» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
277 / 277
»
»»

Bellator ::

tony1 je izjavil:

feryz je izjavil:

Zakaj pa bi si privoščil kredit za nakup stanovanja?

https://vecer.com/slovenija/najemnik-iz...

Po am. bi se reklo "he'll die broke". Po naše, živel bo od penzije, seveda še vedno najemu. What could go wrong here. Ne rečem, če bi že zdaj "na deželi" kupil vsaj parcelo.

Nisi dovolj pozorno bral članka. Parcelo že ima.

Ko se bo upokojil, se namerava vrniti v domači kraj na podeželju, kjer je od staršev podedoval parcelo s staro hiško, ki jo bo moral porušiti. Na njenem mestu namerava postaviti manjšo hišo za dve osebi.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

tony1 ::

Res je, komaj sem preletel članek. Sem vesel zanj, nekaj je.

johnnyyy ::

tony1 je izjavil:

Po am. bi se reklo "he'll die broke". Po naše, živel bo od penzije, seveda še vedno najemu. What could go wrong here. Ne rečem, če bi že zdaj "na deželi" kupil vsaj parcelo.

Morda pa pride k pameti, ko se bo v desetih letih moral 3x seliti, ko ga bodo ven fuknili iz ljubega mira. Ali pa ko bo nabasal na gazdarico (vedno so ženske), ki mu bo pila kri, ker lahko.

Vsaka stvari ima prednosti in slabosti. Pač bistvo pri najemu je, da ga uporabiš če veš da na lokaciji ne boš pognal korenin. Dobiš službo, se preseliš nekaj let delaš, potem dobiš boljšo ponudbo, sprejmeš in se preseliš.

zavajon ::

tony1 je izjavil:

Morda pa pride k pameti, ko se bo v desetih letih moral 3x seliti, ko ga bodo ven fuknili iz ljubega mira. Ali pa ko bo nabasal na gazdarico (vedno so ženske), ki mu bo pila kri, ker lahko.

Torej priznavaš, da je pri nas najemnik premalo zaščiten? ;)

bm1973 ::

Preveč...

Pa najemniki jamrajo, čeprav imajo najemnino nižjo od povprečja.

Pa pritožujejo se nad stroški, čeprav jih sami povzročajo.

Pa hočejo kavcijo nazaj, čeprav so ti naredili škodo v stanovanju.

Saj za vse obstajajo sodišča in civilne tožbe, ampak kaj ko so neučinkovita.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

LeQuack ::

Oh ne, bogi bogati najemodajalci. A zbiramo zamaške za njih?
Quack !

bm1973 ::

Naj uredijo plačilno disciplino, pa bo marsikdo oddajal...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Excalibur ::

Oddajati v LJ se ne izplača ker so prenizke najemnine. Selim se v večjo nepremičnino. Ideja je bila da oddam naše stanovanje za 1kEUR/mesec (realno glede na trg) pa so me kolegi prepričali naj potipam trg in probam prodati. Prodano za 450k (6600EUR / m2) v 3 dneh (oglaševano za 380k). Kupil oče za hči staro 30 let. Imeli smo kar nekaj ogledov, samo en par je potreboval financiranje. Tolk o relanem stanje v LJ na trgu. Od kje tolk denarja ljudem pa naj si sam vsak po svoje razlaga.

Zgodovina sprememb…

Excalibur je izjavil:

Oddajati v LJ se ne izplača ker so prenizke najemnine. Selim se v večjo nepremičnino. Ideja je bila da oddam naše stanovanje za 1kEUR/mesec (realno glede na trg) pa so me kolegi prepričali naj potipam trg in probam prodati. Prodano za 450k (6600EUR / m2) v 3 dneh (oglaševano za 380k). Kupil oče za hči staro 30 let. Imeli smo kar nekaj ogledov, samo en par je potreboval financiranje. Tolk o relanem stanje v LJ na trgu. Od kje tolk denarja ljudem pa naj si sam vsak po svoje razlaga.

Hvala za tale komentar iz prve roke. Me zanima malce več informacij o opremljenosti/renovaciji stanovanja - kdaj je bilo, katero nadstropje, dvigalo, parking, kater del ljubljane, letnik bloka - če ni skrivnost.

Sem ravno včeraj šel skozi nepremičnine, pa malce pogledal cene in odkar sem zadnjič gledal (kakšno leto, mogoče manj) imam občutek da so šle oglaševane cene gor. Se pa tudi sam počasi pripravljam na prodajo, velika verjetnost prihodnje leto.

