» »

Katerega od naštetih monitorjev naj kupim?

Katerega od naštetih monitorjev naj kupim?

Xgeneration ::

LP

V kratkem bom kupil nov monitor, ki ga bom uporabljal (s pomočjo TV-tunerja seveda) za gledanje TV-ja, ker v sobi nimam prostora za večji TV. Zanima me, kateri od naslednjih monitorev bi bil najboljša izbira:

- Samsung 957P (pika 0,22) 45000sit

- Samsung 957MB (pika 0,20, MB-funkcija) okrog 52000sit

- Samsung 959NF (pika 0,26, Diamondtron cev) 60000sit

Sam se najbolj ogrevam za drugo možnost, predvsem zaradi MB funkcije, ki omogoča res dobro osvetljenost - najbolj podobno tisti s pravega TVja.

Kaj od tega bi mi vi svetovali?

A je videl kdo sliko na katerem od teh monitorjev v primerjavi z drugim - rezlike?

HVALA ;)

Xgeneration ::

Ups, napaka?

Samsung 959NF ima 0,24piko ne pa 0,26.

A ni 0,24 danes vseeno preveč?

Zheegec ::

Tukaj prav gotovo NF, je najboljši, pa vidim da je že zelo poceni.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

EZ2BHard ::


Velikost tocke naj ti ne bo kriterij, saj med temi tremi modeli ne bos opazil razlike v tem oziru. Glavne razlike so v horizontalni frekvenci: prva dva zmoreta 96 kHz, 959NF pa 110 kHz. V praksi to pomeni, da ti pri priporoceni locljivosti (za to velikost monitorja) 1280 x 1024 na prvih dveh lahko sliko osvezi 89-krat, na 959NF pa 101-krat na sekundo. Tudi ta razlika je dokaj zanemarljiva, v praksi bos opazil razlike le pri visjih locljivostih (1600 x 1200 in vec), ki pa tako ali tako niso ravno priporocljive za to velikost monitorja.



Glede na povedano bi ti torej odsvetoval nakup 959NF, saj se ti ta dodaten denar, ki bi ga moral odsteti zanj, ne bo poznal nikjer, razen v zepu. Kar se modela 957P tice, verjetno ves, da ima Highligh Zone funkcijo s katero bi lahko dodatno osvetlil cel ekran, ampak za gledanje filmov morda to ni najboljse, saj kontrast ni vec tako dober. V tem oziru je 957MB najboljsa izbira, vsekakor pa si pred nakupom sam oglej razliko, v BigBangu (vsaj v Mariboru) so imeli ravno te monitorje razstavljene.



Se to: monitorji istega modela in serije se med sabo lahko razlikujejo kot dan in noc, zato ti svetujem, da nikoli ne kupis monitorja, ki ga nisi osebno testiral. Pred nakupom se lahko marsikje dogovoris za testiranje v trgovini (npr. s programom Nokia Monitor Test). Tisti monitor, ki se izkaze za zadovoljivega nato kupis, drugace zahtevas novo enoto. Ce ti nocejo niti ustreci s testiranjem pa pojdi drugam, saj bos pri taksnih prodajalcih v primeru kasnejse reklamacije naletel na enako ustrezljivost.



BTW, kje pa imajo te monitorje po cenah, ki si jih navedel?

AndraZK ::

Od naštetih je NF daleč najboljši... velikost pike je najmanj pomembna, tudi frekvenca osveževanja je za 1280*1024 drugotnega pomena...
Gre za to da je NF edini pravi trinitron monitor od naštetih. Ima eno najbolših cevi (diamondtron)... Konkurenca so mu samo philipsov 109p (nevem če je p, najdražja 109 pač:>) in pa iiyamin 454pro, ki pa je še pred kratkim bil 130k sit.

Poglej si te tri monitorje v živo in videl boš koliko boljši je nf.

Poleg tega ima highlight funkcijo... samo nevem če je to to kar rabiš.

