» »

Nakup rabljenega Mac, Macbook Pro

Nakup rabljenega Mac, Macbook Pro

Trancedeejay ::

Pozdravljeni.
Razmišljam o nabavi nekega ugodnejšega rabljenega Mac Pro, Macbook Pro.... pa bi morebiti potreboval kakšen nasvet izkušenih mačkov. Gre za to, da včasih potrebujem računalnik za audio snemanje (amatersko), video obdelavo (premiere) in se mi zdi da na Mac-ih vse zadeve delajo bolj tekoče, tudi če je zadeva starejša. Večina kolegov ima za tovrstne zadeve Macbook pro ali MacPro. Pri video obdelavi se trenutno ne mislim ukvarjat s 4K in mi je Full HD čez glavo. Na kaj je potrebno bit pozoren pri teh mašinah. Ne mislim pa tudi ne zmetat preveč denarja v to, temveč sem imel v mislih nek standarden rabljen mac nek I5 proc, SSD, 8-16gb ram.....Priznam o Mac-ih nimam pojma, mogoče jih zato tako poveličujem, a vsi mi pravijo da tam zadeve preprosto, delajo. Gledam pa Ebay, Bolho...

Have a nice Day

Matt
Music is the key

Mavrik ::

Nisi povedal najpomembnejšega podatka: Kolk denarja bi rad dal?
The truth is rarely pure and never simple.

zzbil ::

Rad verjetno prav nič:))

msjr ::

Čim več rama, čim večji SSD - to je glavno pravilo. MacPro je zver, a je mogoče celo najbolje da vzameš kakšnega 27" iMac-a, da imaš lepo velik in kvaliteten monitor. Mogoče se staram a 15" pro ima enostavno premajhen monitor in rabiš še dodatni monitor za karkoli resnega.

zee ::

Čimveč rama in trdi disk mora biti obvezno SSD ali pa alternativno Fusion (Applov izraz za kombinacijo klasičnega trdega diska in SSDja). Če ti ga uspe dobiti z ločeno grafično kartico, si pa sploh zmagal.

Pa še en glas za iMaca. Mac Pro je zastarel in bistveno predrag za to kar ponuja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

klinker ::

Fora je, da bos dal dosti denarja za ne prevec aktualno zadevo.
Za hobi in test, kako se obnasa OSX napram windowsu si pa hackintosha ustimaj. Jst sem fural to 6 let zaradi logic pro brez tezav. Pa ce te pol preprica in se ti ne da hecat s hackintoshem si ubodes pravega maca.

mojca ::

MacBook Pro nove generacije je praktično nepopravljiv in nenadgradljiv. Če hočeš 1 TB disk in 16 GB rama, pri nas stane nova mašina 4k EUR (v ZDA na študentski popust skoraj pol ceneje). Če vzameš starejšo mašino s 128 GB diska in 4 GB rama, ne boš mogel ničesar delati in morda ne boš mogel ničesar nadgraditi. Če vzameš še starejšo mašino s HDD-jem (ki ga sicer lahko sam zamenjaš za SSD), si za luno in verjetno naslednje verzije OS-a ne bo več možno namestiti gor. Če jemlješ MacBook, desetkrat preveri specifikacije, na kaj ga je moč nadgraditi.

Če mobilnost ni problem, vzemi iMac-a. Dober zaslon, ram lahko nadgradiš in disk lahko zamenjaš sam.

MacPro: odvisno, kakšnega in za koliko ga dobiš, ampak tanovega (ki je tudi že spodobno star) verjetno ne boš dobil za neko super ugodno ceno.

Pa glej, koliko jeder ima. Pri video obdelavi se bo verjetno precej poznalo. Recimo novejši štirijedrni imajo 8 threadov, kar je (pri mojih potrebah) praktično 4x hitreje od starih dvojedrnih, če razliko v nazivni hitrosti procesorja zanemarimo.

Problem z Mac-i je, da tudi rabljeni še kar držijo ceno in ko se Apple odloči, ga ne moreš več nadgraditi na nov OS (recimo po šestih letih, PPC-je je to doletelo bistveno prej). In če imaš srečo, se bo še kvaril.

Za referenco ne glej kolegov z MacPro-jem. Za toliko denarja, kolikor stane 12-jedrni Mac Pro s 64 GB rama ti bo tudi PC (cluster?) delal zelo tekoče :D

opeter ::

Pazi edino, da ne boš vzel 21,5" iMaca iz leta 2015, ker ima tudi RAMe prilotane, te se ne da zamenjati/nadgraditi. Edino disk.
Od leta 2012 naprej je treba pri iMacih ekran "odrezat", ker so prilepljeni na ohišje. To lahko napraviš tudi sam, rabiš pa čas, potrepljenje in nekaj opreme (+ primerni obojestranski "selotejp").

Za navodila glej spletno stran ifixit.com

Pri 27" nadgradnja RAMa ni problem, na zadnji strani imaš vratca/pokrov, tega odstraniš in RAMe enostavno zamenjaš.

https://support.apple.com/en-us/HT201191

Če kupuješ rabljeno, jaz na tvojem mestu starejše od late 2012 modelov ne bi gledal. Pri teh je najhitrejši model tisti z Ivy Bridge Core i7-3770 pri 27" oz. model 3770S pri 21.5". To sta štirijedrnika z 8-mi niti.

Mogoče pa je boljše, da iščeš modele od 2013 naprej.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12324901 (19414) s1m0n
»

Nakup Macbook Pro 15

Oddelek: Kaj kupiti
202581 (2101) Vitamin-B
»

Apple osvežil iMace

Oddelek: Novice / Grafične kartice
255569 (3331) thezerox
»

Kupuijem računalnik, ki bo primeren za grafično oblikovanje

Oddelek: Kaj kupiti
324639 (3785) opeter
»

homemade Mac?

Oddelek: Operacijski sistemi
443519 (1992) robbe

Več podobnih tem