» »

O smrti

O smrti

uporabnik832 ::

Pozdravljeni,

zanimal bi me komentar na razmišljanja v zvezi s smrtjo



SMRT IN SEKS STA TABU TEMI
Človek se boji seksa in smrti. Zaradi tega sta seks in smrt tabuja. Nihče ne govori o seksu in nihče ne govori o smrti. Glede teh dveh stvari molčimo. Ta subjekta sta tabu in ju ne bi smeli niti omenjati. V trenutku ko ju omenimo, nekaj znotraj nas začne trepetati.
Zdi se, da obstaja globoka represija. Zaradi tega smo ustvarili substitutne besede. Na zahodu se ne reče: »Imela bova seks« temveč se reče »We are making love (ljubljenje)«. Gre za subsitutuno besedo- napačno, saj je ljubezen povsem druga dimenzija. Seks je seks in ni »making love«. Ljubezen lahko vključuje seks, ampak ljubezen ima v celoti drugačne lastnosti ali značilnosti.

Nikoli direktno ne govorimo o smrti. Če nekdo umre uporabljamo substitutno besedo. Rečemo da je odšel k Očetu, ali da je šel v nebesa. S smrtjo se ne soočimo direktno.

Zakaj obstaja tabu glede seks in smrti? Ker sta globoko povezana. Razlog njune medsebojne povezanosti je kot prvo, da si rojen zaradi seksa, rojstvo je seks. In rojstvo ter smrt sta dva pola ene stvari. V rojstvu je skrita smrt. Zaradi tega se človek zaveda globoke povezanosti med seksom in smrtjo. Do smrti ne more priti brez seksa, prav tako kot se rojstvo ne more zgoditi brez seksa.

Obstajajo določeni organizmi in druge bakterije, ki niso rojene iz seksa temveč enostavnega deljenja. Ameba je npr znana kot nesmrtna: ameba nikoli ne umre. Če je hrana na voljo, ne umre. Ni potrebe za smrt saj ni seksa.

Smrt je del seksa kot je rojstvo del seksa.


SMRT JE TABU 2
Bog ni v resnici center verskega poizvedovanja/izpraševanja – smrt je. Brez smrti ne bi bilo nobene religije. Smrt je tista zaradi katere človek poskuša in išče presežek smrti in brezsmrtnost.
Smrt nas obkroža kot ocean obkroža mali otok. Otok je lahko poplavljen v kateremkoli momentu. Živali niso verne iz enostavnega razloga, saj se ne zavedajo smrti. Ne morejo sebe zamišljati, da umirajo čeprav vidijo druge živali umirati. To je kvantni skok, da ko vidiš nekoga umirati, da zaključiš, da bom »Jaz prav tako umrl«. Živali niso tako dojemljive, zavedne, da bi prišle do tega zaključka.

Človek je zrel ko pride do točke spoznanja, da bo umrl tako kot umrejo vsi drugi, življenje tega človeka nikoli več ne bo isto. Ne moreš več biti navezan na življenje kot si bil doslej. Če je življenje nekaj kar bo odvzeto v čem je poanta da si tako posesiven.

Kljub temu se nekako poskušamo izogibati temu vprašanju, vprašanju smrti. Zamotimo se z drugimi stvarami. Včasih govorimo o Bogu, nebesih in peklu, da bi se izognili RESNIČNEMU vprašanju. Resnično vprašanje ni Bog. Neumni ljudje sprašujejo o Bogu, inteligentni ljudje sprašujejo o smrti.
Ljudje ki sprašujejo o Bogu Boga nikoli ne bodo našli in ljudje ki sprašujejo o smrti, so namenjeni temu, da bdo Boga našli- ker smrt je tista, ki te transformira, tvoj pogled. Tvoja zavest je izostrena ker si postavil pravo vprašanje, autentično vprašanje, najbolj pomembno vprašanje življenja. Ustvaril si tako velik izziv, da ne moreš biti speč dolgo, moral boš biti dovolj buden, pozoren, da boš srečal realnosti smrti.

Še posebej na Zahodu je smrt tabu. Tako kot je bil seks nekoč tabu, je sedaj smrt tabu. Smrt je zadnji tabu.
Potrebujemo nekoga kot je bil Sigmund Freud, ki bi lahko smrt vrnil, ki bi lahko razgalil ljudi fenomenu smrti.

