Novice » Znanost in tehnologija » Kdor jé predelano hrano, hitreje umre
Cruz ::
Vsa znanost deluje po istih principih (znanosti). Cemu dvojna merila?
Ja, zato so slo-tech "znanstveniki" v tej temi raje tiho. Znanost deluje enako kot pravniki, 3 znanstveniki, 4 mnenja. Seveda lahko vsak bedak prebere samo en zadnji članek in se dela pametnega, to zna vsak bedak. Malo več pameti pa rabiš, da vidiš kaj je približno res in kaj ne. Samo v zadnjih 10 letih so "znanstveniki" trikrat spremenili mnenje kaj je zdravo za človeka in kaj ne.
This + If you torture the data long enough, it will confess.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
Aquafriend ::
Življenjska doba prebivalstva narašča, kot tudi količina predelane hrane, ki se zaužije, tako da je zgornja hipoteza napačna.
Če se omejim samo na Slo, je bolj problem, ker se Slo trgovinah prodaja hrana/zelenjava/sadje zadnje kakovosti.
Ne, ni res. Zivljenjska pricakovana doba v Zda zadnja leta pada. Verjetno drugod, kjer jedo dost junk hrane, tudi kmalu zacel preobrat trenda. Slovenija ima najvisjo umrljivost zarad raka v EU.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Pika na i ::
Naslov članka bi moral biti procesirana hrana, ne predelana.
Ljudje večinoma jemo predelano hrano, saj jo kuhamo.
V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Soljene ribe, so predelana hrana.
Pa moja pica je boljša kot tvoja.
Ne pozabite, tudi danes, zasuti svojih dragih z rožami in čokoladami.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Invictus ::
Ne pozabite, tudi danes, zasuti svojih dragih z rožami in čokoladami.
Seveda, da bo rit še bolj debela ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Aquafriend ::
Najvecji problem predelane hrane so zdravju skodljivi dodatki. Razni e-ji koonzervansi, rakotvorne snovi itd. Ne samo sol, ceprav tudi skodi v velikih kolicinah.
zmaugy ::
Naslov članka bi moral biti procesirana hrana, ne predelana.
Ljudje večinoma jemo predelano hrano, saj jo kuhamo.
V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Soljene ribe, so predelana hrana.
Pa moja pica je boljša kot tvoja.
Ne pozabite, tudi danes, zasuti svojih dragih z rožami in čokoladami.
Rože obdelane s pesticidi in čokolada polna cukra. Ne delajte tega svjim dragim preveč pogosto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
Aquafriend ::
Aquafriend je izjavil:
Slovenija ima najvisjo umrljivost zarad raka v EU.You are full of shit.
Slovenija je prva po umrljivosti zarad raka v celotni evropski uniji. Sicer Slovenija nima najvisji delez raka na 100.000 prebivalca ampak umrljivost zarad te bolezni je najvisja v EU.
Vir avstrijska TV ORF
https://orf.at/v2/stories/2322435
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Cruz ::
Naslov članka bi moral biti procesirana hrana, ne predelana.
Ljudje večinoma jemo predelano hrano, saj jo kuhamo.
V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Soljene ribe, so predelana hrana.
Pa moja pica je boljša kot tvoja.
Ne pozabite, tudi danes, zasuti svojih dragih z rožami in čokoladami.
Rože obdelane s pesticidi in čokolada polna cukra. Ne delajte tega svjim dragim preveč pogosto.
Raje en avokado. :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
antonija ::
Aquafriend je izjavil:
I see what you did there.
Slovenija je prva po umrljivosti zarad raka v celotni evropski uniji. Sicer Slovenija nima najvisji delez raka na 100.000 prebivalca ampak umrljivost zarad te bolezni je najvisja v EU.
Vir avstrijska TV ORF
https://orf.at/v2/stories/2322435
Ce pustimo ob strani dejstvo da si funkcionalno nepismen in svojega vira sploh nisi razumel (se bolj verjetno je pa da ga sploh nisi prebral), lahko podatke iz tvojega linka pravilno predstavimo ce recemo, da je v sloveniji rak odgovoren za 32% vseh smrti. To ne pomeni 32% umrljivost za rakom, to tudi ne pomeni da jih v sloveniji najvec umre za rakom.
Pomeni pa samo in izkljucno to, da od vseh ki v sloveniji umrejo, jih 32% umre zaradi raka.
Se vedno pa velja dejstvo, da v sloveniji za rakom v povprecju umre 304.9 osebe na 100.000 prebivalcev, pri sosedih madzarih pa kar 368.1 oseb na 100.000 prebivalcev. Vodi pa s soncem zelo naravno obsijana avstralija, kjer jih umre za rakom 468.0 na 100.000 prebivalcev.
Umrljivost za rakom pa ni nek splosen statisticni podatek, ker je zelooo odvisna od vrste raka. Bilo bi skrajno neokusno predstaviti eno povprecno stevilko za vse znane vrste raka.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Aquafriend ::
Evo ti se en clanek iz rtvslo, da bos bolj "pismen"
Slovenci na vrhu umrljivosti za rakom v evropi
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/sl...
