Forum » Loža » Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom
Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom
Marko84 ::
Je kakšna razlika če kupiš pri nas Refošk od vinakoper, kakovostno ali vrhunsko glede okusa? Vem, da morajo neke teste prestat glede kakovosti, da dobijo naziv vrhunsko ampak mene zanima, če je res kakšna konkretna razlika pri okusu tega vina med enim in drugim?
- spremenil: Marko84 ()
Netrunner ::
Stvar okusa posameznika :)
Jaz občutim razliko samo v ceni. Če primerjaš 1:1 verjetno občutiš razliko, vendar ne da je eno boljše kot drugo ampak samo da je malo drugačno. Kaj je boljše je odvisno od posameznika. Nisem pa poznavalec vin, tako da moj komentar ni ravno relevanten.
Jaz občutim razliko samo v ceni. Če primerjaš 1:1 verjetno občutiš razliko, vendar ne da je eno boljše kot drugo ampak samo da je malo drugačno. Kaj je boljše je odvisno od posameznika. Nisem pa poznavalec vin, tako da moj komentar ni ravno relevanten.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
nejcek74 ::
razlago dobis 1,2,3 na wikipediji:
namizno vino: tovrstno vino obravnavamo kot najmanj kvalitetno. Večinoma ni sortno in je pogosto narejeno iz grozdnih sort, ki ne dosežejo sladkorne stopnje za kakovostno vino. Zato je dovoljeno dodatno sladkanje.
kakovostno vino: narejeno je iz grozdja, ki je obrano v polni zrelosti, njegova sladkorna stopnja pa se giblje med 70-85° Oe (14.2-17.0 g/l); vsebovati mora 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Tudi pri kakovostnih vinih je dovoljeno dodatno sladkanje.
vrhunsko vino: je vino najvišje kvalitete; grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti oz. prezrelosti. Sladkorna stopnja mora biti nad 85° Oe, tako kot pri kakovostnih vinih pa (odvisno od sorte vrhunskega vina) 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Vrhunsko vino se ne dosladkava.
zdaj pa okus:
podobno kot ostale stvari (npr. likovna umetnost, glasba, jedrska fizika) je za sposobnost posameznika da pozna razliko med dobro opravljenim in površnim delom (blefiranjem) potrebno znanje in izkusnje. Za razliko od jedrske fizike je razlikovanje okusa bolj enostavno. Poizkušaj in primerjaj, vmes pa si se kaj preberi.
namizno vino: tovrstno vino obravnavamo kot najmanj kvalitetno. Večinoma ni sortno in je pogosto narejeno iz grozdnih sort, ki ne dosežejo sladkorne stopnje za kakovostno vino. Zato je dovoljeno dodatno sladkanje.
kakovostno vino: narejeno je iz grozdja, ki je obrano v polni zrelosti, njegova sladkorna stopnja pa se giblje med 70-85° Oe (14.2-17.0 g/l); vsebovati mora 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Tudi pri kakovostnih vinih je dovoljeno dodatno sladkanje.
vrhunsko vino: je vino najvišje kvalitete; grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti oz. prezrelosti. Sladkorna stopnja mora biti nad 85° Oe, tako kot pri kakovostnih vinih pa (odvisno od sorte vrhunskega vina) 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Vrhunsko vino se ne dosladkava.
zdaj pa okus:
podobno kot ostale stvari (npr. likovna umetnost, glasba, jedrska fizika) je za sposobnost posameznika da pozna razliko med dobro opravljenim in površnim delom (blefiranjem) potrebno znanje in izkusnje. Za razliko od jedrske fizike je razlikovanje okusa bolj enostavno. Poizkušaj in primerjaj, vmes pa si se kaj preberi.
Marko84 ::
Vrhunsko se ne sme dosladkavati. Torej je izbira v mojem primeru logična. Vedno bom kupil vrhunsko. hvala za komentarje.
Miha 333 ::
Ko že omenmjaš refošk, pravi refošk je samo iz Slovenske Istre. Tisti iz Goriških Brd ni pravi, je le razlika v podnebju. So pa od tam seveda druga vina odlična.
Smurf ::
jype ::
Čak mal, sej dosladkajo, pa je pol isto sladko kot vrhunsko? V čem naj bi torej bila razlika?