Excalibur je izjavil:

Se pravi ti si prodajal za 380k in on je prišel in rekel a ti lahko dam 450k?
Quack !

Bizkit45 ::

Excalibur je izjavil:

Od kje, od tam k imaš tudi ti sedaj. Poklicni dediči in podobno. Jazbinškarji počaki padajo v zemljo, dediči pa prodajajo za 100-kratnik.
In ja ti si oglaševal za 380k, good samaritan ti je pa 70k preplačal..

Malidelničar ::

Tole vprašanje na Redditu (https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/... dobro ponazarja trenutno situacijo na trgu:

Zdravo,

S partnerko želiva kupiti hišo njena vrednost je 380.000€.

Prodajalec želi 30.000€ are

Hipotekarni kredit: banka bo dala 80% preostanek 20% premostitveni kredit.

Ara: 30.000€ želiva prav tako prek kredita banke

Torej za vseh 380.000€ bi rada vzela kredit, skupaj povprečno na mesece imava cca 4600€/neto prihodkov.
Privarčevanih imava nekaj več kot 30.000€, ki pa jih želiva ohraniti kot zlato rezervo in nedotakljivo.

Kaj predlagate in kako bi vi postopali v tem primeru?

Hvala za vse komentarje in nasvete!
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Malidelničar je izjavil:

Tole vprašanje na Redditu (https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/... dobro ponazarja trenutno situacijo na trgu:

Zdravo,

S partnerko želiva kupiti hišo njena vrednost je 380.000€.

Prodajalec želi 30.000€ are

Hipotekarni kredit: banka bo dala 80% preostanek 20% premostitveni kredit.

Ara: 30.000€ želiva prav tako prek kredita banke

Torej za vseh 380.000€ bi rada vzela kredit, skupaj povprečno na mesece imava cca 4600€/neto prihodkov.
Privarčevanih imava nekaj več kot 30.000€, ki pa jih želiva ohraniti kot zlato rezervo in nedotakljivo.

Kaj predlagate in kako bi vi postopali v tem primeru?

Hvala za vse komentarje in nasvete!

Če imajo njuni starši nepremičnino, se lahko da hipoteko še na eno izmed nepremičnin in tako kupita vse s kreditom. Druga varianta če imata dovolj prihodka je, da vzameta najprej gotovinski kredit - ki ima višjo OM in potem kupita.

Al pa se preselita v Bruselj, kjer imata več od življenja. Cenejše nepremičnine, 2x višje plače, delujoče zdravstvo, itd.
Quack !

zavajon ::

LeQuack je izjavil:

Tako je. In on je pristal na to pod pogojem, da mu teh 450k plača v treh dneh. Pol na račun, pol na roke.

johnnyyy je izjavil:

Excalibur je izjavil:

Hvala za tale komentar iz prve roke. Me zanima malce več informacij o opremljenosti/renovaciji stanovanja - kdaj je bilo, katero nadstropje, dvigalo, parking, kater del ljubljane, letnik bloka - če ni skrivnost.

Sem ravno včeraj šel skozi nepremičnine, pa malce pogledal cene in odkar sem zadnjič gledal (kakšno leto, mogoče manj) imam občutek da so šle oglaševane cene gor. Se pa tudi sam počasi pripravljam na prodajo, velika verjetnost prihodnje leto.

Blok je letnik 2012 v celoti renovirano par let nazaj. Primarno nismo imeli namena prodajati ampak se nam je ponudila priložnost za večje stanovanje in smo šli v akcijo. Zgornje nadstropje (majhen blok, 2 nadstropje oz. zadnje), brez dvigala, lastniško parkirišče. Lokacijo bom pa zadržal zase. Je pa walking distance do centra ampak še vseeno blizu gozda (verjetno dovolj za namig). Lokacija je super ker je vse zraven - šola in vrtec (to kar so kupci iskali).

LeQuack je izjavil:

Excalibur je izjavil:

Ne, bilo je več kupcev. Nekaj nižjih ponudb ostali pa so višali.

Zgodovina sprememb…

Bizkit45 je izjavil:

Excalibur je izjavil:

Od kje, od tam k imaš tudi ti sedaj. Poklicni dediči in podobno. Jazbinškarji počaki padajo v zemljo, dediči pa prodajajo za 100-kratnik.
In ja ti si oglaševal za 380k, good samaritan ti je pa 70k preplačal..

