uporabo tehničnih sredstev na zrakoplovih - to so lahko zgolj naprave za fotografiranje ter video in avdio snemanje in sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov, ki so v uporabi v policiji in jih z internim aktom opredeli minister. Nabor tehničnih sredstev, ki jih je dopustno pritrditi na zrakoplov se torej s spremembami ZNPPol ni spremenil, pač pa je v zakonu opredeljen le nov nosilec zanje, torej ob dosedanjem helikopterju še brezpilotni zrakoplovi.

Prav tako sodišče ugotavlja, da zakonodaja že doslej restriktivno omejuje uporabo takih tehničnih sredstev. V nobenem primeru jih namreč ni mogoče uporabljati drugače kot reaktivno, torej kot odziv na že zaznan prekršek ali kaznivo dejanje. Uporaba brezpilotnih zrakoplovov za preventivni oziroma nadzorni namen v smislu odkrivanja prekrškov in kaznivih dejanj, pa ni dovoljena.

Z nekaj branja med vrsticami je tako moč zaznati, da je ustavno sodišče uradu varuha človekovih pravic blagohotno namignilo, da vsaj v delih, ki jih navajajo, dosedanja zakonodaja že precej dobro uokvirja policijska pooblastila glede na ustavo, morda pa tudi, da svoje naloge tokrat niso preveč dobro opravili.

Tretji sklop zahtev varuha za presojo ZNPPol predstavljajo še določbe o zbiranju podatkov o letalskih potnikih, o čemer pa bo ustavno sodišče presojalo ločeno.

59 komentarjev

«
1
2

poweroff ::

Preskopo utemeljili,... so si zakon razlagali drugače, kot je ustaljena praksa,... pavšalne navedbe,... stališče, ki nima opore v zakonu,... premalo utemeljena za presojo.

To marsikaj pove o strokovnosti IP-RS.

Le čevlje sodi naj kopitar - le piškotke naj presoja pek?
sudo poweroff

dronyx ::

Tudi Zoki bojda razmišlja o možnosti, da bi za nadzor prometa in kaznovanje prehitrih voznikov v najlepšem mestu na svetu angažiral drone. Ideja je, da se na drone namesti merilnike hitrosti, ki bodo takoj ko boš pripeljal na ozemlje mestne občine Ljubljana prileteli nad tvoje vozilo in te potem vse čas spremljali in merili hitrost, dokler ne boš zapustil območja najlepšega mesta. Prednost takega nadzora iz zraka pred klasičnimi radarji in super radarji je tudi ta, da lahko dron posname ostale prekrške, kot so vožnje v rdečo, nepravilno menjavanje voznega pasu, vožnja po pasu za avtobuse itd. Veselimo se prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Tole se mi zdi za Ljubljano perspektivna zadeva. Ključna prednost pa tole..."The small size and flight height above vision range make the UAV close to invisible to drivers". Koliko mostov čez Ljubljanico bi se še dalo zgraditi s tako pobranimi kaznimi!?

AndrejO ::

poweroff je izjavil:

Preskopo utemeljili,... so si zakon razlagali drugače, kot je ustaljena praksa,... pavšalne navedbe,... stališče, ki nima opore v zakonu,... premalo utemeljena za presojo.

To marsikaj pove o strokovnosti IP-RS.

Le čevlje sodi naj kopitar - le piškotke naj presoja pek?

V preostanku novice: "Tudi to presojo je zahteval Urad varuha človekovih pravic ..."

Saj bi še kaj sarkastičnega dopisal, pa ni vredno. Si že sam vse zaobjel. 8-)

feryz ::

Ponovno. Zakaj bi se matrali z raznimi radarji, droni, providami in podobnim?
Uzakoni se online GPS sprejemnik/oddajnik s kamero, ki non stop poroča vse prekrške strežniku za izdajo računov. Pa bomo vsi živeli srečno do konca svojih dni.

jype ::

feryz je izjavil:

Ponovno. Zakaj bi se matrali z raznimi radarji, droni, providami in podobnim?
Ker kolesarju ne moreš obesit GPS sprejemnika, saj ga zadega v bližnji potok in se odpelje naprej.

PaX_MaN ::

V nobenem primeru jih namreč ni mogoče uporabljati drugače kot reaktivno, torej kot odziv na že zaznan prekršek ali kaznivo dejanje.

