Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi

nejc_nejc ::
V 1979 letniku so verjetno oddtoki še iz svinca, cevi za vodo pa ze vsaj 1/3 prereza zasigane.
Ce koplanica ni bila menjana je fino, da jo pred vselitvjo.
Pobeliš pa lahko sam.
Pobeliš pa lahko sam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

Benny123 ::
Zadnjic sva z ženo sedela v restavraciji v mestu, ne ob ljubljanici ampak eno ulici notri od magistrata proti trnovem. V staromescansko hiso je najprej vstopil en star gospod, ocitno prebivalec v tej hisi.. za njim se je v eni uri zvestilo vsaj 8 raz6skupin, parov ali oseb. Non stop so se vrata odpirala in zapirala . airbnb.. to ni normalno.

V 1979 letniku so verjetno oddtoki še iz svinca, cevi za vodo pa ze vsaj 1/3 prereza zasigane.
Pobeliš pa lahko sam.
Stanovanje imam namen obnoviti komplet. Keramika na balkonu, v hodniku, kuhinji in kopalnici, vodovodne inštalacije na novo, elektrika na novo, podni na novo, spalnica parket in dnevna parket. Spalnic je majhna, kuhinja ima jedilni kot in se nadaljuje v majhno dnevno kjer bo prostora za sedezno in tv. Nova dva okna plus balkonska vrat.. me zanima koliko bodo predracuni.

Se eno vprašanje imam ponudbo za nakup stanovanja v Ljubljani v prvotnem stanju, prazno, komplet vse za obnovit , blok 1979 letnik, dvigalo ,balkon 4m2 klet in 42 m2 uporabne. Cena 165000 eur. Je to ok cena ?
Za to ceno samo zagrabi.
Noce več spustiti to je zadnja cena.

Utk ::
https://www.euronews.com/business/2025/...
Tu Ljubljana sicer ni omenjena, ampak po vaše bi bila nekje med New Yorkom in Dubajem...
Realnost je pa seveda drugačna in točno taka kot je.
Tu Ljubljana sicer ni omenjena, ampak po vaše bi bila nekje med New Yorkom in Dubajem...

D3m ::
Precej neumno ampak glede na stanje pri nas bolje tako, da se ne osramotimo. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

zavajon ::
Zakaj pa bi morala biti Ljubljana omenjena?
Po vaše je sicer ta mesto, ampak realnost je pa seveda drugačna in točno taka kot je.

mm&r ::
Kaj menite, ali bo sosedom uspelo tole realizirati?
Vir: https://siol.net/novice/posel-danes/hrv...
Hrvaška namerava do konca desetletja zgraditi okoli devet tisoč stanovanj, za katere vlada meni, da bodo plačali največ 1.315 evrov za kvadratni meter. Polovico stanovanj bodo namenili za neprofitni najem, drugo polovico pa nameravajo prodati. Cena pri prodaji po napovedih hrvaške vlade ne bo presegla 2.104 evrov za kvadratni meter.

Zako ::
Ne, realno ni šans. Material se draži, delovne sile ni, politiki pa vedno lažejo. Denar bodo pokradli tako kot pri nas.
Zako je zakon!!!

Malidelničar ::
Nekaj info o stanju luksuznega nepremičninskega trga v Ljubljani:
Pregled tedna: Kako 'dvorni uradnik' kupuje elitne nepremičnine v Ljubljani
https://www.finance.si/pregled-tedna-ka...
Pregled tedna: Kako 'dvorni uradnik' kupuje elitne nepremičnine v Ljubljani
https://www.finance.si/pregled-tedna-ka...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Kaj menite, ali bo sosedom uspelo tole realizirati?
Hrvaška namerava do konca desetletja zgraditi okoli devet tisoč stanovanj, za katere vlada meni, da bodo plačali največ 1.315 evrov za kvadratni meter. Polovico stanovanj bodo namenili za neprofitni najem, drugo polovico pa nameravajo prodati. Cena pri prodaji po napovedih hrvaške vlade ne bo presegla 2.104 evrov za kvadratni meter.
Na Hrvaškem se ne krade toliko kot pri nas, ker so tozilci in sodišča neusmiljeni.. lahko da jim uspe vsaj delno. Pri nas je pa druga pesem, mi smo na žalost v sodstvu 15 let za hrvaško