Mismo kupili leta nazaj, odplačali kredit in sedaj prodali po tržni ceni. Zakaj po tržni? Ker tudi po tržni kupujemo dalje. Tega pač ljudje na trgu ne razumejo. Jaz bi z veseljem prodal za 200k ampak kaj naj z 200k v LJ? Rit si lahko obrišem to je pa tudi vse. Oz. vsaj v naši okolici - vezani smo na šolo in vrtec. Mi smo samo lovili razliko med prodanimi in kupljenim če se nam izzide. To je pa tudi vse.

Tudi kupcem je jasno ko pogledajo trg. V bliži so novogradnje. Podobna kvadratura je ~380-420k + moraš kupit parking + da je prazno in moraš še vse opremit + da je dlje od šole in vrtec (kar so iskali). Za njih je bil no brainer.

zavajon je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Tako je. In on je pristal na to pod pogojem, da mu teh 450k plača v treh dneh. Pol na račun, pol na roke.

Ne, vse po uradni poti. Polno plačilo bo ob prevzemu ko se mi prestavimo v drugo nepremičnino. Smo se tako zmenili - in seveda penale za vse udeležene če se ne držimo rokov.

Zgodovina sprememb…

Excalibur je izjavil:

Blok je letnik 2012 v celoti renovirano par let nazaj. Primarno nismo imeli namena prodajati ampak se nam je ponudila priložnost za večje stanovanje in smo šli v akcijo. Zgornje nadstropje (majhen blok, 2 nadstropje oz. zadnje), brez dvigala, lastniško parkirišče. Lokacijo bom pa zadržal zase. Je pa walking distance do centra ampak še vseeno blizu gozda (verjetno dovolj za namig). Lokacija je super ker je vse zraven - šola in vrtec (to kar so kupci iskali).

Hvala, okvirno me je zanimalo, da vidim kaj lahko pričakujem oz. si s tvojo informacijo pomagam :).

Pa da se razumemo. Še vedno trdim da so najemnine prenizke glede na cene nepremičnin oz. ne razumem zakaj so tako visoke cene nepremičnin v LJ (pustimo tista fancy mil+ stanovanja). Vrjamem da nas je nekaj ki prodajamo in gremo v večje in lovimo razliko (torej prodajamo po ~enaki ceni na m2 in istočasno kupujemo po isti). Tisti ki pa kupujejo iz nule pa jaz pri zdravi pameti nebi kupoval. Ni logike.

Djole ::

Cisto nic neverjetnega to ni... par primerov iz prve roke: stanovanje oglasevano za 450, prodano za 485, drugo oglasevano za 200, prodano za 240, hisa oglasevana za 410, prodana za 430. Imas primere ko klicejo in ze po telefonu govorijo "daj oglas dol, kupim takoj" itd, se pred ogledom :)

johnnyyy je izjavil:

Excalibur je izjavil:

Hvala, okvirno me je zanimalo, da vidim kaj lahko pričakujem oz. si s tvojo informacijo pomagam :).

Jaz sem bil izredno presenečen. Iskreno, če nebi dobil od kolegov par hintov oz izklicni ceni in kakšno je stanje, bi štartali z ~300k. Toliko sva namreč midva rekla da bi bila vesela če bi dobila. Očitno sva živela pod skalo. Pač trg je še vedno nor - kupuje tudi veliko tujcev. Mladim oz. tistim ki vstopajo na trg za prvo nepremičnino pa ne vem kaj rečt... so v riti imho. Brez olepšavanj. Jaz nimam občutka da se bo izboljšalo kaj.

Djole je izjavil:

Cisto nic neverjetnega to ni... par primerov iz prve roke: stanovanje oglasevano za 450, prodano za 485, drugo oglasevano za 200, prodano za 240, hisa oglasevana za 410, prodana za 430. Imas primere ko klicejo in ze po telefonu govorijo "daj oglas dol, kupim takoj" itd, se pred ogledom :)

Ja, sploh če nekdo išče na določeni lokaciji potem se takoj zagrebejo. Ker midva sva tako gledala da se preselimo samo 500m stran. Drugače nebi prodala, kljub izjemni ceni. Ker ne želimo menjati lokacije ampak samo večje stanovanje. Tudi mi smo podobno rekli prodajalcem. Že takoj po telefonu ker smo poznali blok itd. - kupimo, pridemo pogledat, če vse štima imate prodano nepremičnino.

Zgodovina sprememb…

Excalibur je izjavil:

Jaz sem bil izredno presenečen. Iskreno, če nebi dobil od kolegov par hintov oz izklicni ceni in kakšno je stanje, bi štartali z ~300k. Toliko sva namreč midva rekla da bi bila vesela če bi dobila. Očitno sva živela pod skalo. Pač trg je še vedno nor - kupuje tudi veliko tujcev. Mladim oz. tistim ki vstopajo na trg za prvo nepremičnino pa ne vem kaj rečt... so v riti imho. Brez olepšavanj. Jaz nimam občutka da se bo izboljšalo kaj.

