» »

Postati podjetnik

Postati podjetnik

Temo vidijo: vsi
1
2
»

pero50 ::

on:
po pol leta dela v neki manjši firmi mi je dopizdilo in sem odprl svoj s.p. trenutno je firma odprta 3 leta in zaradi prevelikih investicij firma diha na škrge. Že od prvega dne, pa še cca pol leta bo tako, potem se bom pa utapljal v denarju :)) (to sem si rekel že 1 leto nazaj ampak so prišle nove investicije :P)

mm888mb ::

vostok_1 je izjavil:

Torej nauk te zgodbe...fakulteta je precenjena.

Pravijo, da izobraženci iz naših fakultet so spoštovani po svetu. Zdi se mi bolj, da je šola pri teh ljudeh bila bolj papir, sposobnost so kazali že pred njo.

Skratka, ponovno glasujem za korenito spremembo hudo zastarelega šolskega sistema.

PS. Da, gre bolj kot ne za socializacijo, sam tudi tam, naš sistem ni preveč efektiven.

OracleDev je izjavil:

Po mojih izkusnjah je plus ce si naredu faks ker ze po tem vem da si sposoben zakljucit kar si zacel. Ce ga nisi dokoncal si pa izjema in morm se zvedt al si tak kot jype (izjema) ali pa nakladac. Faks da/ne je samo en kriterij. Faks ali pa zivljenje te nauci tolk k si se sam prpravlen naucit.

bbbbbb2015 je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Pravijo, da izobraženci iz naših fakultet so spoštovani po svetu. Zdi se mi bolj, da je šola pri teh ljudeh bila bolj papir, sposobnost so kazali že pred njo.

Skratka, ponovno glasujem za korenito spremembo hudo zastarelega šolskega sistema.

PS. Da, gre bolj kot ne za socializacijo, sam tudi tam, naš sistem ni preveč efektiven.

Morda pa vi vsi skupaj niste preveč efektivni. To sploh ne razumem, kaj je narobe s faksom (razen, da ga ekateri nimate narejenega in ste rahlo fovš).

Osebno se mi je zdel faks zelo super, od podatkovnih struktur, algoritmov. Tam sem imel možnost delati na superračunalniku.

Vedno je bolje, da še nekdo drug vloži čas v tvoje znanje.

Seveda je vse na Internetu, a čas je dragocen, življenje pa kratko. Jaz sem že med faksom komercialno programiral.

ginekk je izjavil:

Da je faks nepomemben pravijo ljudje, ki sebe vidijo kot grandiozne, nekaj več. Da parafraziram Invictusa, na isti način lahko posplošimo vse do osnovne šole. Zakaj bi sploh tratili čas.

Mislim, da so mnenja glede faksa zelo deljena. Jaz sicer mislim, da so na mestu naslednja vprašanja:

- Kaj pričakuješ od faksa?
- Kaj so ti obljubili, da ti bo faks nudil?
- Kaj dejansko dobiš od faksa v praksi?

Kaj ti bo RIT/ITK UNI diploma če lahko greš z njo za borzo? Tudi če lahko greš z njo delat za 1000, 900 EUR to ni ne vem kaj. Koliko let bo potem trajalo, da priležeš za 2, 3, 5 jurjev itd? Sploh veš kaj hočeš in s čim si zadovoljen? Pa še potem bo tvoja plača v veliki meri odvisna od samoiniciative, zmožnosti samokontrole in volje do dela v glavnem - povprečni zaposleni pač ima povprečno plačo, kar je edino pošteno.

Zagotovo je ponekod papir, ki potrjuje tvojo izobrazbo nuja, ker brez ne moraš niti vstopiti v posel ampak je praviloma to v situacijah kjer boš zaposleni oziroma delavec.

Hkrati pa mislim, da gre pri našem šolskem sistemu za veliko zavajanje. Ko se vpisuješ na faks sploh na kakšne bolj čudne programe je redko sploh govora o možnosti zaposlitve, povrh tega pa še vsi pričakujejo, da je nekaj normalnega, da greš na faks ter da ti to garantira udobno življenje v prihodnosti. Vsak program, ki ga predstavljajo je najboljši, na koncu je podobno kot, da bi gledal reklame na TV.

