» »

"rakci", škampi, kozice,... in priprava

"rakci", škampi, kozice,... in priprava

mrskamp ::

Študent naj bo sit... kar pomeni, da sem si moral začet kuhat sam. Obične stvari mi grejo, ampak pri morski hrani se ustavi :) Zadnje čase se zanimam za razne oblike rakcov, a sem obstal že pri teoriji.

Gledam youtube... vse te rakce in podobno dobijo sveže, olupijo še neskuhane (konec "repa" ponavadi pustijo gor), in potem zarežejo po dolžini trupa, da ven zbašejo "drobovino", in potem pokuhajo/popečejo. Zgleda dobro.

Potem grem pa v e-Leclerc, in imajo kozice, piše da že kuhane, cele v oklepu. Očitno neočiščene, ker je oklep gor. (izgledajo nekako takole:
). Potem pa imajo še v zmrznjenem oddelku raznorazne vrečke, kjer se ne vidi noter in piše gor samo nekaj v stilu "gamberi", ali pa "kozice", na sliki pa že pripravljena jed (ugibam da so brez oklepa, nevem pa če je že kaj skuhano. Navodil za pripravo nič. Pa seveda še kaka teglica malih (~2cm) repkov vloženih v tekočini se kje najde.

A mi zna kdo na hitro povedat, kako se kaj takega pripravi, oz. kaj je najbolje, da kupim, in simple način priprave tega?

sonicboom ::

res najbolj ez recept, ne mores falit

kupis te kozice sveze, ne zamrznjene
kupis rukolo
kupis (kvalitetno) pasirano mezgo (tudi natureta pica omakca ker ze ima nekaj zacimb), ne koncentrat
petersilj
rozmarin
1dcl belega vina
cesenj

v ponev (najboljse da malo visja, kvazi vok, da se pa tudi z navadno za pecenje) das olivca in navadno olje
segrejes kar na vroce
notri vrzes kozice in SKOS MESAS, premetavas, malo ampak res malo zmanjsas ogenj/indukcijo
premetevas, mesas, mesas
kozice bi zdaj morale dobivat zlato/rdeco/oranzno barvo - to je dobr
streses not mezgo, petersilj in cesenj, rozmarin (teh stvari das lahko veliko, pol glave cesnja, pa recimo 1/3 do pol pakunge mercator petersila)
spet mesas
dodas mal vina, pocakas da izpari in voila mas kozice
vzames ven in streses na sito kot bi npr spagete
na kroznik malo rukole razporedis in das kozice gor ter serviras

jaz sem bil nekaj casa skepticen ampak pojes kar cele z oklepom
sardele tudi zdaj jem cele z glavo in s kostmi vred
navado sem prinesel s potovanj po mediteranu, da jes kar cele

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sonicboom ()

radmannsdorf ::

česen*, ne česenj. lol.

mrskamp ::

Ok, bom tole jutri probal :)
A glavo daš dol, al pustiš gor? (z kozic) Samo odtrgaš, še preden daš v ponev?

mrskamp ::

Aja, pa na teh v leclercu pise, da so ze skuhani.. a to igra kako vlogo? Zgledajo pa cisto tako, kot oni zgoraj na sliki.

tikitoki ::

Lahko mirno ocistis, je bolj prijetno jesti. Rakci imajo lahko tudi pesek v prebavilih in neprijetno skripa med zobmi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

sonicboom ::

Nic ne trgas glave pred pecenjem (lahko pa seveda preden jih pojes ce ti ni), samo z vodo jih splahnes in otreses/obrises z brisaco, da so cimbolj suhe, ker potem vroce olje razmeteva tiste kapljice vode.
Ko jih prineses s trgovine splahnes in pobrises, potem se lotis ostalih priprav in ko si ready za vse pol akcija.
Najboljse si je vse prej pristimat.

Aja, pa vino obvezno prej probaj da ne bos kaksne kislice noter zlil, ker bos celo porcijo unicil.
Najboljse kaksna malvazija od vina koper (meni je tista cenejsa verzija celo bolj okusna kot una buteljcna).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sonicboom ()

ginekk ::

mrskamp je izjavil:

Aja, pa na teh v leclercu pise, da so ze skuhani.. a to igra kako vlogo? Zgledajo pa cisto tako, kot oni zgoraj na sliki.



Ne, ne igra vloge, pripravi na način opisan zgoraj, v bistvu rabiši belo vino, olivno olje, česen, pelate, sol in poper. Zmešaš itak po svojem okusu. Skuhani so zato ker bi jih bilo drugače pretvegano prepeljat iz južne Amerike (poglej poreklo).

Najboljše so sveže jadranske kozice (izgledajo sivo-bele), samo te imajo v Leclercu na prodaj zelo občasno, odvisno od ulova. Tudi škampi so dobri, samo okus je drugačen in dražji so.

tikitoki ::

Btw, cist nobenga vina ne rabis. Skoda uniciti nezen okus rakcev.