Slovenci na vrhu umrljivosti za rakom v evropi
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/sl...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Pika na i ::
Zunaj rastejo zvončki in kronce.
Od par čokolad na leto, pa ne bo nihče zbolel za sladkorno.
Ali pridobil na kilogramih.
A nismo zdaj v fazi, ko jemo hrano, ki je značilna za letni čas in kraj, kjer prebivamo?
Torej, avokado v Sloveniji ne raste. Potem raje brstični ohrovt
Od par čokolad na leto, pa ne bo nihče zbolel za sladkorno.
Ali pridobil na kilogramih.
A nismo zdaj v fazi, ko jemo hrano, ki je značilna za letni čas in kraj, kjer prebivamo?
Torej, avokado v Sloveniji ne raste. Potem raje brstični ohrovt
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
antonija ::
Ta clanek ne poda noben podatkov, ki bi to potrejvali. Samo ponovijo porocanje vastrijcev, da je rak med glavnimi razlogi za smrt.
Ce bi zaradi kaksnega drugega razloga umrlo veliko stevilo ljudi, bi % smrti zaradi raka carobno padel, pa to nebi pomenilo, da rak kakorkoli bolje obvladamo, uspemo zdravit ali vsaj obvladati do mere da bolnik prezivi.
P.S.: Do zdaj si si skopal kar globoko luknjo, pa nic ne kaze da ti bo uspelo priplezati ven. Bos se naprej kotalil bucke, ali bi se najprej poducil o tematiki o kateir tako veselo trollas?
Ce bi zaradi kaksnega drugega razloga umrlo veliko stevilo ljudi, bi % smrti zaradi raka carobno padel, pa to nebi pomenilo, da rak kakorkoli bolje obvladamo, uspemo zdravit ali vsaj obvladati do mere da bolnik prezivi.
P.S.: Do zdaj si si skopal kar globoko luknjo, pa nic ne kaze da ti bo uspelo priplezati ven. Bos se naprej kotalil bucke, ali bi se najprej poducil o tematiki o kateir tako veselo trollas?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: antonija ()
link_up ::
procesirana je zelo grda beseda in niti priblizno ne pase v kontekst o hrani. Proces je postopek in ne predelava...
In and Out
Utk ::
In tako je edino prav. Takoj ko odkrijemo nova dejstva, popravimo svoje nazore glede na _vsa_ znana dejstva.
Je prav, ni pa prav, da se žali druge. Morda imajo prav. Če ti 20 raziskav pravi eno, 2 pa drugo, je takoj kreganje, ampak nima en ali pa drug prav, najverjetneje nima noben.
Aquafriend ::
Druga stvar je, da imamo v sloveniji nacionalen sport kritiziranja zdravstva. Sicer se strinjam, da je zdravstvo v sloveniji preobremenjeno. Ampak ce pogledas z druge strani, ce bi ziveli bolj zdravo bi bilo tudi manj raka. Tako pa se marsikdo base z junk hrano in zivi zelo nezdrav nacin zivljenja. Potem pa pricakuje, da ga bo zdravstvo resevalo in bo srecno zivel do 100-tega leta, pa se dlje!
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Aquafriend ::
Zato, ker ti noben zdravnik ne bo pomagal zivet 100 let, ce bos nezdravo zivel. So izjeme, ki pa bi zivele se dlje ce bi zdravo zivele. Npr kadil cel lajf in umrl pri 90 letih namest pri 103.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
nejcek74 ::
1. Vegeta ni skodljiva,Skodljive so pa razne kopije vegete.
2. Razmisli ko ti odreže prfekten zrezek, kjer sta dva ali trije kosi zlepljeni skupaj. Če točno ne iščeš kje je meso zlepljeno skupaj, NE BOŠ opazil.
1. ???? od kje ideja da je vegeta kar koli posebnega. Tako kot vso ostalo industrijsko sranje (recimo Magi omaka, raznorazna dehidrirana hrana, pa večina uvoženih "azijskih" omak in praškov), gre za močno predelano zelenjavo z dodatki mononatrijevega glutaminata in dinatrijevega inozinata. T.i. umami dodatek, ki je razširjen predvsem tam kjer ubirajo bližnice in uporabljajo zanič sestavine. Če začutiš to v hrani pomeni, da ješ ceneno hrano, ne glede na to koliko si plačal. Pa naj bo vegeta, biogeta ali pa sekret-a.
2. moraš biti kar pošteno slep, gluh, brez prstov in zob, da tole zlepljenko zamenjaš z zrezkom. Oziroma, da je to "zrezek" si bo mislil mogoče vegetarijanec ali pa vegan.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
Aquafriend ::
Ok, ti bom dal drug, bolj realen primer. Kadil je cel lajf, zbolel. Zdravstvo podaljsalo zivljenje za 10 let in umrl pri 59 letih. Tudi pri skodljivi hrani je lahko podobno.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
Reycis ::
Zanimiva raziskava čeprav večino teh ugotovitev lahko vsak vidi če samo objektivno pogleda okoli sebe.
