» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
117 / 133
»»

LeQuack ::

In za koga bodo to gradil če noben ne bo moral kupit ker bodo krediti tako dragi?
Quack !

enemon ::

LeQuack je izjavil:

In za koga bodo to gradil če noben ne bo moral kupit ker bodo krediti tako dragi?

Elita in mafija kupujeta brez kreditov.

borut_p ::

LeQuack je izjavil:

denarja je še vedno dovolj - ne rabi biti to elita. krediti pa tudi niso dragi - še vedno okrog 2%, to je zelo poceni

Invictus ::

enemon je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Elita in mafija kupujeta brez kreditov.

Tudi oni niso neumni, če tega potem nikomur ne mnorejo oddati...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mr_chai ::

V teh 2 letih nam je EU pokradla še in še keša. Jst ne vem kdo bo sodil tem ljudem za krmilom, ampak en jim bo mogu, če ne prej, pa potem ko bo nastal totalni kaos in se bo celotno gospodarstvo zlomilo in bo vladal zakon ulice.

Magic1 ::

Obrestno mero morajo dvignit, da se neha zapravljat. V drugem primeru bo inflacija še naprej rasla, tako da nimajo izbire. Akumuliran denar med krizo se sedaj na račun draginje hitro porablja in folk bo/je stopil na zavoro zapravljanja. Kar bo pa prešlo v krizo. Bogati pa se zavedajo, kaj to pomeni in ne bodo kupovali nepremičnin, temveč bodo par let počakali, da dobijo več/boljše/ceneje za svoj denar.
Magic

gruntfürmich ::

borut_p je izjavil:

gradbeništvo se še ne bo "sesulo". namreč državnih investicij je še na spisku za mrl eur - tako da tudi če se bodo stanovanja ustavila, gradbene firme ne bodo defaultirale kot je bilo to včasih. Bo pa spet verjetno dosti lažje dobiti obrtnika po normalni ceni. Je pa za naslednje dve leti še napovedanih kar nekaj velikih gradenj stanovanj - tako v ljubljani kot v okolici.

tudi državne investicije se lahko zamaknejo, če bo minus v proračunu.

ker v sloveniji verjetno ni tako nastavljeno, da bi se kaj državnih investicij preložilo v čas recesije, da ima folk delo. v sloveniji se vse gradi ko je bum in nobeden nima časa, da drug drugemu zvišujejo ceno, v recesiji pa vsi pocrkajo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

aviator ::

gruntfürmich je izjavil:

borut_p je izjavil:

gradbeništvo se še ne bo "sesulo". namreč državnih investicij je še na spisku za mrl eur - tako da tudi če se bodo stanovanja ustavila, gradbene firme ne bodo defaultirale kot je bilo to včasih. Bo pa spet verjetno dosti lažje dobiti obrtnika po normalni ceni. Je pa za naslednje dve leti še napovedanih kar nekaj velikih gradenj stanovanj - tako v ljubljani kot v okolici.

tudi državne investicije se lahko zamaknejo, če bo minus v proračunu.

ker v sloveniji verjetno ni tako nastavljeno, da bi se kaj državnih investicij preložilo v čas recesije, da ima folk delo. v sloveniji se vse gradi ko je bum in nobeden nima časa, da drug drugemu zvišujejo ceno, v recesiji pa vsi pocrkajo.

Jup. Ni vsak dan nedelja, da bo drzava fantom lopatnikom dajala peneze, da bodo ti malo gradili, se to bolj za sebe kot za drzavo.

Ko pride realnost in trosimo kolikor ustvarimo, se moramo zadolzevati, da nafutramo 200k v javnem sektorju in 650k ljudi v penziji. Zato bo takrat folk zbiral za 5 dag posebne, ne pa gradil nalozbene nepremicnine in letne kuhinje.