Groot ::
Na Hrvaškem se ne krade toliko kot pri nas, ker so tozilci in sodišča neusmiljeni.. lahko da jim uspe vsaj delno. Pri nas je pa druga pesem, mi smo na žalost v sodstvu 15 let za hrvaško
Hahah en bolj smešnih kar sem jih prebral v zadnje času

Malidelničar ::
Ok kako torej Hrvatom uspe graditi za takšno ceno???
Nizke cene zemljišč, nižje cene materiala, manj davščin in pristojbin ob gradnji???
Nizke cene zemljišč, nižje cene materiala, manj davščin in pristojbin ob gradnji???
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

toro69 ::
Malidelničar je izjavil:
Manj požrešni gradbeniki in nižje marže na materialih.

Okapi ::
Hrvaška namerava do konca desetletja...Hvalil jih boš lahko, ko jih bodo res zgradili po taki ceni.

Groot ::
Malidelničar je izjavil:
Bom verjel ko bodo te obljube spremenili v dejanske opeke. Tudi Boscarol obljublja stanovanja za 3k po kvadratu, pa je iz vesolja vidno, da tega ne bomo dočakali.
Ker če verjameš zgornjemu, potem ti jaz z veseljem obljubim, da ti postavim 300 kvadratov veliko hišo za 50k. Zdajle je sicer nimam časa postavit, ampak enkrat jo bom in to je sedaj resnica

Hahah en bolj smešnih kar sem jih prebral v zadnje časuna Hrvaškem se ne krade toliko kot pri nas
Seveda, potem pa svizec zavije čokolado.
Obsojeni politiki na Hrvaškem:
Sanader (večkrat), Barišić, Pavošević, Čobanković. Skupaj konkretno vsaj štirje visoki politiki s pravnomočnimi obsodbami plus ogromno uradnikov.
---
Zgodovina Slovenije
Janez Janša, nekdanji premier, je bil leta 2013 obsojen na 2 leti zapora v aferi Patria, vendar je bila sodba uradno razveljavljena aprila 2015 s strani ustavnega sodišča .
Zoran Janković, župan Ljubljane, je bil sicer vključen v več preiskav, a ni bil nikoli pravnomočno obsojen .
Pretekli podatki kažejo na poskuse obsodb (npr. Boris Šuštar leta okoli 2000), vendar brez jasnih sodnih zaključkov .
Povzetek za Slovenijo:
Ni nobene pravnomočne obsodbe visokega politika (primer Janše je bil razveljavljen in ni kaznovan).
Slovenski sistem ni pravno obsodil nobenega vplivnega politika na takem nivoju v zadnjem desetletju.
Razlozi to .

PujsekPepe ::
Eh slovenija je nepomembna tretjerazredna drzava. Dobra hrana, mal turizma to je pa to.https://x.com/cultureexplorex/status/19...
Zadnji post lahko doda se kako lahko steroidni kralj ki je na lestvici najbolj iskanih gradi v LJ za 35 miljonov stanovanjskih naselij. Banana republik
https://www.24ur.com/novice/slovenija/i...
Zadnji post lahko doda se kako lahko steroidni kralj ki je na lestvici najbolj iskanih gradi v LJ za 35 miljonov stanovanjskih naselij. Banana republik
https://www.24ur.com/novice/slovenija/i...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PujsekPepe ()

redtech ::
Ne bi kupil obveznic od take združbe. Bomo videli, kaj bo s projektom, da ne bo na koncu prišla kakšna kriza vmes in ne bo ne obresti, ne stanovanj...
Da je prodana polovica obveznic, pa je povedal Miha sam ali...? Verjetno to ni marketinški sev? :)
Da je prodana polovica obveznic, pa je povedal Miha sam ali...? Verjetno to ni marketinški sev? :)

A je to sploh vazn? Valda bodo nategnil investitorje, cudn bi blo ce jih neb. Je pa super da ma ze vse zrihtan z gradbenimi dovoljenji in celo politicno garnituro. Navaden Janez pa caka za gradbeno ceu lajf. Ah kaj cmo lajf ni fer. Ce pride vojna bi dejansko kdo se sel borit za tole skropucalo od drzave lol

mihajlo19885 ::
Stanovanje ne bi smelo biti popolnoma prepusceno svobodnemu trgu, ker je pomembna osnovna dobrina za vsakega cloveka. Drzava bi morala po svojih moceh ukrepati, da se cene v vecjih mestih spustijo in prednost pri nakupi bi morali imeti Slovenski drzavljani, ki bodo ziveli v stanovanjih in ne premozni Slovenci in tujci in podjetja iz Slovenije in tujine. Tudi v ustavi RS je zapisano, da je Slovenija socialna drzava in da skrbi za pogoje, da gospodarstvo deluje in da imajo drzavljani socialno varnost.

