» »

Macbook vs Elitebook

Macbook vs Elitebook

ncop1 ::

Zdravo,
Na voljo imam ugodno odkupiti HP Elitebook 840 G1 (trenutno 4gb, 4400, i5 1,9 in nadgradljiv) Vendar pa imam hkrati kar nekaj pomislekov in bi morda raje dodal se nekaj EUR za dobrega Macbooka nekje 2013 letnik naprej.
Iscem nekaj kar bo dobro sluzilo kot everyday racunalnik a hkrati da ko rabim za kaksen video editing, photoshop in kaksen program za konstruiranje da zadeva dobro dela. Kaj priporocate, cim bolj objektivno pros/cons...
  • spremenil: ncop1 ()

klinker ::

Glej bolj mac os vs windows.
10ka ima npr. kr nekaj problemov, medtem ko mac os bistveno manj in se ne svinja s casom kot se winsi. Dobivam tedensko win pcje/laptope za rihtat, make pa mogoce enega ali dva na leto, pa se to kj za nadgradit ali ker je user kj zasral. Je pa HP verjetno zmoglivejsi in z garancijo, macbook je star ze 5 let in je nima, ceprav imam sam se belega iz 2007, ki se vedno solidno brca, z izjemo baterije, pa dva frenda enako, en iz 2006, drugi ze alu iz 2011. Imam pa tudi HPja iz 2012, ki tudi se dela, baterija enako fuc.
Macbooka bi tudi gledal takega da nima dodatne Nvidia grafe ampak samo integrirano v procesorju, ker tej z dodatno so bli najbolj problematicni, saj so grafe precej crkovale.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

Ja dejansko to da se ios ne svinja s casom bi ki veliko pomenilo, je pa res da dnevno se nisem uporabljal iosa. Ne hp ne bo imel garancije je ze rabljen. Ampak vem pa da dobro dela, razen ce ga preobremenis dobi vcasih bluescreen (mislim da ko zmanjka rama). Itak bi ga mogu nadgraditi.

Pac predvsem zaradi dizajna pac razmisljam o macih, ker dejansko naj bi bili boljsi. A je to res? In tudi vem da pri istih specsih ios boljse dela od windowsa, tako da ima lahko nekoliko slabso konfiguracijo?
Za tiste stvari kjer rabis windows imam pa tudi jaz se enega delujocega 10 let starega 6720s :)

Bluescreen vsekakor ni zaradi pomanjkanja rama, ampak je nek hw defekten, tako da se tega prenosnika izogibaj.
Tudi to je ze malo mit da mac os boljse lavfa na istem hwju, se pa pozna razlika s casom, ker so winsi res na udaru s spletno svinjarijo bolj kot meki. Moj beli macbook ze x let ni bil "formatiran" in ciscen, pa lavfa se vedno dobro, kolko mu pac tajo star hw dopusca, medtem ko HP vsake tolko rabi malo ciscenja, pa win 10 ga s kakim updejtom zaserje in kj ne dela, pa se je treba zajebavat.
Na meka lahko tudi paralells nalozis, za win only programe, dela odlicno.
Za uporabo sta oba sistema ok, je pa meni osebno in se marsikomu ki je presalatal, mac os malo "lazji" in boljsi. Kako zadevo ima pac win bolje reseno, kako drugo mac os. MS Office je npr. malo gnil na meku, ce ga primerjas z win varjanto, ostalo pa mi je na meku vse boljse.

solatko ::

Računalnik lepo razdri in očisti hladilnik in ventilator, zamenjaj termalno pasto, pa bo delalo kot je treba.

klinker - Od Viste naprej, se windows kar lepo čisti, se pa pacajo vse žive dodatne zadeve, ki jih uporabniki nameščajo (več AV programov, vse vrste čistilcev in optimizerjev,..... ).
Ta elitebook, če ni bil pregret deluje čisto v redu, sploh s SSD-jem.
Predvsem moraš v bios-u nastavit UEFI sistem, potem pa naložit sistem iz USB ključa, narjejenega z windows orodjem, ki ga potegneš dol z njihove strani.
Delo krepa človeka