To je tudi razlog zakaj sam že sedaj malce gledam in spremljam. Par referenčnih oglasov sem si shranil, da vidim koliko časa bodo aktivni. Situacija je precej kaotična. Smo se mislili seliti na S.Primorsko/Kras, pa so tam najemnine samo malce manjše kot v LJ, dostopnost pa nikakva - nič praznega.

Če se že seliš, pejt raje v Bruselj, cene nepremičnin so nižje kot v Ljubljani, plače 2-3x višje. Če ne verjameš poglej oglase za nepremičnine in za službe.
Quack !

johnnyyy je izjavil:

Excalibur je izjavil:

To je tudi razlog zakaj sam že sedaj malce gledam in spremljam. Par referenčnih oglasov sem si shranil, da vidim koliko časa bodo aktivni. Situacija je precej kaotična. Smo se mislili seliti na S.Primorsko/Kras, pa so tam najemnine samo malce manjše kot v LJ, dostopnost pa nikakva - nič praznega.

Pač čudno je. Po eni strani se jamra kakšne so cene ampak probaj kupiti kakšno novogradnjo. Če nisi takoj zraven je vse bolj ko ne prodano. Blizu nas je en gradil 3 dvojčke. Pa sem čakal in čakal in čakal kdaj se bo kaj oglaševalo. No pa sem le dobil nekako kontakt, ga pokličem in reče da je vse prodano po ceni 800k/enoto. Brez oglaševanja. Pač norija res. In ta zgodba pa od parih znancev ki so prodajali so tudi mene spodbudil k prodaji in selitvi - prej sva bila prepričana da nimava kaj delat na trgu pri teh cenah ker nisva vedla da je najino tolk vredno. V tem marketu bi se jaz znebil vsega cegla ki ga imam če je le možno (mi pač nimamo ekstra nepremičnin). Ker najemnine tud približno ne sledijo tem trendom. Pa si kupiš nekaj zase ostalo pa v indeksne sklade in čao :D

In glede na mojo izkušnjo mislim da tudi če pride do ne vem kakšne krize ne vidim neke logike da bi cene nepremičnin padla. Večina nepremičnin se danes proda brez financiranja tako da ti ljudje ne bodo imeli problemov da bi morali prodati ker ne bo finančnega pritiska. 5, 6 let nazaj so bile visoke za tist čas ampak takrat so ljudje financirali in pač večino si jih je lahko privoščila nepremičnine. Danes so taki ki rabijo iz nule financirat s krediti itak izrinjeni iz trga. Pač prodajalec da tistemu ki prvi da denar. In pri teh prodajnih cenah poskrbiš da so papirji hitro podpisani.

Zgodovina sprememb…

Excalibur je izjavil:

Pač čudno je. Po eni strani se jamra kakšne so cene ampak probaj kupiti kakšno novogradnjo. Če nisi takoj zraven je vse bolj ko ne prodano. Blizu nas je en gradil 3 dvojčke. Pa sem čakal in čakal in čakal kdaj se bo kaj oglaševalo. No pa sem le dobil nekako kontakt, ga pokličem in reče da je vse prodano po ceni 800k/enoto. Brez oglaševanja. Pač norija res. In ta zgodba pa od parih znancev ki so prodajali so tudi mene spodbudil k prodaji in selitvi - prej sva bila prepričana da nimava kaj delat na trgu pri teh cenah ker nisva vedla da je najino tolk vredno. V tem marketu bi se jaz znebil vsega cegla ki ga imam če je le možno (mi pač nimamo ekstra nepremičnin). Ker najemnine tud približno ne sledijo tem trendom. Pa si kupiš nekaj zase ostalo pa v indeksne sklade in čao :D

Jaz sem nad nakupom novogradnje že davno obupal, pa še življenje se mi je tako obrnilo da sem obupal nad Ljubljano :). Očitno bom tudi jaz moral dat nek oglas in ribarit in če pride dobra cena, prodat in odselit celo familijo. :)

Urbano#Desno ::

No to da se vse (večina) prodaja brez financiranja čisto ne drži ker se obseg nepremičninskih posojil povečuje.

So pa najemnine res postale nekako nizke v primerjavi z cenami.:)) Dobiš tam 3% vrednosti pred obdavčitvijo pa to ob picture perfect scenariju da maš skozi oddano in neproblematične najemnike.

