Forum » Problemi človeštva » Počitnice = manj zastojev, PROMET obvoznice
Počitnice = manj zastojev, PROMET obvoznice
2f4u ::
Oj,
ne gre mi iz glave...
V tem tednu, zimske počitnice, praktično ni zastoja proti Lj, štajerka; verjetno tudi proti drugim mestom. Kako to? Ali je res, da ima toliko staršev dopust?? Ali pomeni, da se dijaki in študenti vozijo s svojimi avti proti mestom, dnevni migrant? V čem je fora? Ali je res toliko prometa povezanega z šolami?
Vaše mnenje? Drugi konci SLO?
ne gre mi iz glave...
V tem tednu, zimske počitnice, praktično ni zastoja proti Lj, štajerka; verjetno tudi proti drugim mestom. Kako to? Ali je res, da ima toliko staršev dopust?? Ali pomeni, da se dijaki in študenti vozijo s svojimi avti proti mestom, dnevni migrant? V čem je fora? Ali je res toliko prometa povezanega z šolami?
Vaše mnenje? Drugi konci SLO?
Utk ::
Ne rabi jih imet TOLIKO dopust. Tudi 10% manj prometa je lahko razlika med zastoji in nobenimi zastoji.
Machete ::
Ja veliko jih ima dopust in vse te osnovne in srednje šole imajo tudi številno osebje, ki je ta teden doma. Nek % se je verjetno zaradi zimskih razmer tudi odločil za javni promet. Tu je tu študentsko izpitno obdobje (ni predavanja itd..).
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Smrekar1 ::
Ne rabi jih imet TOLIKO dopust. Tudi 10% manj prometa je lahko razlika med zastoji in nobenimi zastoji.
To je res, ja. Problem je v tem, da ko je enkrat prometa toliko, da se povprečna hitrost na cesti zniža, to tudi zniža pretočnost ceste. Posledica tega je, da se hitrost še dodatno zniža, kar spet zniža pretočnost ceste in tako dalje v pozitivni povratni zanki.
RedDrake ::
To je res, ja. Problem je v tem, da ko je enkrat prometa toliko, da se povprečna hitrost na cesti zniža, to tudi zniža pretočnost ceste. Posledica tega je, da se hitrost še dodatno zniža, kar spet zniža pretočnost ceste in tako dalje v pozitivni povratni zanki.
Sircer popolnoma res, a vendar menim, da ni samo 10-20% znižanje prometa.
Službo imam v centru LJ (blizu tunela) in vsak dan, ko odhajam ob cca 16h, lahko občudujem na križišču Komenskega in Resljeve nekje med 30 in 40 vozil, ki na Komenskega čakajo, da bodo zavila levo po Resljevi v smeri tunela. (To je do naslednjega semaforja pri Kotnikovi ulici). Ta teden je vozil tam morda 10.
Pretočnost semaforiziranih križišč je "dokaj" neodvisna od števila vozil - dvomim da bi 20% manj vozil povzročilo 70% manjšo kolono pred semaforjem.
sonicboom ::
Službo imam v centru LJ (blizu tunela) in vsak dan, ko odhajam ob cca 16h, lahko občudujem na križišču Komenskega in Resljeve nekje med 30 in 40 vozil, ki na Komenskega čakajo, da bodo zavila levo po Resljevi v smeri tunela. (To je do naslednjega semaforja pri Kotnikovi ulici). Ta teden je vozil tam morda 10.
Pretočnost semaforiziranih križišč je "dokaj" neodvisna od števila vozil - dvomim da bi 20% manj vozil povzročilo 70% manjšo kolono pred semaforjem.
Zakaj ne? Če gre čez križišče en čas 10 avtov, 11 jih pa pride not, jih imaš kmalu 40 v koloni. Če jih gre 10 čez, in 10 novih pride, nimaš nobenega. Sej, težko rečt kolk je manj prometa, lahko je tudi 20-30%, več pa res že dvomim.