Kaksna drzava, 90% ljudi v slovenski politiki bi moral v arest na el salvador
Kaj je zapisano v ustavi pa ves kaj pravjo, papir vse prenese se drek ko si za njim rit obrises

Kaj je zapisano v ustavi pa ves kaj pravjo, papir vse prenese se drek ko si za njim rit obrises
Zgodovina sprememb…

mihajlo19885 je izjavil:
Stanovanje ne bi smelo biti popolnoma prepusceno svobodnemu trgu, ker je pomembna osnovna dobrina za vsakega cloveka. Drzava bi morala po svojih moceh ukrepati, da se cene v vecjih mestih spustijo in prednost pri nakupi bi morali imeti Slovenski drzavljani, ki bodo ziveli v stanovanjih in ne premozni Slovenci in tujci in podjetja iz Slovenije in tujine. Tudi v ustavi RS je zapisano, da je Slovenija socialna drzava in da skrbi za pogoje, da gospodarstvo deluje in da imajo drzavljani socialno varnost.
A kaj ne deluje? Ljudje spijo pod mostom? Cenzus za socialno stanovanje je 5700 evrov neto za 4 člansko družino. Če je en sam, cca 2 jurja. Neto.
Kaj bi še treba? Če imaš preslabo plačo za to kaj bi rad, se pa pogovori s šefom. Če bo država gradila stanovanja, jih bo z našim denarjem, kar samo pomeni nižji neto pri istem bruto.

Drzava ni tu do pomaga, mogoce je blo tako v jugi, Jazbinskek pa to, oni so tu da kradejo, se skrivajo nic vec ne
Dejstvo je da kdor ma nepremicnine jih ima vec, kdor ma eno je to dobil od starsev ali pa prizidal. Kdor jo pa nima je pa s slovensko placo nemogoce do nje. Ce sta par gresta lahko mogoce v najem, najemnine tam okoli 800 eur plus stroski jurja (da ni lukna od lukne).

Dejstvo je da kdor ma nepremicnine jih ima vec, kdor ma eno je to dobil od starsev ali pa prizidal. Kdor jo pa nima je pa s slovensko placo nemogoce do nje. Ce sta par gresta lahko mogoce v najem, najemnine tam okoli 800 eur plus stroski jurja (da ni lukna od lukne).
Zgodovina sprememb…

BuDi79 ::
Hrvaška namerava do konca desetletja...Hvalil jih boš lahko, ko jih bodo res zgradili po taki ceni.
nisi prvi...
Bom verjel ko bodo te obljube spremenili v dejanske opeke.
Ker če verjameš zgornjemu, potem ti jaz z veseljem obljubim, da ti postavim 300 kvadratov veliko hišo za 50k.
2021:
Občina Ajdovščina bo z Inštitutom Back to the village podpisala pismo o nameri za izvedbo projekta Hiša za mlade družine.
Projekt predvideva naselje z do 50 hišami v velikosti približno 65 do 75 kvadratnih metrov, ki jih bodo lahko kupili mladi in mlade družine po končni ceni okoli 50.000 evrov za hišo.
2025:
Pred leti je Ajdovščina kot prva občina podprla ambiciozen projekt »50 hiš za mlade za 50 tisoč evrov«, ki ga je zasnoval Inštitut Back to the village. Inštitut je kmalu končal v stečaju, zaradi vse višjih stroškov v gradbeništvu so obsežne načrte na koncu skrčili na zgolj štiri manjše hiše, cena vsake je zaenkrat ocenjena na 250.000 eur. Predvideno bodo zgrajene do marca 2026.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()

kriptobog ::
PujsekPepe je izjavil:
A je to sploh vazn? Valda bodo nategnil investitorje, cudn bi blo ce jih neb. Je pa super da ma ze vse zrihtan z gradbenimi dovoljenji in celo politicno garnituro. Navaden Janez pa caka za gradbeno ceu lajf. Ah kaj cmo lajf ni fer. Ce pride vojna bi dejansko kdo se sel borit za tole skropucalo od drzave lol
Kdo caka cev lajf? Tocno 60 dni sem cakal, pa se to med korono, ko skoraj niso delali na UE, pa se naval je bil.