Lol...10ka ima bloata in problemov kot ga noben win ni imel. V bistvu do 8ke so vsi bli cisti, s tem da je 8.1 delal odlicno, Visto pa je nekaj drugega matralo, ne "umazanija".
Pa predlagas da kupi prenosnik in ga takoj servisira?
Dejstvo je, da racunalnik ki mece ven bluescreene ni za kupit!
V glavnem pises kup bedarij. Vsak racunalnik z SSDjem deluje vredu, glede na zmogljivost HWja, tudi moj macbook iz 2007, kot HP iz 2012. Ce je sistem nalozen z DVDja ali USBja nima tu prav nobene veze.

klinker - Vse kar ni povezano s sistemom se obriše ob instalaciji, z M$ orodjem se naredi ključ zato, da nimaš takoj po instalaciji posodobitve (windows.old mapo,...), nikakor pa z DVD-ja iz Partisa, Visto je matrala varnost, zaradi katere je sistem tekel izredno počasi, vse drugo je bilo v redu, ko so prišle posodobitve z manjšo varnostno nastavitvijo, je tudi Vista delala normalno.

Računalnik je lahko čisto v redu, samo zapacan ventilator, stara pasta, saj večina uporabnikov prenosnika nikoli zares ne očisti, če ne dela BOSD. Na račun tega, lahko dobiš zelo dober računalnik za pol cene, sem sam kar nekaj takih kupil, očistil, menjal pasto in jih uporabniki imajo še danes v odlični kondiciji.
SSD nima nič s hitrostjo in zanesljivostjo, če se procesor ob vžigu mašine segreje na 80-90 stopinj zaradi prahu v hladilnih elementih -

https://www.google.si/search?q=prah+v+p...
Delo krepa človeka

Caki what?
Brezveze s tabo kaj debatirat, ker si totalno zasel.
Pa ne rabi me ucit o osnovah racunalnikov, sploh pa nema veze s tem kar OPja muci. Racunalnik ne dela kot je treba. Al je krivo pregrevanje ali kaj tretjega, ti tega ne ves, tako kot jst ne. Racunalnik ni izpraven in pika.
Razumem samo to, da ne zelis da kupi meka in naj obvezno kupi nekaj, kar mece BSOD in to servisira ;((

klinker - Seveda za testiranje in pregled še nisi slišal, pred nakupom.
Tisti, ki hoče MAC ne gleda drugimi, se mi pa zdi, da Ios teče na tem HP-ju b.p., meni dela na HP probook 4530.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Sej ga je testiral in mece bsod, kaj bi se rad?

Tisti, ki hoče MAC ne gleda drugimi,

Kaj???
se mi pa zdi, da Ios teče na tem HP-ju b.p

Tece marsikje, jst ga imam na dveh kistah, ampak ne bp, oz. ni trivijalen postopek za vsakega. Sistemske posodobitve skoraj vedno zahtevajo ponovno ponovno patchanje.

Zgodovina sprememb…

klinker - Ne govorim o hackintosih, temveč o PC-jih, ki so bili z enakimi specifikacijami narejeni za Apple in druge firme. HP ima kar nekaj teh modelov, za katere rabiš samo pravilno pripravljen instalacijski medij in se obnaša popolnoma enako, kot enak Aplov model - HP probook 4530S je že en od takih.
https://www.howtogeek.com/114850/how-to...
Delo krepa človeka

Ja in to je hackintosh, halo ;(( preberi cel clanek in se malo zgooglaj, ker vidim da ti niso stvari prevec jasne tu ;)
Gre pa instalirat zadevo na 80% na Intel baziranih racunalnikih, vseeno pa ni enako kot pravi mek.

klinker - Hackintoš je računalnik, ki ga sestaviš po karakteristikah Applovega modela, to pa so prenosniki, ki so bili v enakih performancah delani za PC in Apple, torej v osnovi ni problemov s kompatabilnostjo in enostavno naložiš jabčkov os in imaš mac-a za pol cene.
Če zložiš mašino, ki je iz od Appla potrjenih komponent, je enako kot pravi mek, samo ogrizka nimaš na pokrovu, pa cena je samo polovičko originala, je pa seveda to vse nelegalno, če gledaš AP Apple-a. Če ga boš imel v firmi, se zna zgodit kakšna neugodnost, za doma pa ni problema.
Delo krepa človeka

Sej ne ves kaj pises ;((

Meizu ::

Ze res, da nucam mac os za delo, ampak dejstvo je, da ko sem presedlal na maca, windows smrdi na 150km. Dzizs krajst kaksna polomija od os-a je to.

