Forum » Znanost in tehnologija » Prihajamo do mej naših kompetenc?
Prihajamo do mej naših kompetenc?
Temo vidijo: vsi
GregiB ::
Zanimiv članek Izgleda, da nekatere znanstvene veje prihajajo v slepo ulico v smislu preseganja mej naših kompetenc. Na svetu naj bi bilo manj kot 10.000 strokovnjakov, ki so kos zahtevnemu razvoju AI... Se bo zače razvoj ustavljati?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
jype ::
je izjavil:
Na svetu naj bi bilo manj kot 10.000 strokovnjakov, ki so kos zahtevnemu razvoju AI... Se bo zače razvoj ustavljati?Vzrok za to je stagnacija šolskih sistemov, ne pa omejitve v ljudeh. Večina potencialnih strokovnjakov se zaradi konzervativnih kulturnih vzorcev nikoli ne sreča z znanji, ki bi jim omogočala izpolnitev tega potenciala.
tikitoki ::
je izjavil:
Na svetu naj bi bilo manj kot 10.000 strokovnjakov, ki so kos zahtevnemu razvoju AI... Se bo zače razvoj ustavljati?Vzrok za to je stagnacija šolskih sistemov, ne pa omejitve v ljudeh. Večina potencialnih strokovnjakov se zaradi konzervativnih kulturnih vzorcev nikoli ne sreča z znanji, ki bi jim omogočala izpolnitev tega potenciala.
Tko nekako. Pa sej niso sam solksi sistemi v riti. Tudi firme so gnile, kar se tega tice.
noraguta ::
nima to veze. konec 19ga stoleyja je tudi fizika veljala za dorečeno vedo kjer ni perspektive. razen par anomalij... potem pa v dvajsetem stoletnu en kup raziskovalcev ki so kaj naredili. pustimo faliraneh študentov. veda je danes v razcvetu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: noraguta ()
Horejšio ::
je izjavil:
Bolonjski sistem precej pomaga...
GregiB ::
Bravo... ste zamastili temo... hvala...
Kar sam ugotavljam je, da pri določenih vejah znanstvenih raziskav prihajamo v slepo (ali vsaj vse ožjo) ulico, kjer gredo raziskave v takšne skrajnosti, da jih razume oz. zmore razumeti vse ožji krog znanstvenikov. Saj se je nekaj podobnega dogajalo tudi s kvantno teorijo oz. mehaniko. Sam ugotavljam, da prihajamo v neko obdobje, ki skuša skrajnosti človeškega uma, doumevanja in miselnega potenciala. Dovolim misliti, da lahko gre razvoj naprej v smeri, ki so nam bliže, a vedno bolj sem mnenja, da se bližamo mejam našim zmogljivostim. Če vrhunski razvoj limitira k temu, da bo "vse" razumel zgolj še najpametnejši med nami.... were fcuked...
Kar sam ugotavljam je, da pri določenih vejah znanstvenih raziskav prihajamo v slepo (ali vsaj vse ožjo) ulico, kjer gredo raziskave v takšne skrajnosti, da jih razume oz. zmore razumeti vse ožji krog znanstvenikov. Saj se je nekaj podobnega dogajalo tudi s kvantno teorijo oz. mehaniko. Sam ugotavljam, da prihajamo v neko obdobje, ki skuša skrajnosti človeškega uma, doumevanja in miselnega potenciala. Dovolim misliti, da lahko gre razvoj naprej v smeri, ki so nam bliže, a vedno bolj sem mnenja, da se bližamo mejam našim zmogljivostim. Če vrhunski razvoj limitira k temu, da bo "vse" razumel zgolj še najpametnejši med nami.... were fcuked...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: OmegaBlue ()
matobeli ::
Ti pa res ne ločiš med proizvodnjo in razvojem.
Sej mogoče je prav da smo trenutno v "tock" segmentu. Šlamparije je še toliko za odpravit v družbi, da napredka skoraj ne rabimo za drastično izboljšanje pogojev na zemlji.
Sej mogoče je prav da smo trenutno v "tock" segmentu. Šlamparije je še toliko za odpravit v družbi, da napredka skoraj ne rabimo za drastično izboljšanje pogojev na zemlji.
Nikec3 ::
Če vrhunski razvoj limitira k temu, da bo "vse" razumel zgolj še najpametnejši med nami.... were fcuked...
Od začetka razvoja človeštva je bilo vedno tako, da je imel posameznik vedno manjši delež znanja celotnega človeštva. Trend se nadaljuje, a jaz ne vidim da bi bili pred kako "mejo". Moč človeškega znanja in napredka je vedno bila v tem, da je vsak doprinesel delček k celoti.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
poweroff ::
Dajmo no malo držat nivo.
