Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
borut_p ::
Malidelničar je izjavil:
Noro, ste videli tole:
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
"Kot zanimivost objavljam del kupoprodajne pogodbe iz časa, ko je moj dedek leta 1991 po Jazbinšku kupil 3-sobno (70m2) stanovanje v osrednji Sloveniji za takratnih 670.000 SIT.
Če se GPT ne moti je to preračunanih okvirno 100.000€, če prilagodimo inflacijo in takratne plače?"
Priložnosti generacije. 10let nazaj je bil bitcoin, zdaj imas AI.
borut_p ::
Se bos lahko cez nekaj let. Cudno da se ne vtaknete v zasnovo kako so nasi prapra dedi prisli do zemljisc kjer sedaj stojijo hise, kmetije.
Za casa vsake generacije je priloznost. Jamrat ker je nisi izkoristil je bz
Za casa vsake generacije je priloznost. Jamrat ker je nisi izkoristil je bz
LeQuack ::
Ti res praviš da je zaradi bitcoina in AI sedaj lažje priti do stanovanja? Jesus christ.
Quack !
Telbanc ::
Malidelničar je izjavil:
Noro, ste videli tole:
"Kot zanimivost objavljam del kupoprodajne pogodbe iz časa, ko je moj dedek leta 1991 po Jazbinšku kupil 3-sobno (70m2) stanovanje v osrednji Sloveniji za takratnih 670.000 SIT.
Če se GPT ne moti je to preračunanih okvirno 100.000EUR, če prilagodimo inflacijo in takratne plače?"
Priložnosti generacije. 10let nazaj je bil bitcoin, zdaj imas AI.
Seveda to no popolno, majnka še udeležba, ki jo bilo treba plačati pred vselitvijo. Blo je ene 10-20% vrednosti stana. Poleg tega so bla ta stanovanja narejena pod Titom in v gnilem socijalizmu, kjer so ljudi zapirali na goli otok. To pomeni da so mela zlo slabo karmo. Bil je še popust 20% na čisti keš, ker so se bali, da stanovanja ne bojo šla. Folk je pol prodal marke državi, kupil stan in so vsi zmagali, ker je država krvavo rabila keš. In ko rabiš keš, je druga cena.
Če pogledaš statistiko, o tem kako se je gradilo potem v demokraciji, kjer zaj dihamo mulekule svobode in demokracije, no, majo stanovanja zlo dobro karmo. Vidimo, da se praktično ni gradilo v številkah ki bi bile mogoče in potrebne.
Zato so take cene. Dobra karma in demokracija, opla, to pa ni zastojn.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
enavlaka ::
Malidelničar je izjavil:
Noro, ste videli tole:
Če se GPT ne moti je to preračunanih okvirno 100.000€, če prilagodimo inflacijo in takratne plače?"
Take so bile cene. 670kSIT je 3k€. Povprečna plača je bila 10kSIT, torej 67 plač, 5 let in je tvoje.
Po osamoslabitvi pa so začele plače gor leteti, tako so tudi trgovke imele kmalu po 100k.
Razen, da je deda prevzel nase kar veliko tveganje, je v nekaj letih odplačal cel flet.

Blinder ::
Če bi se ukinilo vlačenje družinskih članov tujih delavcev v Slovenijo, bi bilo povpraševanje po večjih stanovanjih manjše, kar bi nekoliko izboljšalo situacijo.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
MadMen ::
Če bi se ukinilo vlačenje družinskih članov tujih delavcev v Slovenijo, bi bilo povpraševanje po večjih stanovanjih manjše, kar bi nekoliko izboljšalo situacijo.
Še boljša ideja, kaj pa če narediš nepremičnine neprivlačne za investicijo?
Koliko gasterbajterjev pa dejansko kupi stanovanje? 3 sobno stanovanje v Ljubljani gre danes proti 400k€
Utk ::
To bi komot naredili. Jaz že en čas obnavljam eno staro hišo. Najprej sem računal oddajat kaki družini. Potem vletita Mesec in Golob s 20 ali 30,000 stanovanji, po celi Sloveniji. Če to računam na neko okolico s 20 ali 30,000 prebivalci, je to 200 ali 300 stanovanj. Tu nimam kaj praskat. Zato sem spremenil koncept in zdaj delam za delavce iz Azije. Več spalnic, parkirišče ni potrebno, itd. Zdaj sem proti koncu in bojo pač Azijci not. Kje je zdaj tistih 200 ali 300 stanovanj za družine pa naj povesta Golob in Mesec.
Ok, sej priznam da nisem to spremenil zarad Goloba, ker sem zmeraj vedel da naklada. Ampak res sem računal na družino, ker za 10 delavcev iz Bosne nimam dovolj veliko parkirišče. Filipinci pa nimajo avtov (še).
Družine pa pač not ne bo, ker to je potem menda izkoriščanje mladine, zlobni kapitalist, itd. Fuck this shit. Čeprav je jasno da bi družina plačala pol manj kot 10 Filipincev.
Ok, sej priznam da nisem to spremenil zarad Goloba, ker sem zmeraj vedel da naklada. Ampak res sem računal na družino, ker za 10 delavcev iz Bosne nimam dovolj veliko parkirišče. Filipinci pa nimajo avtov (še).
Družine pa pač not ne bo, ker to je potem menda izkoriščanje mladine, zlobni kapitalist, itd. Fuck this shit. Čeprav je jasno da bi družina plačala pol manj kot 10 Filipincev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
LeQuack ::
Zakaj pa obnavljaš hišo? Saj filipinci ne rabijo parketa, wc-ja in podobnih stvari.
Quack !
Utk ::
johnnyyy ::
Sem vprašal AI in je bil odgovor 670.000 SIT leta 1991 je okrog 50k€ danes.
Problem teh računov je v tem, da smo takrat imeli konkretno inflacijo:
- 1991 - cca 1xx%
- 1992 - cca 2xx%
- 1993 - cca xx%
In ko imaš letno inflacijo preko 100% je precej pomembno ali računaš na januar 1991 ali na december 1991.
Ta pogodba je bila podpisana 20.12.1991 in AI pove, da je bila takrat pogodbena cena cca 53k€. Ampak ... spet smo pri inflaciji. Podpisnik pogodbe je moral v 60 dneh plačati 200k SIT, potem pa vsak mesec sorazmerni del v 120 obrokih. In ko imaš letno inflacijo +100% se vsak odložen mesec konkretno pozna. In če je kupec to izkoristil in plačeval na "rok", potem je realno plačal za to stanovanje dobrih 10k€.