» »

poceni elektrika

poceni elektrika

Temo vidijo: vsi
««
24 / 44
»»

FireSnack ::

Toplotna črpalka mi na sezono pokuri 1200€. Po novem letu bo to vsaj 4400€ na sezono in se je šele začelo. Naslednja sezona bo verjetno že nad 10k€.
Tisti ki nimate sončne elektrarne, ste pečeni. To bo še dražje od plina iz Kuvajta.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

kriptobog ::

FireSnack je izjavil:

Toplotna črpalka mi na sezono pokuri 1200€. Po novem letu bo to vsaj 4400€ na sezono in se je šele začelo. Naslednja sezona bo verjetno že nad 10k€.
Tisti ki nimate sončne elektrarne, ste pečeni. To bo še dražje od plina iz Kuvajta.

Meni na sezono toplotna pokuri malo pod 300e. Se mi ne splaca soncna. Sicer pa, toplotna mi najbolj lavfa, pozimi ko smo vecinoma v megli. Kaj mi bo takrat soncna?

energetik ::

Buggy je izjavil:

seveda, ni pa fiksen oz. "OStali del na položnici je fiksni, ki ga boš plačal v vsakem primeru, tudi če sediš v temi s porabo 0 kWh/mesec"

tole recimo je pri meni od lani (po stari ceni) kjer je omreznina ET prakticno 1/2 cene el. energija same...pa tukaj se ni DDV-ja.

Jaz sem pisal o fiksnem znesku, vezanem na priključno moč oz. kW!
Variabilni znesek je vse kar je vezano na kWh, jasno da se tu notri razmerja spreminjajo glede na ceno omrežnine in ceno energije (+priveskov države). Ne moreš pa kar vzet ceno celotne položnice pa jo delit s kWh in potem primerjat EUR/kWh z npr. EUR/kWh pri plinu, peletih.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Utk ::

Mislim da je buggy edini človek v Sloveniji, ki je izračunal, da so peleti cenejši od TČ :)
V podrobnosti se ne bom spuščal, ker se mi ne da naganjat s tem koliko kdo česa porabi, ampak to enostavno ne more bit prav.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kriptobog je izjavil:

Meni na sezono toplotna pokuri malo pod 300e. Se mi ne splaca soncna. Sicer pa, toplotna mi najbolj lavfa, pozimi ko smo vecinoma v megli. Kaj mi bo takrat soncna?
Khhmm, letno netiranje? Ja, energetsko gledano je glupo. Ekonomsko je pa druga pesem. Za investitorja.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Buggy ::

Mislim da je buggy edini človek v Sloveniji, ki je izračunal, da so peleti cenejši od TČ :)

jep, v mojem konkretnem primeru letos bodo tam-tam kot ce grem v investicijo v TC za 9K, ki je dejansko kurjenje se naslednjih 9 let peletov pa sem sele na nuli.

Poraba pelet na sezono cca 3tone (od lani jih imam se 1 tono) v kaoticnem 2022 rabim torej se dve toni, ki jih dobim po 450€ novembra.
Predvidena dodatna poraba el.energije v primeru TC je cca 6000Kwh, kar je po zadnjih cenah (brez DDV) zgolj v elektrici energiji to cca 700€ (ce bo res 9,5% je to potem cca 800€, ce bo DDV ostal 22 pa je tam-tam)...povisanja omreznine zaradi visje porabe, sploh se nisem pristel...kar je se enih 300€ zraven...aja pa 9K€ mi ostane v zepu za naslednjih par let, ko bodo peleti spet po cca 300-350€ ;)

Jasno, ne vem zakaj bi šel v menjavo zaradi 1 zime dragih peletov. Razmisliš pa lohk npr. o ene mali čipšit LG monoblok TČ, ki jo vežeš zaporedno k peči in jo teraš samo v prehodnih obdobjih. Ampak to je spet investicija okoli 4k€, tudi če sam zmontiraš...
vires in numeris

kriptobog ::

energetik je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Khhmm, letno netiranje? Ja, energetsko gledano je glupo. Ekonomsko je pa druga pesem. Za investitorja.

