» »

Toplotna crpalka zemlja voda

Toplotna crpalka zemlja voda

1
2
»

ToniT ::

Eko sklad si pridržuje pravico, da preverijo stanje na terenu!
Pri meni še niso bili nikoli, pa sem dobil kar nekaj subvencij za različne stvari...

telexdell ::

V pogodbi o subvenciji lepo piše, da lahko preverijo situacijo tudi na terenu. Da bi množično hodili okrog ni zaznati, bi se pa lahko to zgodilo v primeru kakšnega suma (npr. dobiš subvencijo in TČ takoj prodaš, sosed pa te ne mara...)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Mcsin ::

Toplotna crpalka na geosondo (1 vrtina na 100m globine), talno gretje 130 m2, gretje pozimi od 160-200 evrov, odvisno od zime.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mcsin ()

energetik ::

bisernik je izjavil:

Pri tej TČ zemlja zrak se dobi še kar enih subvencij od eko sklada. Me informativno zanima, a kdo kaj ve, a se glede tega izvajajo tudi kake inšpekcije na domu?
Vlogi za subvencijo za zrak/voda sem moral predložiti fotke kotlovnice in zunanje enote + račun inštalaterja za dobavo in vgradnjo. Seveda podpišeš tudi, da lahko pridejo pogledat. Pozabil sem že, koliko časa jo moraš imeti inštalirano, nekaj let se mi zdi.

johanblond ::

bisernik je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Kolikor je meni znano Eko skladu dokazuješ izvedbo z računi, za inšpekcije nisem slišal.


Ma nekaj smo se menili, pa kao da je baje možno, da pride lahko tudi inšpekcija...


Mislim, da imajo v pravilniku, da morajo 5 % preveriti na terenu (se pravi pogledat, če čez dve leti vsakak dvajseta toplotna črpalka še vedno stoji tam, kot je bilo na slikah)

WhiteAngel ::

737 je izjavil:

Podobno bo s toplotnimi črpalkami, kdor bo pač nasedel. So neprimerne za veliko večino hiš (treba je napeljati talno ogrevanje in izboljšati izolacijo - kar bi že samo po sebi zadostovalo za manjše stroške kurjave), kompresor bo po nekaj letih za menjavo, elektrika se pa počasi draži.


Kako ti uspe čisto vsako trditev zgrešiti ;(( Tista s ceno elektrike je še najmanjša "laž".

WhiteAngel ::

bisernik je izjavil:

Zanima me predvsem zadeva z ekoloskega vidika, predvsem primerjava med klasiko tc zrak voda in med tc zemlja voda. Glede na porabo el. energije, je ekolosko sprejemljiva edino tc zemlja voda, Kolko sem na tekocem, tc zemlja voda porabi skoraj pol manj stroma, kot tc zrak voda...


Pred 3 leti sem gledal Kronoterm geosondo in je bila poraba ~20% nižja od zrak/voda za naše podnebje, tako da ni bilo ravno neke ekonomske računice v primerjavi z zrak/voda. Največji prihranki se pokažejo, ko začne zunaj zmrzovati. Tam ti zemlja drži tisto konstantno temperaturo in je tako, kot bi imel ves čas, ne vem, 5 stopinj zunaj. Meni se je pa osebno bolj šlo, da ne bi imel tiste škatle zunaj od TČ zrak/voda, ki ropota/vibrira. No, glavni problem pri meni je potem bil, da Palir blizu ni mogel priti za vrtino, ker imamo eno škarfo med kurilnico in dvoriščem. Tako da sem na koncu pristal na TČ zrak/voda. Ampak če bi lahko, bi vzel zemlja/voda. Mogoče, ko bom prenavljal škarfo, bom še vrtino naredil. Ta je namreč "večna", četudi popravljaš/menjaš TČ.

PS: Če gledaš pa voda/voda rabiš še od ARSO soglasje!

windigo ::

WhiteAngel je izjavil:

PS: Če gledaš pa voda/voda rabiš še od ARSO soglasje!

Soglasje rabiš od upravljalca vodovoda, če delaš vrtine do podtalnice na vodovarstvenem območju,
Za začeti z vrtanjem, rabiš samo dovoljenje za raziskavo podzemnih voda. Za dejansko rabo pa vodno dovoljenje, ki ga izda ARSO (in zanj plačuješ letno povračilo, glede na obseg rabe).

bisernik ::

Aha, hvala za odgovore, ste mi marsikaj razjasnili...

Mam pač en mali problem, letos bomo pri nas doma začeli ogrevat s TČ zemlja-voda. Včeraj so mi glih naredili vrtine... Do zdaj smo kurili na drva, mamo pa zaenkrat peč na olje in na drva pr bajti... Zakomplicira se, ker bi jaz rad se znebil obeh peči, stari pa vztraja, da bi za rezervo še vedno pustil peč na drva, če se slučajno kaj poklempra, znebili bi se potem samo peči na olje in cisterne... Meni osebno pač gre na k...c to, da bi potem ta peč na drva brezveze bla pri bajti... Ampak če naredimo po moje in se znebimo obeh peči, pa da slučajno pride do kakega sranja, bo pa stari vrel, češ:_ "Pa saj sm reko, da je treba peč na drve pustit!" Zakomplicirana zadeva...

Zdaj ne vem, kaka je sploh politika tega eko sklada, a je to po njihovo zakonito, če maš dve peči, pa če eno nadomestiš, drugo pa obdržiš za vsak slučaj, najbrž potem po njihovem nisi upravičen do subvencij?

Osebno se mi to iz ekološkega vidika moralno sporno glih ne zdi, saj praktično ne bom uporabljal peči na drva... Kolk sem se pozanimal, pa v primeru morebitne odpovedi TČ neke pametne druge alternative ni... V primeru izpada štroma na drva še zmerom lahko zakuriš, če tudi pumpa ne dela, voda se v zgornja nadstropja še glih tak za silo zagreje... Če pa slučajno odpove sama TČ, pa lahko bp. zakuriš... Trifazni agregat kupovat za tak slučaj, je pa spet bedarija najbrž...

Kaka so pa vaša mnenja okol tega, ka ti praviš, ha?

energetik ::

Vprašaj kako je s pogoji za subvencijo. Če imaš plac in če vseeno dobiš subvencijo, obdrži eno od peči. Morda pa gre skozi z oljno? Gorilec in pumpo brez problemov poganja inverter, priklopljen na avto.

bisernik ::

energetik je izjavil:

Vprašaj kako je s pogoji za subvencijo. Če imaš plac in če vseeno dobiš subvencijo, obdrži eno od peči. Morda pa gre skozi z oljno? Gorilec in pumpo brez problemov poganja inverter, priklopljen na avto.


Ma ne, oljne bi se definitivno znebil, Na mestu, kjer je zdaj oljna peč, bi bla TČ, pa znebim se tudi 2500l cisterne... Pri peči na drva bi pa v skrajnem primeru rabo le pumpo priklopit na štrom, gori pa tak samo od sebe...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21937460 (14100) fikus_
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141438 (12080) zamotsloteh
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017670 (5039) letmein
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5620113 (18234) zrataj4201
»

Sončne celice ali toplotna črpalka?

Oddelek: Loža
4816423 (13800) RejZoR

Več podobnih tem