» »

star laptop, linux, dokup rama in ssdja

star laptop, linux, dokup rama in ssdja

hogorq ::

imam šest let star laptop, pred kratkim sem prešel na linux, dela od oka kakih 20 do 30% hitreje od win7 (sploh pri zagonu videa). pri hardveru sem bolj bos, zanima me sledeče:

ali linux prepozna ssd in avtomatično boota z njega? če ne, kako se to uredi?

ob dodanem ramu, podobno vprašanje. ko zmanjka rama, piše na in potem bere ssd in če ne, kako se to zrihta?

8gb rama in 128gb ssd košta okoli 100 evrov. koliko računajo na servisih za takle upgrrade, plus čiščenje ventilatorja?

pa še to. mnenja, koliko bo comp hitrejši?
  • spremenilo: hogorq ()

nsa_ag3nt ::

ali linux prepozna ssd in avtomatično boota z njega?

Da.

ob dodanem ramu, podobno vprašanje. ko zmanjka rama, piše na in potem bere ssd in če ne, kako se to zrihta?

Swap, file ali ločena particija.

koliko računajo na servisih za takle upgrrade, plus čiščenje ventilatorja?

Odvisno od modela, eni so živa jeba, druge je lažje podreti.Čeprav ram in ssd se menja dokaj enostavno.
V wwww iskalnik: "model laptopa disassembly".Spihaš lahko potem sam, ter morebiti še zamenjaš termalno pasto.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nsa_ag3nt ()

jb_j ::

Nov laptop dobiš z garancijo na gearbestu, brez carine (če vzamaš pravo poštnino).
Za 200-250EUR.

Sicer 4gb rama, ampak ddr3-4,
z ssdjem 128gb.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

hvala obema, predvsem g. ali ge. nsa_ag3nt. novega ne kupujem. ima moj 17 palcev in dela, ko ni na tv priključen.

Ahim ::

hogorq, morda bi bilo koristno, ce bi navedel model prenosnika (modele nekaterih znamk je enostavno nadgraditi doma na mizi, medtem ko je kake druge treba podreti do konca da prides do drugega slota za RAM ali pa je le-ta celo fiksen na motherboardu) in distribucijo Linuxa, s katero si posksual najprej (teh obstaja malo morje, od za nacickanih do zelo asketskih, od tega pa je seveda odvisno kako hitro bo delovala na tvojem racunalniku).

Ker je racunalnik star 6 let, glej da kupujes pravi RAM zanj (najbolj verjetno uporablja DDR3 SO-DIMM, medtem ko je za danasnje racunalnike aktualen DDR4, katerega ti ne mores uporabiti).

Pa glede SSD: debelo premisli ali se ti res splaca prihraniti tistih 15 evrov za pol manjsi SSD (240 GB modeli stanjeo od 40 EUR navzgor, pol manjsi pa od 25 EUR navzgor). Zakaj? Tisti pol manjsi so praviloma pocasnejsi, prostora tako ali tako "nikoli ni dovolj" in SSD precej bolj predvidljivo deluje, ce ima na voljo nekaj praznega prostora (npr. 10-20% skupne kapacitete). 120 GB je na zalost skoraj neuporabno, razen ce imas na racunalniku samo OS in brskalnik.

računalnik je no-name (https://www.notebookcheck.net/Medion-Ak... ), linux mint 19 cinnamon.

našel sem tale video in nimam pojma kam spada ram. ssd ponavadi zamenja dvd.

imam nova vprašanja.

nsa_ag3nt je napisal, da linux prepozna ssd in boota z njega. ali to pomeni, da se ob prvem zagonu po vgradnji ssdja fajli skopirajo nanj avtomatsko? če da, potem verjetno cel operacijski sistem, skupaj z vsemi aplikacijami? če ne, je treba os ponovno inštalirati?

obstaja kaka možnost, da se ne odpovem dvd pogonu (kak zunanji ssd, samo ne usb)? laptopa ne prenašam okoli.

bobby ::

Ce si iz Lj, Leclerk ima 22.11 akcijo 480Gb ssd za 50eur.
Linux uporablja najprej ram, ko ga zmanjka praviloma zacne sele v swap pisat.
Poznalo se ti bo nenormalo veliko v primwrjavi z Win.
!Linux cist lepo prepozna Ssd in zna z njim delat.
Kot receno, menjaj sam oz dodaj ram sam. Ssd 3-4 vijaki, ram dodas oz menjas sam.
To je user replacable, ne rabis na servis nositi.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

hojnikb ::

linix bo seveda treba gor instalirat al pa sklonirat, samo od sebe nebo nic
#brezpodpisa

Aja pa seveda klonirat bo treba OS, sam od sebe nic ne naredi.

Ssd 3-4 vijaki,

namesto dvdja?