Vseeno bi rekel, da korelacija med revščino in uživanjem slabe hrane ni neposredno vzročna (kar pomeni, da se ne da izboljšati prehrane z dvigom standarda) ampak samo ima isti vzrok: lenobo. Nikakor se ne strinjam s tem, da je predelana hrana cenejša. Hrano se da iz osnovnih sestavin pripraviti mnogo ceneje, kot stane predelana hrana, vendar pa je s tem precej dela.
EDIT: Premožnejši pa jedo bolje od revnih predvsem zato, ker si lahko privoščijo, da plačajo drugim, da za njih pripravijo hrano.
Vseeno bi rekel, da korelacija med revščino in uživanjem slabe hrane ni neposredno vzročna (kar pomeni, da se ne da izboljšati prehrane z dvigom standarda) ampak samo ima isti vzrok: lenobo. Nikakor se ne strinjam s tem, da je predelana hrana cenejša. Hrano se da iz osnovnih sestavin pripraviti mnogo ceneje, kot stane predelana hrana, vendar pa je s tem precej dela.
EDIT: Premožnejši pa jedo bolje od revnih predvsem zato, ker si lahko privoščijo, da plačajo drugim, da za njih pripravijo hrano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Reycis ()
7982884e ::
mrTwelveTrees je izjavil:
Kaj je zdaj to... na slo-techu take novice. Kje so testi strojne opreme in novice o novostih s strani računalništva ?
ti resno hoces videt teste strojne opreme? test xyz maticne plosce, yzx fotoaparata? za to imas revijo monitor (ce se kdo to bere), meni se zdi totalno brezvezno. imas tuje spletne revije, ki se ukvarjajo samo s tem in so posledicno precej boljse v tem.
tikitoki ::
In tako je edino prav. Takoj ko odkrijemo nova dejstva, popravimo svoje nazore glede na _vsa_ znana dejstva. Pa naj gre za cepiva, hrano, ali pa fiziko osnovnih delcev. Znanost na zalost vernikov ni prav nic staticna, ampak se ves cas razvija in te hitro pusti za casom ce ji ne sledis.Vsa znanost deluje po istih principih (znanosti). Cemu dvojna merila?
Ja, zato so slo-tech "znanstveniki" v tej temi raje tiho. Znanost deluje enako kot pravniki, 3 znanstveniki, 4 mnenja. Seveda lahko vsak bedak prebere samo en zadnji članek in se dela pametnega, to zna vsak bedak. Malo več pameti pa rabiš, da vidiš kaj je približno res in kaj ne. Samo v zadnjih 10 letih so "znanstveniki" trikrat spremenili mnenje kaj je zdravo za človeka in kaj ne.
Na sreco na nak nacin deluje nas svet oz. kar celotno vesolje, stvari se spreminjajo; ene zelo hitro, druge zelo pocasi. Konstanega ni pa nic razen hitrosti svetlobe v vakuumu, pa se tukaj se da debatirati (z znanstveniki, ne z "znanstveniki").
A bi kdo raje da se vedno spuscamo kri ko zbolimo, pa zrtvujemo kaksno zival in/ali devico ko pride do naslednje naravne nesrece ali epidemije? Ali pa da startamo kaksno vojno ko nas obisce naslednji komet? Teznje za ravno zemljo so ze neprimerno visoke, tako da sklepam da do drugih vrazeverij izpred stoletij in tisocletij niso vec tako zelo dalec...
Dejstvo je, da so se priporočila že večkrat izkazala za napačna in Racionalna oseba ne bi vsakič prilagodila celotnega prehranjevanja zadnjim morebitnim zablodam, temveč se bo odločila za uravnoteženo prehrano, ki ji ustreza. Ko bodo smernice bolj zanesljive in na voljo prilagoditve glede na tvojo specifično dedno zasnovo, potem pa bo smiselno se iti znanstveno določeno optimalno prehranjevanje.
tikitoki ::
Naslov članka bi moral biti procesirana hrana, ne predelana.
Ljudje večinoma jemo predelano hrano, saj jo kuhamo.
V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Soljene ribe, so predelana hrana.
Pa moja pica je boljša kot tvoja.
Ne pozabite, tudi danes, zasuti svojih dragih z rožami in čokoladami.
Zakaj sodeluješ v temah, če nimaš razciscenih osnov?
Veliko hrane je ne kuhane strupene.
Aquafriend je izjavil:
Aquafriend je izjavil:
Slovenija ima najvisjo umrljivost zarad raka v EU.You are full of shit.
Slovenija je prva po umrljivosti zarad raka v celotni evropski uniji. Sicer Slovenija nima najvisji delez raka na 100.000 prebivalca ampak umrljivost zarad te bolezni je najvisja v EU.
Vir avstrijska TV ORF
https://orf.at/v2/stories/2322435
Ker je naše zdravstvo v praksi katastrofalno
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
zmaugy ::
Zanimiva raziskava čeprav večino teh ugotovitev lahko vsak vidi če samo objektivno pogleda okoli sebe.
Vseeno bi rekel, da korelacija med revščino in uživanjem slabe hrane ni neposredno vzročna (kar pomeni, da se ne da izboljšati prehrane z dvigom standarda) ampak samo ima isti vzrok: lenobo. Nikakor se ne strinjam s tem, da je predelana hrana cenejša. Hrano se da iz osnovnih sestavin pripraviti mnogo ceneje, kot stane predelana hrana, vendar pa je s tem precej dela.
