» »

Popravilo/vzpostavitev commodore 64

Popravilo/vzpostavitev commodore 64

unknown12435 ::

Pozdravljeni,

Že od nekdaj imam v lasti "commodore 64". Vem, da je deloval leta nazaj potem pa je bil postavljen v kot. Sedaj pa sem ga po dolgem času privlekel iz podstrešja in ugotovil, da imam samo dva dela in sicer računalnik in pa kasetnik (prilagam sliko). Rad bi ga usposobil v delovanje ampak sam nimam tega znanja, zato iščem pomoč, če se kdo ukvarja s tem. Sam niti ne vem kaj vse mi še manjka ( vem le da mi manjka napajlnik in video kabel) in če po vseh teh letih še sploh deluje.

Na kratko: rabim nekoga, ki se s tem ukvarja in bi bil pripravljen pogledati in popraviti do delujočega stanja.

Hvala za odgovore/kontakte. :)

 Commodore 64

Commodore 64

BigWhale ::

Manjka ti napajalnik in pa vsaj en 'atari joystick', ce zelis igrati kaksno igro. Za pisanje programov v Commodore Basicu pa joysticka ne potrebujes. :) Napajalnik za C64 je mal tricky zadeva in ce se na te reci ne spoznas najbolje, se splaca kupiti novejsi, aftermarket napajalnik, ki ustreza C64. Potrebujes namrec napajalnik, ki da ven 4.95V - 5.1V enosmerne napetosto in se 9V izmenicne.

Za prikaz slike pa potrebujes antenski kabel, ce bos zadevo priklapljal na kak starejsi televizor ali pa custom monitor kabel (odvisno od modela C64, ker nimajo vsi enakih izhodov za monitor), ki bo locil kompozitni signal. Ta signal lahko potem pretvoris v VGA signal in ga prikazes na kaksnem ne prevec modernem LCD monitorju.

Ko dobis napajalnik prej preveri ali ustreza vsem zahtevam za C64. Ce bodo napetosti previsoke lahko C64 hitro skuris.

Iz katerega konca pa si?

Drugace se splaca C64 tudi odpreti in polegati v kaksnem stanju so kondenzatorji in osnovna plosca. Te reci so ze tako stare, da so elektrolitski kondenzatorji ze velikokrat suhi/napihnjeni ali pa ze puscajo in je elektrolit stekel na osnovno plosco. Kasetofonu bo najbrz treba zamenjat jermen in zgleda, da to kar imas ni originalen kasetar od Commodore. Niso pa te reci tako blazno nujne, da bi jih moral narediti preden prizges zadevo. :)

Evo, tko nahitro.

unknown12435 ::

Hvala za odgovor. C64 bi uporabljal zgolj za igranje iger (na vsake toliko, da ta nostalgija ne umre). Torej najprej bi bilo pametno, da dobim napajalnik in pa video kabel, da stestiram če stvar deluje in šele nato posežem po joysticku. Kar se tiče pregleda pa je tako, da če se lotim tega sam nima nobenega pomena.

Glede na to, da se spoznaš na te zadeve bi bil prirpavljen pogledati zadevo, seveda če se s tem ukvarjaš? Sam sem iz okolice Celja, mi pa niti ni problem zadevo kam dostaviti ali poslati. (seveda na moje stroške). Spodaj pa prilagam še prikjučke, ki jih premore zadeva. :)

 null

null


Mavrik ::

Okoli napajalnika moraš res paziti - namreč originalni radi crknejo na način, kjer spustijo preveliko voltažo v računalnik. Posledično pač cel računalnik skurijo. Zato je priporočilo da se starih C64 napajalnikov nikoli ne priklaplja brez merjenja napetosti na njih.
The truth is rarely pure and never simple.

bojsi ::

BigWhale je izjavil:

Napajalnik za C64 je mal tricky zadeva in ce se na te reci ne spoznas najbolje, se splaca kupiti novejsi, aftermarket napajalnik, ki ustreza C64. Potrebujes namrec napajalnik, ki da ven 4.95V - 5.1V enosmerne napetosto in se 9V izmenicne.

Kaksno priporocilo za taksen aftermarket napajalnik?

BigWhale ::

unknown12435 je izjavil:

Glede na to, da se spoznaš na te zadeve bi bil prirpavljen pogledati zadevo, seveda če se s tem ukvarjaš? Sam sem iz okolice Celja, mi pa niti ni problem zadevo kam dostaviti ali poslati. (seveda na moje stroške). Spodaj pa prilagam še prikjučke, ki jih premore zadeva. :)


Jaz sem sicer iz Slovenske Bistrice in mi ne bi blo problema pogledat reci. Je pa tudi v Celju ene par ljudi, ki se s tem ukvarja, bom probal izbrskat kak kontakt. Drugace je bolj problem, da sedaj nimam nobenega C64 napajalnika, da bi lahko zadevo prikljucil.

Power Supplyev sicer najdes kar nekaj na ebayu ampak bi raje priporocal nakup novega, modernega power supply-a, ker so bolj zanesljivi. Nekaj v tem stilu:

https://www.ebay.com/itm/New-Commodore-...

Ker imas 8 pin video konektor na C64 lahko uporabis s-video kabel, tole na primer:

https://www.ebay.com/itm/Commodore-C64-...

To stvar lahko potem priklopis na karkoli kar podpira s-video/composite input.

hojnikb ::

Če ti je namen samo igranje C64 iger, bo verjetno cenej in bolš spravi skup kakšen rpi in zadevo prklopit na en star crt. Filing bo podoben, svoj originalen C64 pa preservaš. Tem zadevam namreč samo raste cena :)
#brezpodpisa

XLapse ::

to parkrat vklopiš in pol spet pustiš stat. Emulator FTW , isto za amigo pravim. Edino če maš go-tek je mal drugo
alien technology

afol ::

http://www.keelog.com/power-supply/#c64

https://www.ebay.co.uk/itm/250925966106

To bi jaz priporočal. Sicer pa sem kar nekaj commodorejev spravil v življenje, če se ti da do MB...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Commodore 64 - Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
284155 (3031) bezerk
»

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Oddelek: Novice / Kiberpipa
334314 (3513) nietka
»

Stari časi

Oddelek: Loža
422807 (2044) Brane2
»

Commodore 64 na eBayu :)

Oddelek: Loža
342266 (1409) Azrael

Več podobnih tem