Nacinov priprave je pa cel kup, tko k receptov na netu.

nejcek74 ::

Meni osebno top varianta:
- v ponvi segrejes malo olja, kar olivno, samo pazi da ga ne prežgeš
- v razgreto olje vrzeš repke kozic*
- po parih minutah** zmanjšaš ogenj, rahlo posoliš, ter začiniš z mletimi čilijem***
- pokapljaš z limonim sokom
- po potrebi ponev pomažeš s kruhom

*po okusnosti gredo kozice takole:
- surove, cele
- surovi repki z oklepom
- surovi repki brez oklepa
- kuhani repki z oklepom
- kuhani repki brez oklepa (te so že precej brez veze, razen onih v slanici, ki jih potem uporabiš direkt, brez kuhanja)
**preveč kuhano meso kozic je gumijasto in zgubi okus
***ali pa s sladko papriko, oziroma kombinacijo obojega, po okusu, ni pa potrebno pretiravati s količino

sonicboom ::

res je glede vina, lahko hitro zanese okus v nepotrebno neprijetnost. zato kadarkoli vino dodajas jedem (zelje, kaksni pecenki ipd) vedno prej probaj en sluk se posebej ce ze kaksno odprto flaso iz hladilnika jemljes
mogoce sem celo prevec vina napisal, v bistvu ce pomislim, ga sam dajem vendo okoli 0.05dcl se pravi pol deci ali manj.
sam nisem fen paprik ali mletih cilijev pri rakcih se jih izognem. ampak pomoje jih v kaksni azijski kuhni prosto notri dajejo, konec koncev so vse tiste njihove juhe z rakci pikantne

nejcek74 ::

Evo, ti dam kar linka:
Gambas al Ajillo
Sticky Honey Garlic Butter Shrimp
Flamin' Cajun Shrimp
al pa sonicov recept, saj v resnici so vse samo variante, mleta paprika ali pa mezga imata podobno vlogo.
Btw, ne se bat vina, samo vedno ga pokuhaj do konca, da ni vec cisto nic "vode" v posodi, ce zelis vec tekocine zalij nazaj z vodo.
Pa mezga je tudi fajn ce je kvalitetna in ne neko sranje.

harvey ::

sonicboom je izjavil:

res najbolj ez recept, ne mores falit

kupis te kozice sveze, ne zamrznjene
kupis rukolo
kupis (kvalitetno) pasirano mezgo (tudi natureta pica omakca ker ze ima nekaj zacimb), ne koncentrat
petersilj
rozmarin
1dcl belega vina
cesenj

v ponev (najboljse da malo visja, kvazi vok, da se pa tudi z navadno za pecenje) das olivca in navadno olje
segrejes kar na vroce
notri vrzes kozice in SKOS MESAS, premetavas, malo ampak res malo zmanjsas ogenj/indukcijo
premetevas, mesas, mesas
kozice bi zdaj morale dobivat zlato/rdeco/oranzno barvo - to je dobr
streses not mezgo, petersilj in cesenj, rozmarin (teh stvari das lahko veliko, pol glave cesnja, pa recimo 1/3 do pol pakunge mercator petersila)
spet mesas
dodas mal vina, pocakas da izpari in voila mas kozice
vzames ven in streses na sito kot bi npr spagete
na kroznik malo rukole razporedis in das kozice gor ter serviras

jaz sem bil nekaj casa skepticen ampak pojes kar cele z oklepom
sardele tudi zdaj jem cele z glavo in s kostmi vred
navado sem prinesel s potovanj po mediteranu, da jes kar cele

Lahko pa narediš še bolj simpl - na "belo". Enak postopek kot zgoraj. Daš kozice/rake na oljčno olje, dodaš česen, belo vino in potreseš s peteršiljem in imaš zrihtano.

Enako recimo narediš školjke (klapavice/dagnje/mušule) - sveže, ki jih sedaj dobiš po res ugodni ceni. Pred tem jih samo umiješ in vse kar ni živo in je poškodovano zavržeš. Poleg en fin bel kruh in kozarec hladne malvazije.:)

tw, ne se bat vina, samo vedno ga pokuhaj do konca, da ni vec cisto nic "vode" v posodi, ce zelis vec tekocine zalij nazaj z vodo.

Še boljše, pa da vino ločeno pokuhaš in le to potem dodaš.:)
Degoo 100Gb Free Backup Storage
https://degoo.com/g/aJlhm7b| signup 3Gb+
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

debata o testeninah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1007635 (2663) Baja
»

Kako pripraviti ribo?

Oddelek: Loža
185598 (1598) harvey
»

Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)

Oddelek: Sedem umetnosti
2210329 (6420) St@jler
»

Jetamova mala šola kuhanja

Oddelek: Loža
313784 (2873) Mercier

Več podobnih tem