Ti ti ti ti si kriptobog nafilan s cegli. Povej rajs kok bajt mas
Zgodovina sprememb…

TorrentXL ::
mihajlo19885 je izjavil:
A kaj ne deluje? Ljudje spijo pod mostom? Cenzus za socialno stanovanje je 5700 evrov neto za 4 člansko družino. Če je en sam, cca 2 jurja. Neto.
Kaj bi še treba? Če imaš preslabo plačo za to kaj bi rad, se pa pogovori s šefom. Če bo država gradila stanovanja, jih bo z našim denarjem, kar samo pomeni nižji neto pri istem bruto.
Cenzus je povsem brez pomena, zato ker bo pred tabo 10.000 ljudi na vrsti, tako da mogoče z zbiranjem točk po letih prideš do socialnega stanovanja čez 30 let, če imaš srečo in država slučajno še kaj zgradi. Država bi lahko tako kot Hrvaška zgradila stanovanja tud za prodajo, pa to davkoplačevalce ne bo skoraj nič stalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()

PujsekPepe je izjavil:
Ti ti ti ti si kriptobog nafilan s cegli. Povej rajs kok bajt mas
3 in stanovanje. Od teh je samo ena novogradnja. In na gradbeno dovoljenje ne cakas kaj dosti dolgo. Samo projekt je potrebno narediti v skladu s z opnjem ali oppnjem.

mihajlo19885 je izjavil:
Cenzus je povsem brez pomena, zato ker bo pred tabo 10.000 ljudi na vrsti, tako da mogoče z zbiranjem točk po letih prideš do socialnega stanovanja čez 30 let, če imaš srečo in država slučajno še kaj zgradi. Država bi lahko tako kot Hrvaška zgradila stanovanja tud za prodajo, pa to davkoplačevalce ne bo skoraj nič stalo.
Cenzus je zato, da lahko stanovanje podelijo praktično komerkoli. Imaš točke na veliko družino, malo, mlado, staro, visoko šolo, nizko šolo, kogarkoli hočejo dobit not, lahko s pravo kombinacijo točkovanja to dosežejo. In kdo pa sploh lahko preverja ali so točke podeljene nazadnje pravilno. Cenzus je zato, ker najbrž mora bit.

Kakorkoli točkujejo, družina ki ima plačo 1425 EUR neto na člana, ne bo videla socialnega stanovanja nikoli. Pa to je zgornja meja. Tud če ma 1000 EUR na družinskega člana, ga ne bo videla. No, razen če grejo komu na obisk, ki živi v socialnem stanovanju.
Drugač pa sem se jaz s šefom pogovarjal, da je moja plača preslaba za to kar bi rad, pa ga ni preveč brigalo. Je povedal, da se tud njemu zdi stanje na nepremičninskem trgu neznosno in da za to ni on, niti podjetje krivo, moja plača pa da je konkurenčna v primerjavi z drugimi. Kar je seveda res in se tega tud sam zavedam. Je pa smešno, da po vaše država ni odgovorna za reševanje te problematike, ampak delodajalci v gospodarstvu. Še malo, pa bomo prišli do ideje, da podjetja zgradijo stanovanja za svoje delavce. Kdaj smo to že videli?
Drugač pa sem se jaz s šefom pogovarjal, da je moja plača preslaba za to kar bi rad, pa ga ni preveč brigalo. Je povedal, da se tud njemu zdi stanje na nepremičninskem trgu neznosno in da za to ni on, niti podjetje krivo, moja plača pa da je konkurenčna v primerjavi z drugimi. Kar je seveda res in se tega tud sam zavedam. Je pa smešno, da po vaše država ni odgovorna za reševanje te problematike, ampak delodajalci v gospodarstvu. Še malo, pa bomo prišli do ideje, da podjetja zgradijo stanovanja za svoje delavce. Kdaj smo to že videli?
Zgodovina sprememb…

