» »

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še bolj brezupen. Prvotni načrt, ki je vključeval tri milijarde dolarjev subvencije, izvzetje iz presoje vplivov na okolje ter dovoljenje za izkoriščanje vodnih virov, se je zredil na 4,1 milijarde dolarjev vredno subvencijo. Na javne stroške bo namreč Foxconn dobil še cestne in avtocestne povezave in nov električni daljnovod, hkrati pa se bo čista subvencija povečala še za 764 milijonov dolarjev. To pomeni, da bo vsako delovno mesto subvencionirano 315.000 dolarji. Profesor ekonomije z Univerze v Georgii Jeffrey Dorfman je izračunal, da se bo takšen vložek oblastem povrnil najhitreje leta 2050, bolj verjetno pa nikoli.

Foxconn pa medtem stopa nazaj. Tovarno bo gradil, a to ne bo velika tovarna (Gen 10.5), temveč manjši obrat (Gen 6). V njej ne bo proizvajal 75-palčnih televizorjev, temveč zgolj 1,5 x 1,8 velike panele. Po ocenah Boba O’Briena iz Display Supply Chain Consultants stane takšna tovarna 2,5 milijarde dolarjev. Foxconn je namreč pričakoval, da bo v bližini Corning postavil tovarno za izdelavo ustreznih steklenih delov za televizorje, a je Corning zanjo zahteval dvotretjinsko subvencijo. Wisconsin zaradi slabih izkušenj s subvencijo za Foxconn tega ni bil pripravljen plačati, zato Corningove tovarne ne bo. Velikih steklenih delov za televizorje pa ne morejo transportirati zelo daleč, zato bo tudi Foxconnova tovarna drugačna in predvsem manjša.

Foxconn vztraja, da bo še vedno ustvaril 13.000 delovnih mest, le da kani to storiti "po etapah". Nikjer niso razkrili, kdaj in kakšne bodo te etape. Foxconn namreč sedaj priznava, da za televizorje niso več zainteresirani. Namesto tega bodo v tovarni proizvajali kriptičen ekosistem "AI 8K+5G", s katerim bo Foxconn poizkušal ugotoviti, kako integrirati svojo tehnologijo na področju zaslonov, mobilne telefonije in umetne inteligence. Kaj točno to pomeni, ni jasno.

Spremenil se je tudi pričakovani razrez delovne sile. V začetku so govorili o 75 odstotkih proizvodnih delavcev in 25 odstotkih inženirjev in menedžerjev. Sedaj je jasno, da bo večino nekvalificiranih delavcev nadomestila robotika. Torej bo okrog 10 odstotkov delavcev na tekočem traku, preostali pa bodo morali biti visoko izobraženi. To je dobrodošlo, saj bodo ustvarjali višjo dodano vrednost in imeli višje plače - a ti delavci bodo uvoženi. Tovarna, ki bi morala zagotoviti delovna mesta za nekvalificirano lokalno prebivalstvo, saj je prav zato prejela subvencije, bo v resnici nudila subvencionirana delovna mesta za visoko izobraženo delovno silo od drugod. Plačali pa so jo prebivalci Wisconsina, in sicer v povprečju 1700 dolarjev na gospodinjstvo.

To ni edini primer, kjer si je Foxconn premislil. V Indiji bi bil moral zgraditi pet milijard dolarjev vredno tovarno s 50.000 delovnimi mesti, pa so na koncu dobili prgišče. Podobne zgodbe so bile tudi v Vietnamu in Braziliji, kjer milijardnih investicij sploh ni bilo.

Foxconn medtem vztraja, da bo v Wisconsinu zrasla tovarna, v kateri bodo sčasoma zaposlili obljubljeno število ljudi. Foxconn ima namreč v Wisconsinu veliko odpustkov, saj mu ni treba upoštevati vse okoljevarstvene zakonodaje. Dobil je tudi dovoljenje za preusmerjanje vodnih tokov, gradi lahko neobičajno blizu jezera Michigan, uporablja lahko velike količine vode iz jezera, ni mu treba prestati presoje vplivov na okolje, odpadne materiale lahko spušča v mokrišča itd. Neodvisne analize kažejo, da bo Foxconnova tovarna tudi izdatno onesnaževala tudi zrak.