Uhhhhhhhhm, WAT:
c) uporabo brezpilotnih zrakoplovov zaradi opravljanja policijskih nalog, in sicer za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov ter identificiranje kršiteljev oziroma storilcev (tretja alineja drugega odstavka 114.a člena ZNPPol). [...]
Tudi glede zadržanja izvrševanja tretje alineje drugega odstavka 114.a člena ZNPPol navaja, da bi to vplivalo na varnost, ker kaznivih dejanj, ki bi jih zaznali na tej podlagi, policija sicer ne bi mogla pravočasno odkriti. Na podlagi teh navedb Ustavno sodišče ocenjuje, da bi tudi zadržanje izvrševanja morebiti ustavnoskladnih izpodbijanih določb lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice zaradi zmanjšanja možnosti policije zagotavljati varnost posameznikom in skupnosti.

Riff ::

važn da nas bi še bolj nadziral :D

PaX_MaN ::

Uporabiti jih je dopustno zgolj na podlagi že zaznanega prekrška ali kaznivega dejanja. Izključena je torej uporaba brezpilotnih zrakoplovov za preventivni oziroma nadzorni namen v smislu odkrivanja protipravnih ravnanj, ki izpolnjujejo znake prekrškov in kaznivih dejanj.[21] Ta omejitev izhaja tako iz prvega odstavka 113. člena ZNPPol (prim. 13. točko obrazložitve te odločbe) kot tudi iz same izpodbijane določbe. Glede na navedeno in glede na opredelitev policijskih nalog iz prvega odstavka 4. člena ZNPPol je tako brezpilotne zrakoplove dopustno uporabiti zgolj za omejeno izvrševanje policijskih nalog iz druge alineje prvega odstavka 4. člena ZNPPol,[22] in sicer za preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov, odkrivanje[23] in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov.

Fusnote 21 pa 22 sta pa:
[21] Prim. Mnenje Ministrstva za notranje zadeve o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol-A) z dne 23. 1. 2017, str. 4.
[22] V celoti ta alineja določa: "preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov, odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, drugih iskanih ali pogrešanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom in zbiranje dokazov ter raziskovanje okoliščin, ki so pomembne za ugotovitev premoženjske koristi, ki izvira iz kaznivih dejanj in prekrškov."

Bruhhhh. Že vidm policijo "mnenje MNZ ni pomembno, piše v zakonu da gre za preprečevanje in odkrivanje!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

poweroff ::

dronyx je izjavil:

Ideja je, da se na drone namesti merilnike hitrosti, ki bodo takoj ko boš pripeljal na ozemlje mestne občine Ljubljana prileteli nad tvoje vozilo in te potem vse čas spremljali in merili hitrost, dokler ne boš zapustil območja najlepšega mesta.

Tehnologija še niti slučajno ni dovolj razvita za kaj takega. Je pa dobro, da začnemo že sedaj razvijati prenosne EMP-je.
sudo poweroff

SeMiNeSanja ::

poweroff je izjavil:

dronyx je izjavil:

Ideja je, da se na drone namesti merilnike hitrosti, ki bodo takoj ko boš pripeljal na ozemlje mestne občine Ljubljana prileteli nad tvoje vozilo in te potem vse čas spremljali in merili hitrost, dokler ne boš zapustil območja najlepšega mesta.

Tehnologija še niti slučajno ni dovolj razvita za kaj takega. Je pa dobro, da začnemo že sedaj razvijati prenosne EMP-je.

Vprašanje, če rabiš prenosni EMP. Če se ne motim, bolj ali manj ti droni uporabljajo WiFi tehnologijo. Toren rabiš en močan oddajnik (pri kitajcu kupiš 10W ojačevalec?), malo parabolco (da ne ubiješ še vse levo in desno), ter se lotiš klasičnega WiFi hackanja (deauth, fake AP,...).
Če je dron dovolj pameten, bo zaradi izgube povezave z nadzorom zagnal proceduro 'go home'. Če ni.... pa pripraviš metlo in smetišnico.....

Pred časom sem bral, da so mnogi izredno občutljivi na GPS jammerje...

Tako da je to še en 'vektor napada' pardon - obrambe.

EMP pa potem pride v poštev za najbolj trmaste primerke...

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

Še nekaj o tehnologiji.....