Poleg tega, da imamo danes bistveno drazjo ter ostarelo drzavo kot smo jo imeli 2008, prakticno ni vec veliko za prodati.
Spominja te me na Ortica iz Tu pa tam, ki je imel plan, da bodo 1000 prodali in ukradli uno gnilo petko.

Ljudje gredo v penzijo z precenjeni mi cegli, in ce in definitivno bodo cene ceglov padle, se lep cas ne bo zidalo.

Kdo omenja da so drzavne investicije stanovanja? Razmisljajte sirse. Gre se predvsem za infrastrukturo ... ceste/zeleznice ... bolnice/sole ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borut_p ()

Telbanc ::

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...

"Da se denarna politika počasi normalizira, je čutiti na vsakem koraku. Šestmesečni evribor je od torka prvič po letu 2015 spet v pozitivnem območju (trimesečni je še negativen). To bodo občutili vsi, ki imajo hipotekarna posojila s spremenljivo obrestno mero. Sprva mesečni obroki ne bodo bistveno višji (evribor verjetno do konca leta ne bo presegel enega odstotka), lahko pa se močno zaplete, če bi evribor krenil krepko višje. Samo za ilustracijo: približno 550 evrov na začetku odplačevanja 30-letnega posojila znaša obrok pri glavnici 150 tisoč evrov in 0-odstotnem evriborju, kar 1000 evrov pa pri 5-odstotnem evriborju. Občutna razlika, ki življenje lahko postavi na glavo."

Z višanjem obresti se bo marsikomu, postavilo življenje na glavo. In njegova nepremičnina bo prišla na trg. Kolk je men znano, banke v SLO. že opuščajo fiksno obrestno mero za kredite.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

karafeka ::

_

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Seveda morajo strašiti kot se da ... mediji so znani po tem, da delajo paniko, saj jih drugače noben ne bo bral. kakšen euribor 5%, kdaj je bil tako visok? mislite, da centralne banke nebi nič odreagirale in bi kar dopustile sestuje gospodarstva?
spet blodnje nekoga z dolgoročno vizijo od tipkovnice do monitorja, zaveda pa se totalno nič, kakšno škodo s tem lahko naredi.

blink ::

Najemnina za funkcionarje: le 2,9 evra za kvadratni meter
https://www.mladina.si/217639/najemnina...

Torrent ::

Torrent je izjavil:

Sej je vsem logika uspeha jasna. Buy low, sell high (kar se sicer sliši bolj preprosto, kot je). Pri stanovanjih je malo drugače, je pa podobna logika umetnega balona. Balon bo počil in vse kar lahko naredimo je, da ugibamo kdaj in ne če. Jaz pravim, da v roku dveh let. Najprej LJ, potem sledi MB in ostala mesta. Cena se bo spustila za 20 - 30% (to bo dno čez 4 leta). Tisti, ki imajo stanovanja in se bodo selili tega ne bodo močno občutili (manj bo dobil, manj bo dal za drugo stanovanje). Tisti, ki bodo oddajali, bodo nekaj denarja izgubili (nič strašnega za njih, pač malo slabša investicija, če gre za investicijo). Tisti, ki so kupili na vrhu in imajo kredite (več kot 50% vrednosti stanovanja), bodo najbolj občutili spremembo, še sploh za Euribor obrestno mero. Za vzorec bo takih, ki kredita ne bo moglo plačevati. Začeli bodo jokati po televiziji, da izgubljajao domove. Nastala bo organizacija "Živi zid", ki bo želela preprečit evikcije. Večina bo kredit pač odplačevala naprej in jamrala, zakaj niso raje počakali. Gradbeniki bodo začeli propadat, nedokončane stavbe bodo šle v stečajno maso. Začele se bodo dražbe, kjer se bodo nepremičnine dokončale in prodajale za drobiž. Za tiste, ki bodo imeli denar bodo to super posli. Stanovanje bo kupilo še nekaj srečnežev, ki bodo kreditno sposobni. Sicer bodo obresti višje ampak suma sumarom bodo dali manj, kot če bi kupili sedaj. Gradbinci se bodo postavili na noge in jovo na novo do današnjega stanja.

