» »

Kako pravilno kuriti?

Kako pravilno kuriti?

«
1
2 3 4

chokolino ::

Doma imamo centralno ogrevanje s pečjo na drva, nismo pa si enotni kako je najbolje kuriti. Če je peč polno naložena in dimnik samo rahlo priprt, potem je treba naložiti vsake 3-4 ure (odvisno od drv), če je dimnik skoraj povsem zaprt, drva dogorijo precej kasneje, v notranjosti peči se nabira lepljiva smolena snov, tudi kurilnica bolj smrdi... skrbi me, da slednje ni dobro za peč niti za okolje. Kakšno mnenje?

lali12 ::

Dokupi hranilnik toplote, vremensko vodeno regulacijo, pa boš imel višje izkoristke, čisto-sivo notranjost peči, konstantno temperaturo v stanovanju, ter posledično manj dela. Zakuriš, enkrat naložiš in imaš mir 24 ur.
INTEL C2DUO 6750 - ASUS P5K - 8600GTS
500GB - 4GB RAM - MAG 22"

starfotr ::

Seveda je bolje, da zgori vse in to na polno, brez priprtja. Vendar potem imaš prevroče. Upoštevaj predhodnika. Hkrati pa predlagam še zamenjavo kotla z boljšim. Ker vsa regulacija in star kotel. Brez veze, to delat.

Matek ::

Najboljši izkoristek drv (in najbolj čisto peč) dobiš pri popolnem gorenju, torej če je dimnik toliko odprt, da je vedno dovolj kisika. S tem prihraniš kurivo in manj onesnažuješ. Je pa seveda potem zelo vroče in ravno v ta namen rabiš zalogovnik, ker ne moreš kar spustiti vse toplote naenkrat v sistem.

Če ga nimaš, je pa pač treba delati "po starem" in bolj počasi smoditi drva.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Uporabnik ::

Tisti s smolenjem nikakor ni ok. Goreti mora normalno. Žal z navadno pečjo si usojen na to kar imaš, nikakor pri taki peči ne pride v poštev zalogovnik. Očitno imate predimenzionirano peč.

Mene pa zanima kje kupujete drva. Zadnje leto so se nekako kartlno podražila pri vseh dobaviteljih?

chokolino ::

lali12 je izjavil:

Dokupi hranilnik toplote, vremensko vodeno regulacijo, pa boš imel višje izkoristke, čisto-sivo notranjost peči, konstantno temperaturo v stanovanju, ter posledično manj dela. Zakuriš, enkrat naložiš in imaš mir 24 ur.


Koliko pa okvirno stane takšen zalogovnik? Peč je nekaj takega:




Uporabnik je izjavil:



Mene pa zanima kje kupujete drva. Zadnje leto so se nekako kartlno podražila pri vseh dobaviteljih?


Mi smo jih nekaj časa pri enem kmetu, ki se je s tem ukvarjal, sedaj pa jih sami napravljamo.

Zgodovina sprememb…

jb_j ::

Uporabnik je izjavil:

Tisti s smolenjem nikakor ni ok. Goreti mora normalno. Žal z navadno pečjo si usojen na to kar imaš, nikakor pri taki peči ne pride v poštev zalogovnik. Očitno imate predimenzionirano peč.

Mene pa zanima kje kupujete drva. Zadnje leto so se nekako kartlno podražila pri vseh dobaviteljih?


Če ima predimenzionirano peč je enostavna rešitev:
Kamne z dobro energijskim zadrževanjem notr, ali pa keramika oz. kaj podobnega (nimam pojma, katere kamnine dobro dolgoročno držijo temperaturo)

Ogenj pa mora goret na polno, drugače se mašijo dimniki in peč. (lansko leto so večkrat čistil dimnik, zaradi varčevanja na tak način)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

starfotr ::

Take peči se ne da več kupiti. Hvala bogu, ker folk ne zna kurit (dokaz ta tema), poleg tega uporabljajo sveža in ne pravilno sušena drva.

Pri pečeh, ki so sedaj na voljo na trgu, je obvezna regulacija, hranilnik toplote, ustrezna drva, ne sme se kurit smeti (spet, hvala bogu), ker folk zmeče v peči marsikaj.

Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.

jb_j ::

starfotr je izjavil:

Take peči se ne da več kupiti. Hvala bogu, ker folk ne zna kurit (dokaz ta tema), poleg tega uporabljajo sveža in ne pravilno sušena drva.