Jaz sem naredil faks (z izjemo diplome, ki me še čaka) z muko predvsem zato ker sem se v nekem trenutku zavedel, da to ne vodi v življenje, ki ga hočem ter, da so moja pričakovanja drugačna in potem več ni bilo motivacije pa sem malo z levo roko delal, ker sem pač začel. Diploma na moje življenje kaj dosti ne bo vplivala, na prihodke pa sploh ne, ta trenutek vidim to kot čas vržen stran.

Faks je bil dober mogoče, recimo 5% programa ali pa 10% programa na Feri. Ostalo je bilo predstavljeno tako da niti ni bilo zanimivo ali pa je bilo direkt neuporabno in izguba časa ali pa sem znanje že pred tem obvladal do te mere, da se sploh nisem naučil nič novega. Večina stvari se potipa tako površinsko, da ko rabiš znanje v praksi... bog pomagaj.

Je blo fajn, par let žuranja, spoznavanja ljudi, itd... ampak overall so bila to zablužena leta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mm888mb ()

Mare2 ::

vostok_1 je izjavil:

V podjetništvu izobrazba ni tako pomembna kot ideja. Glej moje sporočilo Mare2 :: 18. feb 2019, 09:41:16

kuall ::

obstaja zanimiva razlaga, zakaj raje zaposlujejo mlade kot stare:

v novozaposlenega moraša vlagat par let, preden je zares učinkovit. če vlagaš v 50 letnika, bo razmerje med časom, ko si v njega vlagal in ko si od njega dobival manjše od mlajšega, ker bo manj časa zaposlen, preden bo odšel od firme. ja tudi mladi lahko menjajo službo ali jih zbije bus, ampak statisično gledano bo starejši prej odfrčal kot mlajši.

če se v 20ih in 30ih človek ni izkazal se tudi v 40ih in pozneje najverjetneje ne bo. če ti nek star išče službo in ne služba njega to pomeni, da se njegovi geni niso izkazali za superiorne. pač človek se izoblikuje na podlagi genov in okolja do okoli 25 leta, potem pa se kaj hitro izkaže, kakšen bo bil preostanek življenja in tega ne more spremeniti. zato je tudi polno znanstvenikov mladih odkrilo razne teorije. ne ker mladim toliko bolje delajo možgani ampak ker se človek razcveti in pokaže iz česa je, takoj ko fizično dozori. pač to je dokaz tega, da nimamo svobodne volje. lahko si še tako želiš uspeti ampak če ni prave podlage v genih in v okolju, ki te je oblikovalo, ne bo nič. velikokrat je tako, da človek čaka, za kakšnega se bo izkazal in je velikokrat presenečen, kakšen genij/idiot je. no vsaj tisti, ki imajo bolj razvito zavest opazijo to na sebi. svobodne volje ni in lahko v bistvu samo čakaš da vidiš, kakšne karte ti je narava podelila. vse ostalo pride samo od sebe neodvisno od tvoje volje.

Invictus ::

jype je izjavil:

Jaz na primer ne pravim, da je fakulteta nepomembna, ravno nasprotno, kljub temu bi pa v mojem primeru šlo za izgubo časa - fakulteto sem lahko obiskoval tudi ko nisem bil nikamor vpisan, ter zanemaril tiste dele študija, ki si jih takrat nisem mogel privoščiti (socializacija, tog urnik, matematični drill) hkrati z delovnimi obveznostmi.

Ti si izjema, ki potrjuje pravilo... ;)

Ljudje uspejo v življenju, ker so bili ob pravem času na pravem mestu in s pravim znanjem.

Če znanja ne dobiš na faksu, moraš pač sam vložiti dovolj časa v izobrazbo, ki je seveda za določeno področje bolj poglobljena, saj si imel več časa...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

borisk ::

kuall je izjavil:

obstaja zanimiva razlaga, zakaj raje zaposlujejo mlade kot stare:

v novozaposlenega moraša vlagat par let, preden je zares učinkovit. če vlagaš v 50 letnika, bo razmerje med časom, ko si v njega vlagal in ko si od njega dobival manjše od mlajšega, ker bo manj časa zaposlen, preden bo odšel od firme. ja tudi mladi lahko menjajo službo ali jih zbije bus, ampak statisično gledano bo starejši prej odfrčal kot mlajši.