Za LJ imam občutek da tja do 600k gre hitro kar je več pa tudi ni nujno da se bo prodalo kar čez noč.

Se pravi če je par vsak vzame 300k kredita. To je res drobiž, ni čudno da se takoj proda.
Quack !

Urbano#Desno je izjavil:

No to da se vse (večina) prodaja brez financiranja čisto ne drži ker se obseg nepremičninskih posojil povečuje.

So pa najemnine res postale nekako nizke v primerjavi z cenami.:)) Dobiš tam 3% vrednosti pred obdavčitvijo pa to ob picture perfect scenariju da maš skozi oddano in neproblematične najemnike.

Za LJ imam občutek da tja do 600k gre hitro kar je več pa tudi ni nujno da se bo prodalo kar čez noč.

Ja, tudi jaz imam tak občutek. Do 600k gre zelo hitro, ostalo pač malo dlje. Čeprav... kolegi so prodali v 5 dneh (od objave do kupca) za 850k - 100m2 penthouse stanovanje.

Urbano#Desno ::

LeQuack je izjavil:

Se pravi če je par vsak vzame 300k kredita. To je res drobiž, ni čudno da se takoj proda.

Meh ne...
Parov kje je vsak sposoben za 300 krede in da na novo rešujejo stanovanjski problem je verjetno zanemarljivo malo.

Sicer je vsak nakup stvar zase, ampak če malo ugibam bi rekel da tipičen kupec (neko povprečje) za 600k prej proda nekaj 300 - 350 ima še kakšnih 50k sredstev za ostalo se pa vzame kredit. Je pa seveda vsaka transakcija stvar zase tko da se ne da posploševati.

Urbano#Desno je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Meh ne...
Parov kje je vsak sposoben za 300 krede in da na novo rešujejo stanovanjski problem je verjetno zanemarljivo malo.

Sicer je vsak nakup stvar zase, ampak če malo ugibam bi rekel da tipičen kupec (neko povprečje) za 600k prej proda nekaj 300 - 350 ima še kakšnih 50k sredstev za ostalo se pa vzame kredit. Je pa seveda vsaka transakcija stvar zase tko da se ne da posploševati.

Ja tak je naš primer - 450k kupnine, 120k lastnih sredstev nekaj malega še kredita. Ko / če bo potrebna kdaj spet menjava pa ponovimo vajo.

Velki ::

Nič niso najemnine predrage, to je čisto drugi trg. Če oddajaš so tvoji kupci delavci (no airbnb je druga štorja samo tam moraš delat), če prodajaš so tvoji kupci lenuhi iz JS, podjetniki, zahodnjaki in "uspešni" podjetniki iz vzhoda. Tako da ja cene pač v obeh primerih sledijo trgu.

gen Maister ::

Urbano#Desno je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Meh ne...

Nikar ne ugibaj, ker pojma nimaš!!!! ;)

Drugače se pa tole zapiše takole!!!!! :

'Mladi pari', ki cicer niso več tako mladi, imajo že 30 let in +, kar je za žensko in njene porosne sposobnosti že kar pozno, si lahko priviščijo nepremičnino vkljično s kreditom tam okoli 300k, maximalni nekiko čez. Odvisno pač od nepremičnine...

Urbano#Desno je izjavil:

Res čudno, da se povečuje!??? Aaaaa!??
Kateri BIZGEC v Butalah pri teh pogojih in zakonodaji ne sanja, da bi vlagal v nepremičnine in postal nepremičninski Butalski baronček!?? 8-)
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

tony1 je izjavil:

Torej priznavaš, da je pri nas najemnik premalo zaščiten? ;)

Če bi bili najemniki premalo zaščiteni, bi se jim kdo upal oddajati z dolgoročnimi pogodbami, ker bi jih lahko pravno dal jebati, če bi nehali plačevati in jih vrgel ven, če ne plačujejo, tudi, če bi imeli pogodbo za nedoločen čas.

Ker pa izselitev neplačnika traja več let, dolga pa ne moreš niti potem izterjati, se jim daje enoletne pogodbe (oglašuje se pa 11 mesečne, ker je strošek nekaj desetakov za lastnika nepr. vredne 200 jurjev strošek, ki ga bo takoj spravil v panični napad), in z njimi igra sokoban.

Čist simpl logika, pa je ne poštekate. Imate to generalno tezave, ali jo samo izklopite ko vam paše, kot tisti, ki se ne bi cepili proti Covidu "because Fauci!"?