Pri pečeh, ki so sedaj na voljo na trgu, je obvezna regulacija, hranilnik toplote, ustrezna drva, ne sme se kurit smeti (spet, hvala bogu), ker folk zmeče v peči marsikaj.

Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Mi imamo priprte lopute, le zato, da dlje časa gori. (in to je najslabša opcija za vse ki kurijo drva)
pa niti ni tak problem, če so sveža drva, važno je da se kuri dober les (smrekov les zgori hitro z več vlage in malo dima), če je dovod/prepust zraka dovoljšen (najbrž)

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: St235 ()

starfotr ::

Japajade.

jb_j ::

starfotr je izjavil:

Japajade.


sej sem le podal svoje mnenje in dopisal: najbrž.
ni treba predlagat izbrisa izjave, lahko mi dokažeš drugače.

chokolino ::

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.

Unknown_001 ::

Sam drv ne cmart.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

jb_j ::

chokolino je izjavil:

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.


pri zapiranju dovoda zraka, nastane zelo podoben problem, tako se dela pri nas.
(in je v lanskem letu bilo toliko tega v dimniku in peči, da je blo skoraj za celotno samokolnico, ko je dimnikar čistil)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

starfotr ::

chokolino je izjavil:

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.


Pač ste bili 10 let nazaj šparovni in ste kupili ter inštalirali zanič peč, s 50 let staro tehnologijo.

Predelava kurilnice sedaj in montaža hranilnika toplote je nesmiselna, ker je treba komplet kotlovnico predelat zaradi neumnih in šparovnih potez v preteklosti. Zato je najbolje zamenjati komplet kotlovnico, če se karkoli dela. Ali pa pustiti tako, kot je. Kurit itak ne znate.

chokolino ::

starfotr je izjavil:

chokolino je izjavil:

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.


Pač ste bili 10 let nazaj šparovni in ste kupili ter inštalirali zanič peč, s 50 let staro tehnologijo.

Predelava kurilnice sedaj in montaža hranilnika toplote je nesmiselna, ker je treba komplet kotlovnico predelat zaradi neumnih in šparovnih potez v preteklosti. Zato je najbolje zamenjati komplet kotlovnico, če se karkoli dela. Ali pa pustiti tako, kot je. Kurit itak ne znate.


No, saj, zato pa sprašujem tukaj, da boste vi, ki ste pametni, povedali kako se pravilno kuri.

Zgodovina sprememb…

BorutK-73 ::

Če ni nobenega doma, potem peč na drva ni za tebe. Lahko pa probaš premog.
Jaz imam isto peč, je še starejša in vsake dve uri dam eno ali dve drvi gor, odvisno od temperature.
Te peči so daleč od jajc, so čisto ok za drva, ampak moraš pa biti doma.

Starfotr pa itak nima pojma, kot da je predelava kurilnice in nakup novega sistema par 100EUR.

Zgodovina sprememb…

chokolino ::

jb_j je izjavil:


pri zapiranju dovoda zraka, nastane zelo podoben problem, tako se dela pri nas.
(in je v lanskem letu bilo toliko tega v dimniku in peči, da je blo skoraj za celotno samokolnico, ko je dimnikar čistil)

Če je samo to, potem je pa OK. Tisti, ki najbolj forsira zapiranje je hkrati zadolžen za čiščenje dimnika, bo pač imel več dela:)

BorutK-73 je izjavil:

Če ni nobenega doma, potem peč na drva ni za tebe. Lahko pa probaš premog.
Jaz imam isto peč, je še starejša in vsake dve uri dam eno ali dve drvi gor, odvisno od temperature.
Te peči so daleč od jajc, so čisto ok za drva, ampak moraš pa biti doma.

Starfotr pa itak nima pojma, kot da je predelava kurilnice in nakup novega sistema par 100EUR.


Premog je pa menda še dosti bolj umazana zadeva.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Osnova gorenja drv: suha drva, goreti mora na polno, z dovolj kisika, brez zaporanja loput, da se ne cmari vse skupaj in proizvaja nepopolno gorenje in s tem ogljikov oksid (monoksid).

Torej ali imaš kotel, hranilnik toplote in regulacijo, kar te stane nekje 6-7 keur na ključ ali pa se jebeš na vsake nekaj ur in naložiš točno toliko drv, da vse pogori ravno toliko, kot rabiš,da se ti loouta ne zapira ali ne odpira varnostni ventil.