Se bojim, da počasi že postaja zrela.
Včeraj pri dnevniku na RTL so kazali nek Izraelski software, ki v kopališču spremlja dogajanje v bazenu in udari alarm, kadar se dogaja kaj ogrožajočega za kopalce.

Pri tem zadeva meri cel kup parametrov, celo to, če se je otrok sumljivo oddaljil od spremljevalca (starša).
Skratka 100x bolj kompleksana zadeva, kot 'le' meriti hitrost premikanja pixlov.
V bistvu bi na tem nivoju lahko že vzpostavili primerjavo s sammodejno prepoznavo prometnih prekrškov od zavijanja v enocmerno ulico, vožnja preko polne črte, pa vse do 'objestne vožnje' in izsiljevanja.

Le območje, ki ga moraš pri prometu pokrivati, je bistveno večje od bazena.

Qcube ::

SeMiNeSanja je izjavil:

poweroff je izjavil:

dronyx je izjavil:

Ideja je, da se na drone namesti merilnike hitrosti, ki bodo takoj ko boš pripeljal na ozemlje mestne občine Ljubljana prileteli nad tvoje vozilo in te potem vse čas spremljali in merili hitrost, dokler ne boš zapustil območja najlepšega mesta.

Tehnologija še niti slučajno ni dovolj razvita za kaj takega. Je pa dobro, da začnemo že sedaj razvijati prenosne EMP-je.

Vprašanje, če rabiš prenosni EMP. Če se ne motim, bolj ali manj ti droni uporabljajo WiFi tehnologijo. Toren rabiš en močan oddajnik (pri kitajcu kupiš 10W ojačevalec?), malo parabolco (da ne ubiješ še vse levo in desno), ter se lotiš klasičnega WiFi hackanja (deauth, fake AP,...).
Če je dron dovolj pameten, bo zaradi izgube povezave z nadzorom zagnal proceduro 'go home'. Če ni.... pa pripraviš metlo in smetišnico.....

Pred časom sem bral, da so mnogi izredno občutljivi na GPS jammerje...

Tako da je to še en 'vektor napada' pardon - obrambe.

EMP pa potem pride v poštev za najbolj trmaste primerke...


Vso to opremo že imajo slovenski policisti, ne vem pa če jo dejansko uporabljajo.

poweroff ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Včeraj pri dnevniku na RTL so kazali nek Izraelski software, ki v kopališču spremlja dogajanje v bazenu in udari alarm, kadar se dogaja kaj ogrožajočega za kopalce.

Pri tem zadeva meri cel kup parametrov, celo to, če se je otrok sumljivo oddaljil od spremljevalca (starša).

To ni tak problem, če zadeve računaš v cloudu.

Problem je imeti dovolj dronov, da spremljaš vsako vozilo. Lahko jih imaš seveda samo nekaj, pa iz zraka pokrivaš večjo površino, ampak bi rabil povezavo z APNR-ji na tleh, kamerami na tleh,...

Pa problem je tudi da lahko ostane dovolj časa v zraku.

Saj obstaja tehnologija za to, samo to so že vojaške zadeve. Pa presneto drage.

Ne more en lokalni šerif "najlepšega" mesta kar sam nabavljati take zadeve.
sudo poweroff

MadMax ::

Očitno tista iz prejšnjega režima še vedno velja.
"Človek je naše največje bogastvo, zato ga moramo nadzirati!"
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mulc007 ::

Ali ne v nove avtomobile že nekaj let pod pločevino serijsko vgrajujejo GPS naprave? Ali ni to uporabno tudi za merjenje hitrosti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

gus5 ::

V nobenem primeru jih namreč ni mogoče uporabljati drugače kot reaktivno, torej kot odziv na že zaznan prekršek ali kaznivo dejanje. Uporaba brezpilotnih zrakoplovov za preventivni oziroma nadzorni namen v smislu odkrivanja prekrškov in kaznivih dejanj, pa ni dovoljena.
Lepo, da je US pojasnilo (ne)ustavnost rabe brezpilotnikov. Ko bojo naslednjič demonstracije, bo policijski brezpilotnik, ki bo nadziral potek dogajanja, v zraku neustavno. 8-) Tudi nadzor meje z brezpilotniki iz preventivnih razlogov je neustaven. ;)

PaX_MaN ::

gus5 je izjavil:

Tudi nadzor meje z brezpilotniki iz preventivnih razlogov je neustaven.
;)

Hm:
Vemo, da se dogajajo kazniva dejanja, ker se ljudi nezakonito prevaža čez mejo (ker smo jih ~jurja petsto letos že polovili), samo še identificirat moramo prevoznike.