Koliko casa bo se letni netmetering? Ne se cudit ko to ukinejo. Pri trenutnih cenah so mi naracunali 12 let za pokritje investicije. Ajde po novem letu ko je spet podrazitev malenkost manj, ampak ce/ko se net metering ukine to vse propade. Pa da ne pozabim, da morajo najprej nadgraditi omrezje, da se sploh lahko priklopim na soncno :))

energetik je izjavil:

Jasno, ne vem zakaj bi šel v menjavo zaradi 1 zime dragih peletov. Razmisliš pa lohk npr. o ene mali čipšit LG monoblok TČ, ki jo vežeš zaporedno k peči in jo teraš samo v prehodnih obdobjih. Ampak to je spet investicija okoli 4k€, tudi če sam zmontiraš...

se strinjam, v mojem primeru bi bila resitev z monoblokom na dolgi rok morda res smiselna, vseeno pa imam za prehodna obdobja za 300l sanitarne vode ze zdej TC (do 7 stopinj cez dan), v spodnjem prostoru pa 6KW kaminsko pec, ki jo po potrebi (ob vikendih) zakurim, odprem vrata na stopnisce, pa se lahko tudi tako malo tempira hiso. Drv za ta kamincek imam vsaj se za eno zimo. Bomo pa kasneje letos zakurili centralno :P
Vazna je itaq zgolj dnevna s kuhinjo, kjer se v prehodnih posledicno veckrat koristi pecico za pripravo vecerje...spalnice pa imamo ponavadi tudi pozimi (ce ni mocno pod nulo) odprte na kip radiatorje pa zaprte.

Danes ob teh cenah skakat na prvo zogo in menjat na silo (hype) je res malo preuranjena odlocitev, kaj pa bo bomo pa se videli.

ttommy ::

energetik je izjavil:

Za letos smo dobili pelete po (hvala Bogu, oziroma bratrancu, ki mi jih je zrihtal) še normalni ceni. Če bi zdaj kupil 5 ton German flames peletov, bi me prišli 3.660,00€. Sončna elektrarna 13,04kWh bi me prišla 12.306,00€. Zadnji račin za elektriko (prejšnji mesec) je bil 150€. Če bi vzel EKO sklad kredit na 10 let, bi bil obrok 109,42€. Morda bi v prihodnje kupili še toplotno črpalko. Se mi splača iti v nakup sončne elektrarne?
Gamer

FireSnack ::

Ne vem na kateri trafo te lahko dajo. Če želiš imeti 13 kilovatov je to že kar dosti za ta čas. Pomoje boš moral počakati nekaj let da se omrežje posodobi ker je vse že več ali manj polno. Sončno elektrarno lahko narediš že vnaprej in ti jo potem ko bo možno samo priklopijo. Lahko bo to že čez 3 mesece ali pa šele čez 3 leta. Naval je.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

ttommy ::

V naši vasi je nova trafopostaja, ter na novo potegnjeni kabli po zemlji. Samo dve hiši že imata sončno elektrarno. Čakam na ponudbo od ECE za elektrarno ter, da pridejo na ogled.
Gamer

J.McLane ::

FireSnack je izjavil:

Tole si pa narobe izračunal, daj si v excel številke iz položnice in popravi samo ceno za električno energijo na tisto kar bo po novem letu. Če boš vse pravilno vnesel poš prišel nekje na 1700 € max (z nižjo stopnjo DDV).
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

6151 ::

ttommy je izjavil:

V naši vasi je nova trafopostaja, ter na novo potegnjeni kabli po zemlji. Samo dve hiši že imata sončno elektrarno. Čakam na ponudbo od ECE za elektrarno ter, da pridejo na ogled.