To so opcije, kaj koliko stane in kako boste reševali težave je pa vaša odločitev.

jb_j ::

chokolino je izjavil:

jb_j je izjavil:


pri zapiranju dovoda zraka, nastane zelo podoben problem, tako se dela pri nas.
(in je v lanskem letu bilo toliko tega v dimniku in peči, da je blo skoraj za celotno samokolnico, ko je dimnikar čistil)

Če je samo to, potem je pa OK. Tisti, ki najbolj forsira zapiranje je hkrati zadolžen za čiščenje dimnika, bo pač imel več dela:)



V bistvu ni prav, ker moraš pomislt, kolk tega gre v ozračje (pa recimo, da živim v kotlini z veliko megle)
Je pa najceneje, to pa vemo. Zato kurimo na takšen način pri nas.

Če bi bil diktator bi zaukazal, da imajo vsi merilnike dima na vrhu dimnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Dimnik ::

starfotr je izjavil:

chokolino je izjavil:

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.


Pač ste bili 10 let nazaj šparovni in ste kupili ter inštalirali zanič peč, s 50 let staro tehnologijo.

Predelava kurilnice sedaj in montaža hranilnika toplote je nesmiselna, ker je treba komplet kotlovnico predelat zaradi neumnih in šparovnih potez v preteklosti. Zato je najbolje zamenjati komplet kotlovnico, če se karkoli dela. Ali pa pustiti tako, kot je. Kurit itak ne znate.


Daj ne nabijaj....

Sam imam 12 let staro peč,nekaj podobnega kot op, dimnik loputo priprto na polovico in regulator na 70stopinj, tako da potem zapre vratca, ko pade temp sped odpre in se nič ne nabira smola oz se je ko sem imel regulator na 60stopinj. Na radiatorjih termostatske ventile, drva se pa spravljajo marca, kurim tudi sekance iz vej (dolžine 10cm premer 3cm).
Kar je je to, da bom dal zraven zalogovnik. Da bi pa šel celo kurilnico na novo delat pa adijo pamet....

jb_j ::

Dimnik je izjavil:

starfotr je izjavil:

chokolino je izjavil:

starfotr je izjavil:


Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.


Ta "jajca" so stara dobrih 10 let in čisto dobro služijo svojemu namenu, tudi dimnikar, ki pride samo na pregled, nima nobenih pripomb. Problem je nastal, ker sedaj nikogar ni doma, da bi nalagal vsake 4 ure, in se je začelo forsirati večje zapiranje dimnika pri čemer nastanejo opisane težave.


Pač ste bili 10 let nazaj šparovni in ste kupili ter inštalirali zanič peč, s 50 let staro tehnologijo.

Predelava kurilnice sedaj in montaža hranilnika toplote je nesmiselna, ker je treba komplet kotlovnico predelat zaradi neumnih in šparovnih potez v preteklosti. Zato je najbolje zamenjati komplet kotlovnico, če se karkoli dela. Ali pa pustiti tako, kot je. Kurit itak ne znate.


Daj ne nabijaj....

Sam imam 12 let staro peč,nekaj podobnega kot op, dimnik loputo priprto na polovico in regulator na 70stopinj, tako da potem zapre vratca, ko pade temp sped odpre in se nič ne nabira smola oz se je ko sem imel regulator na 60stopinj. Na radiatorjih termostatske ventile, drva se pa spravljajo marca, kurim tudi sekance iz vej (dolžine 10cm premer 3cm).
Kar je je to, da bom dal zraven zalogovnik. Da bi pa šel celo kurilnico na novo delat pa adijo pamet....


Zakaj ni regulator lopute na izhodu za dimnik, ampak le na vratcih? (ker na vratcih regulira le gorenje v peči)
Ker bi bilo logično nekak, če je v peči le žerjavca, se praktično ne kadi iz dimnika, ampak gre ven le vročina.
Mi imamo tut tak regulator (samo smo izgubil tisto verigo na vratcih), in sedaj ne dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

lali12 ::

Hranilnik 1000l okoli 700EUR, regulacija seltron WDC ali firšt MR-TR ali pa vsaj sobni termostat z motornim pogonom na mešalnem ventilu.
Če pa razmišljaš dolgoročno pa poglej na Eco sklad, ki ima 50% subvencijo za zamenjavo peči na trda goriva z uplinjevalno pečjo in hranilnikom. Poglej ta LINK: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/n...
Link: https://www.ogrevanje-kotli.si/waltis-k...
INTEL C2DUO 6750 - ASUS P5K - 8600GTS
500GB - 4GB RAM - MAG 22"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lali12 ()

jb_j ::

lali12 je izjavil:

Hranilnik 1000l okoli 700EUR, regulacija seltron WDC ali firšt MR-TR ali pa vsaj sobni termostat z motornim pogonom na mešalnem ventilu.
Če pa razmišljaš dolgoročno pa poglej na Eco sklad, ki ima 50% subvencijo za zamenjavo peči na trda goriva z uplinjevalno pečjo in hranilnikom. Poglej ta LINK: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/n...
Link: https://www.ogrevanje-kotli.si/waltis-k...


