Forum » Loža » poceni elektrika
poceni elektrika
Temo vidijo: vsi
svecka ::
Sem na hitro naredil primerjavo cene el. energije za VT in MT proti ET in ugotovil, da se dvotarifno merjenje splača šele pri okoli >60% MT. Torej, da imamo neko večjo razliko, mora ta procent biti še višji. Torej se dvotarifno merjenje sploh več ne izplača večini?
Problem je ker so sedaj začel izkoriščati in je ET in VS skorajda izenačena. Poglej si cenike. Razlike v ceni skoraj ni, torej pomeni da si na VT praktično skoz.
toplakd ::
PovemVfaco je izjavil:
Ma kdo tako na hitro v glavi, kolk je trenutno cena kWh pri ET pri gen-I ali pri podobnem ponudniku brez akcij in popustov, vključno z vsemi variabilnimi prispevki, ki se preračunavajo na kWh, in DDV?
Pred temi vsemi krizami pred par leti sem parkrat gledal in je bilo okoli 0,13 EUR/kWh kar dolgo časa. Zdaj ugibam, da je nekje 0,2 EUR/kWh, se mi pa ne da računa it gledat. Kolk sm mim usekal, če se da komu mojo lenobo podpret?
Cena je od 1.1. enaka pri vseh. Geni je komaj s 1.1. povišal na regulirane cene
ET= 0.13904 + ddv, zdaj ko je 9,5% znese to 0.1522488 EUR
Dvotarifno merjenje se sedaj izenači z ET že ob porabi 50:50.
Če porabiš več kot 50% v VT, je trenutno bolje imet ET.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toplakd ()
starfotr ::
Včasih je bilo to razmerje nekje pri 20 do 25 %.
Torej, če si porabil vsaj ta odstotek elektrike v MT, je bilo enako, kot če bi imel ET. Kar ke bilo več, je bil prihranek.
Veliki večini se je to izplačalo saj so bile porabe recimo 50 % MT, 50 % VT.
Torej, če si porabil vsaj ta odstotek elektrike v MT, je bilo enako, kot če bi imel ET. Kar ke bilo več, je bil prihranek.
Veliki večini se je to izplačalo saj so bile porabe recimo 50 % MT, 50 % VT.
PovemVfaco ::
PovemVfaco je izjavil:
Ma kdo tako na hitro v glavi, kolk je trenutno cena kWh pri ET pri gen-I ali pri podobnem ponudniku brez akcij in popustov, vključno z vsemi variabilnimi prispevki, ki se preračunavajo na kWh, in DDV?
Pred temi vsemi krizami pred par leti sem parkrat gledal in je bilo okoli 0,13 EUR/kWh kar dolgo časa. Zdaj ugibam, da je nekje 0,2 EUR/kWh, se mi pa ne da računa it gledat. Kolk sm mim usekal, če se da komu mojo lenobo podpret?
Cena je od 1.1. enaka pri vseh. Geni je komaj s 1.1. povišal na regulirane cene
ET= 0.13904 + ddv, zdaj ko je 9,5% znese to 0.1522488 EUR
O, hvala. Štrom + DDV brez prispevkov je torej trenutno pri ET: 0,10731 €/kWh, drži? Zdaj vsi tisti variabilni prispevki za SODO itd. znašajo samo okoli tretjino končne cene na kWh, nekoč so pa znašali približno polovico, drži?
Dzhimen ::
Graf dejanske cene elektrike za zadnje 3 leta in pol. Kot dejanska cena je mišljena tista cena, ki jo kot porabniki plačujemo za porabljene kWh-je.
V njej so zajete vse postavke na računu, ki so odvisne od porabe. Se pravi osnovna cena elektrike + omrežnina + prispevki + trošarina + DDV.
Poleg tega je so potem na računu postavke ki so odvisne od priključne moči, ampak te so bolj kot ne fiksne in znašajo tam med 10€ in 15€.
Na položnici od januarja je torej dejanska cena VT 0,177710€, MT pa 0,127690€.
Vir: Lastna evidenca, ponudnik Gen-I, dvotarifno merjenje.
