» »

Microsoft predstavil Windows Sandbox

Microsoft predstavil Windows Sandbox

Slo-Tech - Napovedali so ga šele za prihodnje leto, a je Microsoft malce pohitel in predstavil nov peskovnik, ki bo omogočal varnejše poganjanje neznane programske opreme. Novi verziji Windows 10 Pro in Windows 10 Enterprise, ki bosta izšli v prvi polovici prihodnjega leta, bosta imeli Windows Sandbox. Na voljo bo v verzijah od builda 18305 dalje.

V napovedi pojasnjujejo, da bo novi peskovnik integriran del Windows, vsakokrat svež, popolnoma brez odtisa na sistem (za pognano aplikacijo ne bo ostalo nič), varen (uporabljal bo strojno virtualizacijo, in sicer hipervizor za poganjanje nove kopije jedra) in učinkovit. Zahteval bo strojno podporo za virtualizacijo (arhitektura AMD64), 4 GB pomnilnika in vsaj dve jedri, torej nič dandanes neobičajnega.

Že sedaj za sumljive aplikacije najraje uporabljamo virtualni stroj, kar bo v bistvu tudi Windows Sandbox. Gre za virtualni stroj, ki pa bo uporabljal kopijo operacijskega sistema, kot je nameščen. Ker je večina datotek statičnih, bo virtualna kopija do njih vsebovala le eno smerno bližnjic, medtem ko bo potrebovala le manjši del kopij sistemskih datotek, do kamor je nujen tudi pisalni dostop. Tako lahko kopijo operacijskega sistema stisnejo v kakšnih 100 MB. Alokacija pomnilnika bo dinamična, tako da bo peskovnik dobil toliko, kot potrebuje, po potrebi pa mu bo sistem lahko zmanjšal ali povečal dodelitev.

Glede varnosti pa bomo videli. Microsoft obljublja, da bo peskovnik varen, a tudi iz virtualnih naprav je že kdaj kaj ušlo.

2 komentarja

goranv ::

Bo to zamenjava za sandboxie?

Saul Goodman ::

verjetno bo imel tale res najmanj overheada od vseh in bo dobra rešitev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5717302 (3515) MrStein
»

Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Oddelek: Novice / Brskalniki
155210 (3738) hojnikb
»

Qubes OS - operacijski sistem za visoko stopnjo varnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6918345 (13221) Matija82
»

Windows 7 XP mode pripravljen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610209 (8093) MrStein
»

Izšel VirtualBox 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
8911676 (8079) Jst

Več podobnih tem