borut_p ::
Glede na to kaj vse obesajo na firme ker socialna drzava nima vec €€, si mislim da bomo kar kmalu tam
Ali pa bo slo po sistemu - ce hoces pripeljati delavca iz tujine, mu moras zagotoviti bivalisce.
Dosti zalostno, ampak se to v gradbenistvu kar redno dogaja. Kar nekaj stanovanj (sob) se je postavilo ravno s tem namenom.
Ali pa bo slo po sistemu - ce hoces pripeljati delavca iz tujine, mu moras zagotoviti bivalisce.
Dosti zalostno, ampak se to v gradbenistvu kar redno dogaja. Kar nekaj stanovanj (sob) se je postavilo ravno s tem namenom.

Telbanc ::
Precej nazaj je to počela zaj pokojna IUV d.d.. Ker slovenčki niso hotli 8 ur zlagat kože, so šli kar z avtobusom po bosančke u Bosno. Prej so jim zgradili neka bivališča, tam ob avtocesti, kupili tud nekaj starih hiš.....z leti so dobili pa lepa stanovanja. Ne sicer čist vsi veliko pa. Velik jih je tle pol ustvarlo družine, zaslužil so penzijone.... Tko da, to smo že videli u gnilem socializmu. Stanovanja so pol odkupli po Jazbinškovem zakonu. In postali skoraj milijonarji. Glede na cene Titovih stanovanja na Vrhniki.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Kakorkoli točkujejo, družina ki ima plačo 1425 EUR neto na člana, ne bo videla socialnega stanovanja nikoli. Pa to je zgornja meja. Tud če ma 1000 EUR na družinskega člana, ga ne bo videla. No, razen če grejo komu na obisk, ki živi v socialnem stanovanju.
Drzava je odgovorna za marsikaj pa dobimo prst v rit. Zato je najbolje, da se ne zanasas na drzavo in si zrihtas vse sam.

Mislim da bi bil ti kar presenečen koliko državnih uslužbencev živi v neprofitnih državnih stanovanjih.
Drugač pa sem se jaz s šefom pogovarjal, da je moja plača preslaba za to kar bi rad, pa ga ni preveč brigalo
Potem ga zamenjaj.
Je pa smešno, da po vaše država ni odgovorna za reševanje te problematike, ampak delodajalci v gospodarstvu.
Država je odgovorna za svoj del, gospodarstvo pa za svoj. Država če hoče več stanovanj mora poenostavit in pocenit gradnjo. Če plača ni dovolj dobra, da bi nekje blizu lahko živel, je pa na tebi in šefu da to zrihtata.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Drzava je odgovorna za marsikaj pa dobimo prst v rit. Zato je najbolje, da se ne zanasas na drzavo in si zrihtas vse sam.
Slovenija je super, odlicna hrana, narava, ogromno super zdravilisc sam kaj ko se tolk krade pol pa jasno ni nic zrihtan.

Mislim da bi bil ti kar presenečen koliko državnih uslužbencev živi v neprofitnih državnih stanovanjih.
To niso socialna stanovanja. Se malo drugače podeljujejo.
Potem ga zamenjaj.
In grem na slabše? Tistega dela nisi prebral, da je plača kr konkurenčna? Še nihče ni ponudil več, pa sem se v zadnjih letih kr večkrat pogovarjal z rekruterji, predvsem iz radovednosti.
Država je odgovorna za svoj del, gospodarstvo pa za svoj. Država če hoče več stanovanj mora poenostavit in pocenit gradnjo. Če plača ni dovolj dobra, da bi nekje blizu lahko živel, je pa na tebi in šefu da to zrihtata.
Seveda je, ampak država svojega dela ne izpolnjuje. Zakaj more gospodarstvo (direktor) zagotovit, da lahko jaz blizu živim? Torej je po novem gospodarstvo odgovorno za občinsko in državno politiko? Sem mislil, da je delo občin in države, da privabijo ljudi in vzpostavijo ustrezno okolje za gospodarstvo. Očitno se časi spreminjajo. Potem pa dajmo kr gospodarstvu škarje in platno kar se tiče takih problematik, pa bojo oni sprejemali OPN itd.