Če bi se davek zvišal nazaj na 22%, bi bila dejanska cena VT 0,197996€, MT 0,142267€. Kar drag špas!
PovemVfaco ::
Hvala obema za podatke in jasne zapise. Glede na to kar je toplakd napisal za razmerje VT:MT:ET, je trenutno ET skoraj točno v sredini, torej številke držijo in se vse skpaj sklada s ciframi iz preteklosti, ki sem jih imel v glavi. No futher questions
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PovemVfaco ()
OK.d ::
Graf dejanske cene elektrike za zadnje 3 leta in pol. Kot dejanska cena je mišljena tista cena, ki jo kot porabniki plačujemo za porabljene kWh-je.
V njej so zajete vse postavke na računu, ki so odvisne od porabe. Se pravi osnovna cena elektrike + omrežnina + prispevki + trošarina + DDV.
Poleg tega je so potem na računu postavke ki so odvisne od priključne moči, ampak te so bolj kot ne fiksne in znašajo tam med 10€ in 15€.
Na položnici od januarja je torej dejanska cena VT 0,177710€, MT pa 0,127690€.
Vir: Lastna evidenca, ponudnik Gen-I, dvotarifno merjenje.
Če bi se davek zvišal nazaj na 22%, bi bila dejanska cena VT 0,197996€, MT 0,142267€. Kar drag špas!
Pa še dražje bo, ko se bo število TČ povečevalo in bo treba nadgrajevati obstoječa poddimenzionirano el. omrežje.
LPOK.d
Saj smo naredili res ogromen korak, ko smo ukinili navadne žarnice.
In sedaj, ko imamo varčne toasterje je tudi opazno zmanjšanje porabe.
/s
In sedaj, ko imamo varčne toasterje je tudi opazno zmanjšanje porabe.
/s
OK.d ::
Pa ne pozabite na varčne sesalnike, zdaj lahko doma sesamo 3x več in imamo zaradi tega manjše položnice in še 3x bolj čisto stanovanje.
LPOK.d
dussan ::
Ve kdo kaj več o "prožnosti"? Se to že dejansko dogaja, na mojelektro se sicer že lahko prijaviš...
https://www.elektro-ljubljana.si/prozno...
https://www.elektro-ljubljana.si/prozno...
J.McLane ::
Tole na hitro prebral, nikjer nisem zasledil da bi to avtomatsko delovalo. Obveščen boš preko sms/e-poste in ročno boš izkljapljal porabnike, pa saj nismo v 19. stoletju.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
shmandi ::
Sliši se kar zanimivo. Seveda je njim lažje to, kot pa posodobiti omrežje.
Toplotne črpalke se dajo večinoma izklopiti tudi na daljavo...
Toplotne črpalke se dajo večinoma izklopiti tudi na daljavo...
Hehe. Začelo se je. Najprej izklopi. Ko to ne bo dovolj, bodo pa redukcije.
Komaj čakam na prihodnost. Upam, da se sistem podre in ljudje znorijo, ker je politika neumna in ne upošteva tehnike.
Komaj čakam na prihodnost. Upam, da se sistem podre in ljudje znorijo, ker je politika neumna in ne upošteva tehnike.
J.McLane ::
Meni se zdi OK da dajo nek bonbonček tistemu ki mu ni težko se časovno prilagajti, ampak da bi to delal ročno ko prejmem SMS mi pa na kraj pameti ne pade.
Moja TČ ima možnost dalinjskega izklopa, ampak je to brez funkcije ker ni nikamor priklopljeno.
Moja TČ ima možnost dalinjskega izklopa, ampak je to brez funkcije ker ni nikamor priklopljeno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
FoxKnox ::
kixs ::
Z 2024 se nam obeta sprememba obracuna:
https://www.metropolitan.si/novice/slov...
PS:
A bom res moral nabaviti zalogovnik za TC, da ne bo delala v visjih tarifah? :grrr:
https://www.metropolitan.si/novice/slov...
Odjemalci električne energije bomo na računih za elektriko za junij, julij in avgust dobili tudi informacije o novem tarifnem sistemu, ki bo začel veljati prihodnje leto.
Dobili bomo pet blokov z različno tarifno postavko, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku pa bo odvisen od obremenjenosti omrežja.