2leti nazaj sem klical in so rekl subvencije so le za občane LJ občine. (ko je imel eko sklad razpis za zamenjavo v 100% vrednosti)
Čeprav sem 5km stran. (in imamo tudi mestni avtobus)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

starfotr ::



Sam imam 12 let staro peč,nekaj podobnega kot op, dimnik loputo priprto na polovico in regulator na 70stopinj, tako da potem zapre vratca, ko pade temp sped odpre in se nič ne nabira smola oz se je ko sem imel regulator na 60stopinj. Na radiatorjih termostatske ventile, drva se pa spravljajo marca, kurim tudi sekance iz vej (dolžine 10cm premer 3cm).
Kar je je to, da bom dal zraven zalogovnik. Da bi pa šel celo kurilnico na novo delat pa adijo pamet....




Glej, boli mene, kaj imaš ti zaeno kao ful dobro peč (pač vsak berač svojo malho hvali), vendar fundamentalni problem ostaja. Nimaš zalogovnika. In sedaj boš dal 2-3 ali več tisoč eur za montažo zalogovnika, katerega odsotnost ti je 12 let kradla čas in denar in sedaj, ko je kotel v zadnji polovici živ. dobe, boš predeloval kotlovnico. Bravo.

jb_j ::

starfotr je izjavil:



Sam imam 12 let staro peč,nekaj podobnega kot op, dimnik loputo priprto na polovico in regulator na 70stopinj, tako da potem zapre vratca, ko pade temp sped odpre in se nič ne nabira smola oz se je ko sem imel regulator na 60stopinj. Na radiatorjih termostatske ventile, drva se pa spravljajo marca, kurim tudi sekance iz vej (dolžine 10cm premer 3cm).
Kar je je to, da bom dal zraven zalogovnik. Da bi pa šel celo kurilnico na novo delat pa adijo pamet....




Glej, boli mene, kaj imaš ti zaeno kao ful dobro peč (pač vsak berač svojo malho hvali), vendar fundamentalni problem ostaja. Nimaš zalogovnika. In sedaj boš dal 2-3 ali več tisoč eur za montažo zalogovnika, katerega odsotnost ti je 12 let kradla čas in denar in sedaj, ko je kotel v zadnji polovici živ. dobe, boš predeloval kotlovnico. Bravo.


Zalogovnik, bi moral biti skoraj praktično obvezen v krajih s slabim zrakom. (najbrž bi lahko naredil takšno eko subvencijo)
(kotline in mesta)

Ker je lahko 40-let stara peč, ki jo zakuriš na polno (in ogenj gori pravilno, brez saj), bolj učinkovita z zalogovnikom.
Kot zadnjih 10-let, ko jim dajejo subvencije na nove peči. (mogoče je v ozadju kakšno močno slovensko podjetje, ki proizvaja peči, da jim je bilo to v interesu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

starfotr ::

Tam, kjer je slab zrak, so subvencije. Za priklop na plin za priklop na daljinsko ogrevanje, za toplotne črpalke in kotle, kateri dobro delajo, ne za jajca.

Kotel, ki ga ima OP in še kdo v tem temi, so bili novi manj kot 1000 ali pa tja do 2 jurja,mogoče 3.

Če bi se takrat stegnili za malo več, bi imeli vrhunsko kurilnico. Subvencije na kotle na polena so 4000 eur, moraš biti res bedak, da si vgradiš nek beden kotel za praktično isto končno ceno brez subvencije.

Na srečo nas ostalih so prepovedali prodajo takih bednih kotlov, ker folk ne zna kurit. Zato je nujno potrebna avtomatika za to, da ostali dihamo dober zrak. In upam, da dimnikarji merijo drva ter prepovedo kurjenje mokrih drv, kot je v navadi tule in po besedah nekaterih to ni nič takega.

jb_j ::

starfotr je izjavil:

Tam, kjer je slab zrak, so subvencije. Za priklop na plin za priklop na daljinsko ogrevanje, za toplotne črpalke in kotle, kateri dobro delajo, ne za jajca.