Meni je ECE pred poletjem rekel, da je čas od pregleda do izgradnje vsaj 16 mesecev. Vso srečo.
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 6151 ()

Magic1 ::

Hehe, bo že mesečno obračunavanje takrat.
Magic

Kaj pravite na to, lani čez zimo recimo da je nekdo imel 500 evrov stroška elektrike, od tega je sama elektrika recimo 250. Letos je na borzi ta elektrika vredna 5x, celo 10x več. Namesto 250 1500 evrov, recimo. In zdaj, zakaj nam npr gen-i ne reče, če zmanjšaš porabo glede na lani za 20%, se pravi "starih 100 evrov", ne samo da boš imel 400 evrov položnice, še 100 evrov bonusa ti damo, in je to 300. Ker tistih prišparanih "50 evrov" od lani, lahko letos na borzi proda za 500. Bi to pilo vodo? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Seveda utk. Lani sem rudaril kriptovalute in imel porabe 10.000KWh. Letos, ker se mi rudarjenje ne izplaca vec, bom mining rige ugasnil s tem pa znizal porabo za polovico. Dobavitelj elektrike bo bil tako vesel, da mi celo leto nebo bilo treba vec placati elektrike, ker bi on to "prisparano" elekriko prodajal naprej po visji ceni.

/razjaha samoroga in se rokuje s palckom

mislim da je utk edini odrasel clovek v Sloveniji, ki se verjame v pravljice ;)

Nisem reku, da bojo to naredili, zanima me, če bi blo smiselno. Oni nam ne smejo zaračunavat več kot 10 centov, industriji, ali pa v tujino, pa lahko prodajajo po 1 evro. Res ni težko ugotovit kaj je tu za naredit...

prej kot sistem korencka bo obveljal sistem palice in ravno zato sem preprican, da anomalij na podrocju cene elektrike (ali pristojbin v taki ali drugacni obliki) se dolgo ne bo konec :8)

Lonsarg ::

Ekstremne cene veljajo le za del elektrike ki jo zmanjka v konici 18h-21h.

Tak da kar bi dejansko ekonomsko bilo smiselno za ponudnike elektrike je velik popust za kolicino elektrike ki jo zmanjsas v tej konici. Ampak v tem primeru bodo najbrz gledal krivulju in ne lansko porabo, gledal bodo krivuljo koliko % porabe naredis v tej konici glede na porabo v ostalih 21 urah.

Lonsarg je izjavil:

Ekstremne cene veljajo le za del elektrike ki jo zmanjka v konici 18h-21h.

Tak da kar bi dejansko ekonomsko bilo smiselno za ponudnike elektrike je velik popust za kolicino elektrike ki jo zmanjsas v tej konici. Ampak v tem primeru bodo najbrz gledal krivulju in ne lansko porabo, gledal bodo krivuljo koliko % porabe naredis v tej konici glede na porabo v ostalih 21 urah.
Saj pravim, če bo tako, bo dober korenček za tiste, ki imamo možnost vsaj nekatere naprave dati na urnik. Čeprav mislim, da bo bolj palica, torej da bodo porabo v konicah dodatno zaračunali.
vires in numeris

teslam2 ::

energetik je izjavil:

Buggy je izjavil:

seveda, ni pa fiksen oz. "OStali del na položnici je fiksni, ki ga boš plačal v vsakem primeru, tudi če sediš v temi s porabo 0 kWh/mesec"

tole recimo je pri meni od lani (po stari ceni) kjer je omreznina ET prakticno 1/2 cene el. energija same...pa tukaj se ni DDV-ja.