Eko, pravna podlaga!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dejanslo ()

Oberyn ::

dronyx je izjavil:

Tole se mi zdi za Ljubljano perspektivna zadeva.

hm hmmm
Unobtrusive observation for natural behaviour

Ampak tole pa res zveni kot strategija za lažji nadzor pri vzreji goveje živine ... tudi drobnice mogoče ...

janezvalva ::

nič ni narobe, če policija uporablja drone.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

louser ::

Nič ni tudi narobe, če jih civilisti setreljujemo.

dronyx ::

poweroff je izjavil:

dronyx je izjavil:

Ideja je, da se na drone namesti merilnike hitrosti, ki bodo takoj ko boš pripeljal na ozemlje mestne občine Ljubljana prileteli nad tvoje vozilo in te potem vse čas spremljali in merili hitrost, dokler ne boš zapustil območja najlepšega mesta.

Tehnologija še niti slučajno ni dovolj razvita za kaj takega. Je pa dobro, da začnemo že sedaj razvijati prenosne EMP-je.

Seveda tehnologijo vse to že omogoča. Če bo še zakonodaja to omogočala sem prepričan, da bo imela Ljubljana take drone za nadzor prometa v naslednjih 5 letih. Ljubljana tudi ni naredila napake, kot v Mariboru, ko so čez noč postavili čuda radarjev in zanetili malo revolucijo. V Ljubljani to delajo postopoma in očitno se nihče ne pritožuje. Sam sem sicer odločno proti tem lokalnim šerifom in njihovem super radarjem, ker tu ne gre za nikakršno preventivo, ampak čisto inkasanstvo, kjer se serijsko tiskajo položnice že če za 1 km/h prekoračiš dovoljeno hitrost (upoštevaje toleranco), pri čemer pa nikogar ne ogrožaš. Policija je tu po moje dosti bolj "človeška" s svojimi meritvami in včasih koga tudi samo opozorijo ali te sploh ne ustavijo, če minimalno prekoračiš dovoljeno hitrost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

janezvalva ::

louser je izjavil:

Nič ni tudi narobe, če jih civilisti setreljujemo.

nehaj ovirati policiste pri delu.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Markoff ::

poweroff je izjavil:

Ne more en lokalni šerif "najlepšega" mesta kar sam nabavljati take zadeve.

Šerif najlepšegamestanasvetude™ si lahko privošči hudičevo veliko. Le njegovi volivci ne vedo, kje bi potegnili črto, preko katere ga ne bi več volili.

louser je izjavil:

Nič ni tudi narobe, če jih civilisti setreljujemo.

Civilne, ki ti brenčijo 3m nad glavo, lahko sestreliš. Motenje posesti, branjenje pred nevarnostjo (pač malce raztegniš pojem ogroženosti)... Policijskega, ki izvaja uradne naloge pa, žal, ne smeš.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

vostok_1 ::

Komaj čakam, da vidim kako bodo zgledale generacije totalnega nadzora enkrat ko odrastejo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

poweroff ::

Markoff je izjavil:

Policijskega, ki izvaja uradne naloge pa, žal, ne smeš.

Če bodo zadeve šle predaleč, bo pač treba v gverilo.

https://www.instructables.com/id/Super-...

EMP od Lady Ade pa seveda še vedno zmaga... >:D
sudo poweroff

vostok_1 ::

Saj z tehnologijo res ni nič narobe, ampak pozitivno sem gledal nanjo, ko je še kazalo, da jo bo folk uporabljal za sel-empowerment, ne pa self-enslaving.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Markoff ::

Ignorance is bliss.
I should have taken the blue pill.

poweroff je izjavil:

https://www.instructables.com/id/Super-...

"A taser fly swatter". Kako prikladno ime komponente.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Komaj čakam, da vidim kako bodo zgledale generacije totalnega nadzora enkrat ko odrastejo.
Ti si tisti, ki podpira prepoved zakrivanja obraza v javnosti, ne jaz.

louser ::

Markoff je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ne more en lokalni šerif "najlepšega" mesta kar sam nabavljati take zadeve.