PS:
A bom res moral nabaviti zalogovnik za TC, da ne bo delala v visjih tarifah? :grrr:
trancer01 ::
Poljaki imajo v svojih bajtah zelo debele estrihe, tudi po več kot 20 cm, ravno zaradi različnih tarif elektrike.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: red_baron ()
Mi debeli estrihi nic ne nucajo, ker imam 70% ogrevanja na radiatorjih.
Bo potrebno poracunat. Letosnjo zimsko sezono je porabila zgolj cca 2640kWh. Morda jo vklopim se za nekaj ur ta teden, ko so napovedane bolj mizerne temperature.
Bo potrebno poracunat. Letosnjo zimsko sezono je porabila zgolj cca 2640kWh. Morda jo vklopim se za nekaj ur ta teden, ko so napovedane bolj mizerne temperature.
svecka ::
Fak, so že začeli z nategovanjem pri elektriki. Folk je šel na TČ, sedaj pa bo skoz plačeval 5x cene pozimi, ko bo najvišja tarifa, ko bo TČ kuril. Dober nateg, čestitam EU. Gremo nazaj na drva, edina fiksna cena, ne pa tole nategovanje.
BCSman ::
energetik ::
Mi debeli estrihi nic ne nucajo, ker imam 70% ogrevanja na radiatorjih.Cela masivno zidana bajta je ogromen zalogovnik, ne glede na talno/radiatorji...
Bomo s pridom uporabili nove tarife, samo ustrezen urnik vnesem.
Dobro izolirana bajta pa je zasluga, da sem v časih debelih krav vložil vse v bajto, ne pa v avte in eksotična potovanja.Januarja je TČ skurila 3,3kWh/m2 za konstantnih 22°C v bajti. Enako kot decembra.
V eurih je to zdaj nekih 65EUR za 135m2 bajto za najbolj mrzel mesec. Še vedno drobiž.
Cene pri geni so zdaj na zamejenih cenah.
Ampak to je zasluga moderno izolirane hise.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
hojnikb ::
če bojo res različne blokovne tarife, bi se pričakoval da bo elektrika ponoč praktično zastonj, ker je takrat ponavadi excess. Ergo bos baterijsko banko filal ponoč, podnev pa uporablal iz tam ven
#brezpodpisa
SambaShare ::
Fino bojo lupili, višja sezona delavni dan je praktično ves čas dneva najvišja tarifa.
Kaj se zgodi z enotno tarifo? Kaj s samooskrbno enotno tarifo?
Nič ni zastonj, če je karkoli bistveno ceneje, bi jo že pokupila industrija.
Kaj se zgodi z enotno tarifo? Kaj s samooskrbno enotno tarifo?
če bojo res različne blokovne tarife, bi se pričakoval da bo elektrika ponoč praktično zastonj, ker je takrat ponavadi excess. Ergo bos baterijsko banko filal ponoč, podnev pa uporablal iz tam ven
Nič ni zastonj, če je karkoli bistveno ceneje, bi jo že pokupila industrija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
ne stekas... ponoči nuklearke delajo na polno, poraba pa ne sledi temu, ergo je elektrika na prostem trgu blizu nule.
V tem času bi mogla bit za odjemalce mogoče 2-3c/kwh
#brezpodpisa
Glej ga zlomka, če je verjeti metropolotancem, postaja omrežnina in priključna moč variabilni strošek, ki najbolj cilja na neenakomerne ali nestabilne odjemalce aka eliktrificirane samozadostne uporabnike, lastnike SE, TČ in EV. Torej ni dovolj, da viške zastonj oddajajo v omrežje, sedaj jim bodo še dražje obračunavali odjem iz omrežja. Naprimer ob oblačnem zimskem dnevu ali vročega poletnega večera zna biti razlika kar velika. Seveda so hranilniki skoraj edina rešitev za izogib takim situacijam.To pa prinese dodatne stroške in znatno podaljšuje čas do tako opevane brezplačne elektrike in ogrevanja ter zastonj vožnje z EV .
