»

Microsoft predstavil Windows Sandbox

Slo-Tech - Napovedali so ga šele za prihodnje leto, a je Microsoft malce pohitel in predstavil nov peskovnik, ki bo omogočal varnejše poganjanje neznane programske opreme. Novi verziji Windows 10 Pro in Windows 10 Enterprise, ki bosta izšli v prvi polovici prihodnjega leta, bosta imeli Windows Sandbox. Na voljo bo v verzijah od builda 18305 dalje.

V napovedi pojasnjujejo, da bo novi peskovnik integriran del Windows, vsakokrat svež, popolnoma brez odtisa na sistem (za pognano aplikacijo ne bo ostalo nič), varen (uporabljal bo strojno virtualizacijo, in sicer hipervizor za poganjanje nove kopije jedra) in učinkovit. Zahteval bo strojno podporo za virtualizacijo (arhitektura AMD64), 4 GB pomnilnika in vsaj dve jedri, torej nič...

2 komentarja

Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox, ki ga izdaja Mozilla. V dvaindvajseti inkarnaciji najdemo precej novosti. Končno je podprt in privzeto vključen protokol WebRTC, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek videa, avdia in teksta ter celo deljenje datotek. Vse to je mogoče doseči brez drugih standardov ali zunanjih aplikacij, kar je cilj novega protokola. Podpira ga že Chrome, Microsoft pa se je odločil, da ga za zdaj ne bo implementiral.

Druga pomembna novost je podpora za asm.js (OdinMonkey). To je del JavaScripta, ki teče skoraj z nativno hitrostjo in...

15 komentarjev

Izšel VMware Workstation 8

Heise - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za virtualizacijo VMware Workstation 8, ki je na voljo tako za Windows kot tudi Linux.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen uporabniški vmesnik, ki vsebuje nove orodne vrstice, menije in izboljšane nastavitve. Poleg tega so dodane še možnosti oddaljene povezave do gostiteljev z Workstation, ESX 4.x in Virtual Center, integrirana vSphere, deljenje virtualnih strojev (VM), izboljšana hitrost pri virtualizaciji SMP-jev in 3D-grafike in še nekaj drugih malenkosti (podpora do 64 GB pomnilnika v virtualnem stroju, HD Audio, USB 3.0 za Linux in deljenje naprav Bluetooth med Windows).

VMware Workstation stane 200 dolarjev, nadgradnja pa pol manj. Še vedno pa ostaja brezplačen nekoliko...

42 komentarjev

V Windows 8 prihaja Hyper-V

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo v prihajajoči verziji svojega operacijskega sistema Windows 8 tudi virtualizacijsko orodje Hyper-V. To sicer ni nova pogruntavščina, saj ga je Microsoft izdal že davnega leta 2008 in od tedaj vključil v zadnji dve strežniški verziji Windows, a bo Windows 8 prvi sistem za namizne uporabnike s to tehnologijo.

Hyper-V za delovanje potrebuje 64-bitni sistem s podporo za SLAT (Second Level Address Translation), ki jo imajo vsi novejši 64-bitni AMD-jevi in Intelovi procesorji. Za Windows 8 bo potrebno še 4 GB pomnilnika za tri do štiri virtualne računalnike in nekoliko več za večje število. Interakcija z virtualnim računalnikom poteka prek vmesnika VM Console,...

51 komentarjev

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Napadi iz virtualnih strojev

Heise - Pri varnostnih analizah se pri zaganjanju potencialno ne-varne kode pogosto uporabljajo virtualni stroji. Virtualni stroji naj bi predstavljali varno okolje. A to drži le toliko časa, dokler zlonamerni programi ne znajo pobegniti na gostiteljski stroj.

Peter Ferrie iz Symantec Advanced Threat Research je v članku Attacks on Virtual Machine Emulators opisuje znane napade na virtualne stroje VMware in VirtualPC ter emulatorje Bochs, Hydra, QEMU in Xen.

Članek vsebuje tudi konkretno programsko kodo s katero je mogoče zaznati programje za virtualizacijo in emulacijo.

22 komentarjev