Šerif najlepšegamestanasvetude™ si lahko privošči hudičevo veliko. Le njegovi volivci ne vedo, kje bi potegnili črto, preko katere ga ne bi več volili.

louser je izjavil:

Nič ni tudi narobe, če jih civilisti setreljujemo.

Civilne, ki ti brenčijo 3m nad glavo, lahko sestreliš. Motenje posesti, branjenje pred nevarnostjo (pač malce raztegniš pojem ogroženosti)... Policijskega, ki izvaja uradne naloge pa, žal, ne smeš.

Ni razloga, da lebdijo nad mano zatorej jih lahko.
Tudi sicer nad mano ne morejo izvajati uradnih nalog, ker jim zakonodaja to prepoveduje.
Meni sicer pravi, da se lahko branim pred nasiljem. Policija iz tega ni izvzeta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: louser ()

bbbbbb2015 ::

mulc007 je izjavil:

Ali ne v nove avtomobile že nekaj let pod pločevino serijsko vgrajujejo GPS naprave? Ali ni to uporabno tudi za merjenje hitrosti?


Ne, ni. Ko je kakšna čudna situacija, recimo se pelješ po aveniji polni steklenih stavb, ki imajo tisto kovinsko prevleko na steklu, GPS lahko malo čudno kaže pozicijo (natančnost 25m, natančnost 13m, ipd.) in posledično hitrost čudno skače.

Novi GPS na avtu takrat recimo hitrosti sploh ne izpisuje.

Če se pa po avtocesti po čistini pelješ, pa je hitrost dokaj natančno izračunana, po moje s toleranco manj kot 1km/h.

vostok_1 je izjavil:

Saj z tehnologijo res ni nič narobe, ampak pozitivno sem gledal nanjo, ko je še kazalo, da jo bo folk uporabljal za sel-empowerment, ne pa self-enslaving.


Droni so ena izmed stvari, za katere sem tudi jaz pričakoval, da bodo bolj self-empowerment, se strinjam.

Ta trenutek so še najbolj popularni vojaški droni, ki so droni samo po imenu. V resnici gre za UAVje, ki so včasih velikosti Boeinga. Je pa res, da imajo vse napredne vojske male drone in mala UAV letala, ki hitro in dokaj neslišno preletijo in pošiljajo sliko.

Na civilnem trgu pa se zadeva nikakor ne more odlepiti od tal. Ni dostave hrane, ni dostav paketov.

Škoda.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Po moje bi morali ljudje ostro nasprotovati takih oblikam, tudi povsem avtomatiziranega nadzora. Oblast nam to sicer običajno prodaja kot da delajo za našo varnost in verjamem, da bi lahko imela družba totalnega nadzora res lahko visok nivo varnosti. Ampak za kakšno ceno? Poleg tega se oblast zlahka pokvari in potem dobiš skoraj popolno diktaturo, ki za nadzor ljudi uporablja mehanizme, o katerih so nekoč samo sanjali. Kitajska je recimo primer države ki gre na to pot.

Problem je, ko taka transformacija poteka postopoma in večina niti ne opazi, da je s tem nekaj hudo narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

gus5 ::

PaX_MaN je izjavil:

gus5 je izjavil:

Tudi nadzor meje z brezpilotniki iz preventivnih razlogov je neustaven.
;)

Hm:
Vemo, da se dogajajo kazniva dejanja, ker se ljudi nezakonito prevaža čez mejo (ker smo jih ~jurja petsto letos že polovili), samo še identificirat moramo prevoznike.

Eko, pravna podlaga!
"Vemo, da se dogajajo kazniva dejanja" - ni zadostno opravičilo za uporabo brezpilotnikov.

Večji problem kot slovenski brezpilotniki je Siri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()

MrStein ::

bbbbbb2015 je izjavil:


Na civilnem trgu pa se zadeva nikakor ne more odlepiti od tal. Ni dostave hrane, ni dostav paketov.

To bi bil totalen kaos. Mogoče obvladljiv, a vseeno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

PaX_MaN ::

gus5 je izjavil:

"Vemo, da se dogajajo kazniva dejanja" - ni zadostno opravičilo za uporabo brezpilotnikov.