Excalibur je izjavil:

Oddajati v LJ se ne izplača ker so prenizke najemnine. Selim se v večjo nepremičnino. Ideja je bila da oddam naše stanovanje za 1kEUR/mesec (realno glede na trg) pa so me kolegi prepričali naj potipam trg in probam prodati. Prodano za 450k (...)

a) Prepoceni si oddajal, ker ne poznaš trga. Če oddajaš za jurja, bi lahko poklical agencijo, naj odda zate, in najemniku ukrade še eno najemnino, pa ti naj oni povejo, kakšna je realna cena... Nič te ne bi stalo. Realno bi lahko dal oglas za 1900, in potem pogledal, kaj bo trg povedal. Ali pa pokličeš v prvo nepr. agencijo in vprašaš, koliko bo tak nasvet stal, če se ti gravza najemniku prevaliti strošek nepremičninarja...

b) Kdor je dal 450k za flat za mladega človeka, ki bo imel otroke in rabil dvigalo, blok ga pa nima, je butelj. Bo v pritličju puščal otr. voziček in peš nosil gor košaro z otrokom? To delaš, če si flat podedoval, ne pa če si ga plačal s 300 povprečnimi plačami...

jernejl ::

tony1 je izjavil:

Če bi bili najemniki premalo zaščiteni, bi se jim kdo upal oddajati z dolgoročnimi pogodbami, ker bi jih lahko pravno dal jebati, če bi nehali plačevati in jih vrgel ven, če ne plačujejo, tudi, če bi imeli pogodbo za nedoločen čas.
Zakaj bi oddajali za nedoločen čas, če pa lahko za določen? To bi bilo kvečjemu mogoče, če bi se zgledovali po drugih razvitih državah tu naokrog, ki zakonsko omejujejo pogodbe za določen čas. Slovenija ponuja lastnikom precej svobode pri tem, kakšne pogodbe bodo ponudili najemniku. Pa še nadzor nad najemnimi razmerji je praktično neobstoječ.

Utk ::

Kater bedak bi podpisal pogodbo, ki jo je nemogoče prekinit?

tony1 je izjavil:

Excalibur je izjavil:

Oddajati v LJ se ne izplača ker so prenizke najemnine. Selim se v večjo nepremičnino. Ideja je bila da oddam naše stanovanje za 1kEUR/mesec (realno glede na trg) pa so me kolegi prepričali naj potipam trg in probam prodati. Prodano za 450k (...)

a) Prepoceni si oddajal, ker ne poznaš trga. Če oddajaš za jurja, bi lahko poklical agencijo, naj odda zate, in najemniku ukrade še eno najemnino, pa ti naj oni povejo, kakšna je realna cena... Nič te ne bi stalo. Realno bi lahko dal oglas za 1900, in potem pogledal, kaj bo trg povedal. Ali pa pokličeš v prvo nepr. agencijo in vprašaš, koliko bo tak nasvet stal, če se ti gravza najemniku prevaliti strošek nepremičninarja...

b) Kdor je dal 450k za flat za mladega človeka, ki bo imel otroke in rabil dvigalo, blok ga pa nima, je butelj. Bo v pritličju puščal otr. voziček in peš nosil gor košaro z otrokom? To delaš, če si flat podedoval, ne pa če si ga plačal s 300 povprečnimi plačami...

Glede a) poznam zelo dobro na naši lokaciji ker vem za koliko se oddajajo tisti ki oddajajo identično stanovanje našemu.

Glede b) pa a res smo take snežinkice že vsi pa na komot. 3 otroke sem "gor spravu" brez težav :) Da, v mini bloku pustiš voziček dol in neseš košaro gor. Če je moja zmogla in jst tudi tri otroke na tak način znosit pol mislim da lahko tudi večina mladih enako naredi ;) A si kj dedca al nisi no :) V drug štuk pa res ne rabiš dvigala. Nikoli nism štekal te obsesije z dvigali. Razumem da si v 5+ nadstropju ampak do vključno 4.ga pa ga RES ne rabiš.

Uffff!??? :O
Ne vem, kaj je tole!?? Je to še posledica sončnega mrka in gledanja vanj?? Morda lunin krajec?? Ali kaj tretjega?? Vnebovzetja?? 8-O
Kar se je dogajalo in pisalo od sinoči na tem forumu, to pa je fenomen!! 8-)

Utk je izjavil:

Kater bedak bi podpisal pogodbo, ki jo je nemogoče prekinit?

Pacient!?? Bo šlo!???? Si v redu!???? 8-O

Glej. 7 letnemu otroku je lahko in enostavno razložiti, da pogodbo sestavljajo DVE STRANI! Ena stran so pravice, DRUGA STRAN so pa dolžnosti!