Na ta komentar bodo eni pisali, da to gre samo gor, gor, gor, čeprav sami vejo, da NIČ ne gre samo gor. Drugi bodo pisali, da bo vse padlo za 50%, kar ne bo, ker je to pod realno vrednostjo.

To je to... Simpl ko pasulj. Been there, done that. :D

Fantje, da ne pozabimo kaj sem napovedal 19.5.2021. Še malo, pa bomo videli, če sem imel prav ali pa sem falil. Število poslov sicer že upada in nekateri že delajo dražbe za novogradnje iz nekega razloga, kljub temu, da se "odlično prodajajo". Zanimive taktike. :)

poweroff ::

Bravo. Prosim te samo, da se oglasiš še čez pol leta, pa da zbereš še izjave tistih najbolj glasnih kako bo šlo vse gor in kako je vse OK.

Mislim, da imaš prav, si eden redkih, ki ni podlegel masovni psihozi.
sudo poweroff

Lonsarg ::

Ja 20-30% padec je skoraj gotov v roku nekaj let, tudi 2008 je bilo podobno, to so pač cikli.

AMPAK to je padec v indexu, indexu ki že vkalkulira inflacijo. Če pade v štirih letih po indexu 30% in imaš v teh istih 4 letih 30% inflacijo to pomeni da cena nepremičnine v EUR ostane enaka.

In inflacija 2021- 2025 skoraj gotovo ne bo pod 30%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

trancer01 ::

Ja kar čestitajte si za svoje genialne napovedi. Me prav zanima, koliko vas bo kakšno nepremičnino kupilo čez X let, ko bodo cene dejansko kaj nižje.>:D

Lonsarg ::

Iz mojega napisanega je zakljucek da je bolje kupiti sedaj kot kasneje.

trancer01 ::

Če najdeš nekaj, kar ti je všeč in si lahko privoščiš, najbrž res.

Telbanc ::

Popravek sem napovedal tud jaz, sam sem mislu da bo mal prej.

Lonsarg je izjavil:

Iz mojega napisanega je zakljucek da je bolje kupiti sedaj kot kasneje.

Če dobiš še kredit z fiksno, k to zaj postaja preteklost.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

trancer01 je izjavil:

Ja kar čestitajte si za svoje genialne napovedi. Me prav zanima, koliko vas bo kakšno nepremičnino kupilo čez X let, ko bodo cene dejansko kaj nižje.>:D

To je bila pač moja napoved, za katero vsaj trenutno kaže, da se bo uresničila, nič pa še ni fiksno. Bomo videli, jaz sem želel samo spomnit na to. Glede tega, če bom kupil nepremičnino ali ne, pa bomo tud še videli. Če mi bo kaj všeč za pravo znižano ceno mogoče bom, če ne, pa pač ne bom. :)

Piše, da so cene novogradenj že padle za 8,7% v Sloveniji, kar je seveda še drobiž, glede na višave, ki so jih dosegle pred tem. Rabljena še bodo sledila. Po celem svetu že padajo cene nepremičnin, samo Slovenci so pač malo bolj počasni in rabijo malo dlje, da pogruntajo, da to pač ni realna cena za njihove cigle. Drugače pa banke že ukinjajo ležarine, fiksna obrestna mera pa je trenutno okrog 2,60%. Država tud sanja o nepremičninskem davku, ampak pustimo to, ker vprašanje, če si ti lopovi sploh upajo to uredit. Bi pa to bil zadnji žebelj v ta balon nepremičninskega lobija.

MadMen ::

Seveda, Slovenci smo glupi, ampak če pogledaš statistko nepremičninskega trga recimo v ZDA, lahko vidiš da je rast že zadnih 60 let...