Da je dogovor za ljudi slab, navsezadnje prikazuje tudi obnašanje guvernerja. Po sklenitvi dogovora je bila to prva novica, že čez nekaj mesecev, ko se je začel projekt dražiti, pa ga ni več omenjal. Na predvolilnih govorih novembra lani ni tovarne niti omenil, čeprav je njegova glavna programska točka zagotoviti čim več delovnih mest. Foxconn bo dobil več kot milijardno subvencijo ne glede na to, koliko delovnih mest bo odprl, preostanek do razlike 4,1 milijarde dolarjev pa, če jih res ustvari 13.000.

30 komentarjev

PrihajaNodi ::

AI 8K+5G", s katerim bo Foxconn poizkušal ugotoviti, kako integrirati svojo tehnologijo na področju zaslonov, mobilne telefonije in umetne inteligence. Kaj točno to pomeni, ni jasno.


Noro. Sem se kar fajn nasmejal.

antonija ::

Zjebejo lahko okolje po mili volji, drzava jim za to se celo placa, naredit jim pa ni treba tega kar so obljubili. Govorimo o kitajcih v US. A sem kaj spregledal al je wisconsin fasa enega (ne prevec velikega) azijskega tica v rit brez K-Y?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Vazelin ::

A to je "insourcing" iz filma The Campaign?:))

PrihajaNodi ::

K-Y?



Meaning?

Vazelin ::

K-Y je drugače ful hud lube (vazelin po domače), ki se ga dobi v lekarnah za najrazličnejše namene.

smrko ::

Naprimer? :D

gendale2018 ::

američani (ki so večinoma obrezani) za samozadovoljevanje
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Berserker ::

Late stage capitalism.

Zheegec ::

V Virginiji Republikanci napadajo člana demokratskih socialistov, da je "kot Stalin" zato ker noče dati $300mio davkoplačevalskega denarja Micronu za novo tovarno.

Če optimistično verjamemo, da bo tovarna res ustvarila 1000 novih delovnih mest - je to $300k na delovno mesto.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

gendale2018 ::

bi jih bilo ceneje 10 let izplačevat 30k socialne tem 1000 ljudem :D
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Glugy ::

"saj mu ni treba upoštevati vse okoljevarstvene zakonodaje."
Kaj je namen zakonodaje če se jo lahko pohodi ko "naš" želi nekaj naredit? Pol je brezveze; to je pol zakonodaja sam za tamale in nevšečne vladajočim. Kaj pa enakost pred zakonom? Kaj je že to? Aja ups!

Nevem če ni velik del tistega jamranja nad birokracijo v Sloveniji v bistvu želja po takih odpustkih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Markoff ::

Kaj pa je socialističnega v tem poslu? Subvencioniranje delovnih mest? Gaženje okoljske zakonodaje? Figa v žepu? Heh, ne vem, kateri gospodarsko-politični sistem ni poznal vsega tega.

To so lastnosti HOMO SAPIENSa, my friends, ne sistemov.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

matobeli ::

Nej raje te miljarde vložijo v šolstvo če jim že smetajo nezaposljivi rednecki.

Pa še trumpa jim ne bo potrebno več volit.

kuglvinkl ::

Tocno to, solstvo, vse stopnje!
Your focus determines your reallity

Mr.B ::

antonija je izjavil:

Zjebejo lahko okolje po mili volji, drzava jim za to se celo placa, naredit jim pa ni treba tega kar so obljubili. Govorimo o kitajcih v US. A sem kaj spregledal al je wisconsin fasa enega (ne prevec velikega) azijskega tica v rit brez K-Y?

se sreca da so to tisti kitajci na tajvanu, ki se hocejo osamosvojiti...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

gendale2018 je izjavil:

bi jih bilo ceneje 10 let izplačevat 30k socialne tem 1000 ljudem :D

Mi smo dali Revozu 2400€ na mesec za zaposlenega (ki je prejel max polovico tega), pa nisem zasledil novic tipa "Socializem po slovensko"...

tikitoki ::

Res debilen sistem, ko moras placevati, da nekdo zaposli tvoje ljudi. Pol je ze boljse met temeljni dohodek. Pa nej se glede drugih stvari res po prostem trgu razvija. Ne pa tko k sedaj, dajes bogatim, jemljes revnim.

vostok_1 ::

tikitoki je izjavil:

Res debilen sistem, ko moras placevati, da nekdo zaposli tvoje ljudi. Pol je ze boljse met temeljni dohodek. Pa nej se glede drugih stvari res po prostem trgu razvija. Ne pa tko k sedaj, dajes bogatim, jemljes revnim.