Poskušamo preslepiti same sebe, smrt delamo lepo kot lahko, tako da se nikoli ne zastavi vprašanje. In nadaljujemo življenje v iluziji, da je vedno nekdo drug ki umre- očitno je, da ne bomo videli našo lastno smrt, vedno bomo videli druge umreti. Logični sklep je- vedno je nekdo drug, ki umre, zakaj bi se potem obremenjevali.

Smrt je najbolj pomembno vprašanje v življenju. In tisti, ki sprejmejo ta izziv smrti bodo neizmerno nagrajeni.



SMRT JE TABU
Na Zahodu, še posebej odkar je Freud odprl Panodrino skinjico, je ideja prišla na dan, da bi moral človek ostati seksualen vse do konca, saj je seks sinonim za življenje. In četudi so star 70 ali 80 let, bi moral ostati zainteresiran za seks. Če izgubiš zanimanje za seks, to pomeni, da izgubiš zanimanje za življenje in s tem nisi več potreben in si neuporaben.
Ta ideja, da ste seks in življenje sinonim je brez osnove. Seks in življenje sta sinonim v določenem obdobju. V otroštvu nista sinonim, v mladosti sta, v starosti zopet nista.

Na zahodu je veliko prizadevanja, da bi ostali mladi, da se ne bi postarali. Ljudje se pretvarjajo na različne načine, da so še zmeraj mladi. Nova zdravila so bila najdena znova in znova, nove vrste eliksirov, ki naj bi nas za vedno ohranjala mlade. In ljudje so tako neumni, da so vsakič znova pripravljeni sprejeti neumnosti, da bi le ostali mladi.
Starost se smatra kot bolezensko stanje. Na Zahodu biti star pomeni, da si bolan. To ni prav.

Starost je priprava na smrt. In to je največja priprava saj boš šel na najdaljše potovanje- na neznano. Če ostaneš zainteresiran za seks, te bo to oddaljilo ali odvračalo od smrti. To se dogaja na Zahodu.

Na zahodu ljudje niso sprejeli smrti kot del življenja. Smrt je tabu, enako kot je bil seks tabu pred stotimi leti. Nihče ni govoril o seksu pred sotitimi leti. O tem je bilo nemogoče govoriti ali o tem pisati.

Freud je predstavil veliko revolucijo. Svet čaka na drugega Freuda, ki bo odstranil večji tabu smrti.

Smrt je potrebno sprejeti. S sprejetjem smrti sprejemaš starost. In v sprejetju pride sproščenost. In ko nisi več zainteresiran za seks, je lahko tvoj fokus usmerjen na smrt. Zapomniti si je treba, da sta seks in smrt nasprotna pola. Če ostaneš zainteresiran za seks, kdaj se boš pripravil na smrt?

Soočiti se s smrtjo je največja izkušnja življenja. In če se lahko soočiš s smrtjo, boš spoznal, da si brezsmrten. Šele ko se soočiš s smrtjo spoznaš, da si brezsmrten, da umre le telo, ti pa ne umreš.


SMRT JE POTLAČENA. JE TABU.
Seks je bil potlačen kot del smrti. Samo dve stvari sta bili potlačeni na svetu. Seks in smrt. In kadarkoli kultura potlači seks, hkrati ne potlači smrti v tolikšni meri ker zato ni potrebe- potlačitev seksa bo zadostovalo. Kadarkoli kultura potlači smer, se ne obremenjuje z potlačitvijo seksa, saj ni potrebe- potlačitev smrti bo zadostovala.
Če potlačiš eno od teh stvari: smrt ali seks, sta potlačeni obe hkrati.

Danes na Zahodu nihče ne govori o smrti, kot da se ta ne dogaja.
  • zaklenilo: zee ()

kuall ::

Meni je zanimivo vprašanje, zakaj sta smrt in seks tabu temi?
Tabu pomeni, da je ljudem nerodno govoriti o tem.
Odgovor je kar enostaven.
Zato ker je škodljivo preveč misliti na smrt ali na seks in če ti je dovoljeno prosto govoriti o tem je verjetnost, da boš fantazije uresničil, veliko večja.
Znano je, da če nekdo veliko misli o smrti za njega obstaja veliko večja verjetnost, da bo naredil samomor, mogoče pa tudi koga ubil.
Če pa bi ljudem pustili prosto govoriti o seksu bi hitreje prišlo do raznih spolnih nadlegovanj in napadov. Kar predstavljaj si, da bi neki neznanki začel nakladat o seksu. To bi bilo spolno nadlegovanje , torej družba tega ne sprejema in je to uvrstila pod tabu. Kakšnemu moškemu se ti pa ne da govoriti o seksu, razen če si peder in bi rad mislil nanj, ko boš naslednjič seksal.

jype ::

Smrt ni tabu tema, ni potlačena in o smrti in seksu se ves čas pogovarjamo.

