» »

Tehnično vprašanje za rekuperator

Tehnično vprašanje za rekuperator

techuser ::

Imam rekuperator Mitsubishi VL100EU5 model, ki ima pretok zraka približno 106 m3 na uro. Zanima me kakšen dodaten ventilator bi moral kupiti, da bi bil pretok rekuperatorja neoviran?

Dodaten ventilator bom vgradil v plastični zračnik pred rekuperatorjem, kjer bom instaliral dodatne ogljene filtre. Če ne bi bilo ventilatorja bi potem bil pretok zraka oviran in kapaciteta prenosa rekuperatorja bi bila vsaj polovica manjša.

Bi bil dovolj dober kakšen kopalniški ventilator z 70m3 pretoka na uro ali je potrebno kupiti ventilator z 120m3 pretoka na uro?

fikus_ ::

Rabiš ventilator z enakim oz. večjim pretokom zraka, da pokriješ tlačno razliko skozi filtre. Pozanimaj se, kolikšen je padec tlaka skozi filter in na podlagi tega išči ventilator.
Tako čez prst verjetno bo 120 m3 čisto ok.

techuser ::

Ali je bolje dat filtre pred zunanji ventilator ali za njim? Ker ponavadi se lahko tudi motor od ventilatorja umaže od svinarije po dolgotrajnem delovanju in bi raje dal filtre pred ventilator.

fikus_ ::

Načeloma vseenoč imaš ob menjavi filtra možnost dostopa do ventilatorja, da ga očistiš. Mogoče zaradi hrupa v prostoru bolje na zunanji strani.

starfotr ::

Lahko pa povečaš površino filtra, tako da sploh ne bo potrebe po ventilatorju. Torej, da filter ne bo dušilka.

techuser ::

Monter mi je rekel, da ventilatorja ne bo ugrajeval, ker bi motil delovanje rekuperatorja. Je povedal, da ne bi več zrak prišel v prostor primerne temperature. Vprašanje je, kakšen ventilator dati pred rekuperator, da bi bili pogoji podobni kot brez njega. Ker filtri nekaj pretoka zadržijo, ventilator pa nekoliko pomaga pri pretoku zraka. Rekuperator ima drugače pretoka 106 m3 na uro. Imam pa ogljeni filter kar v tisti kaseti od rekuperatorja, kjer je pena. Ampak pozimi je potreben dodaten ogljeni filter zunaj, ker takrat je veliko smradu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28675852 (3703) barracuda
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423172 (2368)          
»

Merilec pretoka zraka

Oddelek: Loža
7984 (613) techuser
»

Doma narejena filtracija zraka

Oddelek: Loža
264097 (2553) Heisenberg

Več podobnih tem