EDIT: Premožnejši pa jedo bolje od revnih predvsem zato, ker si lahko privoščijo, da plačajo drugim, da za njih pripravijo hrano.
Edini “drugi”, na katere se lahko zaneseš, da ti bojo pripravili kvalitetno hrano iz kvalitetnih osnovnih surovin brez bližnjic, so družinski člani. Pa še tu je omejitev pri virih osnovnih surovin.
V restavracijah ne veš nikoli, kaj se dogaja za vrati kuhinje in od kod so surovine, iz katerih kuhajo.
Pika na i ::
Zakaj sodeluješ v temah, če nimaš razciscenih osnov?
Veliko hrane je ne kuhane strupene.
Ker je naše zdravstvo v praksi katastrofalno
Tega pa res nisem vedela.
Naše zdravsto je povsem solidno.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
gruntfürmich ::
koliko pa najboljše slovenske restavracije dajo na to da je njihova hrana kvalitetna in zdrava?
sam in z mojo opažava da se v takšnih gostilnah da dokaj normalno prehranjevati, dočim pa po navadi če greva v navadne obcestne gostilne pa pričakujeva težave z želodcem...
sam in z mojo opažava da se v takšnih gostilnah da dokaj normalno prehranjevati, dočim pa po navadi če greva v navadne obcestne gostilne pa pričakujeva težave z želodcem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
stara mama ::
gruntfürmich je izjavil:
koliko pa najboljše slovenske restavracije dajo na to da je njihova hrana kvalitetna in zdrava?
sam in z mojo opažava da se v takšnih gostilnah da dokaj normalno prehranjevati, dočim pa po navadi če greva v navadne obcestne gostilne pa pričakujeva težave z želodcem...
Nekateri dajo dosti na to.
Ampak logično je tam višja cena, ki je marsikdo noče plačat.
Ekologija™ in Trajnost™
Mr.B ::
Za zacetek, vecino mesa pri tem ne zaostaja niti meso kupleno pri zaupanju vrednem mesarju, je lepleno meso. Na sreco to dostikrat preberes na deklaraciji, samo kaj ko ljudje te deklaracije ne berejo.
Vegeta ni skodljiva,Skodljive so pa razne kopije vegete.
Moram priznati, da sem kakšno leto in pol nazaj malo spraševal po branži in niso imeli ravno poznavanja materije. Se mi zdi, da to še ni ravno razširjeno. Sploh če ti mesar pred tabo iz kosa svinjskega vratu, laks kareja ali podobnega kosa pred tabo nareže zrezke.
Na primer :
Razmisli ko ti odreže prfekten zrezek, kjer sta dva ali trije kosi zlepljeni skupaj. Če točno ne iščeš kje je meso zlepljeno skupaj, NE BOŠ opazil. Zgoraj je zgolj očitni enostavni primer... Če so glutaminat in hormoni ki jih uporabljajo za lepljene neškodlivi, no ti to kar verjami.
PS: Sedaj samo še čakam tiste da to jejo tako po obdobjih, pa je zato kao manj škodlivo, ker prej je lepljen goveji zrezek, nato pa lepljen piščančji zretzek naslednje obdobje pa lepljen prašiščji zrezek...
Za lepljenje se uporabljajo encimi. Vem da je to razširjeno na primer v ZDA, ampak tega kot rečeno v Sloveniji nisem zasledil.
seveda slovenija je izjema, sam nartabolse domace. Kaj ko bi si vzel cas in zacel brati dekleracije. zacni z zmrznjenimi mesom.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Aquafriend ::
V nemciji imajo vec obolelih za rakom ampak jih vec prezivi. Ker so bolj ozavesceni. Verjetno imajo tudi boljse zdravstvo. Ampak zdravstvo ti ne more dost pomagat ce ti se naprej zivis nezdravo in jes najbolj skodljivo hrano.
Da je ozavešcanje zelo pomembno nam pokaže primer občine Semič.
"Zaradi raka v zadnjem času najmanj umirajo v Občini Semič, kar je glede na pretekla onesnaženja okolja (vode in zemljin) s PCB-jem morda za nekatere morda presenetljivo. Pri nekaterih vrstah raka kaže morda tudi na to, da je prebivalstvo v tej občini bolj osveščeno glede zdravja."
http://moja-dolenjska.si/obolevnost-zar...
Da je ozavešcanje zelo pomembno nam pokaže primer občine Semič.
"Zaradi raka v zadnjem času najmanj umirajo v Občini Semič, kar je glede na pretekla onesnaženja okolja (vode in zemljin) s PCB-jem morda za nekatere morda presenetljivo. Pri nekaterih vrstah raka kaže morda tudi na to, da je prebivalstvo v tej občini bolj osveščeno glede zdravja."
http://moja-dolenjska.si/obolevnost-zar...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
tikitoki ::
Zakaj sodeluješ v temah, če nimaš razciscenih osnov?
Veliko hrane je ne kuhane strupene.
Ker je naše zdravstvo v praksi katastrofalno
Tega pa res nisem vedela.
Naše zdravsto je povsem solidno.