Seveda je:
Glede na navedeno in glede na opredelitev policijskih nalog iz prvega odstavka 4. člena ZNPPol je tako brezpilotne zrakoplove dopustno uporabiti zgolj za omejeno izvrševanje policijskih nalog iz druge alineje prvega odstavka 4. člena ZNPPol,[22] in sicer za preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov, odkrivanje[23] in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov.
[...]
[23] Kar ustreza pojmu identifikacije storilca iz izpodbijane določbe.

"Identificirat moramo storilce ki so tujce nezakonito prevažali čez mejo dne 29.5.2019, 30.5.,31.5.,1.6.,2.6,..., dne 26.7.2019, ki jih nezakonito prevažajo danes, in ki jih bodo nezakonito prevažali jutri in še vsak dan zatem."

MrStein ::

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nsa_ag3nt ::

dronyx je izjavil:

Po moje bi morali ljudje ostro nasprotovati takih oblikam, tudi povsem avtomatiziranega nadzora. Oblast nam to sicer običajno prodaja kot da delajo za našo varnost in verjamem, da bi lahko imela družba totalnega nadzora res lahko visok nivo varnosti. Ampak za kakšno ceno? Poleg tega se oblast zlahka pokvari in potem dobiš skoraj popolno diktaturo, ki za nadzor ljudi uporablja mehanizme, o katerih so nekoč samo sanjali. Kitajska je recimo primer države ki gre na to pot.

Problem je, ko taka transformacija poteka postopoma in večina niti ne opazi, da je s tem nekaj hudo narobe.

In ko si 1x v taki obliki države je sprememba na boljše praktično nemogoča.Žaba je skuhana.

Nekje 2030 bomo stopili preko točke, ki še omogoča vrnitev.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

poweroff ::

Brez skrbi. Zadeve niso nikoli statične. We will fight back.

Zato pa je pomembno, da se oborožimo - z orožji prihodnosti.
sudo poweroff

vostok_1 ::

@Matthai

Jz tudi rad tako razmišljam, ampak praksa mi ne vliva upanja.
Današnje generacije so ene izmed najbolj konformističnih v zgodovini človeštva.

Redki upajo riskirat life or limb za upor.
Sicer pa ne boš vrjel koliko ljudi je povsem zadovoljnih s tem, da imajo poln hladilnik četudi morajo nekoga z bičem ubogat.

Kitajska bo recimolitmusov papir. Je pa tako, da vzhodno azijci so po genih bolj hierarhični. Mi indoevropejci smo bolj uporniški.

Z popolnim nadzorom družbe bi lahko država zagotovila ravno paravšnjo mero "zadoščenosti" raje, da imajo mir.

Bojim se, da bi tak sistem propadel zgolj postopoma z notranjim razkolom in ne revolucijo.
To pa lahko pomeni stoletja in številne generacije tiranije.

Težko 100% napovem.
Vem, pa da bo 21. stoletje najzanimivejše in najpomembnejše v zgodovini obstoja človeštva. Ker:

Če se trenutni trendi tudi v manjši meri še obdržijo, nas čaka:

1. V tem stoletju bo zagotovo genetika napredovala do te mere, da se bo pojavil zametek nove (umetne) človeške rase. V to sem še najbolj prepričan.
2. Zagotovo bo weak (narrow) AI prišel do te mere, da bo posameznik na javnih prostorih skoraj povsem nadzorovan. V privatnem
pa do odločilne mere. Tehnologija že sedaj kaže, da to zmore. Še 50 let napredka in ni več dvoma.
3. Zagotovo bo weak (narrow) AI prišel do te mere, da bo občuten del služb avtomatiziran.
4. Vsaj ena večja vojna bo morala biti. Ta predikcija je sicer najmanj zanesljiva, ampak zgodovinsko gledano bi se moralo zgoditi.

Glede global warminga...to če že je problem 22. in 23. stoletja naprej.
True sentient AI. Ga nekako ne pričakujem pred 22. stoletjem.

Skratka, great time to be alive.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

poweroff ::

vostok_1 je izjavil:

@Matthai

Jz tudi rad tako razmišljam, ampak praksa mi ne vliva upanja.
Današnje generacije so ene izmed najbolj konformističnih v zgodovini človeštva.

Po čem to sklepaš?