To niso socialna stanovanja. Se malo drugače podeljujejo.
Kaka pa so? Seveda so, če imajo neprofitno najemnino. Enako kot "socialna". Samo da jih lahko podelijo praktično komerkoli hočejo. In vi bi radi, da je takih še več. Poceni za nekatere, še dražje za vse ostale.
Tistega dela nisi prebral, da je plača kr konkurenčna? Še nihče ni ponudil več, pa sem se v zadnjih letih kr večkrat pogovarjal z rekruterji, predvsem iz radovednosti.
Če je dovolj suckerjev, ki delajo za plačo, s katero si v bližini ne morejo kupit normalna stanovanja, zakaj pa bi.
Seveda je, ampak država svojega dela ne izpolnjuje. Zakaj more gospodarstvo (direktor) zagotovit, da lahko jaz blizu živim?
On ne rabi zagotovit, ampak imamo prosti trg in greš pač drugam. Če ne, ti tu očitno ustreza in ne jokaj.
Torej je po novem gospodarstvo odgovorno za občinsko in državno politiko? Sem mislil, da je delo občin in države, da privabijo ljudi in vzpostavijo ustrezno okolje za gospodarstvo. Očitno se časi spreminjajo. Potem pa dajmo kr gospodarstvu škarje in platno kar se tiče takih problematik, pa bojo oni sprejemali OPN itd.
Če nihče ne spoka v drugo občino, niti firma niti zaposleni, potem vam očitno vsem tako ustreza.

Kaka pa so? Seveda so, če imajo neprofitno najemnino. Enako kot "socialna". Samo da jih lahko podelijo praktično komerkoli hočejo. In vi bi radi, da je takih še več. Poceni za nekatere, še dražje za vse ostale.
To so službena stanovanja. Lahko jih podelijo samo tistim, ki delajo za njih. Kaj bi mi radi, nima veze s temi stanovanji. Tud dvomim, da se fond teh stanovanj kaj povečuje.
Če je dovolj suckerjev, ki delajo za plačo, s katero si v bližini ne morejo kupit normalna stanovanja, zakaj pa bi.
Očitno nisi nič napredoval v razumevanju gospodarstva. Čudno. Gospodarstvo ni krivo, da manjka stanovanj. Če manjka delavcev, jih zaposlijo od drugod ali pa uvozijo. Sej veš, da v primeru da ni delavcev, tud gospodarstva ni? Namesto da bi se malo izobrazil, samo ponavljaš Mato logiko. Treba je jest, nahranit družino, zaslužit za najemnino, stroške itd. Ne morejo kr vsi naenkrat dat odpoved, zato da bojo prislili gospodarstvo v nenormalno visoke plače zarad zgrešene stanovanjske politike. Mimogrede, upam da vsaj veš, kaj se bo zgodilo s cenami vsega, če začnejo zarad tega plače kr višat v nedogled.
On ne rabi zagotovit, ampak imamo prosti trg in greš pač drugam. Če ne, ti tu očitno ustreza in ne jokaj.
Tukaj so službe. Ni tako preprosto it drugam. Je zagotovo bolj preprosto, da začne država opravljat svoje delo. Tud davek je bolj preprosto plačat, kot pa se selit in iskat službo drugje. Zato ne razumem zakaj je toliko jokanja, ko država poskusi kaj naredit. Potemtakem, če ti to ne ustreza, greš pač drugam.
Če nihče ne spoka v drugo občino, niti firma niti zaposleni, potem vam očitno vsem tako ustreza.
Še vedno živiš v neki iluziji, da imajo druge občine dovolj delovnih mest za vse. Pa recimo, da v tvojem pravljičnem svetu imajo druge občine dovolj delovnih mest. Kaj misliš, da bi se zgodilo s cenami nepremičnin tam ob navalu novih ljudi in podjetij? Sej veš, da je v drugih občinah še manj nepremičnin kot v večjih mestih? Očitno ne. Ti misliš, da tam stojijo prazni stanovanjski bloki za tisoče novih družin in samo čakajo, da se začnejo podjetja tja masovno selit?
Zgodovina sprememb…

