Forum » Elektrotehnika in elektronika » Žarnica ne sveti
Žarnica ne sveti
d0rK ::
Zdravo,
Mene pa,zanima če kdo ve zakaj meni ena zunanja stara luč ne sveti. Stikalo je pravilno zavezano, fazo lepo odklaplja (tester na sredino salcke za žarnico) ampak luč pa ne sveti. Sprobal tudi z novo žarnico. Ali je lahko kaj drugega v salcki fuč ker je stara in zunaj že 30 let? Sicer enaka luč na istem balkonu pa deluje. Tri stikala prižigajo in ugasajo dve luči.
Kakšna ideja kje začeti raziskovati? Imam multimeter.
Mene pa,zanima če kdo ve zakaj meni ena zunanja stara luč ne sveti. Stikalo je pravilno zavezano, fazo lepo odklaplja (tester na sredino salcke za žarnico) ampak luč pa ne sveti. Sprobal tudi z novo žarnico. Ali je lahko kaj drugega v salcki fuč ker je stara in zunaj že 30 let? Sicer enaka luč na istem balkonu pa deluje. Tri stikala prižigajo in ugasajo dve luči.
Kakšna ideja kje začeti raziskovati? Imam multimeter.
Highlag ::
Lahko je kakšen jeziček v grlu luči preveč odmaknjen od kontakta žarnice. Sploh če je luč stara se to rado zgodi. V grlu sta dva kontakta, ki se morata dotakniti žarnice. Eden se na sredini grla dotakne srednjega kontakta žarnice, drugi pa je na strani in se navoja žarnice dotakne.
Lahko z ploščatim izvijačem kontakta malo zavihaš. Pazi da ne narediš stika ali primeš faze.
Če si prepričan, da dobiš elektriko do grla žarnice je verjetno to krivo. Lahko preveriš z inštrumentom s katerim se previdno dotakneš obeh kontaktov na grlu. Moraš dobiti cca 230V.
Če imaš samo fazo, je še vedno lahko kaj narobe z ničlo. (Slab stik v grlu ali dozi na steni.)
Lahko z ploščatim izvijačem kontakta malo zavihaš. Pazi da ne narediš stika ali primeš faze.
Če si prepričan, da dobiš elektriko do grla žarnice je verjetno to krivo. Lahko preveriš z inštrumentom s katerim se previdno dotakneš obeh kontaktov na grlu. Moraš dobiti cca 230V.
Če imaš samo fazo, je še vedno lahko kaj narobe z ničlo. (Slab stik v grlu ali dozi na steni.)
Never trust a computer you can't throw out a window
Centralni kontakt sem že dodatno ukrivil, tistega za navoj pa nisem. Na katero nastavitev nastavim multimeter da preverim oba kontakta? Nočem skuriti multimetra.
Faza definitivno pride, nulo bi pa z multimetrom sprobal.
Faza definitivno pride, nulo bi pa z multimetrom sprobal.
Točno to je bilo. Kontakt za navoj je manjkal ker se je z leti odlomil. Ostane mi samo menjava celega grla, ane? Saj to bom dobil za staro luč?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Senzorska svetilkaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5421 (2815) | umexteacher |
» | Vezava elektrike pri viseči svetilkiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11806 (10753) | energetik |
» | Različni vtiči (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13426 (12134) | St235 |
» | električna napeljavaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2416 (2236) | uvz123 |
» | Kako priklopim navadno stikalo za lučOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2858 (2641) | gregy |