» »

Pomoč pri napajanju riserjev

Pomoč pri napajanju riserjev

Don Retardo ::

Vprašanje sem postavil tudi v temo o kriptovalutah, vendar na žalost nisem dobil odgovora.
Sestavljam rig s sledečimi komponentami
6×GTX 1080
2×Be quiet powerzone 850W (vse ostalo vsaj upam da znam montirat:))
in zataknilo se mi je pri izbiri priključka za neposredno napajanje riserjev.
Imam 6 riserjev verzije 008S, ki omogočajo napajanje preko SATA, Molex (4pin) ter PCIe 6 pin priključkov
 Riser 008S

Riser 008S

Na netu sem bral, da naj se SATA priključkov raje ne bi uporabljalo, zato me zanima kaj svetujete.
Taki zgledajo priključki PSU-ja (imam dva)
 PSU

PSU

Zdej dva PCIe izhoda (če se temu sploh prav reče) na enemu PSU-ju bom rabil za priklop 3 grafičnih (ter 3 na drugemu napajalniku).
Za to bom uporabil tale kabel
 VGA kabel

VGA kabel

upam, da ni nič narobe, da z enim takim kablom napajam dve grafični. Eden tak kabel bo imel drugi 6+2pin prost (ker bom imel samo 3 GPU-je na enem napajalniku)
Zdaj se mi je pač zataknilo kako napajati riserje.
- Kakšne kable uporabiti, da mi bodo sploh še šli v napajalnik?
- Ali morajo biti vsi riserji priklopljeni na enem napajalniku?
Napajalniku so priloženi se sledeči kabli
 trije S-ATA na 5 pin

trije S-ATA na 5 pin

Tudi, če se odločim za sledečo opcijo, ali je bolje da uporabim samo en SATA priključek na kablu?
Ostane mi še tale kabel
 HDD

HDD

ali ta sploh pride v poštev za 4 pin Molex? Če pride ali lahko uporabim dva taka priključka na enem kablu?
Prosim za nasvete ter pomoč, ker res ne bi rad skuril kakšne komponente, kaj šele hale:)

Qcube ::

Priklopi riserje samo z molexi, če jih imaš dovolj.

Jaz uporabljam tudi samo sata in sata to molex adapterje, seveda preverim pri full loadu da se ne segreva konektor/kabli ipd.

Pravijo da bi lahko bilo nevarno če imaš dva napajalnika in eden se izklopi iz neznanih vzrokov, in bi lahko tista grafična kartica potegnila sunek toka čez riser ki je priklopljen na drugi še delujoč napajalnik, in to lahko skuri slab sata konektor, zato naj bi bil molex bolj varen.

youPlonker ::

Za napajanje riserjev velja: 6-pin > Molex > SATA (glede na to, koliko toka spustijo)

Večino toka pa moderne grafične itak potegnejo preko svojega namenskega napajanja, zato lahko npr. uporabiš en SATA kabel tudi za napajanje dveh riserjev. Velja pravilo, da napajaš maksimalno 2 riserja na en PSU kabel oz. če si zelo previden 1 riser na kabel.

Če uporabljaš 2 PSU-ja, priklopi in riser in grafično na istega. Če je riser na prvem in grafa na druge napajalniku, lahko ustvariš malenkostno napetostno razliko. Ne napajaj vse riserje iz samo enega napajalnika.

Glede adapterjev: a ni fora v008 riserjev ravno v tem, da naj z njimi ne bi uporabljali adapterjev?

Don Retardo ::

youPlonker je izjavil:

Za napajanje riserjev velja: 6-pin > Molex > SATA (glede na to, koliko toka spustijo)

Velja pravilo, da napajaš maksimalno 2 riserja na en PSU kabel oz. če si zelo previden 1 riser na kabel.

Tukaj ne razumem točno, kaj si mi napisal. Prvi del mislim da razumem: mojemu napajalniku so priloženi kabli 5 pin(ki ga priključim v PSU pod oznako DRIVES) in imajo 3 ali 4 SATA priključke. Na ta kabel bi bilo bolje, da ne uporabim več kot en SATA priključek na enem kablu ter ga priklopim neposredno iz PSU-ja v riser preko SATA.
 S-ATA direkt v riser

S-ATA direkt v riser

Ali bi bilo takole varno? Uporabil bi samo en Sata priključek na enem kablu.

Napajalniku so bili priloženi tudi kabli z oznako HDD
 HDD kabli

HDD kabli

Ali lahko to priklopim neposredno iz PSU-ja v Molex 4 pin na riserju? Če lahko, je to verjetno bolje kot SATA priključek.

Hvala ti že za prejšnji odgovor.

youPlonker ::

Obe variante sta ok, tako kot si napisal, priklapljaš vedno "neposredno iz PSU-ja". Molex (tj. 4 pin) prepusti več toka kot SATA, zato lahko, če te res skrbi, uporabljaš za napajanje riserjev samo Molexe.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mining ring-začetnik

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
221911 (1076) Shybby
»

Priklop nVidie 1070 na napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
81315 (1125) Machete
»

SATA konektorji se mi topijo

Oddelek: Strojna oprema
101200 (742) branc
»

Sestava Mining Rig-a

Oddelek: Pomoč in nasveti
83637 (3162) Invictus
»

Ne spozam se na grafične kartice. Prosim pomoč.

Oddelek: Strojna oprema
192350 (1899) DeeJay

Več podobnih tem