To so službena stanovanja. Lahko jih podelijo samo tistim, ki delajo za njih.
Niso "službena", so občinska. Občina jih pa lahko podeli ciganom, revežom, ali pa direktorju občinske uprave. Kakor hoče. In ti bi rad da je še več takih stanovanj, ki se jih podeluje komur hoče.
Gospodarstvo ni krivo, da manjka stanovanj. Če manjka delavcev, jih zaposlijo od drugod ali pa uvozijo. Sej veš, da v primeru da ni delavcev, tud gospodarstva ni?
Na vsak način furat firmo nekje, kjer ni niti ljudi niti stanovanj za te ljudi, ni najbolj pametno. Če se pa najdejo suckerji, ki so pripravljeni požret vse, samo da bojo delali zate, potem pa je pametno.
Ne morejo kr vsi naenkrat dat odpoved, zato da bojo prislili gospodarstvo v nenormalno visoke plače zarad zgrešene stanovanjske politike.
Ne rabijo vsi naenkrat. Dovolj je da daš "ti".
Tukaj so službe. Ni tako preprosto it drugam.
Madona, ljudje se selijo na Norveško, nekaterim je pa težko it iz Črnuč v Postojno, Celje, ali kaj podobnega.
Še vedno živiš v neki iluziji, da imajo druge občine dovolj delovnih mest za vse.
Ne rabijo imet za vse, dovolj je da imajo eno delovno mesto "zate".
Ti misliš, da tam stojijo prazni stanovanjski bloki za tisoče novih družin in samo čakajo, da se začnejo podjetja tja masovno selit?
Vsak posameznik rešuje svoj problem. Ni dolžen reševat še vseh drugih. Niti ni treba, da se iz Ljubljane odstrani 100,000 ljudi, da se kaj spremeni. Dovolj je že nek majhen procent, pa bojo začeli vsi malo razmišljat. Firme o tem kakšne plače imajo, da jim ljudje bežijo v Celje, občina zakaj ima vse manj delovnih mest, prodajalci stanovanj zakaj cene padajo, itd.

bm1973 ::
Občine boli ku**c kam se ljudje vozijo v službo.
Dokler se dohodnine talajo občinam na podlagi stalnega bivališča, to občin ne briga. oni dobijo denar.
Če bi šlo polovica dohodnine občini, kjer je delovno mesto, bi se mogoče drugače pobrigali.
Dokler se dohodnine talajo občinam na podlagi stalnega bivališča, to občin ne briga. oni dobijo denar.
Če bi šlo polovica dohodnine občini, kjer je delovno mesto, bi se mogoče drugače pobrigali.

Lonsarg ::
@Utk tvoje povedane stvari drzijo le ce bi dejansko imeli prosti stanovanjski trg. Dokler ga ni se tudi resilo ne bo samo preko odlocitev posameznih delavcev/podjetij.
Glavni problem je da nepremicnina predstavlja konkretno prevelik % vsega zivljenskega stroska. Pa ne govorim o luksuzu, luksuz je dejansko poceni, sem dobil za 5.6k/m2 luksuz. Problem je da je v istem okolisu 4.9k/m2 navaden 50 let star blok. Razlika bi morala biti vsaj x2, ne pa da sem luksuz dobil za dobrih 10% vec kot nekdo osnovo da ni revez na cesti (ok v praksi vec ker sem tudi m2 vec kupil, ampak se vedno razlika je obcutno premajhna).
Glavni problem je da nepremicnina predstavlja konkretno prevelik % vsega zivljenskega stroska. Pa ne govorim o luksuzu, luksuz je dejansko poceni, sem dobil za 5.6k/m2 luksuz. Problem je da je v istem okolisu 4.9k/m2 navaden 50 let star blok. Razlika bi morala biti vsaj x2, ne pa da sem luksuz dobil za dobrih 10% vec kot nekdo osnovo da ni revez na cesti (ok v praksi vec ker sem tudi m2 vec kupil, ampak se vedno razlika je obcutno premajhna).