Če se kdo ne, to ni razlog, da ga je treba obsojat.

kuall je izjavil:

Zato ker je škodljivo preveč misliti na smrt ali na seks in če ti je dovoljeno prosto govoriti o tem je verjetnost, da boš fantazije uresničil, veliko večja.
Podatki, zbrani na pravilen način, že stoletje jasno kažejo, da to ne drži.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kuall ::

Spet ta pametnjakovič s svojimi napol odgovori. Če že ves dan pišeš vsaj napiši polni odgovor, da te bomo razumeli, ne pa nekaj na pol smetit, da moramo ugibat, kaj se ti plete po glavi.
Ti nisi nobena avtoriteta, kot si domišljaš.

FormerUser ::

Se strinjam z jypetom, v Sloveniji smrt ni nikakršen tabu. Morda se o njej ne pogovarja mladina, ker zanjo to ni relevantna tema, ampak če poslušam kakšne starejše sorodnike, se pa o tem non stop govori. Kdo je umrl, kaj mu je bilo, kdo bo dedoval... navsezadnje, ker bo kmalu spet aktualno, v Sloveniji praznujemo SMRT našega najpomembnejšega pesnika.

kuall ::

seveda je smrt tabu tema. posebej pa samomor. če boš začel morit s tem te bodo vsi čudno gledali. dokaz, da preveliko razmišljanje o smrti škodi pa so copycat samomori: nekdo se ubije, potem njegov sorodnik veliko razmišlja o tej smrti in se še sam ubije. zelo pogost pojav. ali pa če nek bolan starš otroku veliko jamra o svoji smrti se bo ta otrok potem ubil. primerov je kolikor hočeš, samo opazovat moraš znat.
govorimo o travmatičnih zgodbah, ki pustijo posttravmatsko stresna motnjo. v te se ni pametno preveč poglabljat. tudi vsak pameten starš bo svojemu otroku prikrival take izkušnje, ravno zato, da ne bi potem otrok stalno premleval o njih na škodljiv način in postal morilec ali samomorilec. ne govorimo pa o neki prešernovi smrti, ki nobenega ne gane.

jb_j ::

tema ni na mestu, čeprav je smrt, tabu tema,

imamo seks strani, kjer lahko to gledamo v živo (na mojo srečo, ker me ženske na splošno ne marajo)
nimamo pa strani kjer gledamo smrt ostalih ljudi.

ena stran je tabu, to je pa res.

FormerUser ::

Tabu je nekaj o čemer sploh ne smeš (javno) govoriti, o smrti se pa vsakodnevno govori. Ne vem če sploh obstaja še kakšen resničen tabu v tej naši everything goes družbi, morda seks z lastnim otrokom, pa še to bi radi nekateri normalizirali.

Zgodovina sprememb…

uporabnik832 ::

EGO IN STRAH PRED SMRTJO
Ko boš vedel kaj je življenje, boš vedel tudi kaj je smrt. Smrt ni naš sovražnik. Smrt in življenje sta dva pola iste energije, istega fenomena. Sta komplementarni.

Če resnično želiš živeti moraš biti pripravljen umreti. Kdo se boji smrti v tebi? Se življenje boji smrti? To ni mogoče. Kako naj se življenje boji svojega lastnega integralnega procesa? Nekaj drugega v tebi se boji. Ego v tebi se boji.

Ego in smrt sta nasprotji. Življenje in smrt nista nasprotji. Ego je proti življenju in proti smrti. Ego se boji živeti in ego se boji umreti. Boji se živeti saj te vsak napor, vsak korak k življenju bliža smrti. Če živiš se bližaš vse bližje smrti. Ego se boji umreti, zaradi tega se prav tako boji živeti.

Kadarkoli boš v v totalnem momentu živosti, boš nenadoma videl prav tako smrt. V ljubezni se to zgodi.

Smrt ega ni tvoja smrt. Smrt ega je dejansko tvoja možnost za življenje. Ego je le mrtva skorja okoli tebe ki moraš zavreči.

