» »

Strela!

Strela!

@ljash ::

No, da vam povem, kva se mi je prejle popoldne zgodl:

glih začel se je bliskat pa sm komp ugasnu - grem brt cajtng pa poslušat tekmo Publikum-Makedonci (zarad toče golov sm ugasnu tud radio :D pa še grmet je začel). No pol pa tko pr oknu ob radiatorju berm cajtng pa naenkrat se sam zabliska - cela kuhinja pa soba sta ratale čist bele (ozirome vse se je svetil), pred tem je pa mim mene šinla bela črta.
No, v glavnm, full sm se ustrašu pa ne vem kako, da me je odbil 2 metra stran iz klopi (zgleda da sm skoču :)) ), pol sm šou pa gledat u sobo, je pa u omari z otroškimi igračami jokou en dujenčk :D :D :D . Sam resno! Un k prtisneš da joka pa je kr sam od sebe jokou ene 2 minute. A se komu sanja kwa bi to blo? (ne mi rečt, da se je igrača tok strele prestrašla?

Drgač so ble pa v tem času v našm stanovanju vse el.naprave izkloplene in se mi zdi čudn, da je (če je) usekal. Je mogoče fora v tem, da mamo vodo pod bajto (neki teče ena reka al kva...:)) ).


Lp,
bmw-f1

darh ::

se dogaja... kolegu je v sobi s surnoundom med štirimi zvocniki kr ena kugla ratala...


staticni strom baje...

kaj pa jest vem :8)
Excuses are useless! Results are priceless!

@ljash ::

hudo, sam mene je še 15 minut rukal pa k sm se probu izmert z multimetrom pa je neki čez 1500 upora kazal (sj to je normalno a? - upam da ne bom dej elektrarna ratou..:D

OrkAA ::

Jest sm bil enkrat pri frendu na compu pa je ruknila strela! Iz štekarja se je zabliskalo in švignilo direkt mim moje glave 8-O

Kok sm se pa takrat usrav :D :D

Boki_ ::

Jst pa sm lih špilu Hidden&Dangerous, pa je bla ena misija v dežju in ponoči, pa še ob 1.00 sem igral, tako da sem bil že tako usran, pa še tista mizika strašljiva, pa je usekalo kake 5 m od okna in na tla, pa je vzdignilo jašej in ga f _ _ _ _ _ _ kake 15 m stran. Itak pa sem v 3 nadstropju, tako da bi ga dobila prej tečna soseda v glavo.
I'm back

@ljash ::

sj men je tud glih mim glave švignla (upam da ni šlo kej u glavo....:D ) pa sm se kr ustrašu mau, še posebej pol k je froc v omar se začeu dret :))

Yohan del Sud ::

To se dogaja vedno ko boga kouneš! :O

(vsaj tako so me deda učili) :\

@ljash ::

nism nobenga kounu - čudn da je pol usekal!

Aja, kok voltov ma strela? (da bom vedu, če me je res...:D ). Tm do ene 220 sm že parkrat prestau, sam če me spomin ne vara, ma strela nekaj 1000* več tko da vrjetno ne bi biu več na slo-techu, če bi me zbil ampak bi rajš elektriko dobavlou ELES-u....:D

možn je, da je biu sam odsev strele (ker sm meu rulete gor).

CaqKa ::

kolko voltov je imela strela je odvisno od njene dolžine in trenutne vlažnosti zraka na mestih kjer je šla... aja pa od prebojne trdnosti zraka še seveda :)
tak po kmečki logiki ker se cifre trenutno ne spomnim (mislim da se giblje okrog 3000V/mm) ti lahko povem da je prebojna trdnost zraka vsekakor večja od 380V/2cm, drugače bi vtičnice prebijale >:D

Azrael ::

Nekaj podatkov o strelah, Klik.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

@ljash ::

hvala. Pa še glede une strele - usekala je 15 metrou stran od naše bajte v en drevo, pol je pa zgleda šla energija naprej po vod (ki teče pod našo bajto). zaradi strelnega "oklepa" je zgleda pol tud jokala igrača....:D

Elemen_T ::

Strele tebe ne ubije. Ne more te niti nabit.