Niso "službena", so občinska. Občina jih pa lahko podeli ciganom, revežom, ali pa direktorju občinske uprave. Kakor hoče. In ti bi rad da je še več takih stanovanj, ki se jih podeluje komur hoče.
So kr službena in niso samo občinska. Imajo jih tud ministrstva, bolnice... Spet mešaš. To kar občina podeli revežem so socialna stanovanja. Spet samo podtikaš. Ne, jaz to ne bi rad in se sploh ne spuščam v to, ker takih stanovanj ni nič več in ne predstavljajo problema na nepremičninskem trgu. Kvečjemu obratno.
Na vsak način furat firmo nekje, kjer ni niti ljudi niti stanovanj za te ljudi, ni najbolj pametno. Če se pa najdejo suckerji, ki so pripravljeni požret vse, samo da bojo delali zate, potem pa je pametno.
Zato pa vsi "furajo" firme v večjih mestih tam kjer so ljudje oz. se tja pripeljejo. To čemur ti praviš "suckerji" so ljudje, ki se trudijo preživet. Na žalost vsi ne podedujejo tam nepremičnin.
Ne rabijo vsi naenkrat. Dovolj je da daš "ti".
In to bo popravilo stanje na nepremičninskem trgu kako?
Madona, ljudje se selijo na Norveško, nekaterim je pa težko it iz Črnuč v Postojno, Celje, ali kaj podobnega.
Seveda je težko, če tam za tebe službe ni. Dvomim, da se na Norveško ljudje selijo zato, da bojo delali za manj denarja. Večina teh se slej kot prej vrne, ko naberejo dovolj denarja za nepremičnino.
Ne rabijo imet za vse, dovolj je da imajo eno delovno mesto "zate".
Torej še enkrat. Kako bo to rešilo splošni stanovanjski problem?
Vsak posameznik rešuje svoj problem. Ni dolžen reševat še vseh drugih. Niti ni treba, da se iz Ljubljane odstrani 100,000 ljudi, da se kaj spremeni. Dovolj je že nek majhen procent, pa bojo začeli vsi malo razmišljat. Firme o tem kakšne plače imajo, da jim ljudje bežijo v Celje, občina zakaj ima vse manj delovnih mest, prodajalci stanovanj zakaj cene padajo, itd.
Sej nihče ne pričakuje, da more posameznik reševat probleme drugih. Za to bi naj bila tu država. Majhen procent še vedno ne bo nič spremenil. To se verjetno itak že dogaja. Dobimo samo večje gneče na cesti in stanovanj je še vedno premalo. Sej razumem tvojo otroško logiko, ampak svet je malo bolj kompleksen. V realnem svetu, če ne boš ti delal, bo pač nekdo drug. Na koncu tud migrant. Marsikatero podjetje že seli sedež na Hrvaško in ne v Celje. Kdo bi si mislil, da ni tako enostavno...
Zgodovina sprememb…

CiClon ::
Več kot boš stanovanj in naselij gradil v Ljubljani, več bo tam folka in manj ga bo na periferiji. Kolk je to dobro za državo in za zagotavljanje infrastrukture, je pa drugo vprašanje.

@Utk tvoje povedane stvari drzijo le ce bi dejansko imeli prosti stanovanjski trg. Dokler ga ni se tudi resilo ne bo samo preko odlocitev posameznih delavcev/podjetij.
Ja tocno to. Pol mas pa ljudi ki delajo za 1200 od kje naj kupi kaj?

Več kot boš stanovanj in naselij gradil v Ljubljani, več bo tam folka in manj ga bo na periferiji. Kolk je to dobro za državo in za zagotavljanje infrastrukture, je pa drugo vprašanje.
To je čist ok. Sej jih je treba graditi tud v drugih mestih. Ljudje bodo pa še vedno živeli na periferiji, še sploh, če se bo dalo kaj za normalen denar kupit. Vsi ne želijo živet v mestih, ampak ker so v mestih nore cene, se je to prelilo tud na periferijo.

Se strinjam z zapisom, ampak me prav zanima, kje si našel luksuz za 5,6k/m2. Tega ni v LJ.

CiClon ::
To je čist ok. Sej jih je treba graditi tud v drugih mestih. Ljudje bodo pa še vedno živeli na periferiji, še sploh, če se bo dalo kaj za normalen denar kupit. Vsi ne želijo živet v mestih, ampak ker so v mestih nore cene, se je to prelilo tud na periferijo.
Koliko ljudi bi po tvoje živelo v Ljubljani, namesto trenutnih 300k, če bi bilo za đabe stanovat kjerkoli v državi? In ta razlika bi morala od nekje priti. Periferija se že tako prazni in vedno bolj stara, več kot boš gradil v Ljubljani, še bolj se bo praznila in to ravno mladih.
Razen če se bodo stanovanja gradila za Kosovarje in ostale atomske fizike.