Lonsarg je izjavil:

Ja 20-30% padec je skoraj gotov v roku nekaj let, tudi 2008 je bilo podobno, to so pač cikli.

AMPAK to je padec v indexu, indexu ki že vkalkulira inflacijo. Če pade v štirih letih po indexu 30% in imaš v teh istih 4 letih 30% inflacijo to pomeni da cena nepremičnine v EUR ostane enaka.

No ja, po vsaki inflaciji sledi recesija. Če pa ima še kdo privarčevan zajetnejši vložek za nepremičnino, bo cena nepremičnine zagotova nižja, kljub višji obrestni meri za preostali znesek. Sej poglej v zgodovino, kljub inflaciji pri prejšnji krizi in višji obrestni meri so bila stanovanja zelo poceni v primerjavi z danes, ko smo po mojem mnenju na vrhu balona. Ker to kar vidimo danes je živa norost. Npr. https://www.bolha.com/nepremicnine/loka...

Povej mi kdo je tu nor? Jaz al tisti, ki misli da bo to prodal? Pa to ni izjema. Reality check incoming. :)

Utk ::

Ker to kar vidimo danes je živa norost. Npr. https://www.bolha.com/nepremicnine/loka...

Če to "pade" na normalno vrednost, recimo 150 jurjev bi bila čist ok cena, še zmeraj daleč od nizke, se temu res lahko reče "padec"? Je bilo to kdaj vredno 200 jurjev?

MadMen je izjavil:

Seveda, Slovenci smo glupi, ampak če pogledaš statistko nepremičninskega trga recimo v ZDA, lahko vidiš da je rast že zadnih 60 let...

Seveda, to drži tud za Slovenijo na tako dolgo obdobje. To pa ne pomeni, da ni nihanj (tud velikih). Mene načeloma ne zanima ravno, kolk bo moje stanovanje vredno čez 60 let, ker bom že pod zemljo takrat. Zato pa če kupujem, bi raje kupil na spodnjem delu nihanja, kot pa na vrhu, ker to pa bom občutil. :)

eventyrer ::

Torrent je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

No ja, po vsaki inflaciji sledi recesija. Če pa ima še kdo privarčevan zajetnejši vložek za nepremičnino, bo cena nepremičnine zagotova nižja, kljub višji obrestni meri za preostali znesek. Sej poglej v zgodovino, kljub inflaciji pri prejšnji krizi in višji obrestni meri so bila stanovanja zelo poceni v primerjavi z danes, ko smo po mojem mnenju na vrhu balona. Ker to kar vidimo danes je živa norost. Npr. https://www.bolha.com/nepremicnine/loka...

Povej mi kdo je tu nor? Jaz al tisti, ki misli da bo to prodal? Pa to ni izjema. Reality check incoming. :)

temu "prihranku" prištej še strošek bivanja v najemu vsa ta leta.

Enosobno je cca 400 EUR na mesec, 2 ali 3 sobna v nekem ne preveč dobrem stanju okoli 500 EUR na mesec.

Torej 6000 EUR letno, 30.000 EUR v 5 letih. Torej da se ti splača čakat "recesijo" da bi cena nepremičnine padla, mora pasti za najmanj 30.000 EUR v 5 letih da boš ti plačal enako kot če bi jo kupil zdaj.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Torrent je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

temu "prihranku" prištej še strošek bivanja v najemu vsa ta leta.

Tega ne štejem, ker imam isto ceno že 8 let in to je 400€ za enosobno s stroški vred. Tako, da če odštejem, kake stroške bi imel v svojem enosobnem, je to sigurno vsaj 200€ na mesec. Tako da se mi zdi osebno ta strošek zanemarljiv.

to je pesek v oči kar delaš.