Ampak da se razumemo z necim. Mac os (in se posebej iOS) je tudi vec ali manj cista katastrofa od OSja. Ampak veliko veliko veliko manjsa od Windowsa.

jero_no1 ::

klinker je izjavil:

Bluescreen vsekakor ni zaradi pomanjkanja rama, ampak je nek hw defekten, tako da se tega prenosnika izogibaj.

Glede na to, da si očitno nek serviser, bi lahko vedu, da je tole zgoraj malo preveč posplošeno. BSOD se pojavi lahko tudi samo zaradi defektnega driverja, medtem ko je HW čisto ok...

Lahko, ja. Vsekakor prenosnik ni brezhiben in to je point. Prodajalec mu je verjetno natvezu da je to zaradi premalo rama, samo da se losa zadeve, jst pa samo odgovoril da temu ni tako, dalje pa se itak lahko samo ugiba, ker BSOD zna povzrocit kup zadev in zal nimam kristalne kugle da bi vedu kaj, tako kot ti ne in niti solata ne ;)
Ce je zate to posplosen odgovor prav, jst pac vem da pomanjkanje rama BSODa ne povzroca.

Zgodovina sprememb…

jero_no1 ::

Samo hotu sem izpostavit, da se mi zdi, da je za BSOD večkrat vzrok SW kot pa HW defekt.

solatko je izjavil:

Računalnik lepo razdri in očisti hladilnik in ventilator, zamenjaj termalno pasto, pa bo delalo kot je treba.

klinker - Od Viste naprej, se windows kar lepo čisti, se pa pacajo vse žive dodatne zadeve, ki jih uporabniki nameščajo (več AV programov, vse vrste čistilcev in optimizerjev,..... ).
Ta elitebook, če ni bil pregret deluje čisto v redu, sploh s SSD-jem.
Predvsem moraš v bios-u nastavit UEFI sistem, potem pa naložit sistem iz USB ključa, narjejenega z windows orodjem, ki ga potegneš dol z njihove strani.

Sej to je to kajne? Sistemske informacije - Način BIOS - Podedovano?

v glavnem vzel sem potem tega res ugodnega Elitebooka. Uprabljam ga zmerno par dni, in ni bilo blue screena, tako da kaze da je bil SW problem. Pač na frišno inštaliran je zdaj WIN10. Če se bo pa aksneje pokazala potreba po boljšem pa bom upgradal.

Pa folk, prosim ne se kregat, to ni bil namen teme.

Ahim ::

ncop1 je izjavil:

Sej to je to kajne? Sistemske informacije - Način BIOS - Podedovano?

Gre za tole: https://www.windowscentral.com/how-crea...

in za to, da v BIOSu nastavis, da zelis UEFI boot )najprej z instalacijskega medija, nato pa tudi OSa) tako da se ti namesti sistem z UEFI bootloaderjem. O tem drugem delu ti je pisal solatko.

(s tem da je bil Microsoftov "Media creation tool" vcasih totalno govno, zato sem se jaz raje drzal Rufusa ... vsaj lahko ponovis postopek brez ponovnega downloada reda 5 GB; ne vem ali so ta MCT kaj popravili zadnje case ali je se vedno isto sranje)

Malo sem googlal, pa ne vidim dobrega razloga da bi upgradal. Pa še en problem imam, da je zaklenjen bios.
Na netu sem prebral da je edin način da se resetira geslo tako da hp support pošlje nek smc.bin file s katerim potem lahko odkleneš bios. Samo ne morem dostopati do uradnega hp supporta ker pc ni več v garanciji.