Glede na tvojo izjavo, da se s kuhanjem hrano predela v manj zdrav obliko, ze dajes tak vstis.
Ce nase zdravstvo primerjas z nerazviti drzavami, potem je vse ok. Ko dejansko rabis pa ugotovis, da so cakalne dobe nenormalne.
Aquafriend ::
Cakalne dobe so samo za bolne ljudi. Ce bi ziveli bolj zdravo bi bili bolj zdravi in zdravstva ne bi potrebovali. Ampak eni raje jeste junk food, ne telovadite 3 ure na dan in potem je zdravstvo kao krivo.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Gagatronix ()
MasterTade ::
Aquafriend je izjavil:
Cakalne dobe so samo za bolne ljudi. Ce bi ziveli bolj zdravo bi bili bolj zdravi in zdravstva ne bi potrebovali. Ampak eni raje jeste junk food, ne telovadite 3 ure na dan in potem je zdravstvo kao krivo.
3 ure na dan..Ja, niso vsi naspidirani pa dan ima navsezadnje tudi le 24 ur. Zdaj pa junk food kriv za vse haha
Mors omnia aequat
Pika na i ::
Zakaj sodeluješ v temah, če nimaš razciscenih osnov?
Veliko hrane je ne kuhane strupene.
Ker je naše zdravstvo v praksi katastrofalno
Tega pa res nisem vedela.
Naše zdravsto je povsem solidno.
Glede na tvojo izjavo, da se s kuhanjem hrano predela v manj zdrav obliko, ze dajes tak vstis.
Ce nase zdravstvo primerjas z nerazviti drzavami, potem je vse ok. Ko dejansko rabis pa ugotovis, da so cakalne dobe nenormalne.
Moja izjava ----------V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Čakalne vrste seveda so problem. Zdravniki, ko prideš do njih, pa delo v večini primerov opravijo dobro. Zato je govoriti o katastrofalnosti precej grdo.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ahim ()
antonija ::
Je prav, ni pa prav, da se žali druge. Morda imajo prav. Če ti 20 raziskav pravi eno, 2 pa drugo, je takoj kreganje, ampak nima en ali pa drug prav, najverjetneje nima noben.Tukaj pa pridemo do vprasanja do kje segajo pravice mene, tebe, antivaxxerjev, itd. To, da nekdo uradno znanost oznaci kot laz, je zalitev za celotno znanstveno srenjo. To, da nekdo selektivno izbira znanstvena dejstva ki so mu po godu, druga pa ne samo kritizira ampka se iz njih celo norcuje, je tudi extremno zaljivo.
Izpostavljanje zgoraj nastetih dejstev ni zalitev. Oznacevanje antovaxxerej z idioti tehnicno gledano ni zalitev glede na prvotno deifnicijo besede, ker antivaxxer osebe dejansko niso sposobne sprejemati racionalnih odlocitev ki so bistvene za dobro druzbe. Razumem pa ce se _pocutijo_ uzaljene, ker nikomur ni vsec da nima prav. Tako tudi znanstvenikom to ni vsec, pa vseneo pozremo svoj ego in popravimo kar je bilo narobe, zadeve izboljsamo, dodatno optimiziramo, itd.
Pa ce zanemarimo moralno/filozofsko nabijanje iz zgornjega texta se vedno velja dejstvo, da so anti-intelektuala gibanja skozi zgodovino (ne, antivaxxerji in flat-eatherji niso odkrili prav nic novega) povzrocala predvsem skodo, od njih pa nismo dobili niti ene same samcate uporabne stvari. Zato je pravilneje "udariti" po tistih, ki zalijo disciplino, ki je naredila vec dobrega za clovestvo kot vse druge pogruntavscine skupaj, kot pa da celo scitimo skupine, katerih delovanje je v zgodovini povzrocilo samo skodo. In to neglede na to na kateri strani smo ali v kateri predalcek mislimo da spadamo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Utk ::
Pusti zdaj antivaxxerje na miru. To je tema o hrani. In morda sol vseeno ni sol in cuker ne cuker, ne glede na to iz kod in kako pride, kot se je tudi trdilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
tikitoki ::
Zakaj sodeluješ v temah, če nimaš razciscenih osnov?
Veliko hrane je ne kuhane strupene.
Ker je naše zdravstvo v praksi katastrofalno
Tega pa res nisem vedela.
Naše zdravsto je povsem solidno.
Glede na tvojo izjavo, da se s kuhanjem hrano predela v manj zdrav obliko, ze dajes tak vstis.
Ce nase zdravstvo primerjas z nerazviti drzavami, potem je vse ok. Ko dejansko rabis pa ugotovis, da so cakalne dobe nenormalne.
Moja izjava ----------V procesu, ki se mu reče kuhanje, se hrana predela, v manj zdravo, v nekaterih primerih.
Čakalne vrste seveda so problem. Zdravniki, ko prideš do njih, pa delo v večini primerov opravijo dobro. Zato je govoriti o katastrofalnosti precej grdo.
Dvomim, da sem edini, ki se mu tvoj stavek zdi nerazumljiv.
Cetudi bi zdravniki svoje delo opravili korektno, kar ni samoumevno, je hitrost obravnave rakavih obolenj absolutno kljucnega pomena.