Lp, AkY

Zheegec ::

Highlight ni ravno preveč uporabna zadeva, ne uporabljam spljoh.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

EZ2BHard ::


DiamondTron cev sama po sebi ni zagotovilo, da je monitor dober, kot je razvidno iz mnogih monitorjev, ki se med sabo zelo razlikujejo po kvaliteti slike, ceprav vsi uporabljajo DiamondTron cev.



Jaz sem v zivo videl vse tri omenjene Samsungove monitorje in menim, da je MB se najbolj primeren za gledanje filmov, saj ostala dva nimata MagicBright funkcije, v ostalih pogledih pa za omenjeno rabo ni opazne razlike, NF res ni toliko boljsi.



V glavnem, oglej si monitorje v zivo, s sabo vzemi kaksen DVD, pa bos hitro videl, ce je kaksna razlika in ce se splaca za njo odsteti kaj vec denarja.

iskra ::

NF!! raven ekran za tako ceno je špica!! k probaš enkrat ravn ekran, zgleda t star monitor kot okrogu akvarij za zlato ribico! >:D

EZ2BHard ::

Se sreca, da ne ves, da ima 8k SIT cenejsi MB pravtako ploski ekran, drugace bi verjetno zanetil pozar od srece. :D

Xgeneration ::

EZ2BHard - Hvala najprej za tvojo izčrpno pomoč. Cene takih monitorjev so akcijske iz različnih trgovin:

957P - www.gambit.si

957MB - http://enaa.gambit.si/product.asp?dept%...
(tu je okol 54000sit)

http://mimovrste.domenca.com/trgovina/?...
(tu je danes tut okol 54000sit, drugače pa je že bil ob posebni akciji 52000)

959NF - http://mimovrste.domenca.com/trgovina/?...
(tu je 66000sit)

http://enaa.gambit.si/product.asp?dept%...
(malo manj kot 66000sit)
videl sem ga pa v eni internetni trgovini, ko je bil 61000sit, sam ne vem kje že. Pred 1 tednom.

Hvala tudi vsem drugim, ki ste že pomagali. Še kdo kaj ve?

Buggy ::

Tudi jaz razmisljam tocno o teh treh monitorjih in tudi meni se zdi NF kar ugoden nakup, saj ga kar ne morejo prehvaliti. Ce pa se ne motim nima MB ravnega ekrana. Ima samo ravno steklo notri pa je slika malo zavita.
Zanima me pa ce so po globini ohisja monitorji enaki.
Kaj pa pravzaprav ta Magic Bright funkcija naredi? Se jo da vklapljati in izklapljati? V cem je njen car?

flipflop ::

Vsekakor ne šparajta preveč in si magari kupita manjši ekran boljše kakovosti. O teh ekranih pa ne morem kaj reči,ker jih ne poznam.

Mi pa moj 19" belinea gre že pošteno na k****,ker me po par urah začnejo bolet oči in resno razmišljam o nabavi drugega,ampak LCD-jem kar nočejo past cene.

T0RN4D0 ::

kaj pa 957DF

jat ma tega in sm zadovoln. Kupu sm ga na začetku počitnc in m zadovoln. (56k:) )

sam so pa to hudo vlki monitorji in še v tolk večjih škatlah.
mogoč mal štorast za na LAN partyje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Wad@ ::

Jaz priporočan 959NF...ga mam jaz in veliko frendow, pa še nisem slišal pritožbe(raven ekran je zakon!!!).
Pri kvaliteti monitorjev ni za šparat, če si veliko na compu...
Recimo meni ne dela nobenih problemov ta monitor, pa čeprav cel dan bulim vanj(zadnje 2 dni sem preživel s starim 15˝belineo(LAN party:D ) pa nočem tega ponovit v kratkem...)

T0RN4D0 ::

Jst sm mel LAN na vikendu, pa je treba peš blo nost vse u HRIB. P vseen raj t ko kak jajc, sploh če maš na 60 hz.
majo pa samsungi full žive barve.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Xgeneration ::

Buggy

Navadni monitorji imajo veliko manjšo svetilnost od televizorjev. Slika je temnejša (barve so manj žive...)
MB funkcija pa to skoraj popolnoma odpravi.