Kotel, ki ga ima OP in še kdo v tem temi, so bili novi manj kot 1000 ali pa tja do 2 jurja,mogoče 3.

Če bi se takrat stegnili za malo več, bi imeli vrhunsko kurilnico. Subvencije na kotle na polena so 4000 eur, moraš biti res bedak, da si vgradiš nek beden kotel za praktično isto končno ceno brez subvencije.

Na srečo nas ostalih so prepovedali prodajo takih bednih kotlov, ker folk ne zna kurit. Zato je nujno potrebna avtomatika za to, da ostali dihamo dober zrak. In upam, da dimnikarji merijo drva ter prepovedo kurjenje mokrih drv, kot je v navadi tule in po besedah nekaterih to ni nič takega.


Merilnik v dimniku, bi lahko določil, kdo kuri pravilno, in kdo "varčuje" s pripiranjem, ali kuri mokra drva.

@starfotr
Tam, kjer je slab zrak, so subvencije.

A hočš rečt, da je 5km stran slabši zrak? (smo pa na isti nadmorski višini, le subvencije so določal le na občine). In so rekl, da tukaj ni subvencij.
In niso določal kakovost zraka v kotlinah. (oz. na podobna območja)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Cange ::

Vprašaj kakega mojstra, koliko bi koštala predelava lopute za drva na loputo z dobošem za drva.

Dimnik ::

starfotr je izjavil:

Tam, kjer je slab zrak, so subvencije. Za priklop na plin za priklop na daljinsko ogrevanje, za toplotne črpalke in kotle, kateri dobro delajo, ne za jajca.

Kotel, ki ga ima OP in še kdo v tem temi, so bili novi manj kot 1000 ali pa tja do 2 jurja,mogoče 3.

Če bi se takrat stegnili za malo več, bi imeli vrhunsko kurilnico. Subvencije na kotle na polena so 4000 eur, moraš biti res bedak, da si vgradiš nek beden kotel za praktično isto končno ceno brez subvencije.

Na srečo nas ostalih so prepovedali prodajo takih bednih kotlov, ker folk ne zna kurit. Zato je nujno potrebna avtomatika za to, da ostali dihamo dober zrak. In upam, da dimnikarji merijo drva ter prepovedo kurjenje mokrih drv, kot je v navadi tule in po besedah nekaterih to ni nič takega.



Ne pametuj....standard v vsaki temi

jb_j ::

Alternativa za zalogovnike bi lahko bile tut huge peči z veliko kamna, ki dobro zadržujejo toploto. (in velika dolžina cevi v peči oz. v kamnu)

Če bi v zalogovnikih bilo olje namesto vode, bi tudi dlje zadrževali temperaturo zaradi višje gostote olja. (in še cevi ne bi oksidirale tako hitro)

V teoriji.

Če je pa dobro izolirana hiša, bi mogoče bilo dobro, da bi dovod svežega zraka prihajal pod zemljo in mimo peči ali zraven še zalogovnika.
(ker se mi zdi, da sem bral temo, da ima nekdo nizek nivo kisika v stanovanju)

Ampak to je le teoretično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Spajky ::

BorutK-73 je izjavil:

Če ni nobenega doma, potem peč na drva ni za tebe. Lahko pa probaš premog.
Tega je treba kurit od zgoraj dol, pa zgoraj prižgeš z malce drvi ... traja gretje čez dan ... ampak danes je težko vstati malce prej in je treba vse na instant knof ;) ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jb_j ::

Spajky je izjavil:

BorutK-73 je izjavil:

Če ni nobenega doma, potem peč na drva ni za tebe. Lahko pa probaš premog.
Tega je treba kurit od zgoraj dol, pa zgoraj prižgeš z malce drvi ... traja gretje čez dan ... ampak danes je težko vstati malce prej in je treba vse na instant knof ;) ..


Zakaj pa ne? Premog ima po večini boljšo kurilno vrednost kot les.
http://www.trajnostnaenergija.si/Trajno...
Kurilna vrednost @ Wikipedia

Podatek eko kurjenja bi bil primerljiv le v primeru, če bi na dimnikih bili senzorji dima, in izpusta škodljivih snovi v ozračje.
In bi potem primerjali škodljive izpuste v ozračje in kurilno vrednost.