Kot prvo, nisem čisto prepričan, da je problem biološka meja. Bolj sem prepričan, da je problem v izobraževalnih sistemih in v okolju. V zadnjih dveh letih sem imel priložnost delati z nekaj top ljudmi iz področja AI, največ omejitev pa smo doživeli ko so nam raznorazni IT strokovnjaki razlagali kako nekaj ne more biti narejeno in kako bi moralo biti pravilno narejeno. Dejansko so s svojim neznanjem zaustavljali razvoj, ker je šlo dostikrat kup časa za prepričevanje in razlaganje stvari, ki so ljudem znotraj naše ekipe samoumevne. In ta čas bi lahko koristneje uporabili za razvoj.
Kar se tiče izobraževalnega sistema je pa pač tak kot je. Lahko ga skušamo dopolniti ali spremeniti. Tukaj je pa potreben osebni angažma. S CodeWeekom smo prejšnji vikend izvedli serijo delavnic Arduina: https://telefoncek.si/2017/10/19/codewe...
Pač, manj jamrat, raje se stvari kar lotit in začet premikat. Pa četudi z majhnimi koraki.
Kot prvo, nisem čisto prepričan, da je problem biološka meja. Bolj sem prepričan, da je problem v izobraževalnih sistemih in v okolju. V zadnjih dveh letih sem imel priložnost delati z nekaj top ljudmi iz področja AI, največ omejitev pa smo doživeli ko so nam raznorazni IT strokovnjaki razlagali kako nekaj ne more biti narejeno in kako bi moralo biti pravilno narejeno. Dejansko so s svojim neznanjem zaustavljali razvoj, ker je šlo dostikrat kup časa za prepričevanje in razlaganje stvari, ki so ljudem znotraj naše ekipe samoumevne. In ta čas bi lahko koristneje uporabili za razvoj.
Kar se tiče izobraževalnega sistema je pa pač tak kot je. Lahko ga skušamo dopolniti ali spremeniti. Tukaj je pa potreben osebni angažma. S CodeWeekom smo prejšnji vikend izvedli serijo delavnic Arduina: https://telefoncek.si/2017/10/19/codewe...
Pač, manj jamrat, raje se stvari kar lotit in začet premikat. Pa četudi z majhnimi koraki.
sudo poweroff
blay44 ::
Glede na to, da sem se sam nekaj matral okoli tega a.i-ja.
Tako kot jaz so prišli do meje, ki jo poimenujejo "dark art". Tukaj analize in obdelava ne pomaga. Se pa začne inteligenca v pravem pomenu. Ne pa avtomatizacija.
Pa ni kriv šolski sitem, čeprav je slab.
Uvodna slika članka pa pove vse!
Je treba opravičit sredstva..........
Tako kot jaz so prišli do meje, ki jo poimenujejo "dark art". Tukaj analize in obdelava ne pomaga. Se pa začne inteligenca v pravem pomenu. Ne pa avtomatizacija.
PrihajaNodi ::
Glede na to, da sem se sam nekaj matral okoli tega a.i-ja.
Turing kot super znanstvenik je napravil samomor. Zakaj, ker je bil gej, Teslini edini prijatelji so bili golobi. To pa pove dovolj v katero smer gremo in da je cloveska druzba bolna ker posamezniki ne izpolnujejo pogojev druzbe in nesmiselnih pravil. Oce je bil brezdela ker je "strojnik" na razgovoru videl kako bi optimiziral proizvodnjo sam pa se je ustrasil za svoj stolcek. Jebiga, sposobni so vedno blokirani.
gus5 ::
Kar sam ugotavljam je, da pri določenih vejah znanstvenih raziskav prihajamo v slepo (ali vsaj vse ožjo) ulico, kjer gredo raziskave v takšne skrajnosti, da jih razume oz. zmore razumeti vse ožji krog znanstvenikov.Ne gre za biofizične kognitivne omejitve, tudi ne za (slab) šolski sistem, pač pa za nezanimanje ljudi. Živimo na začetku 21. stoletja, v eri informatike, ko lahko z nekaj kliki prideš do vrhunskih znanstvenih, raziskovalnih vsebin. A te so za zabave-željne in/ali eksistenčno utrujene, izžete ter neredko prestrašene ljudi 'pretežke', 'duha-moreče', 'ne-zabavne'. Danes je 'in' zabavljaško podajanje vsebin. Prav zato je uspelo Žižku. Slavoj je iz tako dolgočasne zadeve, kot je filozofija, naredil zabavno branje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AI - Manj sluzb, Vec Prebivalstva (Problem Prihodnosti?)Oddelek: Loža | 6590 (5648) | kuall |
» | DeepMindovi boti v Starcraftu 2 premagujejo profesionalce (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 47649 (43121) | TheBlueOne |
» | Fail našega šolskega sistema (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 29894 (26356) | kitaj |
» | Francis Fukuyama in zakaj je današnji kapitalizem grožnja za demokracijo (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 7179 (6273) | donfilipo |
» | Smo ljudje neskončno pametni?Oddelek: Znanost in tehnologija | 5223 (4097) | innerspace |