Company ::

Meizu je izjavil:

Ze res, da nucam mac os za delo, ampak dejstvo je, da ko sem presedlal na maca, windows smrdi na 150km. Dzizs krajst kaksna polomija od os-a je to.

Ampak da se razumemo z necim. Mac os (in se posebej iOS) je tudi vec ali manj cista katastrofa od OSja. Ampak veliko veliko veliko manjsa od Windowsa.

Kakor za koga. Tega Appla daj v poslovno okolje, ki je relativno urejeno, Active Directory, s centraliziranim upravljanjem postaj in uporabnikov, varnostnih nastavitev, dostopi, you name it. Že certifikat za računalnik, da se na omrežje avtenticira preko 802.1x protokola, ne moreš direktno distribuirati. Da ne govorimo o ostalih zadevah, ki jih lahko na Windows računalnikih urejaš preko Group Policies, menjava gesel za Active Directory, ... do tega, da ti vse Apple postaje sledijo tudi s povezavo na Wi-Fi,... Žal, večina poslovnih okolij v SLO je pripravljena na delo le za Windows računalnik, malokdo pa se ukvarja z administracijo osX računalnikov. Najbrž je super, če si v svojem mehurčku, za kaj več pa ne. Take polomije, kot je osX v takem okolju, zlepa ni.

aleksander10 ::

Ne vem kako nasi multinacinalki uspeva administrirat vec kot 80k win masin, sraven se cc 35k mac masin in se cc 20k linux masin z vsemi nastetimi zadevami, ki si jih navedel. To kar si napisal je navaden BS.
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

ncop1 je izjavil:

Pa še en problem imam, da je zaklenjen bios.

Racunalnik si kupil, da ga bvos lahko uporabljal. To geslo ti onemogoca del uporabe (recimo vklop dolocenih nastavitev, s katerimi bi morda racunalnik deloval hitreje, namestitev drugega OS itd.). Se ti res ne ljubi pobarati prodajalca zanj ali je kak razlog, da si se sprijaznil s tem, da je lastnik racunalnikov BUIOS zaklenil, prodajalec ga pa pac no more odkleniti?

Vse je res ugodno z razlogom.

rdecaluc ::

Vzameš ven CMOS baterijo in magično ni več zaklenjen. Whiteliste/blackliste so pa nekaj drugega.
Est modus in rebus. ,typos

rdecaluc je izjavil:

Vzameš ven CMOS baterijo in magično ni več zaklenjen. Whiteliste/blackliste so pa nekaj drugega.

Si to dejansko preizkusil pri omenjenih modelih Elitebookov (840 G1) ali to pisaris kar pavsalno?

ncop1 - Komot kličeš na HP suport, če je računalnik slučajno na listi ukradenih, ne boš dobil pomoči, sicer pa ti bios odklenejo.

rdecaluc - Zaklenjen bios ne boš odklenil na ta način, samo s HP suportom ali na pooblaščenem servisu.
Delo krepa človeka

njyngs ::

klinker je izjavil:

Lol...10ka ima bloata in problemov kot ga noben win ni imel

To je ponavadi citat ljudi, ki nimajo pojma kaj govorijo.

Invictus ::

Ne eno, ne drugo.

Kupi rabljenega Thinkpada za 300 - 400 EUR plus 30 EUR za docking station.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

njyngs je izjavil:

klinker je izjavil:

Lol...10ka ima bloata in problemov kot ga noben win ni imel

To je ponavadi citat ljudi, ki nimajo pojma kaj govorijo.

Tako je ;)

prodamscene ::

Invictus je izjavil:

Ne eno, ne drugo.

Kupi rabljenega Thinkpada za 300 - 400 EUR plus 30 EUR za docking station.

Thinkpad > vse ostalo ;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hackintosh (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
9914854 (5756) kiFni
»

MacBook.. Dobra izbira? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8815071 (12332) opeter
»

Novi in cenejši MacBooki Air (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9623926 (18911) hojnikb
»

mac os x in final cut pro x

Oddelek: Operacijski sistemi
282310 (1890) gorski volk
»

Macbook Pro ali navaden prenosni računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5613644 (12300) Michaelosz

Več podobnih tem