In če je katera od teh dveh strani kršena, še posebno v težjih primerih, kot so npr. neplačevanje najemnine; potem je to GROBO kršenje pogodbe in je dejansko ta pogodba nekako ..... kršena! Iz tega potem izhaja, da je neveljavna in se jo lahko izpodbija in prekliče oz. odstopi od nje ali se je prekine.
No, to sicer v Butalah ni vedno enostavno in hitro.
Menda ravno zato, ker je neizmerno veliko bedakov in pacientov na število prebivalstva. ;)
Malce zaskrbljujoča zadeva je tudi to, da se trend celo sčasoma povečuje in številke (še) naraščajo. 8-)

Lahko samo ponovim vprašanje. Lahko z dopolnitvijo "dokler ti ne naredi vsaj 15k škode".

Lahko!
Samo to sta sicer dve LOČENI zadevi, pogodba in pravo in na drugi strani pravosodje in sodišča s sodno prakso in sodniki; se pravi LOČENI ZADEVI, kakor sta ločeni KRAVA in SEDLO!
Lahko pa ju sicer združiš, po domače, osedlaš kravo, jo zajahaš in z njo odjezdiš v (Butalski) sončni zahod! ;)

Ti si že tam zgleda. Ker te živ bog ne razume.
Nimam nič proti pogodbi za nedoločen čas. Samo ta nedoločen čas v resnici pomeni za večno. To pa ni isto in tega ne mislim podpisat. Čeprav oddajam stanovanja, ki se bojo sigurno naslednjih 30 let oddajala. Ne stavim pa večnih problemov če se premislim na to.

Jaz sem z drugega planeta, zato me ne živ ne bog in ne mrtev ne morejo razumet! ;)

Večno sicer nič ni, niti vesilje samo, ampak pustimo zdaj te nepomembne malenkosti!! 8-)

Imaš pa prav! Izgube so lahko kar vekike, presegajo lahko celo 15k€; z lahkoto dosegajo ceno novega srednjega avtomobila, s subvencijo ali pa brez. Ne vem, nekaj se po koluarjih šušlja, da jih je; subvencij namreč, že zmanjkalo!? :)

Zdaj pa, te kot poznavalca, beri STROKOVNJAKA z dolgoletnimi izkušnjami in kilometrino v oddajanju in služenju z neprimičninami sprašujem:

Kdo od teh dveh kalibrov, tončka1 in Ekskaliburja ima prav in kdo se moti!? Dela napako!?
Kar ti je pač bolj razumljivo.

Ali tonček1, ki pravi da je Ekskalibur nepodkovan in se ne spozna na posel in biznis, ker je 'nasedel' kolegom in svoje stanovanje, iz katerega se je odselil prodal??
Ali Ekskalibur, ker se mu ne ljubi, ne splača in ne da ukvarjati z oddajanjem stanovanja, najemanjem kredita in vsemi temi nepremičninskimi posli; nw veruje v cegle kot edino možno opcijo in jih ne čati po božje!??

Kdo od teh dveh kalibrov se moti, dela napako in kdo ima prav!??

ps. Se opravičijem, ker sem iz drugega planeta, da vprašanja nisem mogel zastaviti bilj enostavnejše.

Alcarinnn ::

Ja problem pogodbe za nedoločen čas je ker si jo v SLO smatramo kot za večno, ko skoraj ne morš prekinit ali pa morš ti nadomestek iskat kar je ABSURD...

Pogodba za nedoločen čas bi morala biti samo zato da ne podpisuješ nove vsako leto, vseeno pa bi morala z obeh strani imeti največ 90 dnevni odpovedni rok BREZ RAZLOGA...

Alcarinnn je izjavil:

Ja problem pogodbe za nedoločen čas je ....

Pogodba za nedoločen čas bi morala biti samo zato da ne podpisuješ nove vsako leto, vseeno pa bi morala z obeh strani imeti največ 90 dnevni odpovedni rok BREZ RAZLOGA...