Da veliko zdravnikov svojega dela ne opravi zadovoljivo, je dejstvo. Precej takih primerov je bilo objavljenih v medijih. Brez dvoma pa za vecino niti ne izvemo.
antonija ::
Dejstvo je, da so se priporočila že večkrat izkazala za napačna in Racionalna oseba ne bi vsakič prilagodila celotnega prehranjevanja zadnjim morebitnim zablodam, temveč se bo odločila za uravnoteženo prehrano, ki ji ustreza. Ko bodo smernice bolj zanesljive in na voljo prilagoditve glede na tvojo specifično dedno zasnovo, potem pa bo smiselno se iti znanstveno določeno optimalno prehranjevanje.Velikokrat se bo zgodilo da se znanost zmoti. Navsezadnje znanost so ljudje. Sicer obstajajo mehanizmi ki zmote poskusajo minimizirati, zato v praksi vidimo, da stvari v veliki veicni primerov delujejo tako kot smo napovedali. kljub vsem mehanizmom in vsemu trdudu znanstvenikov se pa vseeno zgodi, da gre kja narobe.
Vcasih so to "trivialne" zadeve ki na splosno zivljenje nimajo vpliva (recimo teorija strun izgleda da je bila ornk brca v temo, pa ne bo zaradi tega nihce bolj ali manj bolan), vcasih so to zadeve ki jih laicna raja svecano prenapihne, pogosto na podlagi lazi in zavajanj (antivaxxerji so lep primer), imamo pa tudi primere kjer je prislo dejansko do znanstvene napake (vsebnost zeleza v spinaci in sledece risnake, ki promovirajo spinaco za zdravje bolj kot drugo zeleno celulozo) ali je pa enostavno zmagala cloveska pozresnost in so bili zunanji vplivi na znanost tako mocni, da so sle stvari svojo (neznanstveno) pot (mascobe kot glavni krivec za srcno-zilne bolezni, ceprav se danes kaze da je kriv sladkor, ampak je lobij industrije curka bil premocan in prebogat).
Ampak na sreco zadeve delujejo tako kot jih opisuje znanost, pa ce ti v to verjames ali pa ne. Ni to religija, kjer celoten sistem obstaja samo ce verjames, tukaj je irelevantno kaj tocno verjames, in to je glavni point znanosti. Objektiven opis narave v kateri zivimo.
Virus ospic obstaja pa ce verjames vanj ali pa ne. Virus ospic te bo lahko zelo mocno kaznoval ce ga ne dojemas kot nekaj zelo nevarnega, pa ce v to verjames ali pa ne. In nenazadnje je Newtonu padu jabuk na glavo, pa je bilo jabolku vseneo ali Newton verjame v gravitacijo ali ne. In Newton je imel busko pa ce je verjel v gravitacijo ali pa ne. V tem smislu so na voljo meme-i kot je spodnji:
Virus ospic bo delal nasty stvari ce mu bomo pustili in ga ignorirali, lahko se mu pa postavimo po robu. Pa ce ze lezimo pod drevesom, se dejmo ulezt pod hrast ali bukev, ker jabuk po prej-al-slej koncal na tleh. Because science. Oboje pa lahko razumemo kot "izigravanje narave".
Obcutek imam, da je na svetu prevelika skupina ljudi, ki se boji, ce je nekaj nepojasnjeno, ni dovolj dobro pojasnjeno ali je pa enostavno razlaga na dovolj visokem nivoju, da je niso sposobni doumeti. To jim vzbuja nepredstavljiv strah, ki ga obcutijo vsakic ko so v stiku s to tematiko. V izogib strahu si potem izmislijo neko razlago, ali pa poiscejo ze obstojeco razlago, ampak na nivoju, ki so ga sposobni dojeti, ce je le mozno iberejo nedokazljive trditve. Tukaj pa vsi "prodajalci resnice" (vse religije, tradicionalne in moderne, teoretiki zarot, itd.) najdejo se kako dobro trzno niso, ki je sploh ne zanimajo dejstva, ampak preganjanje strahu pred neznanim, pred necim, cesar niso sposobni doumeti. Pa ne vem kako takim razlozit da ni prav nic narobe ce je nekaj nepojasnjeno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
zmaugy ::
Za zacetek, vecino mesa pri tem ne zaostaja niti meso kupleno pri zaupanju vrednem mesarju, je lepleno meso. Na sreco to dostikrat preberes na deklaraciji, samo kaj ko ljudje te deklaracije ne berejo.
Vegeta ni skodljiva,Skodljive so pa razne kopije vegete.
Moram priznati, da sem kakšno leto in pol nazaj malo spraševal po branži in niso imeli ravno poznavanja materije. Se mi zdi, da to še ni ravno razširjeno. Sploh če ti mesar pred tabo iz kosa svinjskega vratu, laks kareja ali podobnega kosa pred tabo nareže zrezke.
Na primer :
Razmisli ko ti odreže prfekten zrezek, kjer sta dva ali trije kosi zlepljeni skupaj. Če točno ne iščeš kje je meso zlepljeno skupaj, NE BOŠ opazil. Zgoraj je zgolj očitni enostavni primer... Če so glutaminat in hormoni ki jih uporabljajo za lepljene neškodlivi, no ti to kar verjami.