Kot že večkrat napisano stroški posameznika ob eliktrifikaciji družbe se ne bodo dosti znižali. Davki, prispevki in dajatve bodo dobile novo ime, stroski pa bodo enaki.Verjetno celo malo višji .
Kot že večkrat napisano stroški posameznika ob eliktrifikaciji družbe se ne bodo dosti znižali. Davki, prispevki in dajatve bodo dobile novo ime, stroski pa bodo enaki.Verjetno celo malo višji .
ne stekas... ponoči nuklearke delajo na polno, poraba pa ne sledi temu, ergo je elektrika na prostem trgu blizu nule.
Ti ne štekaš. Če bi bila blizu nule, bi Talum takrat lavfal na polno. Pa ne.
Zgodovina sprememb…
ja, zato ker je blizu nule za distributerja oz. uporavljalce elektrarne, ne za odjemalce...
kdo se sploh pogovarja o sončnih elektrarnah?
SambaShare je izjavil:
Ti ne štekaš. Če bi bila blizu nule, bi Talum takrat lavfal na polno. Pa ne.
Tako je, najbolje jo boš pa ponoči napolnil s sončnico!
kdo se sploh pogovarja o sončnih elektrarnah?
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Sj za uporabnike obstoječih SE se nebi smel nič spremenit....
To je potem šele dickpunch. Raja bo sredi zime šparala, sončničarji pa prižigali kaloriferje.
Zgodovina sprememb…
last i checked samooskrbnezi placujeo zgolj prikjucno moč, ne pa tudi omreznine.. Ergo se jim bo poloznca spreminjala kvečjemu za kake par evrov..
#brezpodpisa
Realnost elektrifikacije v Sloveniji pomeni, da smo vse manj samozadostni, samozadostnost se niža iz leta v leto,imamo več kot 30 % letno rast obnovljivih virov a obenem nam samozadostnost pada in smo vse bolj odvisni od uvoza in nestabilnih cen, delež OVE je zgolj par procentov ????
Kako je to možno ? Seveda zaradi znatno povečanega števila porabnikov (TČ, EV) in omejenega dnevnega pokrivanja proizvodnje z SE. Torej dnevno so veliki viški, ponoči pa veliki manjki. Hranilniki energije ?
Japajade. JEK 2. Ampak smo že zamudili 10 let.Najmanj.
Kolm ? Vprašajte Nemce. Plin ? Prosite Putina.
Moje mnenje . Na vsako streho tovarne. Nakupovalnega centra, stolpnice, hale SE. Tam se proizvedena energija tudi porablja in veliko jo je potrebne.
Sicer bodo res pozimi l 2025 samooskrbnivarji kurili gašperčke .
Kako je to možno ? Seveda zaradi znatno povečanega števila porabnikov (TČ, EV) in omejenega dnevnega pokrivanja proizvodnje z SE. Torej dnevno so veliki viški, ponoči pa veliki manjki. Hranilniki energije ?
Japajade. JEK 2. Ampak smo že zamudili 10 let.Najmanj.
Kolm ? Vprašajte Nemce. Plin ? Prosite Putina.
Moje mnenje . Na vsako streho tovarne. Nakupovalnega centra, stolpnice, hale SE. Tam se proizvedena energija tudi porablja in veliko jo je potrebne.
Sicer bodo res pozimi l 2025 samooskrbnivarji kurili gašperčke .
O kakih viških ti sanjaš? Ni viškov.
98 % časa v letu elektriko uvažamo.
Ponoči elektrika ni zastonj, kot hočejo eni tu prikazat.
Mi gremo po poti Nemčije, hočeš nočeš. NEK bomo zaprli, novega ne bo. TEŠ bomo zaprli, ker ne bomo imeli česa kurit. Lahko bomo gnali samo plin in kurčeve sončke. To je realnost. Plin bo drag LNG iz US. Super prihodnost nas čaka.
Mi gremo po poti Nemčije, hočeš nočeš. NEK bomo zaprli, novega ne bo. TEŠ bomo zaprli, ker ne bomo imeli česa kurit. Lahko bomo gnali samo plin in kurčeve sončke. To je realnost. Plin bo drag LNG iz US. Super prihodnost nas čaka.
last i checked samooskrbnezi placujeo zgolj prikjucno moč, ne pa tudi omreznine.. Ergo se jim bo poloznca spreminjala kvečjemu za kake par evrov..