Pa se to krizisce je prakticno javno upravna cetrt. tam imas res skupaj ogromno JU delodajalecev:
RTV, gim ledina, os ledina, vrtec ledina, ledina center (ministrstvo za gospodarstvo pa se kaksni uradi 100%) ...
RTV, gim ledina, os ledina, vrtec ledina, ledina center (ministrstvo za gospodarstvo pa se kaksni uradi 100%) ...
Smrekar1 ::
Je možno, ampak to ni edini učinek. Ta teden so počitnice in marsikdo lahko službo zaključi prej kot običajno. Prometna konica se tako sploh ne formira, saj se promet razporedi po daljšem časovnem obdobju. Če je v mestu denimo 20% manj avtomobilov in preostali rinejo v križišče v obdobju 2 ur namesto običajno 1 ure je rezultat približno tak kot ga ocenjuješ sam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
A smo malo drzni, in recemo, da so pocitnice blagodejni ucinek na gospodarstvo in storilnost ter prispevajo dvig gdpja ker ni zastojev in se folk sprosceno pripelje v sluzbe?
Res je, manj kot je JU drekačev na cesti, hitreje se lahko premikamo tisti iz privatnega sektorja.
3p ::
JU != javni sektor
Odkod vam ideja, da ima JU počitnice? Del javnega sektorja (ki ni JU) jih ima.
Odkod vam ideja, da ima JU počitnice? Del javnega sektorja (ki ni JU) jih ima.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
Saj je vseeno, tu sem da udarim po šanku.
(*aja drugače pa nam idejo o tem, da drugi težko dobijo dopust, ali pa ga iz lastne odgovornosti niti ne jemlejo za prevlačvanje mulcev na sankah).
(*aja drugače pa nam idejo o tem, da drugi težko dobijo dopust, ali pa ga iz lastne odgovornosti niti ne jemlejo za prevlačvanje mulcev na sankah).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
Djuro ::
@Machete
Ko boš moral za OŠ ali vrtec plačati polno ceno bo pa OK?
Ko boš imel nesrečo in te bodo na urgenci najprej vprašali ali imaš poravnano zavarovanje, sicer te bodo zavrnili, bo pa OK?
Ko ti bo gorela bajta, pa bodo gasilci najprej preverili koliko si jim doniral pred novim letom, to je v redu?
.... svašta. Ne morem se načuditi naivnosti slovenceljnev, ki razmišljajo samo na način populističnih medijev. Zdrava pamet je že davnno zapustila slovenska telesa.
Pejte prosim enkrat v ZDA za 5 let. Pa boste vidli, kako dobro je imeti socialno državo.
p.s. Delam v privat sektorju.
Ko boš moral za OŠ ali vrtec plačati polno ceno bo pa OK?
Ko boš imel nesrečo in te bodo na urgenci najprej vprašali ali imaš poravnano zavarovanje, sicer te bodo zavrnili, bo pa OK?
Ko ti bo gorela bajta, pa bodo gasilci najprej preverili koliko si jim doniral pred novim letom, to je v redu?
.... svašta. Ne morem se načuditi naivnosti slovenceljnev, ki razmišljajo samo na način populističnih medijev. Zdrava pamet je že davnno zapustila slovenska telesa.
Pejte prosim enkrat v ZDA za 5 let. Pa boste vidli, kako dobro je imeti socialno državo.
p.s. Delam v privat sektorju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Djuro ()
bobby ::
Ni toliko dopustov ampak ker so frocki doma, starši niso poleg tega, da se vozijo v službo, še njihovi šoferji. veliko jih dostavi v šolo predno gredo v službo in tu je še dodaten promet, če ne drugega, več časa so avtomobili na cesti kot ta teden.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
A je tukaj kakšen stručko, pa bi lahko malo opredelil urbanizem in cestni režim, nekako idejo - koliko % manj vozil pomeni izboljšanje prevoza? Morda ne toliko v centrih bolj v vpadnicah?
DARS?
kakšen FAX?