Fair point.

Ampak logično gre tu za korupcijo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

PrihajaNodi ::

Ne. Logicno je da morajo ljudje delati. Pa ceprav mesajo drek. Bank tudi se nismo zaprli, oseruske obresti so se vedno tu.

janezvalva ::

ma ja, v velikih fabrikah delat ni najbilj prijetno.
drugače pa je wisconsin v dokaj slabi situaciji...

dexterboy ::

A če sem prav razumel, se bo tovarna zgradila, ne glede na velikost, ker so kitajci že dobili devet ničel??? Pa dobr, kdo je tok debilen, da se gre takšno gospodarstvo???
Kot je že nekdo napisal, denar v šolstvo, pa bodo imeli nejvečje stručkote na svetu.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

gendale2018 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Ne. Logicno je da morajo ljudje delati. Pa ceprav mesajo drek. Bank tudi se nismo zaprli, oseruske obresti so se vedno tu.

sej če bi imeli utd bi ljudje še vedno delali... mogoče ne istih reči kot sedaj, ampak večina bi že kaj delala, ker kot si že sam rekel nekaj moramo počet

tisti, ki ne bi, pa itak že zdaj ne.. sej socialno lahko vlečeš in se ne zaposliš že danes in striktno finančno gledano v primerjavi z delom za minimalno plačo ti sploh ne gre slabo
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

matobeli ::

Ti res ne veš kaj počnejo slabo izobraženi in nezaposleni rednecki v svojem (obilno) prostem času?

jype ::

nekikr je izjavil:

Mi smo dali Revozu 2400€ na mesec za zaposlenega (ki je prejel max polovico tega), pa nisem zasledil novic tipa "Socializem po slovensko"...
Yes, you did, Brett!

Oberyn ::

Ne razumem, v čem je tu problem. Zadeva se v ničemer ne razlikuje od neskončno podobnih projektov, ki so jih ameri izvajali po celem t.i. tretjem svetu (pa i šire...) praktično od dneva svojega nastanka naprej. Oziroma, če smo natančni, razlikuje se v tem, da je zadeva za amere zelo ugodna, dosti bolj ugodna, kot veliko njihovih projektov po tretjem svetu (na primer, ni bilo vojaške 'predpriprave terena'). A je tako težko razumeti, da ima palica vedno dva konca, tudi v kapitalizmu?

gendale2018 ::

matobeli je izjavil:

Ti res ne veš kaj počnejo slabo izobraženi in nezaposleni rednecki v svojem (obilno) prostem času?

delajo meth
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

matobeli ::

Zgolj opazka da utd ne bi rešil problema da je pomankanje izobrazbe odlična izhodiščna točka da voliš trupma, žreš moonshine in skačeš naokoli samo v gatah in šibrovki.

antonija ::

matobeli je izjavil:

Zgolj opazka da utd ne bi rešil problema da je pomankanje izobrazbe odlična izhodiščna točka da voliš trupma, žreš moonshine in skačeš naokoli samo v gatah in šibrovki.
Brez cowboy boots in klobuka?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

antonija je izjavil:

Brez cowboy boots in klobuka?
Če si to dvoje lahko privoščiš, si že middle class.

Truga ::

https://www.wsj.com/articles/foxconn-co...
Foxconn is considering bringing Chinese workers to staff its Wisconsin facility, citing shortage of American workers. The state gave billions of dollars of incentives to Foxconn to land the plant.
...
President Trump and Messrs. Gou and Walker celebrated Foxconn's planned investment at a groundbreaking in Mount Pleasant in June. President Trump thanked Mr. Gou for investing in the U.S. and said the plant, about 25 miles south of Milwaukee, "will provide jobs for much more than 13,000 Wisconsin workers."

A White House spokeswoman declined to comment. A spokeswoman for Gov. Walker declined to comment.

lmao

Literally paid for immigrants to come take the jobs.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconnova tovarna v Winsconsinu bo zaposlovala le 1500 ljudi

Oddelek: Novice / Rezultati
105847 (4465) Crimson_Shadow
»

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
4215698 (12442) FireSnake
»

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
2128368 (23411) jype

Več podobnih tem