400 EUR mesečno je 4800 EUR letno, 24.000 EUR v 5 letih.
Če čakaš recesijo mora cena nepremičnini takrat pasti vsaj za 24.000 EUR v primerjavi z danes da se ti splača čakat. Drugače boš v minusu. In..upam da se zavedaš da boš zagotovo v minusu če čakaš.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

400 € mesečno je 4800 € letno, 24.000 € v 5 letih.
Če čakaš recesijo mora cena nepremičnini takrat pasti vsaj za 24.000 € v primerjavi z danes da se ti splača čakat.

Kako pesek v oči? V svojem stanovanju bi imel stroškov vsaj 200€ (da ne štejem obrabe, naprav itd.). To je max 200€ za najemnino. Pa zračunaj. :)

kaj so zate stroški? elektrika, voda in ostale položnice? a to imaš zdaj gratis?

torej živiš pri mamici al kaj.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

kaj so zate stroški? elektrika, voda in ostale položnice? a to imaš zdaj gratis?

Za mene so stroški elektrika, voda, stanovanjski sklad, internet, plin itd. Ja, to imamo vključeno v najemnino, ker je stanovanje v hiši.

Ne ni pri mami, ampak tako sem se zmenil pred 8 leti in je tako ostalo. V LJ, 15m peš do centra.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Prav, potem mora cena pasti za 12.000 EUR v 5 letih da boš na 0.

Večina ima 400 EUR + stroški. S svojim bluzenjem samo izkrivljaš resnico ker imaš ti pač malenkost drugačen dogovor.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Prav, potem mora cena pasti za 12.000 EUR v 5 letih da boš na 0.

Večina ima 400 EUR + stroški. S svojim bluzenjem samo izkrivljaš resnico ker imaš ti pač malenkost drugačen dogovor.

Drži in brez skrbi, da bo padla dost več kot to.

nepremičnino se kupi takoj ko si jo lahko privoščiš in najdeš takšno v kateri želiš živet.

Vse ostalo je loterija.

In ne, ne verjamem da bo "padla dost več kot to".

Zato ker bodo ob morebitni recesiji šli ljudje v bankrote in bodo lastnice nepremičnin banke. Veš da jih bodo prodajale šele ko bodo banke rabile denar za kapital nove kredite, prej ni razloga da bi jih prodajale pod ceno.

Recesija leta 2008 se je poznala veliko kasneje. Takoj ob recesiji ni bilo nobenega padca cen nepremičnin.
Tako da če drugo leto udari recesija boš ti nižanje cen videl šele okoli leta 2028. Čez 6 let torej. Uživaj v najemu.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

nepremičnino se kupi takoj ko si jo lahko privoščiš in najdeš takšno v kateri želiš živet.

Vse ostalo je loterija.

Zato ker bodo ob morebitni recesiji šli ljudje v bankrote in bodo lastnice nepremičnin banke. Veš da jih bodo prodajale šele ko bodo banke rabile denar za nove kredite, prej ni razloga da bi jih prodajale pod ceno.

Kako ne bo padla več kot to?
"Cene novih stanovanj so se znižale za 8,7 odstotka, cene novih družinskih hiš pa zvišale za dva."
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...

Če to drži, pa recimo, da bi imel novo stanovanje za 300k, bi že ta cena bila nižja za 26k.

Torrent je izjavil:

eventyrer je izjavil:

Vse ostalo je loterija.

Zato ker bodo ob morebitni recesiji šli ljudje v bankrote in bodo lastnice nepremičnin banke. Veš da jih bodo prodajale šele ko bodo banke rabile denar za nove kredite, prej ni razloga da bi jih prodajale pod ceno.

Kako ne bo padla več kot to?
"Cene novih stanovanj so se znižale za 8,7 odstotka, cene novih družinskih hiš pa zvišale za dva."
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...

Če to drži, pa recimo, da bi imel novo stanovanje za 300k, bi že ta cena bila nižja za 26k.