Policija?
Promet.si?
Še vseeno mislim, da jih je več šolarjev kot staršev na cesti! Pri meni v BTC delamo vsi; vsi imamo mularijo.
Je pa res, spalna naselja (Grosuplje, Domžale, Kamnik, Vrhnika...) nastajajo nova naselja, infrastruktura pa ostaja nespremenjena. Ampak... zakaj je takšna pretočnost med prazniki?
Kamijoni so isti, timing pon, tork, sreda... ej, ne kupim tole z JU.
DARS?
kakšen FAX?
Policija?
Promet.si?
Še vseeno mislim, da jih je več šolarjev kot staršev na cesti! Pri meni v BTC delamo vsi; vsi imamo mularijo.
Je pa res, spalna naselja (Grosuplje, Domžale, Kamnik, Vrhnika...) nastajajo nova naselja, infrastruktura pa ostaja nespremenjena. Ampak... zakaj je takšna pretočnost med prazniki?
Kamijoni so isti, timing pon, tork, sreda... ej, ne kupim tole z JU.
Invictus ::
Točno to.
Starši delajo največjo gužvo okoli šol, ker morajo do 3. razreda vozit mulca v šolo. In to vsi počnejo z avtom. Skoraj nihče z biciklom...
Starši delajo največjo gužvo okoli šol, ker morajo do 3. razreda vozit mulca v šolo. In to vsi počnejo z avtom. Skoraj nihče z biciklom...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
@Djuro: čimpreje, bolje.
Drugače pa ni črno belo in moje videnje tudi ni. Gozd je treba redno očistit, da je zdrav. JS je leglo termitov.
Drugače pa ni črno belo in moje videnje tudi ni. Gozd je treba redno očistit, da je zdrav. JS je leglo termitov.
Ni toliko dopustov ampak ker so frocki doma, starši niso poleg tega, da se vozijo v službo, še njihovi šoferji. veliko jih dostavi v šolo predno gredo v službo in tu je še dodaten promet, če ne drugega, več časa so avtomobili na cesti kot ta teden.
tole pa bo blizu ja; res je... se skor strinjam.
Mulci imajo da hodijo peš. Saj nismo v Južni Afriki madona. Mi smo še štopali v 1. razredu in hodili več km stran stran sami. Poglejte v kako čudovite ljudi smo zrastli. Take, da ne pustimo mladičev brez nadzora skoraj do njihovega abrahama.
HappyPills ::
OŠ vozi s kombiji mularijo, ki ima več kot 10 minut peš do doma. Taki časi so, da je treba iz dnevne sobe v kuhno z avtom :).
Brez jahačev s pijanimi šoferji. Še večji riziko, kot če gredo peš.
Invictus ::
Saj.
In brez kontrole. Pač enemu lokalnemu pijanci so dali občinsko službo.
In brez kontrole. Pač enemu lokalnemu pijanci so dali občinsko službo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
marvin42 ::
Vpiši se na FPP, zvedel boš cel kup zelo zanimivih reči, med drugim tudi to kako majhne razlike so potrebne za prehod in popolnoma pretočnega prometa v hude zastoje.
Mostly Harmless
juroz ::
Mulci imajo da hodijo peš. Saj nismo v Južni Afriki madona. Mi smo še štopali v 1. razredu in hodili več km stran stran sami. Poglejte v kako čudovite ljudi smo zrastli. Take, da ne pustimo mladičev brez nadzora skoraj do njihovega abrahama.
Mene je v prvem razredu mati pospremila potem pa sam. Ni bilo daleč, manj kot 2km. Sodelavka ima mulca v OŠ manj kot 500m stran pa mora nekdo pridt ponj.
marvin42 ::
juroz: ni res, samo v prvem razredu jih moraš pospremit, potem pa lahko gredo sami.
Mostly Harmless
jizzer ::
@marvin42
On verjetno misli, da ima take starše ki po njega 500m hodijo, ne da bi morali priti.