957MB ima 3 možne načine uporabe monitorja:

- internet način - omogoči lažje prebiranje internetnih strani, ker izostri pisavo,...

- entertain način - vklopi največjo osvetljenost za najbolj žive in resnične barve za gledanje filmov, tv-ja...

- navaden način( ne vem, kako se mu že točno reče) - tak, kot je pač vsak monitor, brez dodatne osvetljenosti

To je to

Buggy ::

Xgeneration: Super , hvala za razlago.
Torej NF nima teh funkcij? Ce je NF diamondtron (s tistima dvema zickama) kaj pa je potem MB. Verjetno ni isto kot NF, ceprav naj bi imel raven zaslon? Je pa cena tega MB-ja nadvse privlacna. Kvaliteta monitorja pa je sigurno na nivoju.

fAtso ::

Ti je bilo že povedano da NF je dimontron cev to je edina cev ki je ravna! Pri MB modelu je samo steklo ravno katodna cev je se vseeno okrogla in slika se grse pride kot ce bi bila se sipa zaobljena! Moj sosed ima samsunga ne vem tocne oznake ampak ima ravno sipo notr je pa katodna cev se vedno zaobljena zgleda nagravzno in cela slika zgleda popačena! Pri meni imam pa NF verzijo je pa slika tako lepa da ko pridem k sosedu ne morem gledati. MB NI RAVEN EKRAT RAVNA JE SAMO ŠIPA!!!!!! In vsekakor se ti veliko bolj splaca kupiti NF ker je za ta denar daleč nakboljši monitor. MB funkcije pa pri NF monitorju ne rabis ker ima sliko odlično in zelo kontrastno!!! Ne kupuj MB ker je jajc, pomisli zakaj niso vgradili MB funkcije v noben NF model? zato ker je ne rabi zaradi boljse cevi!!!

kuglvinkl ::

Sam sem z NFjem izredno zadovoljen (za to ceno, da se razumemo). Da imam love, bi na mizi sedela 2× 21" EIZO CRT. :)
Your focus determines your reallity

TheJack ::

Jaz imam Samsunga 700NF, brat pa 755DFX. Razlika je kot noč in dan, in tisti ki trdi, da imajo dynaflati enako dobro sliko kot diamondtroni, je zrel za okulista. DF ni nič drugega kot običen monitor z ravno šipo čez. MB je pa navadna marketninška fora, kar nakazuje že cena, saj je recimo 765MB le par jurjev dražji od 755DFX (monitorja sta bolj ali manj enaka, z izjemo MB funkcije).

TheJack ::

Aja, še to. Moram priznati, da sem bil, ko je brat kupil svoj monitor, razočaran nad kvaliteto slike dotičnih dynaflat monitorjev (enako torej velja za MB). Res sem mislil, da so ti monitorji kaj boljši od ''navadnih'', oz. da so vsaj na nivoju LGjevih flatronov (ki imajo dejansko raven ekran).
Ampak če 755DFX primerjam z mojim 700NF, ima prvi obupno geometrijo (pa 700NF ni sicer nikakršna perla na tem področju), ter megleno, nekontrastno sliko, in sprane barve.

Še en droben nasvet tvorcu tegale topica. Monitorja ni dobro kupovati preko pametovanj na forumih, ampak ga je treba pred nakupom nujno v živo videti. Različni ljudje imajo različen okus in različne kriterije, zato slika nekega monitorja, ki se nekomu silno dopade, tebi ne bo všeč. Ali pa obratno.

looner ::

Meni se ne zdi da bi imeli 755DFX res tako izprano sliko, vsekakor pa je definitivno velika razlika, če primerjamo intenzivnost trinitronskih in klasičnih cevi, tako, da če je denar pri hiši: 959NF. Edino kar lahko monitorju zamerimo je, da je milo rečeno "grd" !