Jaz sem pisal o fiksnem znesku, vezanem na priključno moč oz. kW!
Variabilni znesek je vse kar je vezano na kWh, jasno da se tu notri razmerja spreminjajo glede na ceno omrežnine in ceno energije (+priveskov države). Ne moreš pa kar vzet ceno celotne položnice pa jo delit s kWh in potem primerjat EUR/kWh z npr. EUR/kWh pri plinu, peletih.

sej pa nikjer ne primerjam s kakim plinom ali whatever. To sem dodal, da se priblizno vidi efekt letosnjih spomladanskih poloznic, ko so dali omreznino na 0.

starfotr ::

To omejeno ceno elektrike bodo gladko zaračunali skozi davke in/ali skozi dražje izdelke/storitve. Tako, da nič ni zastonj. Lepo se držite za denarnice.

kow ::

Utk je izjavil:

Nisem reku, da bojo to naredili, zanima me, če bi blo smiselno. Oni nam ne smejo zaračunavat več kot 10 centov, industriji, ali pa v tujino, pa lahko prodajajo po 1 evro. Res ni težko ugotovit kaj je tu za naredit...

Smiselno bi bilo. Samo prvo je potrebno postaviti smart grid, se losati 2 tarif itd. Skratka, potrebne so ogromne investicije. To pa ni popularno, ker bi zeli sadove sele cez 10 in vec let.

Imo, je "smart grid" izjemno tehnolosko tezaven problem, ker v izolaciji ne deluje. Potrebno je, da se cloveski faktor manageriranja odstrani (ljudje nimamo dovolj casa, da bi se s tem ukvarjali). Torej morajo vsi porabniki komunicirati z omrezjem. Pralni stroj, elektricni avto itd.
Na koncu verjetno prides do zakljucka, da je bolje zgraditi ekstra jedrski reaktor, pa magari potem energijo spustis v ozracje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Ma kak smart grid. To je največja nabuloza. Nihče mi ne bo izključil ali priključil naprav ali gledal kaj rabim trenutno.

Ti si pa res en star fotr. Smart grid ne bodo izvajali ljudje, to bo avtomatika. Ti boš nastavil porabnika doma, da dela po taktirki omrežja. TČ ti ne rabi delat 24/7 na 25% moči. Komot lahko dela le 2/3 dneva na cca. 40% in ne bo razlike zate. Pri polnenju avta si tudi dosti prilagodljiv, če ga res ne izkoriščaš 100%.
Samo smart grid ne bi zmanjšal prav nič komplet porabo elektrike. Le špice bi bile manjše, tako da to ni kakšna huda rešitev za elektriko. Le bolj prilagodljivo jo naredi. Kar pa bomo potrebovali z zelo nepredvidljivimi viri, kot so SE in vetrne.
Magic

Nočem tega. Jaz imam vse zame ključne zadeve avtomatizirane in optimizirane zame, ne za omrežje. Briga mene, kakšne težave ima elektro gospodarstvo. Če ne zmorejo, ne znajo, nočejo ... To ni moj problem. Naj si inštalirajo črpalke hidroelektrarne in baterije. Zakaj bi jaz tu sodeloval in jim odnašal rit.

Dokler se mastijo na vseh koncih in krajih ter imajo povsod v prostorih marmor (isto kot banke), do takrat ne rabimo nobenih pametnih mrež.

Naj raje vlagajo denar v prenosno omrežje, da bo zmogljivo in zanesljivo, distribucijo naj uredijo, ker je marsikje zanič. Šele nato se lahko začnemo preseravat z raznimi smart grid zadevami.

A ko bo sonce posvetilo, mi bodo prižgali pomivalca v katerem je polno posode, ko bo sonce prekrito z oblakom, mi bodo pa ugasnili toplotno črpalko, ker ravno takrat greje vodo in se dela ena špica, katero hočejo izregulirat? GFY s takimi zadevami.

Tebe briga, ampak davke in omreznine pa vseeno placujes :) Dvomim, da bos imel izbiro.

Ampak ja - se strinjam. Smart grid se zdi tudi srednjerocno: znanstvena fantastika.

Zgodovina sprememb…

Po mojem pa bo izbira, kot je sedaj VT/NT ali ET. Bo pa še ena varianta več, kjer ti bodo npr. ponudili zelo ugodno energijo offpeak, če boš pristal na avtomatsko izklapljanje pametnih naprav v peaku. Bomo videli.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Nekateri tu bi še baterijo (iz avta ali BESS) posodili v omrežje. Hehehehe, kake budale imamo. In to za 1:1 v kWh, ne v denarju oz. mnogokratnik cene v kWh.