Last I checked se plačuje omrežnina pp novem od VSE PREJETE ELEKTRIČNE ENERGIJE in ne, kot je veljalo do zdaj , samo od viška odjema.
kje si to zablodo pobral?
#brezpodpisa
O kakih viških ti sanjaš? Ni viškov.
Točno tako. To je cilj! Kopirati Nemčijo, ki ima najslabšo energetsko politiko v zgodovini Zemlje. Rezultat bodo visoke cene, redukcije, izpadi, nekonkurenčno gospodarstvo in revnejša gospodinjstva.
Mi debeli estrihi nic ne nucajo, ker imam 70% ogrevanja na radiatorjih.Cela masivno zidana bajta je ogromen zalogovnik, ne glede na talno/radiatorji...
Bomo s pridom uporabili nove tarife, samo ustrezen urnik vnesem.
Dobro izolirana bajta pa je zasluga, da sem v časih debelih krav vložil vse v bajto, ne pa v avte in eksotična potovanja.Januarja je TČ skurila 3,3kWh/m2 za konstantnih 22°C v bajti. Enako kot decembra.
V eurih je to zdaj nekih 65EUR za 135m2 bajto za najbolj mrzel mesec. Še vedno drobiž.
Cene pri geni so zdaj na zamejenih cenah.
Ampak to je zasluga moderno izolirane hise.
Koliko je porabila tvoja to sezono?
Letos sem bolj pazil s temperaturami in je bilo skoz okoli 22stC. Lani je bilo pa na case tudi cez 24stC. Razlika je cca 600kWh. Ogrevam cca 200m2 v cca 280m2 hisi.
Nic se ne jajcam. Toplotna sama dela... Pa 22stC je cisto v redu. 24 je za kratke rokave in lani sem bil vec ali manj skoz v kratkih.
Pri talnem gretju je že pri 23° za kratke rokave, jaz sem pa že pri 22° večino časa v kratkih rokavih. Nad 23° ponavadi paše babam, starim dedcem in ljudem z revmo.
dexterboy ::
Če bo šlo tako naprej, bo folk začel favotizirati Putina, ki ima poceni plin ;)
Drugače je pa tole podjarmovanje Evropi en velik strel v koleno s .357. Dva krat!
Drugače je pa tole podjarmovanje Evropi en velik strel v koleno s .357. Dva krat!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
delavec44 ::
Pri talnem gretju je že pri 23° za kratke rokave, jaz sem pa že pri 22° večino časa v kratkih rokavih. Nad 23° ponavadi paše babam, starim dedcem in ljudem z revmo.
Zaradi mene me lahko daš v katerokoli kategorijo. Ni ga čez kamin, 25 stC in ležanje na kavču v gatah. :)
Verjamem pa, da če je talno, da je drugače. Nimam izkušenj s tem.
Si star dedec, baba in revmatik hkrati?
Imam tudi jaz kamin in se je včasih prav prijetno potiti ob njem, samo ga ni čez udobje centralnega talnega gretja. Na občutek toplote v prostoru precej vpliva tudi izolacija objekta. Stene neizoliranih bajt so pač hladne in če so na bajti še slaba okna, potem seveda rabiš več stopinj v prostoru, da ti je prijetno.
Imam tudi jaz kamin in se je včasih prav prijetno potiti ob njem, samo ga ni čez udobje centralnega talnega gretja. Na občutek toplote v prostoru precej vpliva tudi izolacija objekta. Stene neizoliranih bajt so pač hladne in če so na bajti še slaba okna, potem seveda rabiš več stopinj v prostoru, da ti je prijetno.
Ja. Vrgli so kost tako za elektriko kot za obvezno dopolnilno zavarovanje... to je sele zacetek...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 82863 (7252) | delavec44 |
» | zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24477 (5831) | chucki |
» | Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10837 (9601) | Kowkele |
» | Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32121 (29672) | Kaboom |
» | Elektrika pri RWEOddelek: Loža | 15535 (10679) | Alamar |