PS: Sedaj samo še čakam tiste da to jejo tako po obdobjih, pa je zato kao manj škodlivo, ker prej je lepljen goveji zrezek, nato pa lepljen piščančji zretzek naslednje obdobje pa lepljen prašiščji zrezek...
Za lepljenje se uporabljajo encimi. Vem da je to razširjeno na primer v ZDA, ampak tega kot rečeno v Sloveniji nisem zasledil.
seveda slovenija je izjema, sam nartabolse domace. Kaj ko bi si vzel cas in zacel brati dekleracije. zacni z zmrznjenimi mesom.
Zmrznjeno meso? A nismo govorili o hrani, ki ni procesirana?
No daj primer, kjer je zmrznjeno meso na slovenskem trgu in je zlepljeno. Pa da je proizvajalec slovenski.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
antonija ::
In morda sol vseeno ni sol in cuker ne cuker, ne glede na to iz kod in kako pride, kot se je tudi trdilo.Morda. In pravilno je da smo skepticni do vsega, to je eden od glavnih temeljev znanosti. Ampak ker "with great power comes great responsibility", je treba pravico (dolznost?) do skepse uravnotezit z razumnim pojasnjevanjem nase skepse:
"Kaj pa ce sol ni sol ker ______________?"
"Kaj pa ce predelana hrana je zdrava ker ____________?"
Tega ponavadi na strani nasprotnikov znanosti ni za opaziti, in tudi to je zaljivo za znanstveno skupnost.
Ampak trenutno vsi podatki kažejo, da je NaCl se vedno NaCl, pa ni vazno kako prides do nje: iz morske vode, iz rudnikov lai pa zmesas HCl in NaOH in potem posusis. NaCl. Vse kar znamo izmeriti bo pa isto. (ce zanemarimo morebitne primesi in kontaminante ki so vedno prisotni in se lahko iskazejo za bistvene sestavine, ampak govora je bilo o snovi ki jo imenujemo sol).
Isto velja za cukre. Stancajo jih predvsem rastline, pa je na koncu vseeno ali jih dobimo iz repe ali trsa. Cuker.
V tvojem pisanju spet "zacutim" strah pred neznanim/neznanjem:
"Kako pa lahko dokazemo da je sol res samo sol?"
"Kaj pa ce je v trenutno veljavnih postopkih za identifikacijo malih anorganskih molekul kaksna kljucna pomanjlivost, za katero ne vemo?"
"Glede na to da se mi o analizi strukture malih molekul niti ne sanja, ali sploh obstaja moznost da bom kadarkoli razumel, zakaj je sol res samo sol?"
"Kaj ce se cez 10 let izkaze, da obstaja celotna dimenzija znanosti, katere s ene poznamo, in bo pojasnila da sol ni samo sol?"
"Kdo mi lahko jamci da se pri tem ni nihce (znanost) zmotil(a)?"
"Kaj pa ce ...."
Na prva tri vprasanja je odgovor lahko samo to, da primi knjige v roke (oz. na telefonu vtipkaj kaksen drug URL) in se zacni uciti. Zelo zdravo za razvoj mozganov, hkrati pa s tme ojacas svoje kognitivne sposobnosti resevanja probelmov, ocene tveganj, itd. Skratkla same pozitivne posledice bo imelo ucenje, pa se znal bos vec. Je pa res da bo treba vloziti cas in trud, pri cemer nam prvega v danasnjem svetu kronicno primanjkuje, drugega se pa otepamo kot hudic kriza, pa ceprav vemo, da v zmernih kolicinah zelo koristi zdravju in duhu.
Zadnji vprasanji sta pa samo bait, oz. kar trollanje; in sta dejansko povsem irelevantni. Sta nekje na nivoju "kaj pa ce me jutri zbije avto?" ko razmisljas ali bi si umil zobe, se obril, itd. Ni to ravno nek tehten argument da nebi skrbel za svojo higieno, pa tudi ce bos preckal 100 prehodov za pesce naslednji dan.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Mr.B ::
Za zacetek, vecino mesa pri tem ne zaostaja niti meso kupleno pri zaupanju vrednem mesarju, je lepleno meso. Na sreco to dostikrat preberes na deklaraciji, samo kaj ko ljudje te deklaracije ne berejo.
Vegeta ni skodljiva,Skodljive so pa razne kopije vegete.
Moram priznati, da sem kakšno leto in pol nazaj malo spraševal po branži in niso imeli ravno poznavanja materije. Se mi zdi, da to še ni ravno razširjeno. Sploh če ti mesar pred tabo iz kosa svinjskega vratu, laks kareja ali podobnega kosa pred tabo nareže zrezke.
Na primer :
Razmisli ko ti odreže prfekten zrezek, kjer sta dva ali trije kosi zlepljeni skupaj. Če točno ne iščeš kje je meso zlepljeno skupaj, NE BOŠ opazil. Zgoraj je zgolj očitni enostavni primer... Če so glutaminat in hormoni ki jih uporabljajo za lepljene neškodlivi, no ti to kar verjami.