Aja pa še nekaj: Samsungovi monitorji z izjemo NFjev imajo na škatli napisano: Visual Flatness :) To verjetno nekaj pomeni, Magic Brightness gor ali dol ....

huelz ::

Ja, GRDI so pa res. Sm ze mislu kupt, pa bom raj prsparov za Iiyamo, ta nove so sploh mau lepse (zaoblene :D ).
Komej cakam na 454tko.
Ceprov je tud 455 dobra, pa se 20k sit cnej.

Xgeneration ::

Hja.

Potem bom pa kar 959NF vzel.

LP

Sej sliko na tem sem že videl pa je OK.

EZ2BHard ::

Samo v pojasnilo: oba DFX in MB res temeljita na Dynaflat katodni cevi, ampak med njima obstaja kar nekaj vecjih razlik v elektroniki. Ena od bolj pomembnih razlik je v tem, da ima MB High Gamma elektronski top, ki omogoca svetilnost 330 cd/m^2, medtem ko imajo obicajni monitorji s katodno cevjo svetilnost ponavadi med 150 in 200 cd/m^2. Kako je to vidno v praksi si sam oglej, MB preklopi v Entertain nacin, ob njega postavi NF in se odloci, kaj ti bolj ustreza.



Kar se ploskih ekranov tice, pa je treba vedeti, da obstajajo opticno in fizicno ploski ekrani. Tako MB kot NF sta opticno ploska ekrana. MB ima namrec ukrivljeno notranjo stran (Dynaflat) katodne cevi kot tudi masko tako horizontalno kot vertikalno, pri NF (DiamondTron) katodni cevi pa je ukrivljenost horizontalna. Edina fizicno ploska katodna cev je LG Flatron, pri monitorjih, ki uporabljajo katero drugo pa lahko samo ugotovimo, da so njihovi opticno ploski ekrani bolj (NF) ali manj (DFX, MB) prepricljivi.


Kot sem ze prej omenil, testiraj monitorje v zivo in se sam prepricaj, kaj ti ustreza. Ne pozabi, da mora biti monitor vklopljen vsaj pol ure preden ga zacnes testirat, saj drugace ne bos dobil realnih rezultatov (ja, segreti se mora, da pride v svoj optimum :\).

Buggy ::

Sem zasledil Akcijo v Harvey Normanu za Samsung 957P (pika 0,22) 44.000sit. Ga kdo ima in ali je imel z njim kake probleme? Verjetno je elektronika ista kot pri MB monitorju, le cev je druga (verjetno niti ni tako slaba). Menjal bom svoj 17" Relysys tako, da verjetno bo kar razlika v kvaliteti slike ce se odlocim za tega. Kaj ces je le 20k sit cenejsi od 959 NF-ja, pa za moje potrebe bo kar v redu.
Ga morda kdo ima tega Samsung-a 957P in lahko pove kaj iz lasnih izkusenj?

gappee ::

Presnet, kolk so zdj pocen dobri monitorji, jst sm pred letom kupoval Samsung SyncMaster 757NF, pa sm dal 75000 sit!;( Sj, nč ne rečem, da z njim nism zadovoln, flat screen ma, 17", pa precej ostro sliko(vsaj zdi se mi), sam drag je bil k hudič.

A mi lohk kdo pove, če tist "SyncMaster" kj pomen?(nism vsega čist podrobn bral, pa nism najdu v zg. textu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gappee ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri 19 palčni CRT monitor?

Oddelek: Kaj kupiti
141561 (1375) Dead_Eye
»

Monitor Samsung

Oddelek: Kaj kupiti
242003 (1294) DSmidgy
»

Monitor 19"

Oddelek: Kaj kupiti
71170 (1083) JustVi
»

Kater monitor: samsung 959NF ali Philips 109b

Oddelek: Kaj kupiti
372031 (1343) schurda
»

Razlika med Natural Flat in Dyna Flat monitorji

Oddelek: Pomoč in nasveti
221697 (1323) eland

Več podobnih tem