Se mi pa zdi, da ko smo kurili na premog, so bile vse lopute odprte na polno. (gorenje je bilo nekak bolj pravilno kot sedaj, ko kurimo les)
Je pa res, da se je peč na polno naložila z lopatami in je s tem mogoče bil onemogočen dostop svežega zraka iz vhodne lopute. (in tudi verjetno ni bilo optimalno gorenje)

Ko se je kurilo z nafto v Sloveniji, je po moje bil najboljši zrak. (na kar pa ima podatke le zdravstvo, po določenih področjih in ulicah)
In lahko naredijo primerjavo, kdaj je bilo manj težav z dihali pri zdravnikih. (takrat, ko so vsi kurili na nafto, ali sedaj, ko se kuri na les)

brez naj-predloga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

lahko pa zoožajo področja le na kotline in mesta, da bi imeli bolj natančne podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

krneki0001 ::

chokolino je izjavil:

Če je peč polno naložena in dimnik samo rahlo priprt, potem je treba naložiti vsake 3-4 ure (odvisno od drv),

To bo pravilno kurjenje. Jaz dimnika nimam nič priprtega, odprt je do konca. vratca za dovod zraka v peč, pa so ravno tako odperta do konca, da prihaja dovolj kisika v peč, da pravilno izgoreva. Za zakurit samo postavim 2 polena vzdolžno 2cm narazen, vržem vmes kocko za vžig, gor postavim še 3 polena počez in zadeva zagori vedno. Drva si pa sam pripravljam in se sušijo 2 sezoni, tretjo jih kurim.

chokolino je izjavil:

če je dimnik skoraj povsem zaprt, drva dogorijo precej kasneje, v notranjosti peči se nabira lepljiva smolena snov, tudi kurilnica bolj smrdi... skrbi me, da slednje ni dobro za peč niti za okolje. Kakšno mnenje?

To je nepravilno kurjenje. Smola in svinjarija, ki se nabira, se nabira ne samo v peči, ampak tudi v dimniku. Dimnik se zabaše in potem imaš probleme. Ampak to je še najmanj. Velikokrat se taka smola v dimniku vžge. Tudi smrad, ki ga ob tem nepravilnem kurjenju vohaš, je strupen.

Spajky je izjavil:

BorutK-73 je izjavil:

Če ni nobenega doma, potem peč na drva ni za tebe. Lahko pa probaš premog.
Tega je treba kurit od zgoraj dol, pa zgoraj prižgeš z malce drvi ... traja gretje čez dan ... ampak danes je težko vstati malce prej in je treba vse na instant knof ;) ..

Ni nujno. Zakuriš 2 polena, ko sta fino razžarjena vržeš pa čez premog.
Lahko pa tudi drva kuriš od zgoraj navzdol.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

chokolino ::

krneki0001 je izjavil:


To bo pravilno kurjenje. Jaz dimnika nimam nič priprtega, odprt je do konca. vratca za dovod zraka v peč, pa so ravno tako odperta do konca, da prihaja dovolj kisika v peč, da pravilno izgoreva.


Eden od kontra argumentov takšnega kurjenja je, da gre vsa toplota v dimnik in se ta preveč segreje in letijo iskre iz njega kar tudi lahko privede do požara.

lali12 je izjavil:

Hranilnik 1000l okoli 700EUR, regulacija seltron WDC ali firšt MR-TR ali pa vsaj sobni termostat z motornim pogonom na mešalnem ventilu.
Če pa razmišljaš dolgoročno pa poglej na Eco sklad, ki ima 50% subvencijo za zamenjavo peči na trda goriva z uplinjevalno pečjo in hranilnikom. Poglej ta LINK: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/n...
Link: https://www.ogrevanje-kotli.si/waltis-k...


Ok, hvala, bomo pogledali.

Zgodovina sprememb…

Dimnik ::

Glede lopute je odvisno od premera dimnika in vleka...jaz imam na polovici loputo, ker drugače je preveč vleka (9m dimnik, fi18, imam pa tudi dovod zunanjega zraka v kurilnico

Unknown_001 ::

chokolino je izjavil:



Eden od kontra argumentov takšnega kurjenja je, da gre vsa toplota v dimnik in se ta preveč segreje in letijo iskre iz njega kar tudi lahko privede do požara.


Peč na trda goriva ni za majmune. Treba je tudi temperaturo in zgorevanje spremljat.

In še ena dokaj nespametna reč, ki se lahko pripeti. Kolega je v brunarci danes zakuril in nato nabasal briketov in drv do vrha. Seveda toliko, da je bil vlek do dimnika oviran. Zapre loputo in odpre zrak, nakar se je slišalo BUM in peč se je zatresla. Fora? Zrak se je naglo segrel in ni mogel sproti ekspandirati v dimnik. Tlak, je narasel. Posledično je stvar začela pokat. Rešitev je bila zapret dovod zraka in prebit luknjo da je zrak neovirano potegnilo v dimnik.