Saj temu je tako! ;)
Samo, to Butalcem razložiti in dopovedati, da zadevo ponotranjijo in tako sprejmejo, ..... ...... ......, ja to pa je (res) misija nemogoče! 8-)

Stanovanje vredno 450 jurjev je bedarija oddajat za jurja. Razen če si ga šparaš, ker ga boš enkrat potreboval.
Moja sirotinja je stala 3x manj pa se oddaja za bistveno več.
Vukojebine so boljši posel. Lj sux. Drago plačaš stanovanje, najemnina je visoka, vseeno pa delaš izgubo. Lose-lose za vse vpletene. V vukojebini je pa win-win.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Ti si že tam zgleda. Ker te živ bog ne razume.
Nimam nič proti pogodbi za nedoločen čas. Samo ta nedoločen čas v resnici pomeni za večno. To pa ni isto in tega ne mislim podpisat. Čeprav oddajam stanovanja, ki se bojo sigurno naslednjih 30 let oddajala. Ne stavim pa večnih problemov če se premislim na to.
Saj zato je pa treba ta trg skonsolidirat. Noben revež tvojega kova si ne upa podpisat take pogodbe za nekaj, kar mu pomeni več kot žena in otroci in avto skupaj. Ena firma, ki oddaja 100 stanovanj, si to precej lažje privošči, ker ima tveganja vračunana v ceno in se to izpovpreči čez več stanovanj, pa tudi kvalitetnejše pogodbe lahko sestavi (ki jim omogočajo preprostejše in učikovitejše ukrepe, če se pogodba krši) ter stanovanja vzdržuje ceneje. Ekonomija obsega pač naredi svoje. Pri nas je trg preveč razdrobljen in vsak kmetavzar bi rad služil z oddajanjem ene luknje, pa čeprav o tem nima pojma. To je možno samo dokler država tovrstno početje subvencionira.
Koliko teh kmetavzarjev, ki oddajajo luknje in s tem služijo ter se pritožujejo, kako težak posel je to, bi preživelo na kakem drugem trgu, npr. če bi odprli gostilno in zaposlili kuharje in natakarje in živeli od zaračunavanja gostom? Če bi rekel, da bi jih 90% propadlo v prvem letu, sem zelo verjetno rekel premalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Motiš se. Taka firma bi imela tolk overheada, pa tudi stalno bi "optimizirala" najemnino, da bi sigurno imela dražje najemnine. Zarad višjih stroškov in ker bi pač lahko. Zakaj bi podpisovali oni za nedoločen čas za neko najemnino, če se lahko izkaže čez 5 let da bi lahko zaračunali bistveno več?

Kako bi oni cenejše vzdrževali? In tudi če bi, najemnik bi plačal vzdrževanje znotraj najemnine po mojstrskih cenah, ne po DIY.

Tvoje žaljenje pa pač pove več o tebi kot o meni. Če komu ni prav pri meni, gre komot na bolje in ceneje. Če najde.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

"Glede a) poznam zelo dobro na naši lokaciji ker vem za koliko se oddajajo tisti ki oddajajo identično stanovanje našemu.

Glede b) pa a res smo take snežinkice že vsi pa na komot. 3 otroke sem "gor spravu" brez težav :) Da, v mini bloku pustiš voziček dol in neseš košaro gor. Če je moja zmogla in jst tudi tri otroke na tak način znosit pol mislim da lahko tudi večina mladih enako naredi ;) A si kj dedca al nisi no :) V drug štuk pa res ne rabiš dvigala. Nikoli nism štekal te obsesije z dvigali. Razumem da si v 5+ nadstropju ampak do vključno 4.ga pa ga RES ne rabiš."

a) Brez zamere, ni videti. Verjamem, da za toliko oddajajo, ampak tudi oni oddajajo prepoceni. Stanovanj v Lj ni, ljudje so pa obupani. V Lj se za jurja oddaja neprenovljeno (ampak ima pa samo 20 let staro klimo in kuhinjske aparate! PS in SS prineseš svoj.) 3S stanovanje v Fužinah, letnik 1982.

b) Racionalizacija. Če nekdo plača 300 povprečnih plač in nosi košaro z otrokom v 2. štuk se je malo izgubil. Čakam, da bo Ferrari začel delati avte "za ta prave desceTM", ki bodo dali zraven kurbl, in ne boš imel el. starterja. Nevednim puvačem s preveč gnarja se bo pa fajn zdelo. Veš, avto ima tako manj mase in bolj leti...

Alcarinnn ::

gen Maister je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Ja problem pogodbe za nedoločen čas je ....

Saj temu je tako! ;)
Samo, to Butalcem razložiti in dopovedati, da zadevo ponotranjijo in tako sprejmejo, ..... ...... ......, ja to pa je (res) misija nemogoče! 8-)

Ne ni, ker morš iskat nadomestno prebivališče itd... moralo bi bit enostavno brezpogojno da lahko kadarkoli odpoveš pogodbo z max 90 dnevnim rokom in nobenega drugega problema s tem in najemnikom... naj si sam išče.
««
277 / 277
»
»»