Scorpy84 ::
Jaz opazim razliko, med domačim vinom in tiste iz trgovine. Sem več domačih probal, ker imam kolege in sorodnike, ki držijo vinograd. Po domačem vinu mi je vedno slabo, ne glede na to kdo toliko hvali svojo "proizvodnjo". Pri tistem iz trgovine, mi je dosti manj slabo, in kot je eden rekel, občutim samo razliko pri denarnici, če probam dražje. Za mene je isto, oziroma manj slabo, bom kar pri pivu ostal :).
#000000 ::
Naredi test za bebce, vzameš najcenejši makedonski refošk dve steklenici, odlepi z enega nalepko in menjaj z neko orenk znamko (dobiš po restavracijah ala Krpan prazne flaše brez težav.
Pa rec ajde znalci, ker je boljši
Ponudi in glej, dražja nelapka bo vednio boljša "kao" na koncu pa ko jim poveš pa dolgi nosovi nasledjnej leto dve :)
Pa rec ajde znalci, ker je boljši
Ponudi in glej, dražja nelapka bo vednio boljša "kao" na koncu pa ko jim poveš pa dolgi nosovi nasledjnej leto dve :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: #000000 ()
SeMiNeSanja ::
Ne mešat pojmov. Všečen okus (pitnost) ni isto kot kakovost.
Neredko je ceneno vino bolj pitno za povprečnega potrošnika, kakor bistveno dražja, kakovostna vina.
Tako kot pri knjigah ali filmih.... nekaj je 'za množice', nekaj drugega pa je za 'poznavalce'.
Namizna vina pa.... ko sem kot mulc delal v Slovinu v laboratoriju, se je tja noter mešalo vse sorte različnih vin iz kovinskih cistern, da je na koncu ven prišlo nekaj, kar se je prodajalo pod imenom "Starček" in podobno....
Tisto 'ta pravo robo' so pa skrivali v velikih hrastovih sodih v stari kleti...
Neredko je ceneno vino bolj pitno za povprečnega potrošnika, kakor bistveno dražja, kakovostna vina.
Tako kot pri knjigah ali filmih.... nekaj je 'za množice', nekaj drugega pa je za 'poznavalce'.
Namizna vina pa.... ko sem kot mulc delal v Slovinu v laboratoriju, se je tja noter mešalo vse sorte različnih vin iz kovinskih cistern, da je na koncu ven prišlo nekaj, kar se je prodajalo pod imenom "Starček" in podobno....
Tisto 'ta pravo robo' so pa skrivali v velikih hrastovih sodih v stari kleti...
Smurf ::
Smurf ::
Naredi test za bebce, vzameš najcenejši makedonski refošk dve steklenici, odlepi z enega nalepko in menjaj z neko orenk znamko (dobiš po restavracijah ala Krpan prazne flaše brez težav.
Pa rec ajde znalci, ker je boljši
Ponudi in glej, dražja nelapka bo vednio boljša "kao" na koncu pa ko jim poveš pa dolgi nosovi nasledjnej leto dve :)
Ce gremo s kolegi resno v "ocenjevanja" vin, gremo itak na slepo (ne ves it katere steklenice je prisel). Thats the main fun.
TheBlueOne ::
tikitoki ::
Stvar okusa posameznika :)
Kaksen okus? Razumem, da ne komu ni vsec vino. Sam ce pravi, da je enako tisto za 3€ ali 30€ pa ni stvar okusa, ampak tega da nima okusa :).
Take, k si ti se da na slepi test, ki prakticno vedno pokaze, da so vas polna usta besed, manj pa brboncic.
Smurf ::
Take, k si ti se da na slepi test, ki prakticno vedno pokaze, da so vas polna usta besed, manj pa brboncic.
Kot sem ze omenil, slepe teste pogosto prakticiramo, ko odkrivamo nove pijace. Zacel sem s pivi in viskiji. Zadnje 2-3 leta sem pa vecinoma na vinih. V prvi vrsti sem se zmeraj znanstvenik in poskusam najti nekako objektivno resnico. Tudi osebno mi je najbolj zabavno najti poceni pijacno, ki je kvalitetna, sam je tezko najti.
Je pa nekaj res, da trenutno imajo verjetno Slovenska vina enega najboljsih p/p. V zadnjih cca 15 let smo zaceli proizvajati vrhunska vina, cena pa se ne sledi cisto temu. V prihodnosti se bodo verjetno prodajala za dosti visjo ceno (tako kot je recimo Japonska dozivela razcvet pri viskijih).
