» »

Iz VHS na PC in v VCD ali SVCD

Iz VHS na PC in v VCD ali SVCD

Robert ::

Zanima me kako zajeti VHS filme na PC (priklop VHS-a, potrebna programska oprema) in nato postopek konverzije VHS filmov v format VCD ali SVCD (potrebna programska oprema). Opišite mi prosim postopek oziroma navedite linke za konkretno zadevo.

Trinitron ::

To zahteva kar dosti strojne in programske opreme.

Za začetek rabiš video-rekorder:D Priklučiš ga na računalnik, na video kartico. Skoraj nujno boš potreboval video kartico, z navadnimi kompozitnimi ali S-video vhodi (!), ne izhodi. Zadeve se lahko lotiš tudi s kakšnim All-in Wonder Radeonom od ATI-ja, ali katerokoli drugo kartico, ki ima video vhod.

Na vrsto pride zajem in digitalizacija videa. Ponavadi je programska oprema priložena video kartici, tako da z zajemom videa ne bi smelo biti veliko težav. Lahko uporabiš tudi Movie Maker, ki je priložen Windowsom Me, ali XP. Ponavadi se zvok zajema preko zvočne kartice video pa prek video kartice. Kakorkoli že. V Movie Makerju klikneš start, Capture video in nato določiš audio source in video source. Pritisneš gumb start capture in na video-rekorderju gumb play. Počakaš, da se video odvrti do konca in nato pritisneš stop capture in na video-rekorderju stop. V ostalih programih je postopek podoben.

Z malo sreče dobiš na disk AVI datoteko. Lahko jo še po želji obdelaš (na začetku in koncu odrežeš črnino). Nato pride na vrsto kodiranje videa v MPG format. Kodirnikov je več in so različno kakovostni. Eden izmed najboljših zastonjskih kodirnikov je TMPGEnc, ki ga dobiš tu. V nastavitvah izbereš, ali kodiraš VideoCD ali SVCD in z malo sreče dobiš na disk mpg datoteko. Paziti moraš, da je lahko posnetek za na VideoCD dolg le dobro uro, za SVCD pa 45 minut, drugače ne bo šel na en CD.

CD zapečeš v enem izmed programov za peko, vendar vsi ne omogočajo peke VideoCD in SVCD. Nero Burning Rom je verjetno najboljša izbira. Ko zapečeš CD, bi stvar morala delovati.:D

To so le kratka navodila, ki predvidevajo, da ima bralec že nekaj predznanja. 8-)

Jose ::

Ker imam ATI kartico, ti lahko opišem, kako to počnem z ATI AllInWonder kartico.

-Narejeno imam povezavo: SCART na VCR - činči na vhodu kartice.
-Zajemam z ATI-jevim programom ATIMMC v MPEG2 formatu (ker imam dovolj velik disk imam nastavitve nastavljenene povsod na največ).
-S programom TMPGEnc pretvorim (obrežem, izrežem neželeno...) to ogromno MPEG2 datoteko v mpg datoteko.
-Zapečem z Nerom kot SVCD (pride nekje 40minut filma/1CD). Na forumu sem opazil par tem, da moraš k Nerotu imeti dodan plugin za MPEG datoteke. Meni špila brez tega.

Ker ti ta moj odgovor ne bo kaj dosti pomagal (če prej nisi počel podobnih stvari) postavi vprašanja za vsak korak posebej.

Meni je najbolj pomagala stran
Link

Srečno

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako convertirat DivX v VCD??

Oddelek: Zvok in slika
414533 (3169) jabe
»

AVI 2 VCD