Idealno, bi recimo nastavil pralni stroj, nato pa bi ti ga avtomatika prizgala, ko bi se naracunalo, da bo cena pranja, manj kot 10c. Ali kaj podobnega. To bi bil resnicni pravi smart grid. Kjer bi vnaprej nastavil strosek. Trenutno, znanstvena fantastika.

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Nekateri tu bi še baterijo (iz avta ali BESS) posodili v omrežje. Hehehehe, kake budale imamo. In to za 1:1 v kWh, ne v denarju oz. mnogokratnik cene v kWh.
Baterijo od lastnega EV seveda ne bi dal v uporabo, ker se izrablja in ker je draga.
Če mi pa TČ izklopijo za npr. 2h v konici, pa to sploh občutil ne bi, niti ne škodi TČ (če ni poddimenzionirana). Estrihi s talnim imajo vztrajnosti čez glavo. Regulator TČ pa že ima pripravljeno nastavitev, da sprejme signal za konico.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Idealno bi bilo marsikaj. Tudi to, da bi imel prenosen števec in bi se lahko kjerkoli priklopil.

Dokler nam elektriko za avte obračunavajo po času in ne porabi in dokler je cel hudič karkoli kjerkoli počet, do takrat bo star sistem.

Energetik, potem lahko to delajo tudi s skrinjo, hladilnikom ... Bomo pač ponoči žgali skrinjo na -30 stopinj, čez dan bo malo padlo tja do -18 potem bo pa spet noč in spet žgat na polno. Ali pa podnevi, ko bodo viški iz PV. Ali kaj?

Ko jebe te zadeve. Na vsaki kWh in na vsakem kW priključne moči se mastijo. Ko bo smart grid, ne bo nič ceneje zame. NIČ.

Ali je telefonija kaj cenejša sedaj, ko je VoIP in ni več PSTN/ISDN? Ni.

Ali so bančne storitve kaj cenejše, kot, če greš na okence? Okence so umetno ekstremno podražili, da so elektronske storitve izpadle poceni. Sedaj so elektronske storitve skoraj ista cena, kot je bilo včasih na okencu. Medtem ko okenc je vedno manj.

Teh prihrankov ne bomo mi nič občutili. Bomo pa občutili davke, ko bo treba vlagat v to, da bodo prihranki.

Sej se ne gre da bo ceneje. Če ne bomo bolje izkoristili, bo še dražje. Lahko tudi mnogo dražje.
Magic

Invictus ::

Jp, lahko pogledaš Nemčijo.

V obnovljive vire zmetali 1000 milijard, pozimi jih bo pa zeblo. Za ta denar bi lahko postavili 50 JE, pa bi imeli mir...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Nemci so izvedl nateg. Sej ko bo konkretno kriza, bodo obrnili plošča, pa bodo še 50 česa naredil. In bodo spet obral narod. Biznis
Magic

Magic1 je izjavil:

Sej se ne gre da bo ceneje. Če ne bomo bolje izkoristili, bo še dražje. Lahko tudi mnogo dražje.

Naj ne izdajajo novih soglasij za priklop, pa bo rešeno. Zakaj bi moral jaz nekomu financirat nekaj, če ima on težave, ne jaz?

starfotr je izjavil:

Seveda je. Verjetno za faktor x5, vsaj. Vsaj tako vidim na lastni poloznici, ki je smesno nizka.

Zgodovina sprememb…

@starfotr ali imaš danes dvotarifno merjenje (VT/MT) ali enotarifno (ET)?