No pa priznam se nekaj. Pri pivih, viskijih, ginih, rumih in vinih lahko v povprecju recem, da so visji razredi boljsi od recimo nizjega. Izjema, ki sem jo pri sebi opazil, so kave. Kjer mi je srednji razred nekako najboljsi. Ampak mogoce zato, ker nisem tako velik ljubitelj kave (in nisem sel dovolj raziskovati okusa).
3p ::
TheBlueOne je izjavil:
Čak mal, sej dosladkajo, pa je pol isto sladko kot vrhunsko? V čem naj bi torej bila razlika?
Verjetno dosladkajo pred vretjem, da ima vino na koncu enako kolicino alkohola.
Ja, seveda se sladka mošt pred vretjem. In to tako, da dosega optimalno stopnjo sladkosti.
Razlika bi bila seveda zaradi dejstva, da se z ustreznim zorjenjem ne spreminja le vsebnost sladkorja, ampak, predvidevam, tudi vsebnost drugih snovi. Ampak le stopnja sladkorja se objektivno meri.
O ostalem pa... po mojem je vino precenjeno - pa ne mislim na €.
No pa priznam se nekaj. Pri pivih, viskijih, ginih, rumih in vinih lahko v povprecju recem, da so visji razredi boljsi od recimo nizjega.
Verjetno velja isto za večini izdelkov. Če si naredil nekaj, kot je treba, poskušaš dobiti dobro ceno. Če si naredil slabo, pa poskušaš prodati za vsako ceno.
Pri vinu imaš pa še objektivne napake pri pridelavi. Pa še količina se zmanjšuje, če dolgo čakaš s trgatvijo (grozdje odpada, količina vode se zmanjšuje, kaka plesen lahko škodo naredi...), kar objektivno povišuje ceno pridelave kvalitetnega vina.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
jype ::
O ostalem pa... po mojem je vino precenjeno - pa ne mislim na €.Videl sem že dve metodološko ustrezni študiji, ki dokazujeta, da poznavalci vina nimajo pojma o vinu in da gre zgolj za družbene vzorce, ki se ohranjajo v imenu tradicije.
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Smurf ::
O ostalem pa... po mojem je vino precenjeno - pa ne mislim na €.Videl sem že dve metodološko ustrezni študiji, ki dokazujeta, da poznavalci vina nimajo pojma o vinu in da gre zgolj za družbene vzorce, ki se ohranjajo v imenu tradicije.
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Odvisno kaj gledajo. Ce imas na izbiro sama vrhunska vina je itak bolj subjektivna zadeva. Vina podobne kvalitete, vrste in kraja bodo tudi imela podoben okus. Tukaj bi se tudi jaz strinjal, da je lahko a lot of bullshit.
Nekaj drugega pa je lociti vino za 3€ ali 30€.
jype ::
delfinus ::
Zanimivo vprasanje. Refosk ni ravno nek biser, da bi se lahko kitili z njim. Je pa popularen v Sloveniji, ker veliko ljudem tu pase ta kiselkast okus. Zdaj najboljse je narediti primerjavo, pol kozarcka kakovostni in pol tega vrhunskega in lahko sam ugotovis kako kak potegne in kaj ti bolj pase. Glede na vrhunskost se ne bi prevec zanasal. Vedite, da je Vinakoper eden najbolj pridnih kupcev produktov pri Etol Celje in se miksa pri njih marsikaj.
lp, d.
lp, d.
Smurf ::
nejcek74 ::
Nekaj drugega pa je lociti vino za 3€ ali 30€.Komot posnameva youtube video, kjer boš moral po okusu v pravilno pripravljenem slepem preizkusu prepoznati razliko med vinom za 3 evre ali 30 evrov.
Za foro!
Precej nesmiselna pripomba, najprej ti mora biti sploh jasno kaj ocenjujejo, ker to, da poskušajo uganit ceno vina si si zmislil. Namen ocenjevanja in degustacij ravno obraten, predstaviti in izpostaviti nove moznosti. Ce si namesto trolanja vzameš pol ure za branje, imas na netu vec kot dovolj materiala. Med ocenjevanjem vina pa tenstanega krompirja ni prav dosti razlike. Zaradi par procentov snobov pa ne bomo prepovedali vin, ravno tako kot ne prepovemo koles zaradi onih snobov ki si kupujejo karbonske okvirje.