Po moje to ne drži, kvečjemu obnašaš se, kot da si star. In ko si star, je bilo "v mladosti vse boljše", "s to mladino itak nič ni", in podobno... ;)

vostok_1 je izjavil:


Sicer pa ne boš vrjel koliko ljudi je povsem zadovoljnih s tem, da imajo poln hladilnik četudi morajo nekoga z bičem ubogat.

Saj tako je bilo od vedno.

Poglej malo kaj se je dogajalo med WW2... pa tudi kasneje. Ljudi so strpali v taborišča smrti, vedeli so, da bodo umrli, če bi se goloroki uprli, bi se jih nekaj uspelo rešiti, pa se niso (razen se mi zdi da v Sobiborju in Treblinki). Po vojni z domobranci isto. Pa potem balkanske vojne. Pa poglej po Afriki... iz česa sklepaš, da je sedaj pa slabše?

vostok_1 je izjavil:

Bojim se, da bi tak sistem propadel zgolj postopoma z notranjim razkolom in ne revolucijo.

Saj tako večinoma vsi sistemi propadejo. Najprej se začne notranji razkol, potem pa revolucija.

Vojna seveda zagotovo bo. Že zaradi statistike:


Pomembno je, da se zavedamo kam nas ta sistem vodi, in da se oborožimo. Ne govorim o tem, da se oborožimo s puškami in pištolami. V civilni vojni prihodnosti boš najbolje oborožen z znanjem AI, networkinga, elektronike.

Pa še nekaj se je treba zavedat... bolj kot je tehnologija nadzora razširjena, bolj je družba od nje odvisna. In s tem tudi - ranljiva.

Razmisli o tem. ;)
sudo poweroff

jype ::

poweroff je izjavil:

iz česa sklepaš, da je sedaj pa slabše?
A ni očitno? Sklepa po sebi - in ker se on ne upira, potem misli, da se ne upira nihče.

dronyx ::

Mlajše generacije so povsem nekritične do teh oblik nadzora. Od ljudi, ki gredo brez večjih pomislekov nastopat v razne "reality showe" česa drugega tudi ni za pričakovat. Res pa je tudi, da smo se tudi nekoč sprijaznili s tem, da je imel vsak blok svojega ovaduha. Če si se preveč upiral, so te poslali pa na znani jadranski otok.

poweroff ::

dronyx je izjavil:

Mlajše generacije so povsem nekritične do teh oblik nadzora.


Indeed:

dronyx je izjavil:

Dejstvo je, da kriminalci uporabljajo za svoje aktivnosti sofisticirane tehnične rešitve in policija mora imeti na razpolago načine, da lahko temu konkurira. Policija je že tako ali tako v slabšem položaju kot kriminalci, saj se morajo držati zakonov, medtem ko to za kriminalce ne velja. Bojazen, da bo policija to izkoriščala še za razne druge aktivnosti pa je stvar nadzora, kar sem pa tudi prepričan da se da urediti.



:))
sudo poweroff

dronyx ::

Sem vedel, da boš to citiral in te razumem. Jaz osebno moram reči da sem mnogo bolj proti raznim super radarjem in podobnim sofisticiranim oblikam nadzora (seveda v naše dobro in korist), kot pa proti policijskim pooblastilom. Policijska pooblastila, če so pravilno uporabljena, so ozko usmerjena (ja, vem, Imsi catcherji polovije vse številke v okolici), medtem ko super radarji izmerijo in poslikajo vse, ki se peljejo na določeni lokaciji, čez čas pa bodo super droni spremljali vse udeležence v prometu (v naše dobro in za našo varnost seveda!).

jype ::

dronyx je izjavil:

super radarji izmerijo in poslikajo vse, ki se peljejo na določeni lokaciji
Žal mi je, ampak mene lahko poslikajo kolikokrat želijo, pa jim nič ne pomaga, tako da se mi radar ne zdi problematičen.

dronyx ::

jype je izjavil:

dronyx je izjavil:

super radarji izmerijo in poslikajo vse, ki se peljejo na določeni lokaciji
Žal mi je, ampak mene lahko poslikajo kolikokrat želijo, pa jim nič ne pomaga, tako da se mi radar ne zdi problematičen.