Na letni ravni je bila rast cen stanovanjskih nepremičnin 16,9-odstotna. Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih stanovanj (za 19,9 %);

Rabljene nepremičnine gredo še vedno hudo hudo hudo navzgor.
Ne fantaziraj da boš v roku 6 let karkoli kupil ceneje kot je vredno danes.

sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 15,6 %) in novih stanovanj (za 4,5 %). Cene novih družinskih hiš pa so se znižale za 1,5 odstotka.

Cene novih stanovanj so zrasle za 4.5 % v primerjavi z lanskim letom.

ČE boš tako površno bral članke ki jih sam linkaš boš večno v najemu živel.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Na letni ravni je bila rast cen stanovanjskih nepremičnin 16,9-odstotna. Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih stanovanj (za 19,9 %);

Rabljene nepremičnine gredo še vedno hudo hudo hudo navzgor.
Ne fantaziraj da boš v roku 6 let karkoli kupil ceneje kot je vredno danes.

Nekam osebno si vzel to debato. Meni je trenutno čist ok v najemu, tako da hvala, bom užival še naprej, ker je trenutna cena, lokacija in garaža odlična.

"Rabljene nepremičnine gredo še vedno hudo hudo hudo navzgor."
Smešno. Torej je nova logika, da ko pada cena novogradnjam, bodo šla stara stanovanja samo gor, gor, gor. Bomo pa novogradnje kupovali, glede na to, da se jih še kr nekaj gradi. :D

Ne fantaziram, ampak predvidevam. Če ne bo tak, pač ne bo. Drugače se je v prvi krizi padec cene že kr dobro poznal po parih letih. Kdo pa je rekel, da je treba čakat na čisto dno.

Cena novogradenj na letni ravni je za 4.5 % višja kot lani. Gleda se letno povprečje ne vikend prdec ko slučajno cena malenkost pade ampak je letno še vedno nad lanskim letnim povprečjem.

Torrent je izjavil:

[Meni je trenutno čist ok v najemu, tako da hvala, bom užival še naprej, ker je trenutna cena, lokacija in garaža odlična.

vredu, torej se ne daje ljudem nasvetov ki niti zate niso ustrezni. Oziroma so ustrezni ker ti pač "paše živet v najemu".

Torrent je izjavil:

Nekam osebno si vzel to debato.

drži, malce me motite najemnikarji ko tako hvalite življenje v najemu in dajete iz riti privlečene razloge zakaj je fajn živet v najemu.
Pač ni obrnjeno direktno proti tebi ampak proti vsem "najemnikarjem" ki listajo razloge zakaj je "fajn bit v najemu" namesto da bi čimprej našel način kako kupiti svojo nepremičnino.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Cena novogradenj na letni ravni je za 4.5 % višja kot lani. Gleda se letno povprečje ne vikend prdec ko slučajno cena malenkost pade ampak je letno še vedno nad lanskim letnim povprečjem.

Torrent je izjavil:

[Meni je trenutno čist ok v najemu, tako da hvala, bom užival še naprej, ker je trenutna cena, lokacija in garaža odlična.

vredu, torej se ne daje ljudem nasvetov ki niti zate niso ustrezni. Oziroma so ustrezni ker ti pač "paše živet v najemu".

Jaz že razumem kaj sem prebral. Zato sem tud zgoraj napisal, da je ta padec nič v primerjavi s tem kolk so narasle pred tem. To pa ne spremeni dejstva, da če bi kupil novo stanovanje pred parimi meseci, da ne bi več plačal za njega, kot pa če ga bom malo kasneje.