Glede na to da se dandanes ne zaposluje za 40 let, ampak je zmeraj bolj vse projektno, je vlaganje v nekoga ki gre čez 5-10 let v penzjon bolj "zihr" ker je manjpa verjetnost da bo ob tik ob penzjonu menjal šiht kot pa 25 letnik. Zelo zaželjeno je da je ob pripravniku za penzjon nekdo ki bo prevzel njegovo mesto, predvsem pa tisto nedukumentirano znanje in izkušnje ki jih ima (Rak rana večine slovensih podjetij, dokumnetiranje internih znanj).

louser ::

Invictus je izjavil:

jype je izjavil:

Jaz na primer ne pravim, da je fakulteta nepomembna, ravno nasprotno, kljub temu bi pa v mojem primeru šlo za izgubo časa - fakulteto sem lahko obiskoval tudi ko nisem bil nikamor vpisan, ter zanemaril tiste dele študija, ki si jih takrat nisem mogel privoščiti (socializacija, tog urnik, matematični drill) hkrati z delovnimi obveznostmi.

Ti si izjema, ki potrjuje pravilo... ;)

Ljudje uspejo v življenju, ker so bili ob pravem času na pravem mestu in s pravim znanjem.

Če znanja ne dobiš na faksu, moraš pač sam vložiti dovolj časa v izobrazbo, ki je seveda za določeno področje bolj poglobljena, saj si imel več časa...

Medicinci, ki jim je kirurgija hobi se dokaj hitro učijo naprav tistim, ki se specializirajo.
Check the news.

TheBlueOne ::

S tem, da diploma ni vredna nic, se lahko tolazijo tisti, ki je nimajo in argumentirajo na tistih, ki je niso uspeli vnovcit.

To ja samo del realnosti, imas zelo veliko ljudi, ki so diplomo uspeli zelo dobro vnovcit. Ne verjeti tistim, ki pravijo, da diploma ni vredna dela, ker to pomeni samo, da oni ne znajo vnovcit diplome in morda, da je enako nesposoben jo vnovcit se njihov krog poznanstva. Pac ne biti kot oni, praviloma pesimisti, ki poslplosujejo po omejenem obsegu svojih izkusenj ampak kot bodoci diplomati raje poglejte kako so jo ljudje vnovcili in raje kot vecni pesimizem kopirajte vzorce, ki delujejo.

Pri prakticno vseh delih v JS je izobrazba pogoj, kakor tudi pri mnogih v velikih korporacijah. Vemo pa, kaj pomeni pogoj.

Ce bi ocenjeval cez palec po mojih izkusnjah bi zakljucil nekako tako, da ti stiri leta studija v smislu kariere in place lahko prihrani vsaj sest let delovne dobe in odpre mnoge moznosti, ki jih brez diplome nimas.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

No, ne bi tukaj noter tlačil JS, saj je diploma zahtevana tudi za delovna mesta, ki diplome RES NE rabijo...

Drugače pa v korporacijah brez diplome, težko dobiš dobro plačano delovno mesto in možnosti za napredovanje. Plača je sicer lahko dobra, ampak to lahko tudi pomeni da si praktično 100% na terenu. Kar se dostikrat zgodi tistim s srednješolsko izobrazbo, saj so navadni črnci, ki morajo pač iti na teren in opraviti delo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Diploma sama po sebi res ni vredna nič.
Je pa dragocena, ko za njo leži ustrezno izobraževanje, interesi in mreženje ter izkustva.

Skratka z drugimi besedami, za povprečnega študenta (in seveda tudi podpovprečne) je diploma bore malo vredna in ne garantira ničesar. Verjetno je ravno to tisto česar se večina ne zaveda.

