» »

Intra, Googlova aplikacija za boj proti cenzuri

Intra, Googlova aplikacija za boj proti cenzuri

vir: 9to5Google

vir: CNet
CNet - Jigsaw, eno od Alphabetovih hčerinskih podjetij, je predstavilo aplikacijo Intra, ki preprečuje manipulacije prek DNS strežnikov. Vlade nekaterih držav, denimo Kitajske, Turčije in Venezuele - v slednji so app skrivaj tudi preizkušali - namreč občasno poskušajo prestreči uporabniške DNS poizvedbe in preprečiti nalaganje njim neželenih spletnih strani ali pa jih celo preusmerijo na ponarejene strani, kjer so stvari zapisane v skladu z njihovimi merili.

S pomočjo Intre so vse spletne poizvedbe speljane šifrirano in prek zaupanja vrednega DNS strežnika, kar omogoča brskanje brez neželenega vmešavanja. Aplikacija sicer privzeto uporablja Googlov DNS strežnik oz. tistega od podjetja Cloudflare, pri čemer je zaupanje vanju vezano zgolj na njuno politiko zasebnosti in na ugled, ki ga trenutno uživata. Pri čemer je vsaj tisti od Googla zadnje čase nekoliko načet, potem ko so v javnost pricurljale podrobnosti njihovega projekta Dragonfly.

Jigsaw je sicer manj znana Googlova divizija, ki se zavzema za boj proti cenzuri, ekstremizmu pa tudi grožnjam in spletnemu nadlegovanju. V ta namen razvija orodja in storitve, ki aktivistom, disidentom in drugim pomembnim tarčam represivnih držav, omogočajo varno in neovirano brskanje po spletu. Njihov izdelek je denimo Project Shield, ki spletne strani brani pred DDOS napadi, pa Outline, ki ogroženim aktivistom in novinarjem omogoča varen VPN kanal za izmenjavo podatkov.

Jigsaw je že napovedal, da bo Intra postala sestavni del zadnje Androidove različice Pie, da pa bodo s potrebnimi nadgradnjami poskrbeli tudi za tiste dele zemeljske oble, kjer si prebivalstvo ne more privoščiti nakupa najnovejših naprav s te platforme.

8 komentarjev

gendale2018 ::

a proti googlovi cenzuri se pa google ne bori
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

next_byte ::

no potrebno novi iskalnik naredit xD

louser ::

microchip ::

A to je podobna fork kot zadnja anti cenzura aplikacija, za katero se je izkazalo da trenira UI da bolj učinkovito briše "fejk news"?

njyngs ::

Logično da hočejo obvod mimo "zidov" posameznih držav, da čim več ljudem omogočijo neposredno in posredno uporabo lastnih servisov. Samo tako lahko prikažejo čim več oglasov. Vse skupaj je pa zavito v plašč "dobrodelca".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: njyngs ()

Markoff ::

njyngs je izjavil:

Logično da hočejo obvod mimo "zidov" posameznih držav, da čim več ljudem omogočijo neposredno in posredno uporabo lastnih servisov. Samo tako lahko prikažejo čim več oglasov. Vse skupaj je pa zavito v plašč "dobrodelca".

Tako je. There is only one God and Money is his profit.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

prodamscene ::

Tole pa je JAKA ironija! :))

mdimec4 ::

Najvecja masina za cenzuro se kao bori proti cenzuri:
https://www.bitchute.com/video/DdXsFNOe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grand theft internet?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
129061 (6669) AštiriL
»

Pornhub s HTTPS protokolom nad požrešne ISP-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5820308 (8965) M.B.
»

Strežnika ni mogoče najti

Oddelek: Pomoč in nasveti
245825 (5303) Zasavcumrn
»

Boj z mlini na veter in igre na srečo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9327958 (25036) denial
»

Vpis DNS strežnika v vrhnji DNS

Oddelek: Omrežja in internet
378755 (7246) kronik

Več podobnih tem