Jaz ne dajem nasvetov. Sem kje napisal, da je to nasvet? Jaz sem samo napisal svoje mnenje, kar mislim da se bo zgodilo, na podlagi zgodovinskih dejstev. Vsak se odloči zase. Vidim pa da te nekaj osebno muči v tej debati. Sklepam lahko da te muči mogoče dejstvo, da si kupil zelo drago stanovanje po spremenljivi obrstni meri? Ali pa mogoče prodajaš kakšno stanovanje? :D

Nepremičnine mi res ni bil problem kupit niti prej. Vse kar rabiš je 20% lastnega vložka in dovolj veliko plačo za kredit. Ne vem pa, zakaj bi plačal za stanovanje 5k na m2, če lahko plačam 3k na m2 kasneje? 5k na m2 lahko tud dam kasneje, ker nisem eden tistih believerjev v gor, gor, gor. :)

Zgodovina sprememb…

Sem kupil hišo po fiksni (1.6) vendar se pred tem z nepremičninam nisem ubadal in ko sem se odločil za nakup je bilo izjemno težko dobiti kakršenkoli dober nasvet ker so forumi polni ljudi ki ne nameravajo kupiti nič in samo pišejo kako jim je fajn živet v najemu in samo pišejo kako bodo cene nepremičnin padle. Tako pa pišejo že od leta 2017.

A so cene nepremičnin že padle pod vrednost leta 2017?

rofl.

Sicer ja, če to bedarijo pišeš stalno 50 let bodo na neki točki morda res padle če bo kak hud kolaps in takrat boš lahko rekel "AAAAHA, SEM VAM REKEL". :D

Tako da ja, če vidim da nekdo reče "cene nepremičnin bodo padle, bom takrat kupil" mi gredo dlake pokonci.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Sem kupil hišo po fiksni (1.6) vendar se pred tem z nepremičninam nisem ubadal in ko sem se odločil za nakup je bilo izjemno težko dobiti kakršenkoli dober nasvet ker so forumi polni ljudi ki ne nameravajo kupiti nič in samo pišejo kako jim je fajn živet v najemu in samo pišejo kako bodo cene nepremičnin padle. Tako pa pišejo že od leta 2017.

A so cene nepremičnin že padle pod vrednost leta 2017?

rofl.

Sicer ja, če to bedarijo pišeš stalno 50 let bodo na neki točki morda res padle če bo kak hud kolaps in takrat boš lahko rekel "AAAAHA, SEM VAM REKEL". :D

Ne, niso padle pod vrednost leta 2017. Še! :) Moje napovedi vsebujejo tud oceno v letih. Tak da ne morem tega pisat 50 let in met prav. Pač bomo videli, če sem imel prav ali ne. Bom preživel tud če nisem imel prav in požrl besede. :)

Zgodovina sprememb…

:D

že vredu.

Saj pravim, ni proti tebi pisano ampak proti vsem ki pišejo nasvete da je bolje počakat da cene padejo. Sem takrat zaradi takih objav resno razmišljal ali je hiša predraga ali se splača čakat ali kaj naj naredim. Na srečo nisem poslušal nikogar in šel takoj v nakup.
Danes bi bila cena hiše skupaj s kreditom vsaj 30% višja kot je bila takrat. V tem času ne bi bil zmožen toliko prihranit dodatno kot se je cena te hiše zvišala.

Tako da ja. Če bi kdo rad kupil...faking kupi, vseli se in uživaj v lastni bajti.

Ali pa svoje finance dajaj najemodajalcu da si bo on lahko še eno hišo kupil.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

:D

že vredu.

Saj pravim, ni proti tebi pisano ampak proti vsem. Sem takrat zaradi takih objav resno razmišljal ali je hiša predraga ali se splača čakat ali kaj naj naredim. Na srečo nisem poslušal nikogar in šel takoj v nakup.
Danes bi bila cena hiše skupaj s kreditom vsaj 30% višja kot je bila takrat. V tem času ne bi bil zmožen toliko prihranit dodatno kot se je cena te hiše zvišala.

Pravilno, še sploh, če si kupil hišo kot primarno nepremičnino. Kolk pa si dal za hišo, če ni skrivnost?