A je tebi jasno, da ko se govori o različnih tarifah in prilagajnaju uporabnika na omrežje, da gre tu v resnici za prihranke za uporabnika. ČE tega prihranka ponudnik ne bo ponudil, jasno nihče ne bo šel v to. Danes je isto z ET, tisti na ET plačujejo več, samo izračunati si tega očitno ne znajo.

c3p0 ::

starfotr je izjavil:

Nočem tega. Jaz imam vse zame ključne zadeve avtomatizirane in optimizirane zame, ne za omrežje. Briga mene, kakšne težave ima elektro gospodarstvo. Če ne zmorejo, ne znajo, nočejo ... To ni moj problem. Naj si inštalirajo črpalke hidroelektrarne in baterije. Zakaj bi jaz tu sodeloval in jim odnašal rit.

Saj boš sam želel uporabljat takrat, ko bo najceneje. Ker bo ob špicah "10x" dražje. Cena je najboljša palica. Ali pa boš offgrid in sam svoj šef.

Glejte gospodje.

Bi vas prav rad videl, kako bi reagirali, če bi povsod imeli tarife, z več 10x razliko v ceni. Še avtoceste nočete plačevat po porabi. Prav tako ne interneta.

Zjutraj bi prišli v trgovino ko si folk kupuje svež kruh. Cena 10x normalne, Ker je gužva. Prav tako v času malice. Vmes pa realna cena x1, ko ni gužve.

Voda je poleti dragocena. Mogoče bi morala biti 1000x dražja takrat. Ponoči pa samo 500x dražja, kot v ostalih letnih časih.

Internet bi lahko ponoči bil cenejši. Elektrika je takrat cenejša, mednarodne povezave niso tako obremenjene takrat, torej je treba najemat/izgradit manj kapacitet. Dajmo potem vse tako. Samo, če je poraba 0, naj bo tudi račun 0. Deal? Jaz rabim internet samo 8 ur na dan. Hočem samo 1/3 računa.

Joj, no spet cela drama in napihuješ zgodbo, zakaj se izmišljuješ stvari, ki niso niti približno verjetne.

Obenem pa še vedno nisi odgovoril ali imaš enotarfino merjneje elektrike ali dvotarifno.

kow je izjavil:

starfotr je izjavil:

Seveda je. Verjetno za faktor x5, vsaj. Vsaj tako vidim na lastni poloznici, ki je smesno nizka.

Naročnina za telefonski priključek (PSTN) 14 €
Univerzalna storitev IP-telefonija 14 €
Enostavni ISDN BA 18 €
Standardni ISDN BA 20 €

https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora...

Aha, nisva se razumela. Sem mislil na telefonijo v splosnem. Cena je tako visoka, ker je to pac obskurna storitev. Uporabljaj mobilno stevilko.

Kdo je rekel, da to uporabljam? In če že, zakaj bi moral uporabljat mobilno, če mi stacionarna sede?

Samo opažam, kaj se dogaja. Uvedba novih zadev ne zniža cen ali prepreči, da bi šle v višave.

Se pa zanesljivost zmanjša. Najbrž ima PSTN boljši uptime, kot katerikoli VoIP.

ICE avti so bolj zanesljivi in imajo daljši domet, kot električni. S tem, da niso ICE nič cenejši odkar so električni na trgu.

Odkar je spletno bančništvo, je manj poslovalnic. Ali so zaradi tega bančne storitve kaj cenejše? Oziroma ali jim je zaradi kvazi prihranka, ker so zaprli poslovalnice in odpustili folk kaj preprečilo, ne bi dvignili cen? Zame kot uporabnika je sedaj nabor storitev slabši, kot prej (ni poslovalnic, dražje je plačevanje na okencu ipd). Ob višji ceni vsega skupaj. IT je tudi treba plačat. Da spletna banka dela.

Mobilno je pac cenejse. Nihce te nic ne sili.

Meni se zdi, da so dejansko bancne storitve vse cenejse. Vsaj jaz ne opazam nekih podrazitev. V bistvu o ceni sploh ne razmisljam. Par let nazaj sem naracunal, da me kostajo manj kot 100e na leto.

Mislim, da samo nimas obcutka kako ogromno so se te storitve pocenile, ker samo gledas nominalne cene, ki jih ne prilagajas za inflacijo.