Jaz tudi nisem dobil še nobene kazni, me pa kot rečeno taka oblika avtomatiziranega nadzora pa moti. Verjetno te potem tudi ne bodo motili droni, ki bodo letali nad tvojo glavo in prežali za morebitnimi prekrški. Nenazadnje, na takšen način bodo zbili kakšnega otroka manj na prehodih za pešce in vsako rešeno življenje je vredno takega posega v našo zasebnost, mar ne? Tega ljudem ni težko prodat, ker argumenti so na prvi pogled res prepričljivi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jype ::

dronyx je izjavil:

Verjetno te potem tudi ne bodo motili droni, ki bodo letali nad tvojo glavo in prežali za morebitnimi prekrški.
Seveda ne, saj me ne bodo mogli zakonito identificirat.

dronyx je izjavil:

Nenazadnje, na takšen način bodo zbili kakšnega otroka manj na prehodih za pešce
Kolesarji zbijemo premalo otrok na prehodih za pešce (0 v zadnjih 10 letih), da bi represija bila smiselna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

jype je izjavil:

Seveda ne, saj me ne bodo mogli zakonito identificirat.

Kdaj je pa beseda "zakonito" še zaustavila rogue state?
sudo poweroff

vostok_1 ::

poweroff je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

@Matthai

Jz tudi rad tako razmišljam, ampak praksa mi ne vliva upanja.
Današnje generacije so ene izmed najbolj konformističnih v zgodovini človeštva.

Po čem to sklepaš?

Po moje to ne drži, kvečjemu obnašaš se, kot da si star. In ko si star, je bilo "v mladosti vse boljše", "s to mladino itak nič ni", in podobno... ;)

vostok_1 je izjavil:


Sicer pa ne boš vrjel koliko ljudi je povsem zadovoljnih s tem, da imajo poln hladilnik četudi morajo nekoga z bičem ubogat.

Saj tako je bilo od vedno.

Poglej malo kaj se je dogajalo med WW2... pa tudi kasneje. Ljudi so strpali v taborišča smrti, vedeli so, da bodo umrli, če bi se goloroki uprli, bi se jih nekaj uspelo rešiti, pa se niso (razen se mi zdi da v Sobiborju in Treblinki). Po vojni z domobranci isto. Pa potem balkanske vojne. Pa poglej po Afriki... iz česa sklepaš, da je sedaj pa slabše?

vostok_1 je izjavil:

Bojim se, da bi tak sistem propadel zgolj postopoma z notranjim razkolom in ne revolucijo.

Saj tako večinoma vsi sistemi propadejo. Najprej se začne notranji razkol, potem pa revolucija.

Vojna seveda zagotovo bo. Že zaradi statistike:


Pomembno je, da se zavedamo kam nas ta sistem vodi, in da se oborožimo. Ne govorim o tem, da se oborožimo s puškami in pištolami. V civilni vojni prihodnosti boš najbolje oborožen z znanjem AI, networkinga, elektronike.

Pa še nekaj se je treba zavedat... bolj kot je tehnologija nadzora razširjena, bolj je družba od nje odvisna. In s tem tudi - ranljiva.

Razmisli o tem. ;)


1. Po čemu sklepam?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Waco_si...

Danes ne videvam, več generacij ki bi ible pripravljene na ideologiji umret. Malo se kurčijo po netu, ko pa gre zares večina se prestraši.
Prejšnje generacije so bile bolj pripravljene umreti oz. se žrtvovati za neke ideale.

Zato pa takih kultov kot je bil v Wacotu na zahodu skoraj ni več. Ker smo ljudje postali preveč bojazljivi.
Glede na mladino, ki vidim kako odrašča...se piše še slabše.

Jype pa je lahko kar tiho, ker večjega hipokrita še nisem spoznal.


2. Že res da se revolucije redko zgodijo, ampak bojim se da bo tokrat dolgo časa trajalo. Predvsem zato ker bo zadeva tako totalna in bodo bypassi izredno kompleksni.

3. To, da je sistem nadzora ranljiv je sicer res. Ampak spet...delajo na temu, da se čim bolj avtomatizira, torej čim manj potencialnih švoh točk.
Zato pravim, da se zadeva zna zavleči dolgo v prihodnost.

4. In vsekakor se strinjam. Treba se oborožiti tako z orožjem kot z znanjem.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče: policijska uporaba dronov ni neustavna (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5912838 (10716) poweroff
»

Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6116889 (14066) vesolc
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125577 (18343) AndrejO
»

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
1510187 (7954) Blazzz
»

Ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
2716053 (7746) ulemek

Več podobnih tem