Ajde, 1 vijak, da odstranis dvd, potem 4je da privijacis ssd v dvd bay in isti vijak, da fiksiras dvd bay,.. Ajde 5x bos šraufu :)

anketar ::

hogorq je izjavil:

računalnik je no-name (https://www.notebookcheck.net/Medion-Ak... ), linux mint 19 cinnamon.

našel sem tale video in nimam pojma kam spada ram. ssd ponavadi zamenja dvd.

imam nova vprašanja.

nsa_ag3nt je napisal, da linux prepozna ssd in boota z njega. ali to pomeni, da se ob prvem zagonu po vgradnji ssdja fajli skopirajo nanj avtomatsko? če da, potem verjetno cel operacijski sistem, skupaj z vsemi aplikacijami? če ne, je treba os ponovno inštalirati?

obstaja kaka možnost, da se ne odpovem dvd pogonu (kak zunanji ssd, samo ne usb)? laptopa ne prenašam okoli.

ta ma vgrajena 2 hdd-ja in 2 slot rama, vidš v prvih sekundah videa, tko da če maš isti model, je zamenjava simpl k pasulj

hvala anketar. na zunaj je moj enak, ampak dva hdd? kot nov je imel sicer dual boot win/linux. ni pa windows obvestil, da sta dva.

errhec ::

TUKAJ imaš več podatkov o tvojem računalniku, tudi kako izgleda odprt s spodnje strani.
dd

hogorq je izjavil:

hvala anketar. na zunaj je moj enak, ampak dva hdd? kot nov je imel sicer dual boot win/linux. ni pa windows obvestil, da sta dva.

najbrž je bil sam 1 vgrajen, ma pa možnost za 2

na linku se lepo vid da ma 2 placa za hdd/sdd poleg ma še dvd-slim case (potencialno 3 hdd če bi hotu), plus 2 slota za ram, klikn uno slikco zraven kjer piše Betriebssystem, Akku, Software

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: anketar ()

če te prav razumem, lahko prvotni hdd nadomestim s ssd, zreaven dodam še en ssd brez odpoveedovanja dvdju. in za recimo dobrih 200 evrov dobim za današnje čase čisto spodoben laptop, kar se hitrosti tiče. terabajt ssdja in 12 giga rama. dobro.

Ahim ::

hogorq je izjavil:

če te prav razumem, lahko prvotni hdd nadomestim s ssd, zreaven dodam še en ssd brez odpoveedovanja dvdju. in za recimo dobrih 200 evrov dobim za današnje čase čisto spodoben laptop, kar se hitrosti tiče. terabajt ssdja in 12 giga rama. dobro.

Zakaj bi pa dajal dva SSDja (razen ce bi se ti ze valjala po predalih)?

Pa OS instaliraj na novo - bo najbrz bolj preprosto kot kloniranje diska (da ne ugibas ali je particija pravilno poravnana itd.).

gendale2018 ::

bobby je izjavil:

kateri ssd?
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

ja, ni se ti treba odpovedat cd/dvd pogonu (če je to ta, ki je linkan na videu in če so prodajal enake specifikacije po vseh trgih), za ram pa je treba pogledat kolk je max al pa sprobat, če poznaš koga, da ti posod

najboljš, da odsraufaš zadnja vratca pa sliki zadevo pa prpopi, da vidmo

gendale2018 je izjavil:

bobby je izjavil:

kateri ssd?

https://www.e-leclerc.si/pregledovalnik...
sandisk

Zgleda da je moj trenutni boljše, ampak vseeno hvala.

po ogledu nekaj ostalih tem tlele gor ugotavljam, da rabim v bistvu le ssd, dodatneega rama pa ne, za svoje potrebe (predvajanje videa in internet, iger ne igram). moram pazit pri nakupu na še kaj drugega, kot na velikost (fizične dimenzije) ssdja in hitrost branja/pisanja?

gendale2018 je izjavil:

Zgleda da je moj trenutni boljše, ampak vseeno hvala.

zakaj? hitrejši?

ja, malo se m pogledal benchmarke online in naj bi bil hitrejši

Apofis ::

@hogorq Res ni treba komplicirat...kokr si prebral vzem ssd, pa mal comp popihi pa bo drug svet. Jst sm nedolg nazaj vtaknu ssd v staro tošibo z dualcore celeronom 1.7 ter 6 giga rama ter inštaliru 64bitno 7ko...zadeva faking leti...videii, net, programiranje dela flawless...

gavrin ::

Eno vprašanje. Če piše da laptope podpira do 4 gb rama, a bo zaznal 8gb če dam noter?
Gre se pa za asus m51s laptope.

nsa_ag3nt ::

4 gb je potem max.
Model je iz 2008, kjer je imel kot berem 3 Gb rama.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

hojnikb ::

naceloma bi slo tudi 8gb, sam najdit 4gb ddr2 sodimm palcko bo tut svojevrsten iziv.

vec haska bo od ssdja.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kolikor sem na hitro videl na internetu ima omenjeni Asus čipset, ki podpira do 4gb RAM-a, torej od več RAM-a ne bo haska...

Lp

Jože

gavrin ::

Se mi je zdel da ne bo šlo. SSD je itak v planu samo sem mislil da bi tudi z ramom kaj pridobil.
Res pa je da so cene tega rama astronomske napram novejšemu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

210€ i5 laptop renew & refurbish (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
547368 (5550) dxx
»

SSD-ji vzdržljivejši od pričakovanj proizvajalcev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
15649259 (42786) hojnikb
»

SSD vs HDD (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
24651622 (48503) MrStein
»

Western Digital izdal nov najtanjši hibridni disk (strani: 1 2 )

7319674 (17318) b3D_950
»

SSD-ji krepko pod mejo dolar/GB (strani: 1 2 3 4 )

15435652 (27791) krneki0001

Več podobnih tem