» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
170 / 170
»
»»

denabiker ::

Folk kupuje nepremičnine kot tople žemljice, zadnjič se s kolegom pogovarjava, ko nanese tema na investicije, pa pravi, da se je še napisal na seznam za 2 stanovanja, da bo kupil, pa pravim zakaj, kaj misliš da še bo tak zraslo, pa pravi nekam moram dati denar. Ja koliko pa bo vprašam, reče nimam pojma, še ni cenika in kataloga, je komaj se začelo gradit. Pa pravi, saj ni važno, saj bo tak cena sla gor. Pa tak že ima več kot 10 stanovanj..

TorrentXL ::

Tako bo še naprej, dokler bo država subvencionirala špekulante. No, al pa do takrat ko udari konkretna kriza.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

Stvari imajo konkretno drugače urejene, saj ne subvencionirajo špekulantov, ampak jih za razliko od nas kaznujejo. Očitno je to dobro, razen iz perspektive špekulantov. Mi smo kr bližje nič, saj imamo samo NUSZ. Davku na premoženje se večina ljudi preprosto izogne ali pa jih celo totalno zgrešena zakonodaja izvzame.

Luknje se da z ustrezno zakonodajo in učinkovitim nadzorom zakrpat. Vsaj večino. Drugač pa boš težko našel luknjo, da se boš izognil višjemu davku pri nakupu, ko kupuješ drugo ali več nepremičnino. Iz tega naslova se pa lahko zmanjša davek na oddajanje. Vse se da, če se hoče.

Dvomim, da veš kake so cene v Belgiji. Drugač pa se bomo sedaj pretvarjali, da je strošek delavcev pri gradnji zanemarljiv? Vsak dan nekaj novega tukaj.

Niti ne. Če imajo subvencioniran nakup 1. nepremičnine to pomeni da se nekomu mlademu bolj splača doma čakat na žensko in da potem skupaj kupita nepremičnino kot da bi že prej kupil npr. garsonjero. Saj ko/če boš kupil kasneje te država udari po glavi. In ko si star 60 let ne boš menjal hiše za manjše stanovanje saj te bo davkarija kaznovala.

Pač jbg vsaka palica ima 2 konca. In recimo v Sloveniji se ti splača imeti 2 ali več nepremičnin zaradi podnebja, ki je v rangu nekaj 10km lahko precej različno. V LJ boš imel meglo, na Primorskem bo burja, v Celju pa sončno brezvetrje. V Belgiji tega ni ker ko pride fronta z Atlantika in je dež je dež povsod.

Sem se pozanimal kakšne so cene, pa naj ti povem da za samostojne novograjene hiše ni kaj veliko razlik (če odštejemo Bruselj). Pač okolje jim bolj prizanaša (ravnina, potresi, klima), manj komplicirajo kot mi, bolj so produktivni z montažnimi in na koncu ni tako velike razlike, kljub temu da je delo konkretno dražje. Pač to veliko pravim da pri nas se cene začnejo z 1500eur/m2 gor pa z 1800eur/m2.

TorrentXL ::

O čem govoriš? Če kupuješ nepremičnino za dom v katerem boš živel, plačaš nižji davek, kot pa če kupuješ 2. ali več nepremičnino.

Kakšno vezo ima vreme s tem, da nekdo kopiči nepremičnine in v njih parkira denar. Zakaj država ne bi to kaznovala? Ker je v drugem kraju manj megle?

V Belgiji prizanaša klima? Seveda manj komplicirajo, ker imajo nepremičnine pol cenejše kot mi glede na povprečno plačo. To je tako, kot da bi v LJ bil m2 novega stanovanja danes 2500€ - 3000€.
««
170 / 170
»
»»