» »

parkirišča ob blokih

parkirišča ob blokih

MadMen ::

Pozdravljeni,
za primer vzemimo blok ter parkirišča ob njem. Mimo gre občinska cesta, ki pa ni v lasti mestne občine/države, ampak neke privat osebe. Kakšna pooblastila ima tukaj mestno redastvo in policija? Lahko kaznuje nekoga?

St235 ::

Ja, policija izvaja nadzor prometa na vseh javno dostopnih povrsinah namenjenih prometu, ne glede na lastnistvo.

zmaugy ::

Tudi v primeru parkirišča na zemljišču nakupovalnega centra?

tryhard ::

Da, ker gre za javno površino.
Lahko tudi na privat cesti, v kolikor jo uporablja širša javnost.
Googlaj, je Lakotnik že enkrat o tem pisal nekaj let nazaj.
*Se pardoniram, ni bil nujno on.
Je pa o tretjem členu o Zakonu o policiji pisal Žiga.

4. nadzor in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet;


Izhajam iz tega:
https://slo-tech.com/script/forum/vnoss...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tryhard ()

tryhard ::

Vir:
https://slo-tech.com/forum/t475333/p326...
A ni tema, ki sem jo imel v mislih. Tista se giblje v razponu +-2 let od te, ki sem jo lepil.

St235 ::

Drugače pa je seveda to definirano v Zakonu o pravilih cestnega prometa in to 1. členu.
S tem zakonom se določajo prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju tega zakona izrekajo pristojni organi.

Cestni promet pa je definiran en člen kasneje kot: 2. cestni promet je promet vozil, pešcev in drugih udeležencev cestnega prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za javni cestni promet;


Torej odgovor je da, policija ima pristojnosti iz zakona o pravilih cestnega prometa tudi na zasebnih površinah, ki so dane v uporabo za javni cestni promet. To vključuje tako lokalne ceste in cestice ali pa parkirne hiše, parkirišča ob nakupovalnih centrih in podobno.

še definicija nekategorizirane ceste (ta je iz zakona o cestah):
38. nekategorizirana cesta, ki se uporablja za javni cestni promet, je vsaka prometna površina, na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih v skladu s tem zakonom in predpisom, ki ureja pravila cestnega prometa, določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec;

ter pravila, ki so zapisana v 6 členu:

6. člen

(uporaba nekategoriziranih cest)

(1) Na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, je promet dovoljen le na način in pod pogoji, kot jih določijo lastniki ali od njih pooblaščeni upravljavci teh prometnih površin.

(2) Na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, mora biti promet urejen in označen v skladu s predpisi o javnih cestah.

(3) Nekategorizirana cesta, ki se uporablja za javni cestni promet, mora biti vzdrževana tako, da jo lahko, ob upoštevanju prometnih pravil in vremenskih pogojev za odvijanje prometa, varno uporabljajo vsi uporabniki cest, ki jim je namenjena.

(4) Določbi drugega in tretjega odstavka tega člena se ne uporabljata za gozdno cesto in nekategorizirano cesto, ki jo lastnik uporablja izključno za lastne potrebe. Dovoz na tako cesto mora biti ostalim udeležencem v prometu prepovedan s predpisano prometno signalizacijo, lahko pa je preprečen z zapornico ali drugo fizično oviro.

(5) Gradnjo, vzdrževanje, označitev in uporabo gozdnih cest urejajo predpisi o gozdovih.

(6) Pri križanju in priključevanju nekategorizirane ceste na javno cesto velja nekategorizirana cesta za neprednostno. Priključek nekategorizirane ceste na javno cesto mora biti označen s predpisano prometno signalizacijo, razen ceste iz četrtega odstavka tega člena, dovozne poti do objekta ali zemljišča in kolovozne poti brez zgrajenega vozišča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

feryz ::

Torej zelo zavajaš. Če imajo policaji tam pristojnost, moraš lastnike vprašati. Ker je od njih odvisno.
Ne pa kar počez trditi, da jo imajo.

St235 ::

Si nepismen al si glup?

Zakon o policiji jasno določa, da ima policija pooblastilo za nadzor in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet.

Torej, če je ne-kategorizirana cesta dana v uporabo za javni promet ima policija tam pooblastilo za nadzor in urejanje prometa ne glede na to kaj si domišlja lastnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

MadMen ::

Lakotnik, če te prav razumem, ima recimo mestno redarstvo na takem parkirišču vso pravico izvajat svoje "obveznosti" kot recimo da drugih parkiriščih ki so v lasti občine. Recimo odvoz avtomobila z pajkom in podobno? Ali se to zgodi samo na zahtevo lastnika?

St235 ::

Policija in mestno redarstvo lahko izvajo samo tista pooblastila, ki imajo določena in samo za tiste stvari, ki so določene v prometnih predpisih. Tako lahko pajek odpelje vozilo, ki je parkirano na pločniku, četudi gre za zasebno lastnino (če je cesta, dana v uporabo za javni promet). Ne more pa odpeljat vozila zato, ker to hoče lastnik (ker recimo ni plačana parkirnina al pa lastniku ni všeč, da je parkiral sosed).

Odvažat vozil s parkirišč pa redar niti policija praviloma nimajo pooblastila. Za odvoz morajo bit izpolnjeni določeni pogoji (vozilo predstavlja oviro na cesti, onemogoča drugemu udeležencu cestnega prometa varno nadaljevanje poti...) oziroma gre za zapuščeno vozilo. Zgolj zato, ker na primer ni plačana parkirnina pajek ne sme odpeljat vozila.

Oziroma drugače: z vidika prometnih predpisov in pooblastil ni praktično nobene razlike med javno cesti in zasebno cesto, ki je dana v uporabo za javni promet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oklepnik na avtocesti !? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9113045 (9316) KAVINSKY
»

Izpit in registacija če se ne voziš po cesti?

Oddelek: Na cesti
287669 (5745) krneki0001
»

Prepovedan promet v obe smeri

Oddelek: Na cesti
63506 (2959) smacker
»

Ali lahko občan redarja kaznuje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6815704 (13257) Utk
»

Mariborska okoljska cona (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13623235 (19850) floyd1

Več podobnih tem