Btw. Pravilno se kuri tako, da drv ne cmariš. Paziš na ogenj im počasi dolagaš.

Najprej na vso moč zakuriš in segreješ peč. Nato nalagaš debele polenčke plus kake brikete, pelete in oaziš da je izpuh neoviran. Zrak na kurišču nato pripreš in termodinamika nato počasi, zmerno opravlja svoje (naravni vlek). Vse skupaj zgoreva počasi ampak popolno, brez cmarjenja.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

jb_j ::

@Raptor F16

Nekak se strinjam, na prvo se zakuri peč na "polno",
in ko je veliko žerjavce v peči (se lahko pripre pri dimniku), in le "dolaga" velika polena. (dovod zraka mora biti vedno skoraj na "polno" odprt.

Če pa imaš zalogovnik, lahko tako hitro segreješ veliko količino vode (in mogoče ni treba niti pripiranja pri dimniku)

(najbrž bi bilo bolj pametno, da ima vsaka peč pri izhodu za dimnik, senzor, ki meri dim, in ta izhod primerno odpira)
Ker, ko se ustvari žerjavica v peči, ne gre skoraj nič dima ven, in bi takšen senzor bil logičen.
Tako najbrž ne bi ves vroč zrak skozi dimnik.

V teoriji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::

jb_j je izjavil:

@Raptor F16

Nekak se strinjam, na prvo se zakuri peč na "polno",
in ko je veliko žerjavce v peči (se lahko pripre pri dimniku), in le "dolaga" velika polena. (dovod zraka mora biti vedno skoraj na "polno" odprt.

Če pa imaš zalogovnik, lahko tako hitro segreješ veliko količino vode (in mogoče ni treba niti pripiranja pri dimniku)

(najbrž bi bilo bolj pametno, da ima vsaka peč pri izhodu za dimnik, senzor, ki meri dim, in ta izhod primerno odpira)
Tako najbrž ne bi ves vroč zrak skozi dimnik.


? Pri nas na dimniku nič ne štelamo. Dimnik ima spodaj nihajno loputo z utežjo, ki se odpira/zapira glede na razliko tlaka.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

jb_j ::

Unknown_001 je izjavil:

jb_j je izjavil:

@Raptor F16

Nekak se strinjam, na prvo se zakuri peč na "polno",
in ko je veliko žerjavce v peči (se lahko pripre pri dimniku), in le "dolaga" velika polena. (dovod zraka mora biti vedno skoraj na "polno" odprt.

Če pa imaš zalogovnik, lahko tako hitro segreješ veliko količino vode (in mogoče ni treba niti pripiranja pri dimniku)

(najbrž bi bilo bolj pametno, da ima vsaka peč pri izhodu za dimnik, senzor, ki meri dim, in ta izhod primerno odpira)
Tako najbrž ne bi ves vroč zrak skozi dimnik.


? Pri nas na dimniku nič ne štelamo. Dimnik ima spodaj nihajno loputo z utežjo, ki se odpira/zapira glede na razliko tlaka.


Mogoče je to, to. Mi nimamo tega. Senzor dima, bi mogoče lahko delo opravljal bolj natančno.

Imamo le "fizično" loputo z ročajem, ki jo lahko samo s kleščami premikam (enkrat sem probal z rokami in sem se močno spekel)
In sem lansko leto to loputo pripiral, ko je bila "žerjavca" v peči. Samo je bil vedno naslednji dan problem, da ni nič gorelo, k fotr pravi, da tega se pa ne premika in mora bit odprto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::

Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.

Voda pa nikoli ne gre čez 80°C
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

chokolino ::

Jaz najprej podkurim s treskami in drobnimi krepelci, ko se ogenj dovolj razživi, naložim polno peč drv, malo zaprem dimnik in grem. Pustim, da skoraj do konca pogori, nato spet polno naložim, drva so suha in brez problema zagorijo tudi če je čisto malo žerjavice, spet zaprem in grem. Ne morem si privoščiti, da vsake pol ure preverjam peč in temperaturo in vlek in ne vem še kaj.

jb_j ::

Unknown_001 je izjavil:

Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.

