Forum » Loža » Tehnično vprašanje za pretok zraka
Tehnično vprašanje za pretok zraka
Temo vidijo: vsi
techuser ::
Zanima me, kaj se zgodi, če imaš v eni sobi dva ventilatorja, prvega s pretokom 70m3/h, ki odvaja zrak in drugega s pretokom nekje 100m3/h, ki dovaja zrak v sobo.
Če je soba zaprta, kaj se po večih urah dogaja? Pravilno bi bilo, da bi bila oba pretoka enaka, vendar me zanima, kaj se dogaja z zrakom oziroma zračnimi masami?
Če je soba zaprta, kaj se po večih urah dogaja? Pravilno bi bilo, da bi bila oba pretoka enaka, vendar me zanima, kaj se dogaja z zrakom oziroma zračnimi masami?
TheBlueOne ::
Oba pretoka bosta seveda enaka, kaksen pa bo pretok pa je odvisno od vec faktorjev. Po najbolj enostavni logiki, kjer pretok omejuje moc ventilatorja bo pretok sigurni vec kot 70m3\h. Teoreticno bi lahko sel cez 100m3\h, ce so jaski na obeh straneh dovolj veliki. Bo pa, ce je odvod fizicno omejen na pod 100m3\ malenkost zrastel tlak v sobi.
Smrekar1 ::
Zanima me, kaj se zgodi, če imaš v eni sobi dva ventilatorja, prvega s pretokom 70m3/h, ki odvaja zrak in drugega s pretokom nekje 100m3/h, ki dovaja zrak v sobo.
Tlak v sobi bo naraščal, manjši ventilator bo odvajal vedno več zraka, večji ga bo dovajal vedno manj, dokler med njima ne boš dosegel ravnovesja.
To je to. Kaj si pa mislil, da se bo zgodilo?
GupeM ::
Mogoče je mislil, da bo tlak konstansno naraščal in bo soba eksplodirala. Če bi ventilatorja zamenjal, pa bi naredil vakuum.
Tako, kot je Smrekar napisal. Tlak bo nekoliko višji, kot zunaj sobe. Razlike verjetno ne boš občutil.
Tako, kot je Smrekar napisal. Tlak bo nekoliko višji, kot zunaj sobe. Razlike verjetno ne boš občutil.
Ravno to sem mislil, da bo tlak večji. Torej nič posebnega. Naprave torej ne bodo odšle na servis.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techuser ()
koyotee ::
Ravno to sem mislil, da bo tlak večji. Torej nič posebnega. Naprave torej ne bodo odšle na servis.
Razen če jim bodo zrasle noge.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Scorpy84 ::
Tlak bo vecji, ventilator ki manj odvaja, se bo nekoliko hitreje vrtel. Ce pa imas prepustna vrata, torej da je spodaj nekoliko lufta, pa ne bos razlike sploh ce gre za vecjo hiso.
Rekuperator Mitsubishi, ki dela na 106m3/h ne naredi take svežine v sobi kot če bi imel odprta terasna vrata. Zato razmišljam o dveh ventilatorjih, ker mi je vseeno za mrzel ali topel zrak, važno da se menja. Če vzamem 120 m3/h ventilator z homemade narejenimi oglenimi filtri bo ravno toliko manjši pretok, da pride nekje na 100 m3/h. Drugod po hiši je veliko ceneje inštalirat dva ventilatorja in nekaj plastike. Seveda bom probal dobiti enaka ventilatorja glede kapacitete pretoka ampak vseeno lahko nastane nekaj razlik zaradi oglenih filtrov. Predvsem ponoči je pomembno, da imam temo v sobi namesto ulične svetlobe in svež zrak.
Zgodovina sprememb…
Unknown_001 ::
WTF je s to temo narobe?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
V vasi so postavili novo ulično razsvetljavo, prej ni bilo pri naši hiši nobene luči. Rad pa spim pri odprtem oknu. Pri zaprtem oknu sem zjutraj tak kot da ne bi spal cel teden.
Zgodovina sprememb…
_Denny_ ::
@techuser: https://www.lekarnar.com/izdelki/macks-...
Zraven še dobiš ušesne zamaške, če bo kdo od sosedov kdaj zgodaj zjutraj slučajno kosil travo ali pa pral perilo.
Zraven še dobiš ušesne zamaške, če bo kdo od sosedov kdaj zgodaj zjutraj slučajno kosil travo ali pa pral perilo.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Smrekar1 ::
Ne. Tudi do spontane fuzije vodika ne bo prišlo, ker tlak ne bo narasel na tistih četrt milijarde barov, ki je za to potrebnih.
Računaj na kak paskal ali dva več, vprašanje je ali bo navaden barometer to sploh zaznal.
@techuser: https://www.lekarnar.com/izdelki/macks-...
Saj imajo ventilatorji že okoli 30-35 db na to najbrž nisi pomislil.
Ijus ::
legend ::
Rekuperator Mitsubishi, ki dela na 106m3/h ne naredi take svežine v sobi kot če bi imel odprta terasna vrata. Zato razmišljam o dveh ventilatorjih, ker mi je vseeno za mrzel ali topel zrak, važno da se menja.
Prezračen prostor sigurno vpliva na dobro počutje, ampak ni mi jasno, zakaj potem sploh rekuperator (če ti je vseeno za toplotne izgube pri zračenju)?
Rekuperator že imam. Ni pa moja soba edina. V teoriji naj bi bil rekuperator 100m3/h dovolj za 80m2 površine, vendar to ni dobra rešitev, ker ima dovod in odvod na enakem mestu namesto da bi bil na dveh oddaljenih mestih v prostoru. Zato se opazi na določenih mestih, zato prav tako nabira slab zrak, kljub temu, da imaš prezračevanje. Zato sem tudi vprašal, kaj se dogaja pri neenakem razmerju pri dovodu in odvodu, ko imaš recimo ponoči zaprta vrata in okna.
Seveda pa ne mislim dajat po 500 EUR za vsak rekuperator posebej, če ti je vseeno za toplotne izgube. Drugače pa je v praksi ta rekuperator dober za 20m2 in ne za 80m2, če želiš imeti svež zrak. Veliko bolje je rekuperacijski sistem, kjer imaš odvod in dovod povsem ločen in ne na istem mestu v razmaku kakšnih 30-40 cm. Najbolj enostavno je, da se inštalira ventilatorje in doda filtre, pa je stvar 5x-10x cenejša.
Če bo kdo kupoval rekuperator, naj vedno kupi ločen sistem za prezračevanje, kar je edino pravilno.
Seveda pa ne mislim dajat po 500 EUR za vsak rekuperator posebej, če ti je vseeno za toplotne izgube. Drugače pa je v praksi ta rekuperator dober za 20m2 in ne za 80m2, če želiš imeti svež zrak. Veliko bolje je rekuperacijski sistem, kjer imaš odvod in dovod povsem ločen in ne na istem mestu v razmaku kakšnih 30-40 cm. Najbolj enostavno je, da se inštalira ventilatorje in doda filtre, pa je stvar 5x-10x cenejša.
Če bo kdo kupoval rekuperator, naj vedno kupi ločen sistem za prezračevanje, kar je edino pravilno.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 81858 (9709) | barracuda |
» | Merilec pretoka zrakaOddelek: Loža | 1073 (702) | techuser |
» | Tehnično vprašanje za rekuperatorOddelek: Pomoč in nasveti | 1246 (851) | techuser |
» | RekuperatorOddelek: Loža | 14449 (11648) | ela94 |
» | Doma narejena filtracija zrakaOddelek: Loža | 4216 (2672) | Heisenberg |