FoxKnox ::

Ne zganjajte noctake panike o elektriki.Elektrike ne bo zmanjkalo , niti ne bo pomanjkanja, samo draga bo kot vsi energent in potrošnja na splošno. Do kdaj ? Dokler se ne poplačajo izgube dobičkov iz koronskega obdobja.Pika.
Cene energentov so bile rekordno nizke in vsaka investicija je prinašala izgubo in ne dobička.Strah o pomanjkanju pa je kot bencin na ogenj za pumpanje cen. Vojna v Ukr in sankcije so bile pa kot balzam za rast cen. A je kdaj zmanjkalo česa ? Ne . Edino kot posledica panočnih nakupov. Cedita se med in mleko, za vse ki se ukvarjajo z energenti, hrano, energetskimi napravami ...
Dobički podjetij bodo osvetljili vso razsežnost trenutne situacije in pravilno bi bilo da se dodatno obdavči tiste, ki so extra obogateli .
Ps Skoraj enako ceno zemelskega plina kot jo sedaj določa vladna uredba, smo imeli že 10 let nazaj ko je Geoplin trdil, da je to minimalna cena na tržišču pa se je z prihodom konkurence znižala za večkot 70 procentov.
Zanimivo bo videti boj ponudnikov za stranke, ko se bo situacija umirila in cene padale.Akcija na akcijo.

pingme ::

FoxKnox je izjavil:

Skoraj enako ceno zemelskega plina kot jo sedaj določa vladna uredba, smo imeli že 10 let nazaj

Eno je tržna, drugo pa regulirana cena. Razliko med tržno in regulirano ceno plus izgubo dobička bo nekdo moral pokriti.
In ta nekdo je seveda ta, ki je zahteval regulacijo oz. na koncu davkoplačevalci.
Ne moreš nekomu zapovedati poslovanje z enormno izgubo, potem pa pričakovati, da tega ne boš plačal (kot je bil primer pri gorivu, trgovci bodo to seveda iztožili).
In to, da uvedeš regulacijo, hkrati pa ne poveš kako boš vrnil ogromne izgube, je pa druga norost.
Posledica tega je že, da nekateri ponudniki (Domplast, Komunala Velenje) zapirajo vrata, drugi pa še bodo.
In če bodo "srali" še z regulacijo živilskih maloprodajnih cen, bodo pa le-ta začela izginjati iz polic, tako kot se dogaja na Hrvaškem.

Tako da ne pisati, da je cena plina enaka kot 10 let nazaj, ker je trenutno več kot 10X VEČ (avgusta je bila pa že 15 kratnik cen izpred desetih let).

Pred volitvami je Golob zelo ostro kritiziral regulacijo goriv in elektrike (oz. omrežnine), ker se s tem subvencionira tudi tiste, ki tega ne rabijo (celo sebe je izpostavil "kaj meni koristi tistih 100€") in da bodo to uredili z direktnimi subvencijami najrevnejših.
Sedaj pa počne ta vlada točno to, kar so dejali, da je neumnost.
Regulacija bo stala več milijard in ker "ne bo toliko dražje" za tiste, ki sodijo v regulirano skupino, taki ne bodo kaj dosti varčeval z energijo, veliko tistih (srednja in velika podjetja), ki pa nimajo regulirane cene, bodo pa zaprli vrata in ogromno ljudi bo brez dela. Ja, na ta način boš dejansko zmanjšal porabo - podjetja bodo zaprta, odpuščeni delavci pa ne bodo imeli denarja in bodo zmrzovali.

@starfotr Obenem pa še vedno nisi odgovoril ali imaš enotarfino merjneje elektrike ali dvotarifno.

Dvotarifno.
««
24 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
84082865 (7254) delavec44
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9324478 (5832) chucki
»

Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )

5010840 (9604) Kowkele
»

Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )

10332121 (29672) Kaboom
»

Elektrika pri RWE

3215535 (10679) Alamar

Več podobnih tem