Voda pa nikoli ne gre čez 80°C


Samo omejevalnik vleka v določenih primerih ne omogoča dobrega gorenja.
(a ni omejevalnik vleka tista loputa na ketnci)

Sem mislil, da govoriš o omejevalniku izpustov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::

chokolino je izjavil:

Jaz najprej podkurim s treskami in drobnimi krepelci, ko se ogenj dovolj razživi, naložim polno peč drv, malo zaprem dimnik in grem. Pustim, da skoraj do konca pogori, nato spet polno naložim, drva so suha in brez problema zagorijo tudi če je čisto malo žerjavice, spet zaprem in grem. Ne morem si privoščiti, da vsake pol ure preverjam peč in temperaturo in vlek in ne vem še kaj.


Pa saj to je to.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

jb_j ::

Ali ima peč dva omejevalnika:
vleka in izpustov.

Mi imamo na peči le omejevalnik vleka. Sicer od prehoda iz nafte, nismo najdl tiste "ketnce".

korenje3 ::

jb_j je izjavil:

Uporabnik je izjavil:

Tisti s smolenjem nikakor ni ok. Goreti mora normalno. Žal z navadno pečjo si usojen na to kar imaš, nikakor pri taki peči ne pride v poštev zalogovnik. Očitno imate predimenzionirano peč.

Mene pa zanima kje kupujete drva. Zadnje leto so se nekako kartlno podražila pri vseh dobaviteljih?


Če ima predimenzionirano peč je enostavna rešitev:
Kamne z dobro energijskim zadrževanjem notr, ali pa keramika oz. kaj podobnega (nimam pojma, katere kamnine dobro dolgoročno držijo temperaturo)

Ogenj pa mora goret na polno, drugače se mašijo dimniki in peč. (lansko leto so večkrat čistil dimnik, zaradi varčevanja na tak način)


rezervoar z vročo vodo je najboljša rešitev.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Unknown_001 ::

jb_j je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.

Voda pa nikoli ne gre čez 80°C


Samo omejevalnik vleka v določenih primerih ne omogoča dobrega gorenja.
(a ni omejevalnik vleka tista loputa na ketnci)

Sem mislil, da govoriš o omejevalniku izpustov.


Ketnci? Lej mogla bi oba videt, s kakšnimi pečmi operirava pa bi se verjetno prej zmenila. Tista ki jo imamo v zidanci je napram hišni kot igračka.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

jb_j ::

korenje3 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Uporabnik je izjavil:

Tisti s smolenjem nikakor ni ok. Goreti mora normalno. Žal z navadno pečjo si usojen na to kar imaš, nikakor pri taki peči ne pride v poštev zalogovnik. Očitno imate predimenzionirano peč.

Mene pa zanima kje kupujete drva. Zadnje leto so se nekako kartlno podražila pri vseh dobaviteljih?


Če ima predimenzionirano peč je enostavna rešitev:
Kamne z dobro energijskim zadrževanjem notr, ali pa keramika oz. kaj podobnega (nimam pojma, katere kamnine dobro dolgoročno držijo temperaturo)

Ogenj pa mora goret na polno, drugače se mašijo dimniki in peč. (lansko leto so večkrat čistil dimnik, zaradi varčevanja na tak način)


rezervoar z vročo vodo je najboljša rešitev.


Samo ima samo 80-100l.
Zadnjič sem se hotu skopat 2x, ker nisem najbolj čist.

In je bla drugič že skoraj mrzla voda.

Unknown_001 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.

Voda pa nikoli ne gre čez 80°C


Samo omejevalnik vleka v določenih primerih ne omogoča dobrega gorenja.
(a ni omejevalnik vleka tista loputa na ketnci)

Sem mislil, da govoriš o omejevalniku izpustov.


Ketnci? Lej mogla bi oba videt, s kakšnimi pečmi operirava pa bi se verjetno prej zmenila. Tista ki jo imamo v zidanci je napram hišni kot igračka.


Ketnca je imela omejevalnik vleka svežega zraka,
jst pa govorim o loputi, ki pride za pečjo in pred dimnikom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

korenje3 ::

za centralno peč rabiš kakšnih 1000L ali več v dobro izoliranem zalogovniku.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8411434 (1042) c3p0
»

Zalogovnik 500l DA ali NE

Oddelek: Loža
358360 (7182) jero_no1
»

Zalogovnik ali predelava na pelete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7215691 (12198) krneki0001
»

Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilca

Oddelek: Loža
3611601 (8364) gorjanc
»

Je bolj vroča žerjavica ali ogenj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7818562 (16191) urosh

Več podobnih tem