Če bi mel nek železen prevod (železen dežnik), lahko rofne noter pa te odpika iz tega sveta.

slawc ::

Elemen_T ti pa si smesen. Seveda te ubije, pa ce tresci 20m stran, kaj sele direkten udar (lahko bi prebral da je energija ca. 1MJ)

Ali se mar clovek ne da nabit? Zakaj pa ne? :\
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

jest10 ::

>Strele tebe ne ubije. Ne more te niti nabit.

Od kje pa tebi to?

Elemen_T ::

Če si ozemljen te ne bo rofila.

CaqKa ::

lol...
ti si mi tapravi... če si ozemljen te bo še prej ker si na potencialu Zemlje ki pa je vsekakor različen od oblaka s katerega pride strela.
nadalje pa ima človek manjšo upornost oziroma nižjo prebojno trdnost kot zrak, ter bo strela šla po najbližji poti upora na drugi pol (torej na Zemljo)

slawc ::

rofnla? kaj pa je to?

P ravno ce si ozemljen poci vate. Joj... Poglej, v zraku je pooooolno delcev, prahu karkoli, in ko se drgnejo (ce je veter to sploh ni problem) se nabijejo (poskusi vzeti pleksi steklo pa malce drgnit), nabit naboj ima proti doloceni tocki, ki je drugace nabit nek potencial (oz. proti referencni tocki, ki ni nabita). Ta tocka je lahko drug oblak ali pa zemlja. Ce stojis na zemlji ima potencial zemlje (pa recimo da je 0). Torej... Kabum :D
Lahko si pa v zraku in imas to smolo, da te premikajoci delci nabijejo ravno na nasproten potencial kot je pa nek oblak pa spet poci vate.

Ves kaj se zgodi ko segrejes vodo do vrelisca skoraj v trenutku in para nima kam it(clovesko telo ima precej vode)?

Ce pa poci zraven, te pa ubije t.i. "napetost koraka". (hint: stoj na eni nogi) To se zgodi pri kaksnih credah krav ali ovac, pac kdo jim je kriv, ko pa stojijo zelo na siroko :D
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

Elemen_T ::

Tnx for enlighten me :)

V bistvu sem kar naravnost pribil mojo trditev, da sem enako naravnost dobil informacije, ki sem jih potihem pričakoval.

CaqKa ::

em slawc je prav napisal ja... če te pa strela direktno ne ubije te pa napetost koraka v kolikor delaš prevelike korake in si dovolj blizu udara strele. krave adijo>:D.

@ljash ::

hm, jest sm sedeu na klopi pa me je ob udaru strele (15 metrov stran) odbilo 1 metr stran! Sosed je pa zuni stau (na dveh nogah :D ), ga ni pa nč.

CaqKa ::

v bistvu nevem na kak daleč se napetost koraka še čuti.. je pa definitivno kaj pripomogla kaj tudi obutev soseda.

Cokolesnik ::

Ko smo ravni pri streli. Se je komu že zgodilo, da bi strela poškodovala en računalnik in prek utp (mrežnega) kabla poškodovala še drugega ali pa napravo, ki ju povezuje (npr. router). Sicer se meni to še ni zgodilo, ampak me vseeno zanima.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Cuoresportivo ::

Vem samo, da je vdarlo preko kabelskega modema, kije povezan bil z mrežno. Modem in lan card full defekt. Glede mreže pa nisem še imel izkušenj.
lep pozdrav(best regards)

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Tomi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

daljnovodni kabli(žice)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4410134 (8898) einstein :P
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212129 (10485) revvs
»

OMFG - Vse o strelah, praktičnega

Oddelek: Pomoč in nasveti
484420 (3004) Azrael
»

Postavitev bakrenega ali aluminijastega droga

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
452193 (1575) BigWhale
»

37 stopinj!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
584180 (3198) flipflop

Več podobnih tem