Aquafriend ::

Vedno ko zaspite, dozivite takoimenovano "malo smrt". V globokem spancu vedno sanjamo a se ne spomnimo vedno svojih sanj. Ko se zbudimo iz spanca veckrat pozabimo sanje. Sam sem ugotovil, da se vcasih takoj ko se zbudim spominjam sanj a jih zelo hitro izgubim iz spomina. Le redko se sanj spominjam dlje casa. Od vseh svojih prespanih noci v svojem zivljenju se jih ne spomnem prav veliko. Nekateri vzhodnjaski misleci pravijo, da je podobno ko se rodimo. Mogoce se kaksen dojencek se rahlo spominja prejsnjega zivljenja (dozivljanja sanj pred rojstvom) a jih praviloma pozabi preden se nauci govorit.

Zgodovina sprememb…

Gagatronix ::

jb_j je izjavil:

tema ni na mestu, čeprav je smrt, tabu tema,

imamo seks strani, kjer lahko to gledamo v živo (na mojo srečo, ker me ženske na splošno ne marajo)
nimamo pa strani kjer gledamo smrt ostalih ljudi.

ena stran je tabu, to je pa res.


r/watchpeopledie

jype ::

kuall je izjavil:

Ti nisi nobena avtoriteta, kot si domišljaš.
Ne domišljam si, da sem avtoriteta, ker nisem. To ne spremeni dejstva, da imam prav:

smrt site:.si
About 1.940.000 results (0,31 seconds)

seks site:.si
About 759.000 results (0,33 seconds)

sex site:.si
About 1.480.000 results (0,56 seconds)

Skratka, pisati o tem, kako gre za tabu teme, je izrazito slaboumno početje, razumem pa, da se slednjemu slaboumni ljudje težko odpovejo.

jype ::

Aja, ena tabu tema, da ne bomo samo o rečeh, o katerih se v Sloveniji dejansko praktično vsi pogovarjajo:

gentrifikacija site:.si
About 2.860 results (0,31 seconds)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

c3p0 ::

Ultra tabu tema:

"moški feminist"
Približno 52 rez. (0,31 sek.)

Pot bo še dolga, never give up!

Dr_M ::

Najvecji slovenski moski feminist je preminil leta 2006.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Smrekar1 ::

Ne bojimo se smrti, ampak misli na smrt.

dexterboy ::

OMFG, pa kakšne mate eni...
Če se pa ne smeš pogovarjati o sexu in smrti, pa se lahko vprašaš, kakšen smisel ima potlej življenje?
Lajkanje na fejsiču?
:))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

gruntfürmich ::

se strinjam da je smrt tabu tema, ni nikdar primerna za pogovarjati se, sploh če so prisotni starejši... sex pa ni tabu tema, smo pa jo prignali do tega da govorimo o njej velikokrat samo v namigovanjih in pomenjivih nasmeških.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

D3m ::

|HP EliteBook|R5 6650U|

harmony ::

@uporabnik832
A to je kaksna raziskovalna naloga na filozofski fakulteti? Al kaj tocno je fora te teme?

looser ::

V Sloveniji smrt in samomori (samomori 30x bolj pogosti kot umori) niso tabu,
vsaj glede na to, da je smrtnih primerov zaradi umorov in samomorov (torej namenskih smrti) ,
višja kot v Ameriki (samomori 3x bolj pogosti kot umori, kjer je orožje javno dostopno), na 100.000 prebivalcev
List of countries by intentional death rate @ Wikipedia

Tudi glede seksa se ne zdi, da bi bil zares tabu, moraš pa paziti, kako se izražaš in kje, da nisi deležen negativnih posledic, ker pač...
Ne zdi pa se mi ravno tabu.

PS: Tema je malo odurna, ne ravno tabu, ja, vemo, da nismo za vedno in da nihče ne bo ostal :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: looser ()

zee ::

Praktično enako temo že imaš. Še ena ni potrebna. Zaklepam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Cruz ::

Tbh je pogovarjanje o smrti zelo povrsinsko(kdo je umrl, zakaj je umrl). Mislim, da OP misli bolj globoko, filozofsko pogovarjanje o smrti, ki te kar hitro spravi v eksistencialno krizo. To pa bi znal biti tabu. Enako velja za seks.

Seveda je odvisno od cloveka in okolja.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umiranje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23324171 (18952) mulc007
»

Lepa smrt (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9718082 (14982) ejresnevem
»

Smrt bi morali praznovati (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
738312 (6305) jb_j
»

Deset tisoč batin

Oddelek: Sedem umetnosti
51660 (1282) Invictus
»

Res želiš vedeti kdaj boš umrl? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8014082 (12310) MIHAc27

Več podobnih tem