Reverse Wine Snob
delfinus ::
Teran = refosk samo drugo sorte zemlja ma trta spodaj :). Sicer sta pa obe kisli sorti. Ljubijo jih vecinoma samo v Sloveniji, zunaj ne prodreta nikamor. Isto kot cvicek ne.
Miha 333 ::
Je pa refošk odličen za mešanje s kokakolo, ker se njegova kislost odlično zlije s sladkobo kokakole in dobiš značilen okus te mešanice (ponekod znane kot bambus).
delfinus ::
Za ob rdecem meseku priporocam kaksen Cabernet sauvignon iz Goriskih brd, to je pa ze zlahtna sorta rdecega, ki je na nivoju toscancev in FR rdecih. Nekatera vina iz Brd se lahko kosajo s spico svetovnih vin. Izbira je pestra se samo clovek zapelje tja, kleti je mnogo in nimas kaj falit.
lp, d.
lp, d.
Smurf ::
Je pa refošk odličen za mešanje s kokakolo, ker se njegova kislost odlično zlije s sladkobo kokakole in dobiš značilen okus te mešanice (ponekod znane kot bambus).
Ce to delas, potem je res vseeno ja katero vino imas :P.
Za ob rdecem meseku priporocam kaksen Cabernet sauvignon iz Goriskih brd, to je pa ze zlahtna sorta rdecega, ki je na nivoju toscancev in FR rdecih. Nekatera vina iz Brd se lahko kosajo s spico svetovnih vin. Izbira je pestra se samo clovek zapelje tja, kleti je mnogo in nimas kaj falit.
lp, d.
Imas kaksno specificno priporocilo? Zadnje case se kar specializiram za cabernet sauvignone. Slovenske vecinoma poznam, ampak mogoce sem kaksnega spregledal. Zadnjic me je presenetil od Poljsaka (ker ni tako znan).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
jype ::
recej nesmiselna pripomba, najprej ti mora biti sploh jasno kaj ocenjujejo, ker to, da poskušajo uganit ceno vina si si zmislil.Boš moral citirat, kje sem trdil, da poskušajo uganit ceno vina, dejstvo pa je, da poznavalci vin o vinih nimajo pojma, ker so v pravilno izvedenem slepem preizkusu pogrnili po celi črti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
tikitoki ::
Tko, k Jype velikokrat pogrne, k zacne pametovati. Sam, da ti zivis v utvari, da temu ni tako:)
jype ::
delfinus ::
Imas kaksno specificno priporocilo? Zadnje case se kar specializiram za cabernet sauvignone. Slovenske vecinoma poznam, ampak mogoce sem kaksnega spregledal. Zadnjic me je presenetil od Poljsaka (ker ni tako znan).
Za normalno ceno Cabernet Sauvignon, ga dobis v Sparu: Simčič, Slovenija
Za normalno ceno tuj tudi v Sparu: Cabernet Sauvignon - Casillero del Diablo, Chile
Malo bolj advanced in ne vec poceni, ga dobis v Movia vinoteki ali pri njih direkt v Brdih - Cabernet Sauvignon: Movia, Slovenija
Sicer predlogov imam morje, ker je vedno kaj novega in dobrega. Poleg vsega tega zgoraj, kar se dobi v marketih ali vinotekah imam pa sam tudi enega priljubljenaga pridelovalca, preprostega cloveka, kamor zahajam ze vec kot 20 let. Tipo se ukvarja zgolj samo z vinom in goji prakticno vse sorte, ki priticejo primorski. Gre za vinogradnika Domenis. Tako buteljke kot tudi odprto varianto pa dobis samo osebno pri njemu. Zelo na nivoju, je pa cenovno tudi zelo dostopen. Vec ZS.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
delfinus ::
Ja zadnjega najvec popijemo tu. Gremo tja po kartone 2x letno. Priporocam obisk, pa se zabavno bo s poskusino pri njemu ;). Tipo je ziva knjiga in korenina Goriskih brd.
lp, d.
lp, d.
MisterM ::
Vanquish ::
dominuspro ::
delfinus ::
Ker vas zanima zakaj vrhunsko in zakaj kakovostno. Vir je tukaj na kratko in jasno: klik.
Vendar pa je takole iz mojih izkusenj. Vrhunsko na etiketi ni garant, da bo boljse od tistega, kjer na etiketi pise kakovostno vino, ali pa je celo brez tovrstne oznake. Opazam tudi, da so to vrhunskost na etiketah zelo pogosto lepili pred 10-20 leti. Sedaj to bolj ali manj opuscajo.