On verjetno misli, da ima take starše ki po njega 500m hodijo, ne da bi morali priti.
Phantomeye ::
Ma fakof s takimi forami "ko sem bil jaz toliko star, sem peš hodil"
ja in? v enih gorskih krajih v aziji se pa vsak dan odpravjo na večurno gorsko pot do šole
moj pradedek je pa mogu v šolo po hribu gor - v obe smeri - bos, 5 m snega.
Da o svoji pra pra pra babici sploh ne govorim, ker je mogla vsako jutro ujahat dinozavra, da je sploh lahko varno prišla v šolo.
Govorimo o otrocih, pač eni so samostojni pri 6 letih, drugi šele pri 10 ali 11... ni vse odvisno od staršev.
fuck it, jst do 5 razreda nisem upal recitirati pesmi pred sošolci, ker mi je blo nerodno. Nekaterim pač ni blo.
Ljudje smo različni, kar nekaterim tu ni in ni jasno.
Tudi jaz se ne pritožujem nad vozniki avtov, ki raje ostanejo doma, če avta nimajo na voljo, namesto, da bi šli na avtobus (kot grem jaz)
ja in? v enih gorskih krajih v aziji se pa vsak dan odpravjo na večurno gorsko pot do šole
Da o svoji pra pra pra babici sploh ne govorim, ker je mogla vsako jutro ujahat dinozavra, da je sploh lahko varno prišla v šolo.
Govorimo o otrocih, pač eni so samostojni pri 6 letih, drugi šele pri 10 ali 11... ni vse odvisno od staršev.
fuck it, jst do 5 razreda nisem upal recitirati pesmi pred sošolci, ker mi je blo nerodno. Nekaterim pač ni blo.
Tudi jaz se ne pritožujem nad vozniki avtov, ki raje ostanejo doma, če avta nimajo na voljo, namesto, da bi šli na avtobus (kot grem jaz)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Sport slovenceljnof je pac jamranje in pritozevanje nad sosedi (ki jih ocitno vsi vidijo, ceprav nikogar ne zanimajo), samo jamr jamr jamr, tudi v tej in drugih temah, kjer enkrat jamrajo eni in drugi pisejo "kaj jamras", v drugi temi se pa vloge zamenjajo.
Apple ::
Phantomeye je izjavil:
Mal za foro... Kje pa je živel, da je moral skoz gor hodt, nikol pa nazaj dol? :)
LP, Apple
m0LN4r ::
Phantomeye je izjavil:
Seveda otrok ne bo samostojen, ce ga mama vozi 500m dalec do 12 leta v vrtec/solo z avtom. Razvajanje in delanje potuhe ne prinasa nic dobrega na dolgi rok.
Kje je tukaj onesnazevanje z avti in gibanje je zdravo?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Phantomeye ::
Phantomeye je izjavil:
Seveda otrok ne bo samostojen, ce ga mama vozi 500m dalec do 12 leta v vrtec/solo z avtom. Razvajanje in delanje potuhe ne prinasa nic dobrega na dolgi rok.
Kje je tukaj onesnazevanje z avti in gibanje je zdravo?
No, če je sproti v njeno službo, ob istem času, ne vidim problema.
Sicer pa eno je pretiravanje, drugo pa je normalen odnos do otroka.
Kar se pa tiče onesnaževanja z avti ... kot sem rekel - jaz ne vozim, pa STALNO poslušam, zakaj nimam avta, kako lahko kam pridem. To slišim tudi od ljudi z mentaliteto "jaz sem že pri minus petih letih hodil peš v šolo, in to na Mars". Jim pa predlagam, da gremo na kak train trip po evropi, so pa vsi "eew vlak brezveze, če maš avto".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene lučiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5528 (2819) | 49106 |
» | Nove omejitve: s 130km/h na 110 ali 90! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 30450 (25701) | roCkY |
» | Pametna navigacija proti načrtovalcem prometne ureditve (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 21453 (19141) | BigWhale |