PS: Sedaj samo še čakam tiste da to jejo tako po obdobjih, pa je zato kao manj škodlivo, ker prej je lepljen goveji zrezek, nato pa lepljen piščančji zretzek naslednje obdobje pa lepljen prašiščji zrezek...
Za lepljenje se uporabljajo encimi. Vem da je to razširjeno na primer v ZDA, ampak tega kot rečeno v Sloveniji nisem zasledil.
seveda slovenija je izjema, sam nartabolse domace. Kaj ko bi si vzel cas in zacel brati dekleracije. zacni z zmrznjenimi mesom.
Zmrznjeno meso? A nismo govorili o hrani, ki ni procesirana?
No daj primer, kjer je zmrznjeno meso na slovenskem trgu in je zlepljeno. Pa da je proizvajalec slovenski.
Dobro zate. vse je super.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
zmaugy ::
Če nekaj eksplicitno trdiš, potem ti menda ne bo težko to konkretizirat z imenom izdelka na trgu?
Ahim ::
In tako je edino prav. Takoj ko odkrijemo nova dejstva, popravimo svoje nazore glede na _vsa_ znana dejstva.
Je prav, ni pa prav, da se žali druge. Morda imajo prav. Če ti 20 raziskav pravi eno, 2 pa drugo, je takoj kreganje, ampak nima en ali pa drug prav, najverjetneje nima noben.
Ti zalis vse sodelujoce na tem forumu z bedarijami, katere objavljas ' eno za drugo, brez prestanka, brez enega samega prispevka, ki bi imel rep in glavo ali (bognasvaruj!) bil celo za koga koristen.
Ce pravi 20 studij nekaj, 2 pa nekaj drugega, bi bilo dobro preveriti vsaj tisti 2, ce ze ne vseh 22. Definitivno se pa ne da vleci iz tega zakljucka, da "najverjetneje nima noben (sic) prav".
Neumnim ljudem (IQ pod 12) bi morali omejiti sodelovanje na tem forumu na samo-bralni rezim, dokler ne dokazejo, da so sposobni razmisljanja vsaj na nivoju 3-letnega pingvincka.
gus5 ::
Kdor jé predelano hrano, hitreje umreTisti, ki uživajo nepredelano hrano, umirajo počasneje?
Verjetno je mišljeno, da tisti, ki uživajo predelano hrano, umrejo prej.
Utk ::
Neumnim ljudem (IQ pod 12) bi morali omejiti sodelovanje na tem forumu na samo-bralni rezim, dokler ne dokazejo, da so sposobni razmisljanja vsaj na nivoju 3-letnega pingvincka.
Začni z omejevanjem pri sebi.
Ahim ::
Utk ::
Vse kar znamo izmeriti bo pa isto.
Tudi v najbolj enostavni hrani je preveč vsega, da bi znali vse izmeriti. Kolk vem, ne obstaja stroj ali pa postopek, v katerega bi vtaknil kos mesa in ti bi ven vrgel "vse". Kaj šele iz paštete ali kaj takega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
antonija ::
Tukaj si spet pokazal da nimas prav nobenega znanja o podrocju, cez katerega pljuvas.Vse kar znamo izmeriti bo pa isto.
Tudi v najbolj enostavni hrani je preveč vsega, da bi znali vse izmeriti. Kolk vem, ne obstaja stroj ali pa postopek, v katerega bi vtaknil kos mesa in ti bi ven vrgel "vse". Kaj šele iz paštete ali kaj takega.
Po eni strani imas prav, ker ne obstaja noben "stroj", ki bi samovoljno della anlaize poljubnih vzorcev. In verjetno ne bo nikoli obstajal.
Obstaja pa na svetu veliko strokovnjakov analizne kemije, meroslovja, itd. In ce takim strokovnjakom das na voljo dovolj opreme in materialov, ti bojo znali povedati stvari o vzorcu, o katerih se ti se sanja ne da sploh obstajajo oz. da so relevantne za karkoli. Recimo zelo preprosta a pomembna meritev pri hrani: Vodna aktivnost. Znas brez googlanja povedati kaj to sploh je, zakaj je pomembno, kaj nam ta podatek pove, kako se meri, kaksne so omejitve merjenja?
P.S.: Pasteta ni nek presezek kompleksnega vzorca za analizo. Ni preprost, je pa dalec od kompliciranega.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
antonija ::
Kje ti vidiš kakšno pluvanje? A si prizadet, na dveh nivojih?Tole je pluvanje cez nekaj, o cemer nima spojma:
Tudi v najbolj enostavni hrani je preveč vsega, da bi znali vse izmeriti. Kolk vem, ne obstaja stroj ali pa postopek, v katerega bi vtaknil kos mesa in ti bi ven vrgel "vse". Kaj šele iz paštete ali kaj takega.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | VitaminiOddelek: Loža | 3971 (3156) | tikitoki |
» | Modificiran Krompirjev ŠkrobOddelek: Loža | 3148 (2629) | killa bee |
» | Kdor jé predelano hrano, hitreje umre (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 23465 (17920) | Mr.B |
» | dodatki v prehrani (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13296 (11924) | tikitoki |
» | V ZDA debelost registrirana kot bolezen (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 79670 (72246) | thramos |