Mister, jeah, Lisjak je legendaren in nimas kej falit. Vsak letnih je presenecenje.
lp, d.
Vendar pa je takole iz mojih izkusenj. Vrhunsko na etiketi ni garant, da bo boljse od tistega, kjer na etiketi pise kakovostno vino, ali pa je celo brez tovrstne oznake. Opazam tudi, da so to vrhunskost na etiketah zelo pogosto lepili pred 10-20 leti. Sedaj to bolj ali manj opuscajo.
Mister, jeah, Lisjak je legendaren in nimas kej falit. Vsak letnih je presenecenje.
lp, d.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
Utk ::
Nekaj drugega pa je lociti vino za 3€ ali 30€.
To je res lahko. Ampak vinu za 3 evre marsikdo ne bi niti rekel vino, vino za 30 evrov je pa lahko že preklemano dobro, kvalitetno, vrhunsko itd., in ga je skoraj nemogoče ločit od tistega za 300 ali pa 500 evrov. Tu so dobili strokovnjake na "laži", da ne vejo kaj govorijo, ne pa pri makedonskih vinih za 2 evra.
111111111111 ::
Videl sem že dve metodološko ustrezni študiji, ki dokazujeta, da poznavalci vina nimajo pojma o vinu in da gre zgolj za družbene vzorce, ki se ohranjajo v imenu tradicije.
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Ali lahko daš linke na študije, to bi bilo zanimivo branje.
Sam sem govoril s somaljejem 3 stopnje. Najprej je bil čisto fertik, da ne pijem alkohola. Zato sem rahlo pristranski v tej temi. BOlj se spoznam na kokakolo in med Millerjevo in merkatorjevo ločim tudi v slepem testu. Torej mi logika pove, da je verjetno pri vinih identično. Razlika v okusih vsekakor je, vprašanje pa ali veš katero je kao vrhunsko in katero je dobrovoljček.
delfinus ::
Jep draga vina prodajajo zgodbe in so namenjene dolocenim klientom, ki pac rabijo stvari na mizi, da se ve in pokaze v druzbi, al pa da se pac pokaze, da se placa, ker se lahko. Ze ce greste v Medano takoj veste, da so tam doma zgodbe in evo so takoj vina visje cenovne kategorije. Potem pa greste v Šlovrenc, ki je lucaj stran, pa se prasas, a jij je treba?
Je pa tko, tudi z vini za 3€ lahko presenetis tiste za 20, 50, 100. Jih je manj, ampak obstajajo biseri, ki so brez zgodb, a se prodajajo posteno. V Brdih se taksne stvari lahko dobi.
lp, d.
Je pa tko, tudi z vini za 3€ lahko presenetis tiste za 20, 50, 100. Jih je manj, ampak obstajajo biseri, ki so brez zgodb, a se prodajajo posteno. V Brdih se taksne stvari lahko dobi.
lp, d.
111111111111 ::
Aja, pa še osebna zgodba: Pri mizi so starši in stric odprli vino staro 20 let. Smrdelo je kot hudič, stric je bil navdušen kako je dobro in žlahtno, starša sta ostala bolj kislih obrazov (nista ravno navdušenca nad vinom). :D
Marko84 ::
Jaz ne maram kiselkastega okusa. Spomnim pa se, da je bil teran vedno odličen pa ne rabi biti vrhunski je tudi kakovosten dobr.
Smurf ::
Nekaj drugega pa je lociti vino za 3€ ali 30€.
To je res lahko. Ampak vinu za 3 evre marsikdo ne bi niti rekel vino, vino za 30 evrov je pa lahko že preklemano dobro, kvalitetno, vrhunsko itd., in ga je skoraj nemogoče ločit od tistega za 300 ali pa 500 evrov. Tu so dobili strokovnjake na "laži", da ne vejo kaj govorijo, ne pa pri makedonskih vinih za 2 evra.
S tem se strinjam. Med vinom za 3€ in 30€ je razlika v kvaliteti. Med 30€ in 500€ pa ponavadi v marketingu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje glede vinOddelek: Loža | 1369 (1224) | koyotee |
» | Domači sladki muškatOddelek: Loža | 10470 (7431) | jizzer |
» | Katero vino imate najrajši?Oddelek: Loža | 9287 (5786) | mosquito234 |
» | Žuranje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14248 (12790) | šernk |
» | Kje v LJ kupiti vinoOddelek: Loža | 10822 (10323) | Mercier |