Zgodovina sprememb…

Old Spice ::

Vidva linkata primerjave Q1 2021 na Q1 2022. V Q1 2022 je folk še norel in lovil zadnji vlak poceni kreditov, zato so taki tudi podatki. Banke pa so sedaj precej priprle vrata. In čisto mimogrede, banke so dvig ECB 0.5% že davno vračunale v ceno kredita. Zato je že danes fiksna krepko nad 2%. Po prvem dvigu sem pa prepričan, da že brusijo in se pripravljajo na nov dvig.

Jap. Tako da kdorkoli je lani fantaziral da bo karkoli kupil ceneje.... ne bo.

Old Spice ::

V nekaterih primerih folk IMO dejansko lahko proftira. Je pa takih verjetno malo.

V mislih imam teoretičen primer. Nakup stanovanja v decembru 2021 za 250k. Lastna udeležba 100k. Potreben kredit 150k.

Zaradi recesije decembra 2022 cena stanovanja zdrsne za 10% na 225k. Hkrati ima kupec dodatno leto za povečanje lastne udeležbe. Bil je relativno uspešen in uspel povečati kupček iz 100k na 130k (z že odšteto najemnino in ostalimi stroški za 1 leto življenja). Lastna udeležba torej 130k. Razlika za kredit 225k-130k=95k.

Zaradi visoke lastne udeležbe recimo, da je tudi banka bolj prizanesljiva pri OM. Razlika v kreditu bi torej bila 150k vs. 95k.

Kdor je lani vzel 100.000 EUR kredita po meri 1.6% na 15 let je za kredit plačal cca 14000 EUR manj kot letos ki je z enakimi paketi obrestna mera 2.7%.
Tudi predlani se je dalo dobit 1.6%.

Cena nepremičnine vredne 250.000 EUR bi morala pasti za cca 14.000 EUR (torej v bistvu 5%) da bi nekdo ki je vzel 100k EUR kredita za isto nepremičnino plačal enako.

Zgodovina sprememb…

3p ::

Torrent je izjavil:

eventyrer je izjavil:

400 € mesečno je 4800 € letno, 24.000 € v 5 letih.
Če čakaš recesijo mora cena nepremičnini takrat pasti vsaj za 24.000 € v primerjavi z danes da se ti splača čakat.

Kako pesek v oči? V svojem stanovanju bi imel stroškov vsaj 200€ (da ne štejem obrabe, naprav itd.). To je max 200€ za najemnino. Pa zračunaj. :)

---
Še enkrat več: tudi ob upanju na padec cen, se to splača le, če razliko dejansko dobro investiraš. Če jo "zapiješ" si na slabšem.

Del heca pri primerjavi najema z nakupom je seveda v obdobju, ki ga gledaš. Če gledaš zadnji 5 let, bi te lastništvo, seveda, stalo več, v primerjavi s kreditom za tipičnih 20 let. Dobro vprašanje pa je, če je primerjava za najem ugodna tudi, če primerjaš zadnjih 5 + naslednjih 35, oziroma glede na tvojo starost ustrezno več, let.

Cene pa seveda so v norih višavah, problem pa je v tem, da bo za znižanje potrebna resna recesija, zaradi katerih se bojo eni morali preseliti v šotor, pa bo na voljo več ponudbe. Ali pa resna gradnja novih stanovanj. Mimogrede: problem po zadnji gospodarski krizi nikakor ni unikaten v Sloveniji.

Old Spice je izjavil:

ima kupec dodatno leto za povečanje lastne udeležbe. Bil je relativno uspešen in uspel povečati kupček iz 100k na 130k

ma dio porko, zdaj fantaziramo da človek lahko prihrani 30.000 EUR v 1 letu. Jao. :D

In temu rečete "relativna uspešnost".

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

Kdor je sposoben šparat 2500€ na mesec je že zdavnaj vzel poceni kredit, ker zna naredit osnoven matematični izračun stroškov.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
««
117 / 133
»»