Seveda ob predpostavki, da povprečen študent nima vez, da lahko dobi službo v javni upravi. Mislim, da od vseh mojih sošolcev, ki jih poznam (za več letnikov) jih je v javni upravi končalo 6 al 7. Nekaj še jih bo v prihodnosti (mogoče) ampak na cca. 85 študentov je to bore malo oziroma ni dovolj, da bi veljalo splošno pravilo "ti samo idi na faks pa ti garantiramo službo z 3000+EUR plače", pa tisti, ki jih poznam v JU nimajo takšnih plač.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mm888mb ()

Skratka z drugimi besedami, za povprečnega študenta (in seveda tudi podpovprečne) je diploma bore malo vredna in ne garantira ničesar. Verjetno je ravno to tisto česar se večina ne zaveda.

Tega ne pravi nihče.

louser je izjavil:

Tega ne pravi nihče.

Mogoče ne tega direktno ampak razmišljanje je tu nekje. Sem bil na faksu in vem kakšen odnos ima večina do faksa, dela in obveznosti. Po liniji najmanjšega odpora.

A potem jim je vseeno če bodo po faksu povprečni študentki z diplomami, ki težko dobijo dobro plačano službo ali pa službo sploh. Vem tudi ta takšne, ki so šli za minimalca delat v računalniške trgovine, programirat za 800 EUR, itd... zdaj če so to neke sanje študentov dandanes potem pa tudi ne vem.

Na splošno pa velja razmišljanje, da je faks nekaj kar pač rabiš. Zakaj faks rabiš? Da dobiš dobil (dobro plačano) službo. Nujno zlo ne nekaj kar bi večina delala z interesom. Ti povem iz drugega zornega kota, najt dan danes zaposlenega tudi če ga dobro plačaš je umetnost, če hočeš ljudi, ki so dejansko sposobni in opravljajo svoje delo z veseljem.

Potem je samo vprašanje če se takšnemu bolj splača kar službo iskat namesto študirat. Tudi tega večina noče, ker primarno hočejo študentska leta uživat na polno in dokler se le da.

ZaphodBB ::

S tem, da diploma ni vredna nic, se lahko tolazijo tisti, ki je nimajo in argumentirajo na tistih, ki je niso uspeli vnovcit.

Jaz jo imam, pa jo imam samo zato ker dokončam kar začnem.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: madviper ()

izvidnik ::

Zdravo, spremljam forum, vendar sem si za tole ustvaril nov račun.

Imam idejo oz. produkt, ki ga v Sloveniji na policah ni. Gre za prehranski izdelek - prigrizek, stvar sem videl na dopustu v tujini in se mi zdi zanimiva. Kako bi preračunal ali se stvar ekonomsko izplača? Rabiš doo ali lahko za začetek "popoldanski sp"? Koliko pobere država, mogoče opcija Štartaj Slovenija?

ZaphodBB ::

Kako bi preračunal ali se stvar ekonomsko izplača?

Vzameš planiran obseg proizvodnje in prodaje, ter izračunaš koliko lahko zaslužiš s prodajo dobrin. Potem na drugi strani izračunaš koliko imaš z vsem skupaj stroškov. Če prihodki presegajo stroške, potem se stvar mogoče ekonomsko izplača.

Rabiš doo ali lahko za začetek "popoldanski sp"?

Doo in popoldanski s.p. sta povsem ekvivalentna v smislu dejavnosti katere lahko opravljata. Razlike so bolj pri pravnem statusu (ali odgovornost kriješ iz premoženja podjetja ali je tvoje osebno premoženje premoženje podjetja, način obdavčevanja in poročanja,...).

Koliko pobere država,

Koliko država pobere je odvisno od panoge in dejavnosti za nekatere stvari rabiš več dovoljenj in kontrole za druge manj. Včasih je edini način, kako ugotoviti koliko država pobere ta, da se z dejavnostjo dejansko začneš ukvarjati.

mogoče opcija Štartaj Slovenija?

Kaj je to, sklad? Inkubator? Medijska kampanja?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: madviper ()

Medijska kampanja.
Če prepričaš kupce, Špar porine tvoje artikle na police.
Se motim?
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10126074 (19271) jernejl
»

kam na podiplomca?

Oddelek: Šola
226545 (5592) bajsibajsi
»

lahki/najlažji faks ali vš (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14937489 (24510) GGGGG
»

Iskanje službe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30253119 (41270) M.B.
»

Diplomska na FDV... (strani: 1 2 3 4 5 )

22583618 (76289) Matako

Več podobnih tem